Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,17.06.08

Анадолска агенция: 91 нелегални имигранти са заловени в провинция Коджаели
17 юни 2008 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Коджаели. В околия Дериндже на провинция Коджаели, Северозападна Турция, са заловени 91 нелегални имигранти, влезли по незаконен път в страната, предава Анадолската агенция. Чужденците са предимно граждани на Пакистан, Афганистан и Алжир и са били натоварени на камиона пътуващ по магистралата ТЕМ към Истанбул. Нелегалните имигранти и шофьорът на камиона са задържани, води се разследване на случая.


Анадолска агенция: В Анкара един човек е загинал от експлозия на природен газ
17 юни 2008 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един човек е загинал при експлозия на природен газ в пълнене на газови бутилки в Анкара, предава Анадолската агенция. Пунктът се намира в близост до гробището в квартал Каршъяка. При изтичането на природен газ е възникнала експлозия пре която е загинал служителят в пункта.
От ударната вълна в района са изхвърлени части от експлоатиралите бутилки. Пристигналите на място екипи на пожарната са освободили изтеклия в помещението природен газ и са осигурили сигурността в района. Полицията е започнала разследване, все още се изясняват точните причини за експлозията.

ДХА: Над 86 килограма наркотици са заловени в провинция Хаккяри
17 юни 2008 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност са заловили в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, 86 килограма наркотици, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията е проведена след получен сигнал, като е бил извършен обиск в частно жилище, където е намерен наркотикът, предназначен за изпращане в западните провинции на Турция. Задържан е притежателя на наркотика, който ще бъде изправен пред съда, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Дискусии във Франция за членството на Турция в ЕС
17 юни 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Разискването на предлагания пакет от промени в конституцията, които засягат Турция, започва днес в Сената на френския парламент, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Гласуването в пленарна зала на Сената ще бъде в началото на следващата седмица. Очаква се Сенатът да отхвърли предвиденият член от конституцията за директно привеждане на референдум във Франция за членството на Турция в ЕС. Преди това долната камара на френския парламент реши пълноправното членство в ЕС на страни, чието население е повече от 5% от общото население на общността, да бъде подлагано задължително на референдум във Франция. На проведените миналата седмица отделни заседания на правната комисия и на комисията по външните работи на сената това предложение беше отхвърлено, посочва телевизията.

АНКА: Не искаме делото за закриване на управляващата партия да се проточи, каза говорителят на правителството
17 юни 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът и говорител на правителството Джемил Чичек каза, че защитата по същество на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е внесена в Конституционния съд и заяви, че правителството не иска това дело да се проточва, предава информационната агенция АНКА. “Не искаме делото да се проточва. Трудно е да се направи сметка за нанесените до сега поражения от този процес. За пръв път се открива дело за закриване на самостоятелно управляваща партия. Ние не поискахме допълнителен срок за защита. Искаме времето да бъде изразходвано максимално икономично и час по скоро да изчезне неизвестността”, посочи Джемил Чичек.

“Сабах”: 193 нелегални имигранти са задържани в провинция Ван, Източна Турция
17 юни 2008 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Ван. 193 нелегални имигранти са били задържани при операции в провинция Ван, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. По предварително получена информация жандармерийски екипи са организирали операция в село Угурлу, околия Башкале. При обиска дома на Дж. И. в селото са били задържани 65 нелегално влезли в страната имигранти, които се укривали. Пак при операция по предварително получена информация са били задържани 80 души в долината Акташ до село Соуксу и в мястото Агджаш, околия Чалдъран, които вървели пеша, след като влезли незаконно в страната. При трета операция жандармерийски екипи са задържали в околия Гюрпънар при село Ортакьой камионетка, в която се укривали 48 нелегално влезли в страната лица. Повечето от задържаните 193 души при трите случая са от афганистански произход. Те са предадени на полицията за извършване на необходимите процедури за експулсиране от страната, пише вестникът.

“Милиет”: 24,98 % от турска компания за стомана “Ердемир челик” станаха собственост на “Арцелор Митал”
17 юни 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Придобиването на 24,98 % от дела на най-голямата турска компания за добив на стомана и желязо “Ердемир челик” от най-голямата в света компания в този сектор “Арцелор Митал” намери отзвук в световния печат, пише турският вестник “Милиет”. Управителният съвет на “Арцелор Митал” и най-големият акционер в компанията Лакшми Митал са заявили, че искат да купят в следващите месеци и останалата част на турската “Ердемир челик”. Според съветниците в компанията тази стъпка е част от стремежа на компанията за бързо нарастване в следващите 10 години и укрепване на позициите в стоманодобивния сектор в региона, пише вестникът.

Турция губи годишно 4 милиарда долара данъчни приходи от нелегален трафик на гориво
17 юни 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всяка година Турция губи 4 милиарда долара данъчни приходи от нелегален трафик на гориво, заяви представителят на Комисията за енергийни и природни ресурси и технологии и депутат от Народнорепубликанската партия /НРП/ Таджидар Сейхан, пише турският вестник “Заман”. Сейхан изтъкна, че нелегално в Турция всяка година влизат 3 милиона тона нелегално гориво, върху които не се плащат данъци. Според представителя на НРП в момента Турция е зависима от външни страни от природен газ, а енергийната независимост на страната е основа за нейната цялостна независимост. Той изтъкна, че трябва да се търсят чисти, сигурни, евтини и достатъчни енергийни източници, които да пресекат тази зависимост. Според него е необходима активна борба срещу престъпленията в енергийния сектор в страната, които са от най-големите източници на печалби и са съпроводени с укриване на големи данъци.

Турската армия е ликвидирала на границата с Ирак 21 екстремисти от ПКК17 юни 2008 11:20 Агенция "Фокус"Анкара. Подразделение на турските артилерийски войски е унищожило 21 екстремисти от Кюрдската работническа партия ПКК, предаде Газета Ру. Артилерийският обстрел е станал докато група екстремисти са се приближавали към турската граница откъм територията на Ирак, съобщава източник от армията. Според турските военни, групата вероятно е щяла да се опита да проникне на територията на Турция.

“Сабах”: Турската АСЕЛСАН ще модернизира хеликоптерите “Блек хоук С-70A” и “AB 205”17 юни 2008 11:14 Агенция "Фокус"Анкара. Турската компания за производство, разработване и поддържане на електронна техника и електронни системи в областта на военната промишленост в Турция /АСЕЛСАН/ ще модернизира хеликоптерите “Блек хоук С-70A” и “AB205”, използвани от жандармерийските поделения в Турция, пише турският вестник “Сабах”. Модернизацията ще включва подобряване на оптическото фокусиране, комуникационните начини и наблюдението по време на военни действия.

“Радикал”: Турция да използва победите си над Швейцария и Чехия като “коз” по пътя за присъединяване към ЕС17 юни 2008 10:36 Агенция "Фокус"Анкара. Лидерът на Социалдемократическата народна партия в Турция Мурат Караялчън заяви, че победата на Турция над отборите на Швейцария и Чехия на европейското първенство по футбол и класирането за четвъртфиналите трябва да се използва като “коз” в процеса за присъединяване към ЕС, пише турският вестник “Радикал”. Караялчън предложи на турската футболна федерация да изпрати протоколите от мачовете на европейските политици. Той индиректно се обърна към тях как ще тълкуват ситуацията, че на четвърт финалите на европейското първенство ще играят отбори на страни, които не са в ЕС – Турция и Хърватия.

“Сабах”: Сблъсък в редиците на прокюрдската ПДО в Турция породи циркулярно писмо на ръководството17 юни 2008 09:44 Агенция "Фокус"Анкара. Сблъсък в редиците на Партията на демократичното общество /ПДО/ породи циркулярно писмо, изпратено до областните партийни организации от представители на ръководството преди редовния втори партиен конгрес на 20 юли, пише турският вестник “Сабах”. В писмото, озаглавено “Перспективите за конгреса” и подписано от 9 души, се анализира политическата ситуация в Турция. В него се посочва, че политическата криза се корени във философията, на която почива основаването на турската република. Според ПДО това е авторитарната система, която се опира на националистическата идеология и защитава статуквото. В писмото се анализират и грешките на ПДО и се посочва, че партията не е успяла да улови правенето на политика и народно представителство, което да посреща отговорностите, които им е стоварила историята. В него се казва, че партията трябва да определи политиката си към управляващата Партията на справедливостта и развитието и към вътрешнополитическите въпроси на Турция.


Анадолска агенция: Русия е един от нововъзникващите пазари за износа на турската автомобилна промишленост
17 юни 2008 09:21 Агенция "Фокус"
Анкара. През първите 5 месеца на годината износът от Турция за Русия на превозни средства и на други производства на автомобилната промишленост се е увеличил със 116% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 697,6 милиона долара, предава Анадолската агенция. По този начин делът на Русия в износа на турската автомобилна промишленост се е увеличил на 8,68%, с което тя се превръща в един от новите пазари с големи потенциални възможности.
Автомобилната промишленост е локомотивът на турската икономика и през миналата година делът й в общия износ на Турция възлиза на над 20%. През тази година успешното развитие на автомобилната промишленост продължава и износът през периода януари-май се е увеличил с 46,14% в сравнение с първите пет месеца на 2007 година и възлиза общо на близо 11,4 милиарда долара.

Турски печат: Същинската защита на управляващата ПСР по делото за забрана – в центъра на вниманието на печата
17 юни 2008 09:14 Агенция "Фокус"
Анкара. Депозираната в Конституционния съд на Турция защита по същество от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ по делото за забрана на партията и представянето на турския национален отбор по футбол на продължаващото европейско първенство са основните теми на турските вестници днес. Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Това е дело “Гугъл”” пише, че ПСР коментира с остри думи в защитата главния прокурор Абдуррахман Ялчънкая. Цитирайки представената защита вестникът пише, че според ПСР двигателят за търсене на доказателства по това дело за Ялчънкая е бил “Гугъл”. Изданието посочва, че ПСР е представила защитата си по същество 13 дни преди приключването на определения краен срок за това. Тя обхваща три папки, към които са приложени и пет папки с документи. Първата папка от 92 страници представлява общата защита на партията, втората, съдържаща 152 страници, е защитата по обвиненията срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, а третата се концентрира върху защитата на останалите обвинени 69 души от ПСР. В защитата се посочва, че не може да се обвинява само ПСР за промените в конституцията, позволяващи свободното носене на забрадки в университетите, защото това е законодателна дейност на парламента. Дори и да бъде подведена за това под юридическа отговорност, не може да се интерпретира тази стъпка като опита за налагане на шериата. Защитата посочва също, че с отмяната на направените конституционни промени в тази връзка от страна на Конституционния съд отпада най-важният аргумент за искането на забраната на партията. В защитата делото се разглежда като част от проект за анулиране на волята на народа.
Вестник “Радикал” в публикация със сходно заглавие пише, че ПСР защитава тезата, че разбирането на главния прокурор Абдуррахман Ялчънкая за светския характер е ненаучно и идеологизирано. В нея се казва, че много от посочаните като доказателства за искането за забрана са коментари, извадени години след събитията от интернет. Според защитата в обвинението на главния прокурор се налага модел на комплот и подозрителност, който е плашещ. ПСР изтъква, че в обвинителния акт се защитава не светският принцип, а тоталитарна идеология, експлоатираща светския принцип.
На представената защита от ПСР и на реакциите в тази насока са посветени редица от публикациите и във вестник “Милиет”. В публикация под заглавие “ПСР представи защитата си” вестникът пише, че в общо обхващащата 8 папки с материали защита републиканският главен прокурор се определя като “продължение на 28 февруари”, като лице, което подкрепя “военнизирания светски принцип”. В защитата се изтъква, че се прави опит от страна на прокуратурата да противопостави религиозните вярвания и светския принцип с насилствени тоталитарни методи, което вече е показало неуспех в съвременната история /в бившия Съветски съюз/. В защитата се изтъква, че една партия, която прави последователни стъпки към членство в ЕС, не може да бъде център на действия срещу светския характер на страната.
В публикация на първа страница вестник “Заман” също представя детайлно основните пунктове от защитата на ПСР. Вестникът акцентира на становището на партията, че първо е повдигнато делото за забрана, а след това са търсени доказателства за неговата основателност.

Анадолска агенция: Турската армия нанесе удар на група от ПКК, опитала се да проникне от Северен Ирак в Турция
17 юни 2008 07:46 Агенция "Фокус"
Зап/Анкара. Турската армия е нанесла голям удар на терористична група на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която се е опитала да проникне от територията на Северен Ирак в Турция, предава Анадолската агенция. В съобщение на турския Генерален щаб се посочва, че това е станало на 16 юни, след като в района на Зап-Шиви в Северен Ирак са били установени 8 души, придвижващи се към турската граница, а на 3 километра от границата техният брой е бил 21 души. След 22.00 часа на 16 юни бил открит огън по тях от разположените по границата артилерийски установки, в резултат на което групата на ПКК била “обезвредена в значителна степен”, посочва агенцията.

Али Бабаджан е на посещение в Люксембург за участие в междуправителствената конференция Турция-ЕС
17 юни 2008 07:39 Агенция "Фокус"
Люксембург. Днес започва посещението на министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан в Люксембург за участие в междуправителствената конференция Турция-ЕС.

Началникът на Генералния щаб на Чили е на посещение в Турция
17 юни 2008 07:35 Агенция "Фокус"
Анкара. В турската столица Анкара продължава посещението на началника на Генералния щаб на Чили армейски генерал Оскар Ф. Изуриета. Програмата на високопоставения чилийски военен предвижда срещи с началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът.

Синхуа: Турската полиция е задържала 41 кг хероин на границата с България
17 юни 2008 00:14 Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция е задържала 41 кг хероин на граничен пункт на турската граница с България, предаде агенция Синхуа. Полицията е открила наркотиците скрити в автомобил, който се е опитал да премине граничния пункт Капъкуле. Хероинът е бил открит от специално обучено куче. Българският шофьор на автомобила е бил задържан.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP