Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,11.06.08

Твърдение за змия с дължина 10 метра предизвика паника в Одрин
11 юни 2008 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Одрин. Твърдение за поява на змия, дълга 10 метра, предизвика паника в Одрин, пише турският вестник “Милиет”. Според разказа на жителя на Одрин Мустафа Кязъм Тандоган змия е влязла в кошарата му в квартал “Ортаимарет” предната нощ и е умъртвила 3 от овцете му, като ги е удушила. Случката е станала предната нощ, след като прибрал 97-те си овце от паша. Заради гласове, които чул към полунощ, Тандоган се върнал в кошарата и според твърденията му видял, че змия е влязла и удушила овцете. Той извикал за помощ съседите и взел голям камък от градината и замерил с него змията. Според твърдението на Тандоган змията била много дълга - 10 метра и с огромна уста. Според специалистите обаче дори питоните, живеещи в тропическите райони не достигат дължина повече от 6-7 метра. Той и жителите на квартала са много уплашени, че змията може да нападне и тях. Според ветеринарите в града обаче Тандоган преувеличава за дължината на змията. Според тях змии с такава дължина в Турция няма. Най-дългите змии са боата и питонът, но те не живеят в Турция, посочват специалистите. Според тях в Турция има 40 вида змии, от които 10 са отровни. Вероятно някоя отровна змия е отровила овцете, пише вестникът.

20 души са задържани в турския град Коня за членуване в организацията Маоистка комунистическа партия
11 юни 2008 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Коня. 20 души бяха задържани в турския град Коня за членуване в терористичната организация Маоистка комунистическа партия /МКП/, пише турският вестник “Сабах”. Сред задържаните има и студенти в университета в Коня. Според получената информация отделът за борба с тероризма при дирекцията на полицията в Коня е предприел операции в пет провинции на Турция и е проследявал 1 година организации, свързани с МКП в Коня, Анкара, Истанбул, Мерсин и Анталия. При операцията в Коня е бил задържан ръководителят на организацията Х. С. К. заедно с още 20 нейни членове. При обиските са били открити и документи на организацията. Според разследването организацията е имала въоръжени милиции в селските равнинни райони и клетки в големите градове. Тя концентрирала пропагандата си основно върху младите хора и ги подготвяла идеологически за въоръжени действия, пише вестникът.

Турция е предпочитаната дестинация за руските кръшкачи и рускините, търсещи любовни приключения
11 юни 2008 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руските кръшкачи и рускините, търсещи сексуални приключения, избират за своя туристическа база Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Стана известна причината за увеличаването на броя на руските туристи в Турция. Според изследване, опиращо се на информация от туристическите агенции, повече от половината руснаци и рускини избират Турция, за да се срещнат с любовниците си. Според информацията тайните срещи на женените мъже от малките градове в Русия с любовниците им е много трудна, а в големите градове като Москва е скъпо да се изневерява. Затова руснаците предпочитат за база на любовните си авантюри Турция, сочи проучването. Други бази за любовен туризъм на руснаците са Египет, Индонезия, Малайзия и Сингапур, пише вестникът.

Над 77 килограма хероин задържа полицията в Хаккяри, Югоизточна Турция
11 юни 2008 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. При операция на полицейски екипи в Хаккяри са били заловени 77 килограма и 420 грама хероин, предава Анадолската агенция. По случая са задържани четирима души. Започнало е мащабно разследване, посочва агенцията.

С обидни пререкания премина заседанието на турския парламент за решението на Конституционния съд
11 юни 2008 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пререкания, съпроводени с обидни думи, възникнаха днес на заседанието на парламента в Турция при обсъждането на предложението на групата на Партията на справедливостта и развитието за разискване на решението на Конституционния съд да отмени конституционните промени за забрадките, пише турският вестник “Милиет”. Разприте възникнаха по време на изказването на депутата от Демократичната лява партия Тайфун Ичли. Той определи отнемането на думата му поради изтичане на времето като нарушаване на свободата на изразяване в Турция. Ичли е използвал обидни думи за водещите на заседанието. Председателстващата Гюлдал Мумджу от Народнорепубликанската партия го е призовала да се съобразява с правилника и с речника, който използва, пише вестникът.

АФП: Турският парламент одобри проектозакона за създаване на кюрдски телевизионен канал
11 юни 2008 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие днес проектозакона за стартирането на телевизия на кюрдски език, решение, взето след даденото от правителството на страната обещание към кюрдското малцинство, предаде АФП.
Законът, който трябва да бъде одобрен от президента, преструктурира общественото радио и телевизия с цел премахване на ограниченията за излъчване на предавания на чужд език.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган настоя през месец март от ръководствата на телевизията и радиото да стартират специален канал, който да излъчва предавания на кюрдски език, а също така на фарси и арабски в югоизточната част на страната, която граничи с Иран и Ирак.
Стремейки се да увеличи шансовете на Турция за присъединяване към ЕС, турската обществена телевизия и радио започнаха през 2004 г. излъчването на 30 минутни предавания на кюрдски език, като по този начин бе премахната 15 годишната забрана за употребата на този език на обществени места.

Абдуллах Гюл изпрати съболезнователна телеграма по повод смъртта на писателя Чингиз Айтматов
11 юни 2008 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Анкара/Бишкек. Съболезнователна телеграма по повод смъртта на писателя от киргизки произход Чингиз Айтматов изпрати президентът на Турция Абдуллах Гюл, пише турският вестник “Милиет”. В телеграмата се изразява дълбоко съжаление за загубата на големия романист на тюркския свят и киргизки писател, придобил световна известност. В нея се посочва, че със своето писателско майсторство Айтматов е завладял душите и сърцата на много хора по света, пише вестникът.

Франция сложи “точка” в споровете си за членството на Турция в ЕС
11 юни 2008 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Комисията по външни работи към сената на Франция отмени члена, с който се предвиждаше провеждането на референдум за присъединяването към ЕС на страни, чието население надвишава една пета от общия брой на населението в Съюза, пише турският вестник “Заман”. Този член от конституционния пакет за промени беше гласуван миналата седмица от общото събрание на френския парламент при големи спорове и пререкания между депутатите. Комисията излезе с аргумента, че поправката ще се отрази силно неблагоприятно на турско-френските отношения, пише вестникът.

Прокюрдската ПДО в Турция представя утре същинската си защита по делото за забрана
11 юни 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция утре ще представи на Конституционния съд същинската си защита по делото за забрана на партията, пише турският вестник “Хюриет”. В петък изтича допълнителният срок, който беше даден на партията, за изготвяне на защитата. След представянето й своята позиция трябва да изготви и главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая, след което определен докладчик да събере необходимите доказателства по делото.


ПАСЕ покани Али Бабаджан за заседанието си, посветено на Турция, в края на юни
11 юни 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ покани министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Страсбург за специалното извънредно парламентарно заседание в края на юни, посветено на Турция, пише турският вестник “Милиет”. Парламентаристите от ПАСЕ очакват Бабаджан да представи аргументирана защита за изявлението си, че и мюсюлманското мнозинство в Турция има проблеми. Заседанието на ПАСЕ е първият сигнал за налагане на контрол над Турция във връзка с функционирането на демократичните институции, коментира вестникът.

Турският министър на отбраната Гьонюл ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО
11 юни 2008 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл ще представлява Турция на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която започва утре в Брюксел, пише турският вестник “Сабах”. Министрите ще разгледат отбранителните планове на Алианса, операциите в Косово и Афганистан, ядрените програми, отношенията НАТО-ЕС. Като част от програмата на срещата ще бъде открита изложба за участието на турския контингент в мисията в Афганистан от министър Гьонюл и пълномощника на Генералния секретар на НАТО Клаудио Бисогниеро, пише вестникът.


Няма нито един върнат земеделски продукт от Русия за съдържание на пестициди, казаха турски експерти
11 юни 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Министерството на земеделието и селските дейности в Турция заяви, че няма нито един върнат продукт от Руската федерация заради решението й да спре вноса на турски селскостопански стоки за наличие на пестициди и вредни химически вещества, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявлението на турското земеделско министерство се посочва, че Турция следва същото изискване за лимит на пестициди в земеделските произведения като ЕС и дори турските стоки имат 30-40 пъти по ниско съдържание на пестициди. Турските служители посочиха, че са направени анализи на изнесените за Русия стоки и те не показват отклонение от нормите.

Хърватският президент Степан Месич изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС 11 юни 2008 14:53 Агенция "Фокус" Загреб/Анкара. Президентите на Турция и Хърватия Абдуллах Гюл и Степан Месич стигнаха до единно гледище, че е необходимо засилване на усилията към установяване на трайна стабилност в Югоизточна Европа, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Двамата президенти дадоха пресконференция след срещата си насаме и в присъствието на екипите си. Преди пресконференцията Турция и Хърватия подписаха споразумение между представителите на дружествата за хърватски и турски износ и инвестиции и споразумение между хърватските и турските държавни архиви. Гюл заяви пред журналистите и наблюдателите, че двамата с хърватския си колега са засегнали международни и регионални въпроси и са изразили общи мнения по въпросите за Косово и Босна и Херцеговина. Пред президента Месич Гюл е изтъкнал, че Хърватия е страна, която отдава голямо значение за установяването на мир, стабилност и благоденствие в Югоизточна Европа. Той е посочил, че Турция и Хърватия имат обща съдба по пътя си към ЕС, тъй като на една и съща дата са започнали преговорите за членство в Съюза. Месич от своя страна е изразил подкрепа за членството на Турция в ЕС, посочва телевизията.


Огромно турско знаме кандидатства да влезе в Книгата за рекордите на Гинес 11 юни 2008 13:18 Агенция "Фокус" Чанкаръ. Общината на провинциалния център Чанкаръ, Централна Турция /северно от Анкара/ кандидатства с огромно турско знаме да влезе в Книгата за рекордите на Гинес, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Знамето е дълго 2 400 метра и се опъва по железни въжета от крепостта Чанкаръ до местността Кърклар. Това става по време на честване на националния празник и други специални поводи, като например отбелязване на годишнини от дадени национални жертви. Знамето тежи около един тон и е изготвено от оригинален плат за знамена.Кметът на града Ирфан Динч заяви, че очаква до 45 дни да получи официален отговор за направените постъпки за влизане в Книгата на рекордите на Гинес.

Незаконно оръжие беше заловено в Турция 11 юни 2008 13:06 Агенция "Фокус" Трабзон. Екипи на жандармерията заловиха незаконно притежавано оръжие в околия Акчаабат на провинция Трабзон, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията е проведена след предварително получен сигнал, като заподозреният С.Ч. е бил следен дълго време и му е направен обиск на багажа при качване на пътнически автобус за град Измир. При обиска са открити 10 незаконно притежавани пистолети – ръчно производство от различен калибър и 300 патрони към тези пистолети. С.Ч. е арестуван, продължава разследването на случая.

Истанбул е на 114-то място в света по качество на живота 11 юни 2008 12:43 Агенция "Фокус" Истанбул. Истанбул е класиран на 114-то място в света по качество на живота от общо 215 града, предава Анадолската агенция. На първо място в тази класация е Цюрих, а на последно – Багдат. Данните са събирани в периода септември-ноември 2007 година. Със 74,7 точки Истанбул разделя 114-то място заедно с Рио де Жанейро /Бразилия/. В класацията през 2007 година Истанбул е заемал 212-о място, което означава, че за една година се е изкачил със 7 места в тази класация, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Двама души загинаха, а 19 са ранени при катастрофа на микробус с нелегални имигранти 11 юни 2008 12:37 Агенция "Фокус" Агръ. При преобръщане на микробус в канавката на пътя в района на околия Догубеязит в провинция Агръ, Източна Турция, са загинали двама и ранени 19 нелегални имигранти, влезли по незаконен начин в Турция, предава Анадолската агенция. Микробусът е пътувал от Ван към Агръ и е превозвал нелегални имигранти от Афганистан и Пакистан. Загиналите са двама афганистанци. Ранените общо 19 души, сред които и водачът на микробуса, който е турски гражданин, са настанени.

“Хюриет”: “Атмосфера на рок” в Анкара през месец юни 11 юни 2008 12:28 Агенция "Фокус" Анкара. Между 20 и 22 юни в Анкара ще се срещнат водещите имена на рок музиката в Турция в рамките на мащабната проява “Анкирокфест 2008”, пише днес вестник “Хюриет”. Проявата ще бъде в летния театър на община Чанкая, ще обърне внимание на опазването на околната среда и се провежда под лозунга “Рок за света”. Участват легендите на турския рок – групите “Туше”, “Уличните кучета”, “Четири по четири”, “Гьокче”, “Черна котка”, “Дирек-т”, “Малт”, “Манга”, “Хайко Чепкин”, “Пентаграм”. Тази година за пръв път пред такава голяма публика ще се появят и трима нови турски Ди Джей - Анжел, Гювен и Хирджи.

“Хюриет”, Турция: Хиляди деца са били задържани от полицията през 2007 г. 11 юни 2008 12:10 Агенция "Фокус" Анкара. Генералната дирекция по сигурността /ГДС/ изготви доклад за взетите под специално наблюдение от полицията през 2007 година деца, пише днес вестник “Хюриет”. Според доклада, през миналата година близо 115 000 деца на възраст под 18 години са били задържани в полицията по различни поводи. В доклада има сведения и за зависимост на деца към наркотични и възбуждащи вещества. Съгласно тези данни от задържаните в полицията деца 28 446 са пушили цигари, 2 800 деца са употребявали алкохол, 2 276 деца са признали, че са употребявали наркотици, като хероин, опиати и наркотични хапчета. От задържаните в полицията деца общо 60 479 деца са били арестували поради извършено престъпление. Официално в полицията са регистрирани и 590 изоставени деца, 3388 намерени деца, 3551 изгубени деца, 3548 избягали от къщи деца и 3666 живеещи на улицата деца.

“Заман”: Новата конституция веднага да бъде поставена на дневен ред, настояват от прокюрдската партия 11 юни 2008 11:56 Агенция "Фокус" Анкара. Председателят на парламентарната група на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ г-жа Емине Айна настоя новата конституция на страната веднага да бъде поставена на дневния ред на обществото, пише днес вестник “Заман”. Емине Айна заяви по този повод, че причина за сегашната дълбока политическа криза в Турция е съществуващият от дълги години “структурен проблем”. За разрешаването на този проблем според ПДО е необходимо час по скоро на дневен ред да се постави въпросът за приемането на нова цивилна конституция.

“Радикал”: 10 000 военни участваха в турското учение “Ефес-2008” 11 юни 2008 10:44 Агенция "Фокус" Измир. Близо 10 000 военни участваха в плановото учение на турската армия “Ефес-2008”, пише днес вестник “Радикал”. Учението беше проведено успешно и завърши с бойни стрелби на полигона в района на Доганбей в околия Сеферихисар на провинция Измир, наблюдавани от началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, командващите видовете въоръжени сили и командващия Четвърта /Егейска/ армия. Учението започна с бомбардировка на района за десант от бойни самолети от състава на ВВС, след което се включиха щабове, части и подразделения от сухопътните войски, ВМС и ВВС, части на специалните сили и кратери на бреговата охрана. Районът на десанта беше овладян, като бяха изпробвани различни тактики. Извършени бяха реални стрелби от ВВС и ВМС, артилерийски стрелби, стрелби с минохвъргачки и стрелби от бойни хеликоптери. За разлика от предишни години, учението беше наблюдавано само от военни и не бяха допуснати цивилни представители, посочва всекидневникът.

“Заман”: Започва ваканцията на 15 милиона ученици в Турция 11 юни 2008 10:25 Агенция "Фокус" Анкара. С новата регулация на 13 юни в Турция приключва учебната 2007-2008 година, която започна на 10 септември 2007 година, пише днес вестник “Заман”. В лятна ваканция излизат над 15 милиона ученици. В края на месеца ще бъдат проведени изпитите и матурите, които ще определят събрана на милиони ученици. На тях трябва да се явят над 2 милиона ученици. Новата учебна 2008-2009 година в Турция започва на 15 септември, понеделник, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Лидерът на опозицията напада остро премиера Ердоган 11 юни 2008 10:04 Агенция "Фокус" Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НПР/ Дениз Байкал отново нападна остро премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише днес вестник “Радикал”. Лидерът на НРП подчерта, че адресат на решението на Конституционния съд за отмяна на промените на конституцията, осигуряващи свободното носене на забрадки в турските университети не е парламентът, а управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Дениз Байкал добавя, че “светският характер не е растение, отглеждано в условията на ислямизъм, а ценност, която трябва да защищава особено внимателно”.

“Сабах”: Турски бойни самолети отново бомбардираха Северен Ирак 11 юни 2008 09:54 Агенция "Фокус" Диарбекир. Турски бойни самолети Ф-16, излетели от Диарбекир, са бомбардирали на 9 юни вечерта цели на ПКК в Зале, Серне, Зеве и Шиве в района на околия Амадийе в Северен Ирак, пише днес вестник “Сабах”. В същото време Генералният щаб оповести забрана за влизане в четири отделни района по границата с Ирак. Съобщава се, че там ще бъде проведена мащабна военна операция на турската армия срещу терористични групи на ПКК.

“Хюриет”: Турция трябва да стане член на ЕС, каза Джордж Буш 11 юни 2008 09:53 Агенция "Фокус" Любляна/Анкара. Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че Турция трябва да стане член на ЕС, пише вестник “Хюриет”. В изявления по време на пресконференция, направени в столицата на Словения, където пристигна за участие в годишната срещата на най-високо равнище САЩ-ЕС, Джордж Буш подчерта, че категорично е убеден в необходимостта от пълноправното членство на Турция в ЕС, посочва всекидневникът.

Турски печат: Политическо напрежение заради забрадките 11 юни 2008 09:46 Агенция "Фокус" Анкара. Политическото напрежение в страната след решението на Конституционния съд да отмени поправките в конституцията за свободното носене на забрадки в университетите е една от централните теми на днешните турски всекидневници.Вестник “Хюриет” информира за изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред депутатите от парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Обръща се внимание на думите на Ердоган, че ПСР има резервни планове за действие в зависимост от развитието на ситуацията, но не ги оповестява пред обществеността. Подчертава се, че целта на Ердоган откровено е била да повдигне духа на съпартийци и симпатизанти, които очевидно са изпаднали в дълбока депресия след решението на Конституционния съд за забрадките и очакванията за развитието на делото за закриване на ПСР. Основният аргумент на Ердоган определено ще бъде защита на демокрацията с лозунга, че “който слезе веднъж от влака на демокрацията, не може да се качи повторно на този влак”, отбелязва всекидневникът.Вестник “Сабах” обръща внимание по темата, че в изказването си премиерът Ердоган е потърсил сметка от Конституционния съд за взетото решение за забрадките, което веднага е било забелязано от световните медии и цитирано като водещо заглавие от френския вестник “Монд”. Вестник “Заман” подчертава думите на президента Абдуллах Гюл, че ако бъде нарушена стабилността единственият губещ ще бъде Турция. Абдуллах Гюл призовава всички да насочват енергията си за възхода на Турция и за това тя да стане силна държава. Вниманието на вестник “Радикал” е привлечено от многозначителна вечеря на бившия президент Ахмет Неждет Сезер и на бившия главен прокурор на Върховна касационна прокуратура Сабих Канадоглу. Двамата са определени като “главни дразнители, всяващи ужас на правителството” по време на президентството на Сезер. Вечерята се е състояла в къщата на бившия посланик на Турция във Вашингтон Фарук Логоглу. Присъствали са и други политически “шамани” - ректорът на Анкарския университет Нусрет Араш, бившият ректор на университета Хаджътепе Тунджалп Йозген, бившият външен министър Хикмет Четин, дъщерята на съратника на Ататюрк и бивш втори президент на Турция Исмет Иноьню – Йозден Токер. Вестник “Милиет”съобщава, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ е взел решение да разгледа в спешен порядък на специално заседание “начина на функциониране на демократичните институции в Турция”. За участие в това заседание е поканен и министърът на външните работи Али Бабаджан, който само преди една седмица официално заяви, че в Турция “проблеми с религиозните свободи има и самото мюсюлманско мнозинство”.

Министърът на благоустройството и възстановяването на Йордания е в Турция 11 юни 2008 09:40 Агенция "Фокус" Анкара. Продължава посещението на министъра на благоустройството и възстановяването на Йордания Сахл Мажали в Анкара, съобщават медиите. Програмата предвижда среща с държавния министър на Турция Кюршад Тюзмен.
Али Бабаджан е на посещение във Франция 11 юни 2008 09:38 Агенция "Фокус" Париж. Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан във Франция за участие в насрочената за 12 юни донорска конференция за Афганистан, съобщават медиите. Очаква са да участват близо 80 представители на отделни държави и международни организации. Конференцията цели да осигури политическа и финансова подкрепа за Афганистан и се оценява като продължение на проведената в Лондон през 2006 година подобна международна организация за Афганистан.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP