Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Tурция във фокус-новини,03.06.08

Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан замина за Париж за среща на ОИСР
03 юни 2008 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан замина днес за Франция за участие в срещата на Организацията за икономическо сътредничество и развитие /ОИСР/, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”.

ПАСЕ призова Турция да признае гръцкото малцинство на островите Бозджаада и Гьокчеада
03 юни 2008 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Старсбург/Анкара. Комитетът по правни дейности и права на човека към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призова Турция да има положително поведение към гръцкото малцинство, живеещо на островите Бозджаада /на гръцки Тенедос/ и Гьокчеада /Имброс/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В решението на комитета се призовава да се прояви по-голямо внимание към образователните и поземлените проблеми на гърците там и да се подпомогне възстановяването на природното и културно наследство на островите, които са наследство на човешката цивилизация. В решението се посочва, че населението на островите е било дълги години повод за политически кризи между Турция и Гърция. Позитивното поведение на Турция ще подпомогне от една страна преодоляването на отминалата мода на национализма, а от друга ще помогне за изграждане на добросъседски отношения в Европа. Решението ще се разглежда от общото събрание на ПАСЕ на 27 юни.
Също така в края на месеца се предвижда да има специално заседание на ПАСЕ на тема “Функционирането на демократичните институции в Турция”, посочва телевизията.

Световната банка може да отпусне на Турция 6,2 милиарда долара през 2008-2011 година, каза Улрих Захау
03 юни 2008 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Газиантеп. Директорът на Световната банка за Турция Улрих Захау заяви, че банката може да отпусне на Турция 6,2 милиарда долара през периода 2008-2011 година в рамките на стратегия за сътрудничество между страните, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Захау посочи, че Турция е от страните, която взема най-много кредити. “От една страна се дават кредити на турски фирми, а от друга банката отпуска заеми на правителството”, каза финасистът. На среща с председателя на Управителния съвет на Съюза на предприемачите в Газиантеп Нежат Кочер Захау каза, че от една страна Световната банка вижда благоприятните икономически възможности, но от друга констатира проблеми в областта на образованието и заетостта.

Турция упрекна Франция заради плана й да одобрява след референдум присъединяването на нови страни към ЕС
03 юни 2008 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разкритикува остро проекта за реформи във Франция, който предвижда присъединяването на нови страни към ЕС да става след задължителен референдум, като обяви, че подобна инициатива има за цел да постави нови препятствия пред желанието на Анкара да се присъедини към съюза, предаде АФП.
В изявление на турското външно министерство се казва, че на Анкара „ й е било дотегнало от усилията за запазване във френската конституция на дисхармонията към Турция, независимо от факта на започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС”.
Миналата седмица френският парламент прие закон, съгласно който властите във Франция са задължени да проведат референдум за приемането на страна в ЕС, чието население съставлява 5% от общото население на съюза.

Европейският съд по правата на човека отхвърли жалба на турски учителки във връзка със забрадките
03 юни 2008 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Старсбург/Анкара. Европейският съд по правата на човека отхвърли жалбата на турските учители Фатма Карадуман и Севил Тандоган за това, че са уволнени, защото са влизали в часовете със забрадки, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Съдът отхвърли мотива им, че се нарушават свободата им на вероизповедание и човешки права. В решението се посочва, че те се намират в светска държава и е неоснователно преподавателите да ходят в училище забрадени. Съдът отхвърли и искането им за парична компенсация за нарушените права и претърпените материални загуби.

Инфлацията в Турция продължава да расте
03 юни 2008 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Инфлацията в Турция, която отбеляза нарастване през последните месеци, продължи да нараства и през май, предаде турската агенция АНКА. През май е регистрирано увеличение в цените на потребителските стоки с 1,49 %, а в производствените цени 2,12 % в сравнение с предишния месец. Цените на потребителските стоки през май са достигнали 10,74 %, а на производствените стоки 16,83 % в сравнение със същия месец на миналата година.

121 нелегални имигранти задържаха турските сили при операции в Турция
03 юни 2008 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. 121 нелегални имигранти са задържали при операции вътре в Турция и по границите силите за сигурност вчера и онзи ден, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб вчера и завчера силите за сигурност са задържали при контрол в Битлис, Чанаккале, Батман, Малатия, Ъгдър и Сивас 44 нелегални имигранти, от които 25 пакистанци, 13 афганистанци, 6 азербайджанци, които не са посрещали нуждите си за препитание. Заедно с тях са задържани и 8 турски граждани, свързани с трафик на хора. Също така при граничен контрол вчера са били задържани 56 души, преминали нелегално от Иран в Турция. 53 от тях са от Иран, 2 от Бангладеш, 1 от Индия. Също онзи ден и вчера са били задържани общо 20 палестинци, опитали се да преминат в Гърция и един сирийски гражданин, преминал нелегално в Турция. Задържаните имигранти са били предадени на полицейските органи за извършване на процедурите по експулсиране.

Близки на задържани турски граждани в затвора в София протестираха пред българското консулство в Истанбул
03 юни 2008 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул/София. Близките на задържани турски граждани, намиращи се в затвора в София, които от 22 дни са в гладна стачка, протестираха срещу отношението на България, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Близките на осъдените, които според твърденията са облъчвани с радиация, се отправиха към главното консулство на България в квартал Улус, Истанбул. Тъй като сградата беше охранявана от специални части, те се събраха в близост до консулството, където дадоха изявление за медиите. Недалеч пред сградата на консулството протестиращите поставиха черен венец, върху който е била сложена глава на овен. Групата се е обърнала към президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Али Бабаджан да се заемат със случая. Протестиращите близки са носели плакати с надписи и скандирали лозунги “Върнете ми баща ми”, “Искам баща си жив”, “Турско общество, недей да спиш. Лагерите на смъртта в Белене са отворени пак”, “ЕС чуй гласа ни. Жив ли е, не е ли, не е ясно”. От името на протестиращите Хилми Дедеоглу е направил изявление, в което се казва: “Министър-председателю на България, осъждаме ви от и в името на турските граждани, намиращи се във вашите затвори. Казваме ви да се засрамите от това, че сте в Европа и от вашата човечност”. Той е посочил, че осъдените турски граждани в софийския затвор от 22 дни са в гладна стачка и 16 от тях са взети на лечение в болница. Говорещият е казал, че не знаят какво точно се случва в България, нямат информация за близките си, не е известна съдбата им. За трима от тях, постъпили в болница, само знаели, че са опадали косите им. В изявлението Дедеоглу е казал, че според получените от тях оскъдни сведения осъдените турски граждани са били облъчени. Те поискаха да бъде сформирана комисия от министерството на здравеопазването, която да проучи случая. “Бавно бавно те ги убиват. Точно 22 дни от българските и от европейските представители няма и звук. Предписанията в Библията, Корана и Тората за справедливост са останали само символични. Европа чака осъдените турски граждани да умрат от гладната стачка. Искаме веднага да спрат “постите за смърт””, каза той от името на близките на осъдените. Протестиращите поискаха да бъдат разкрити имената на облъчените с радиация затворници. В края на протеста те изядоха сварените яйца, които носеха, с думите, че няма да ги хвърлят срещу консулството, защото те не заслужават дори това.

Бунтовник от ПКК е задържан от турските сили в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
03 юни 2008 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил задържан от турските сили в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция терористът е бил задържан онзи ден в околия Силопи на югоизточната турска провинция.

Предаванията на кюрдски език по националната телевизия са капитулация пред ПКК, каза Девлет Бахчели
03 юни 2008 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели заяви, че промените в закона за телевизията и радиото, които разрешават излъчване на предавания на кюрдски език по турската национална телевизия, са един жест към Кюрдската работническа партия /ПКК/, предаде турската агенция АНКА. Бахчели определи като капитулация пред политическите искания на ПКК и натиска на нейните кадри в планините турската телевизия да излъчва целодневно предавания на други езици. Той изтъкна, че с това няма да се приключат дадените привилегии. “Занапред те ще отидат до искане на образование на майчин език и до опити за изграждане на собствена държава”, каза турският опозиционен политик.

Към 2017 година Турция ще надмине Индия по икономически растеж, сочи доклад на ОИСР
03 юни 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. В периода 2008-2017 година Турция ще отбележи най-голям растеж след Китай и Индия и към 2017 година ще надмине Индия, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и Световната организация по земеделие, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В доклада се посочва, че за 2002-2006 година Турция е отбелязала растеж със 7,2 %. През 2008 година се очаква той да бъде 5,4 %, а през следващата година 5,7 %. В периода 2010-2017 година тя ще достигне растеж 5,5 % и ще надмине Индия. По растеж на икономиката Турция ще бъде следвана от Русия. Според доклада в държавите, които ще отбележат най-голям икономически растеж, ще има спад в нарастването на населението. Човешкото възпроизводство в Турция, което за тази година се очаква да бъде 1,28 %, през 2017 година ще намалее на 1,01 %, посочва вестникът.

13 митничари и собственици на безмитни магазини на граничния пункт Капъкуле са осъдени на 6 години затвор
03 юни 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Капъкуле/Анкара. 13 митнически служители и собственици на безмитни магазини на граничния пункт Капъкуле на турско-българската граница бяха осъдени на по 6 години и 3 месеца затвор, предаде Анадолската агенция. При организирана операция срещу служители на митницата в Капъкуле и собственици и работещи в безмитните магазини са били задържани 19 души. 13 от тях след разпит и доказано престъпление получиха наказание затвор, посочва агенцията.

Намалява подкрепата за ПСР и НРП в Турция, увеличава се “армията” на колебаещите се, сочи изследване
03 юни 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Изследване, направено за швейцарския банков институт “Кредит Суис” сочи, че Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция губи гласове през последните месеци, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. Според изследването процентът на онези, които биха гласували за ПСР през януари е бил 54,2, докато през май този процент е 39,7. Регистрира се спад в доверието и към Народнорепубликанската партия /НРП/. Докато на изборите на 22 юли 2007 година тя получи 20,88 % от гласовете, то през май за нея биха гласували 19,4 %. Забелязва се увеличаване на подкрепата за Партията на националистическото движение. През май за нея са заявили, че ще гласуват 17,1 за сметка на 14,27 %, които получи на изборите през юли 2007 година. Направеното проучване сочи голямо нарастване на процента на колебаещите се. Той достига 29,3 %. Ако днес в Турция има избори, за ПСР биха гласували 28,1 %, за НРП 13,7 %, констатира направената анкета.

97 килограма хероин залови полицията в Диарбекир
03 юни 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 97 килограма хероин са заловени при операция на полицията в Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Задържани са и 4 души, свързани със случая. Служители на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към дирекцията на полицията в Диарбекир е организирала операции срещу лица и групи, разпространяващи дрога. При операцията е била локализирана организация, занимаваща се с трафик на хероин от различни места към Истанбул. При претърсването на набелязаните места е бил заловен 97 кг хероин. Започнал е разпит на задържаните 4 лица. Издирват се още 3 души, свързани със случая.

Случаят с подслушването трябва да бъде решен незабавно, каза турският вицепремиер Джемил Чичек
03 юни 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция и правителствен говорител Джемил Чичек заяви, че правителството предприема всички пътища за незабавно решаване на случая с подслушването на телефоните, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Чичек посочи след правителственото заседание вчера, че темата ще бъде обсъждана и в парламента. Той заяви, че като правителство те смятат, че е необходимо незабавно формиране на комисия, която да разследва случая, пише вестникът.

Турция полага усилия да се върне в Международния съвет за производството и търговията със зехтин
03 юни 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция полага усилия отново да влезе в Международния съвет за зехтина, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Изпълнителният директор на съвета Мохамед Охмад Сбитри заяви в тази връзка, че без Турция съветът ще остане непълен. С цел възстановяването на членството на Анкара в международната организация в Анкара се състояха редица срещи между Мохамед Охмад Сбитри и турски представители. Министърът на земеделието Мехмет Мехди Екер изтъкна, че правителството ще подкрепи изцяло усилията на Турция да се върне в съвета, тъй като само така тя ще може да бъде фактор в пазара на зехтин, маслини и маслинови продукти. Той изрази съжаление, че мястото на Турция на пазара веднага е било запълнено от конкурентни страни, но посочи, че отглеждането на маслинови дръвчета и производството на продукти от маслини е хилядолетна традиция в тези територии и те ще направят всичко за продължаването и развитието на тази традиция.

Абдуллах Гюл ще подари на японския император Акихито копие на макет на кораба “Ертугрул Фъркатейн”
03 юни 2008 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара/Токио. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава днес на официално посещение в Япония, пише турският вестник “Милиет”. Като жест Гюл ще подари на японския император Акихито единствено копие на макет на кораба “Ертугрул Фъркатейн” като символ на турско-японското приятелство. Корабът “Ертугрул Фъркатейн” е изработен по времето на султан Абдулазис и на 19 октомври 1863 година е пуснат в открито море. През 1889 година корабът предприема плаване до Япония, за да откара племенника на японския император, дошъл на посещение в Истанбул. На борда си корабът е носел много дарове за японското императорско семейство. На 7 юни 1890 година корабът пристига на японското пристанище Йокохама. Екипажът на кораба и пратениците на османския султан са приети тържествено в японския двор. При завръщането си обратно корабът е застигнат от тайфун и на 16 септември 1890 година потъва край скалите на Кушимото.
Японският император Акихито приема на годината само по двама чуждестранни гости. Един от тях през 2008 година ще бъде турският президент, пише вестникът.

“Хюриет”: Русия нанесе удар по цените на доматите на вътрешния пазар в Турция
03 юни 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на Русия да забрани вноса от Турция на някои сезонни плодове и зеленчуци от 7 юни поради остатъчното съдържание на използваните препарати за растителна защита, предизвика падане на половината на цените на доматите на вътрешния пазар, пише вестник “Хюриет”. До миналата седмица доматите са продавани на висока цена на борсите, а тази седмица тази цена е намаляла наполовина - от 1,60 турски лири за килограм домати, цената е достигнала до 0,80 турски лири за килограм /около 0,80 лева/.

“Хюриет”: НРП в Турция насочва усилията си към проблемите на Източен и Югоизточен Анадол
03 юни 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция пристъпва към реализация на практика на посланията, които отправи към Източен и Югоизточен Анадол на 32-ия редовен конгрес на партията, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В тази връзка ръководството на партията организира в Шанлъурфа конгрес на земеделието и земеделците. Той ще се състои утре с участието на лидера на НРП Дениз Байкал. НРП си поставя за цел да спечели властта в тези области на предстоящите местни избори. След приключването на конгреса на 5 юни Байкал ще посети Диарбекир, където ще председателства заседанието на Централния изпълнителен съвет на партията. Преди форума, посветен на земеделието, Байкал заяви, че в Турция е необходимо незабавно да се изготви и реализира специална политика в областта на земеделието. Той посочи, че правителството трябва да обърне внимание на проблемите в тази област и да компенсира загубите на земеделците резултат на неподходящите климатични условия, пише вестникът.

“Заман”: Новите турски паспорти с чипове остават за следващата година
03 юни 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новите турски паспорти с чипове, чието въвеждане се отлага вече на два пъти, няма да бъдат готови и до края на тази година и остават за следващата 2009 година, пише днес вестник “Заман”. Новите паспорти, които се превърнаха в лъжлива приказка, този път се забавят поради невъзможността на спечелилата търга фирма да изпълни своите задължения до края на 2008 година. По този начин турските граждани ще продължат още една година да използват своите стари задгранични паспортни. Генералната дирекция по сигурността е наложила глоба на неизпълнилата своите задължения фирма, а срещу служителите от генералната дирекция на държавния монетен двор и държавния печат е започнало разследване.

В Турция беше обявена училищна ваканция за почистване на природата
03 юни 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерснтвото на националното образоване е обявило ученическа ваканция за началните и средините училища на 4 юни за “почистване” на природата по повод световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, предава Анадолската агенция. По време на училищната ваканция учениците ще извършат почистване на морското крайбрежие, районите около течащи води и езера, места за пикник и други открити обществени места, като ще събират разхвърляните найлонови пликчета, пластмасови бутилки и други боклуци. Целта е да бъдат спечелени за каузата на защитниците на околната среди и да бъде подготвено отбелязването на 5 юни в Турция.

Нелегални имигранти бяха задържани в провинция Измир
03 юни 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Измир. Екипи на полицията в околия Конак на провинция Измир са заловили 16 нелегални имигранти, влезли по незаконни пътища в страната, предава Анадолската агенция. Чужденците са граждани на Сомалия – 12 души, на Палестинската автономия – 2 души и на Еритрея – 2 души. Предадени са на отдел “Чужденци” за да бъдат експулсирани от Турция.

Умрял делфин е намерен на брега на Егейско море край Измир
03 юни 2008 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Измир. Умрял делфин е намерен на крайбрежието на Егейско море в района на околия Алиага на провинция Измир, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Делфинът е с дължина 1,5 метра и тежи около 100 килограма. Ветеринарни специалисти от община Алиага са установили, че делфинът е починал от нараняване с харпун. Продължава разследването на случая.

Си Ен Ен Тюрк: Турция и САЩ са договориха за сътрудничество атомната енергетика
03 юни 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Сътрудничеството между Турция и САЩ се пренесе и в областта на атомната енергетика, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак оповести, че е влязла в сила спогодбата между Турция и САЩ за сътрудничество в областта на мирното използване на ядрените програми.

В седем турски провинции се изпитва недостиг на питейна вода
03 юни 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът Джемил Чичек оповести план за действие на правителството за осигуряване на питейна вода за центровете на 81-те провинции, за използването на водата и за осигуряването на вода за промишлени нужди, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според вицепремиера, съгласно адресната регистрация в 81-те провинциални центрове живеят близо 40 милиона души, чийто нужди от питейна вода са 3,4 милиарда куб. метра, а осигуряваните количества са близо 5 милиарда куб. метра вода. От тази гледна точка няма общо проблем с питейната вода, но има недостиг в отделни провинции, като в 7 от тях е нарушен водният баланс. В други 34 провинции е възможно да бъде нарушен водният баланс след 2010 година, а в общо в 40 провинция осигуряваните количества питейна вода ще бъдат достатъчни най-много до 2023 година, посочва телевизията.

“Милиет”: Франция откри свое дипломатическо представителство в град Ербил в Северен Ирак
03 юни 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Вчера в град Ербил в Северен Ирак тържествено и официално беше открито френско дипломатическо представителство, пише вестник “Милиет”. На церемонията присъства френският министър на външните работи Бернар Кушнер. Бернар Кушнер пристигна в Ербил от Багдат, където на 1 юни се срещна с иракския президент Джалал Талабани. На летището в Ербил френският външен министър беше посрещнат от президента на местното автономни управление в Северен Ирак Масуд Барзани и от премиера Нечирван Барзани По-късно Бернар Кушнер има среща и с председателя на кюрдския парламент Аднан Мюфтю.
При откриването на новото дипломатическо представителство Бернар Кушнер подчерта, че “Франция ще се завърне в Ирак както преди по еди силен начин”.

“Хюриет”: В ръководената от мен структура няма напрежение, каза председателят на ВАС
03 юни 2008 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Мустафа Бирден заяви, че в ръководената от него структура няма напрежение, пише днес вестник “Хюриет”. Мустафа Бирден беше приет в президентския дворец Чанкая от президента Абдуллах Гюл. След срещата, която продължи около един час и беше закрита за представители на медиите, Мустафа Бирден посочи, че става въпрос за традиционна протоколна среща – първата след избирането му за председател на висшата съдебна институция.

Турски печат: Подслушват се милиони телефони
03 юни 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Развитието около скандала с подслушването на телефони, подписването на протокола от Киото, отмененото обръщение към нацията на премиера Реджеп Тайип Ердоган, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание на един твърде показателен документ, станал известен във връзка със съдебното разрешение за подслушване на 70 милиона телефона, което предизвика истински шок сред обществото. В мотивите за искането на въпросното разрешение ръководството на разузнаването посочва, че “получаваните сведения ще бъдат използвани само от разузнавателните служби и няма да бъдат посочвани и използвани като доказателства в съда”. Писмото в обем 7 страници е подписано от началника на разузнавателната служба на Генералната дирекция по сигурността /ГДС/ Рамазан Акюрек и с него се иска разрешение за тотално подслушване на телефоните на тримесечни периоди, считано от 25 април 2007 година. Обяснява се широкият спектър на действие на специалните служби – от “Ал Кайда” до ПКК.
Вестник “Милиет” информира, че министерството на правосъдието възразява против даването дори и на ограничено право на жандармерията също да извършва подслушване. Посочва се, че съдът е дал неограничени права на ГДС и на Националната разузнавателна организация /МИТ/ да следят на територията на цяла Турция всички средства за връзка, а на жандармерията – ограничени права само в зоните на тяхната отговорност /извън населените места в Турция/. Министерството обаче възразява срещу това искане на жандармерията защото счита, че противоречи на свободите на гражданите и ще отнесе въпроса до Върховния административен съд, отбелязва всекидневникът.
Вестник “Заман” съобщава, че днес в парламента ще бъде обсъждано предложението за създаване на парламентарна анкетна комисия за разследване на твърденията за подслушване. Предложението е на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, а след фиаското на твърденията за подслушване на главния секретар на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Йондер Сав, се очаква НРП също да го подкрепи.
Вестник “Сабах” посочва, че Турция ще подпише протокола от Киото. Макар и със закъснение, Турция приема да бъде страна по протокола от Киото, който е единственият международен документ, осигуряващ борбата срещу глобалното затопляне и промяната на световния климат, се отбелязва в публикацията.
Вестник “Хюриет” обръща внимание, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отменил обръщението си към народа през месец май, което традиционно прави в края на всеки месец. Причината е здравословният проблем, който има с дясното око и носените по препоръка на лекарите черни очила. Ердоган участва с тези очила на всички мероприятия от своята програма, но избягва да го снимат от близък план.

Министърът на външните работи на Турция е на официалното посещение в САЩ
03 юни 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Започва официалното посещение на министъра на външните работи Али Бабаджан в САЩ, съобщават медиите. Турският министър ще осъществи редица срещи и контакти във Вашингтон и в Ню Йорк. Али Бабаджан ще се срещне с вицепрезидента Дик Чейни, с държавния секретар Кондолиза Райс, с финансовия министър Хенри Полусън, с министъра на енергетиката Самюел Бодман, с членове на американския Конгрес. Предвижда се също Али Бабаджан да направи изказване в Атлантическия съвет и да се срещне с представители на медиите.
В Ню Йорк Али Бабаджан също ще осъществи редица контакти и е възможно да участва в международната конференция за борбата със СПИН, която се провежда на 10-11 юни.
След визитата в САЩ Али Бабаджан заминава директно за Франция за участие в насрочената за 12 юни в Париж международна конференция за Афганистан.

Председателят на парламента на Алжир е на посещение в Турция
03 юни 2008 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на председателя на парламента на Алжир Абдюлазиз Зиари в Турция, съобщават медиите. Програмата предвижда среща с председателя на турския парламент Кьоксал Топтан, разговори между парламентарните делегации на двете страни и прием от президента Абдуллах Гюл в президентския дворец Чанкая.

“Хюриет”: От началото на 2008г. износът на автомобили от Турция надхвърли целия износ на коли за 2004г.

03 юни 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Износът на автомобилната промишленост, която е локомотивът на турската икономика, през първите пет месеца на годината се е увеличил с 46,1% в сравнение с периода януари-май 2007 година и възлиза на 11,374 милиарда долара, пише турският вестник “Хюриет”. С тези резултати износът на автомобили от Турция през петте месеца на 2008г. надхвърля целия износ през 2004г., който е бил за 10,705 милиарда долара.
На първо място в стоковата листа на износа на турската автомобилна промишленост са леките автомобили – 3,728 милиарда долара през януари-май тази година.

“Заман”: Над 28 000 пакета контрабанди цигари са заловени в турската провинция Мардин
03 юни 2008 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Мардин. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата са заловили в граничната със Сирия околия Нусайбин на провинция Мардин, Югоизточна Турция, 28 140 пакета контрабандни цигари от различни марки, внесени по нелегални пътища в Турция, пише турският вестник “Заман”. Задържани са 7 души, от които четирима са вкарани в затвора.
При извършения обиск на задържаните са иззети и 400 стръкчета индийски коноп.

“Заман”: В Турция 13 души са починали от ухапвания от кърлежи
03 юни 2008 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Към 2 юни в Турция от ухапвания от кърлежи са починали 13 души, пише турският вестник “Заман”. По данни от министерството на здравеопазването да сега са регистрирани общо 167 случая на развитие на болестта кримска треска след ухапвания от кърлежи. Всичките болни са били приети на лечение в болнични заведения, като въпреки приложеното лечение 13 от тях са починали. Случаите на развитие на болестта кримска треска, предизвикано от ухапвания от кърлежи, са се увеличили в Турция от 2002 година насам – особено през пролетните и летните месеци.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP