Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,23.06.08

АФП: Най-малко 13 войници пострадаха при експлозия в Турция
23 юни 2008 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тринайсет войници бяха ранени днес при експлозия на превозно средство в гарнизон в югоизточната част на Турция, предаде АФП, като се позова на Анадолската агенция.
Инцидентът е възникнал в камион, превозващ войници, които е трябвало да сменят на пост други свои колеги в гарнизона в Ислахия в провинция Газиантеп, каза заместник-губеранаторът Мехмет Окур. Все още не е ясна точната причина за нещастния случай. Четирима от пострадалите се намират в тежко състояние, се казва още в съобщението.

С 15,15 % е по-голям броят на чужденците посетили Турция за първите 5 месеца на годината
23 юни 2008 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 15,15 % е по-висок процентът на чужденците, посетили Турция за първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2007 година, предаде Анадолската агенция. Досега броят на чуждите туристи, дошли в страната е 7 381 032 души. Според информация на министерството на културата и туризма броят на туристите от страните на ОЕСД, посетили Турция, е нараснал с 15,11 %, а от страните на Източна Европа с 14,99 %. Процентът на туристите от първите страни е 54,38 %, т.е. 4 013 584 души, а този на туристите от Източна Европа – 30,63 % или 2 260 755 души. Турция е посещавана най-много от туристи от Германия – 17,51 % /1 292 459/, следвана от Русия с 8,8 % и Великобритания с 6,32 %. След тях следват България, Иран, Холандия, Грузия, Франция, Украйна и Гърция.

Пожар горя при останките на античния град Лаодикия
23 юни 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Денизли. Пожар възникна в античния град Лаодикия, чиито останки се намират до село Гонджалъ, провинция Денизли, пише турският вестник “Сабах”. Причина за пожара са били жиците за високо напрежение, които са минавали през територията на античния град. Пожарът е продължил 5 часа. Били са унищожени 180 дьонюма земя /близо 180 дка/, но според изявление на дирекцията на жандармерията не са нанесени сериозни щети на древния град.

80 хектара гори са изпепелени при пожар в околия Алания на провинция Анталия в Турция
23 юни 2008 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анталия. 80 хектара гори са били изпепелени при пожар в околия Алания на провинция Анталия, пише турският вестник “Хюриет”. Според информация на директора на Дирекцията по горите в Алания Ведат Дикиджи в ранните сутрешни часове е възникнал пожар в гора край село Али Ефенди. Причината за възникването му е неизяснена. Заради вятъра пожарът се е разпространил бързо и е унищожил 80 хектара гори. За загасянето му са привлечени 3 самолета, 3 хеликоптера, 18 пожарогасители и други машини. В акцията участват 4 местни екипа. Евакуирани са жителите на две махали в селото. Операцията за загасянето му продължава.

“Хюриет”: Управляващата ПСР в Турция се готви за устната си защита пред Конституционния съд на 3 юли
23 юни 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция се готви за устната си защита на 3 юли, след като представи писмената си защита по същество на Конституционния съд, пише турският вестник “Хюриет”. Защитата се подготвя от юристите в партията и академични представители. Очаква се тя да бъде изложена от вицепремиера Джемил Чичек и заместник-председателя на партията Бекир Боздаа. На 1 юли своята устна позиция ще изложи прокурорът Абдуррахман Ялчънкая. Според коментарите ПСР се готви да даде на Конституционния съд урок по “правосъдие”. В устната си защита тя възнамерява да представи какво е постигнато при нейното управление за 6 години и да обвини Абдуррахман Ялчънкая в опит за пресичане пътя на Турция към съвременния свят.

Али Бабаджан заминава за Германия за конференция, посветена на палестинския въпрос
23 юни 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заминава днес вечерта за Германия за участие в конференция, посветена на палестинския въпрос, предаде Анадолската агенция.

Утре главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая ще направи устното си изявление по делото срещу ПДО
23 юни 2008 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая ще направи утре устно изявление за Конституционния съд по делото за забрана на Партията на демократичното общество /ПДО/, предаде Анадолската агенция. ПДО от своя страна ще направи устната си защита на 16 септември, вторник. След нея докладчикът на Конституционния съд ще събере доказателства по делото, след което председателят на съда Хашим Кълъч ще насрочи дата за разглеждането му.

“Милиет”: Коренът на сблъсъка в Турция е стар, пише американска журналистка
23 юни 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Коренът на събитията, които се изживяват в Турция в последно време, се простира до събитията от 20-те години на миналия век, преживени в резултат на революцията на Ататюрк. Това пише кореспондентката на вестник “Ню Йорк таймс” в Истанбул Сабрина Таверънс, съобщава турският вестник “Милиет”. Сабрина Таверънс цитира думите на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Денгир Мир Мехмет Фърат, според когото с налагането на западни модели за една нощ турското общество е преживяло дълбока травма. Според Фърат делото срещу ПСР не е действие от правен характер, а е политическо дело и на това мнение са и либералните кръгове в страната. Американската журналистка цитира и мнения на две представителки на НРП, които са на противоположната позиция и искат защитата на светския характер на страната. Според преподавателя в Анкарския университет Митхат Санджар пък ако ПСР спечели делото, това няма да бъде печалба за демокрацията, но ако го загуби, това ще бъде загуба за демокрацията, пише вестникът.

“Милиет”: Абдуллах Гюл ще се срещне с президентите на Узбекистан и Киргизстан в Астана
23 юни 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Анкара/Астана. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще се срещне с лидерите на Узбекистан и Киргизстан в столицата на Казахстан Астана, пише турският вестник “Милиет”. Президентът Гюл, който беше на официално посещение в Казахстан през миналия декември, ще посети на 5-6 юли казахстанската столица по случай 10 годишнината от основаването й. Предвижда се Гюл да се срещне там с президентите на Узбекистан Ислам Каримов и на Киргизстан Курманбек Бакиев. Между Турция и Узбекистан в момента веят хладни ветрове заради коментари в Турция по повод личността на президента Каримов. Според изявление от пресцентъра на президентството Гюл смята, че отношенията с бившите съветски републики в Централна Азия трябва да бъдат отлични и в тази връзка той възнамерява често да посещава тези страни. Предстои официално посещение на Гюл в Киргизстан, с която равнището на икономическите отношения не е на необходимото ниво.

“Заман”: В НРП в Турция приключи дейността по обновяване на програмата и устава на партията
23 юни 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция приключи дейността по обновяване на програмата и устава, която започна след конгреса на партията, пише турският вестник “Заман”. Последната програма на партията е писана преди 14 години и на конгреса беше решено тя да се актуализира под светлината на новите събития и ситуация в страната. Целта е НРП да бъде превърната в по-влиятелна, нова и обновяваща организация. Координаторът по изготвянето на новата програма и устав Алган Хаджалоглу заяви, че новата програма на НРП е изготвена като са взети под внимание новите нужди на социалдемокрацията в съвремието. Той я определи като програма, която цели установяването на мир и благоденствие в цяла Турция, пише вестникът.

“Хюриет”: 9 души загинаха, а 6 са ранени при катастрофа в провинция Газиантеп, Югоизточна Турция
23 юни 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. 9 души са загинали, а 6 са бил ранени при катастрофа между минибус и товарен влак в провинция Газиантеп, пише турският вестник “Хюриет”. Към 01.00 часа минибус, превозващ пътници, които се връщали от сватба, се е сблъскал с товарен влак, пътуващ от Малатия за Искендерун, на жп прелез в мястото Карабурчлу между околиите Нурдагъ и Исляхийе, провинция Газиантеп. Минибусът е бил влачен от влака 500 метра. При инцидента са загинали 9 души, а 6 са били ранени. Ранените са настанени в болница. Шофьорът Мехмет Ташдемир е задържан за разследване на случая.

Анадолска агенция: Турция ще участва в разработването на залежите на петрол и природен газ в Ирак
23 юни 2008 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Споразумение за участие на турската компания “Анонимно съдружничество на турския петрол” /ТРАО/ в разработването на залежите на петрол и природен газ в Ирак беше постигнато между Турция и Ирак в рамките на договореността за съвместна експлоатация на ресурските на петрол и природен газ, предаде Анадолската агенция. Наред с Турция иракското министерство на петрола даде разрешение и на официални компании на още 5 държави – Алжир, Ангола, Тайланд, Пакистан и Виетнам.

Турски печат: С плакати на кюрдски език посрещнаха в Батман премиера Ердоган, но охраната и полицията ги иззе

23 юни 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни събития и теми от живота на Турция привличат вниманието на турските всекидневници днес. Вестник “Хюриет” спира вниманието си на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Козлук, провинция Батман във връзка с откриването на комплекс с над 1200 жилища. Вестникът пише, че Ердоган е бил посрещнат с плакати на кюрдски език, гласящи “Да живее Тайип”, “председател Тайип”. Но охраната на Ердоган и полицията като видели плакатите, се намесили и накарали да се приберат, като са взели имената на тези, които ги носят. Вестникът цитира председателя на ПСР в Козлук Хикмет Бахши, който е изразил неодобрение от тази случка и е обяснил, че са се подготвяли месеци наред за посрещането на премиера като са подготвили плакати на турски и кюрдски, но по неясна причина плакатите на кюрдски са били прибрани от полицията.
Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “Опазващо препятствие за Бижи Тайип” също се спира на случилото се и пише, че е необяснимо когато се подготвят предавания на кюрдски език по националната телевизия и радио да се събират плакатите, написани на кюрдски.
На посещението на премиера Ердоган в Батман, където той откри Обществен център и жилищни блокове, се спира и вестник “Сабах”. Изданието пише, че при посещението си турският премиер е раздал учебници и ключове.

ПАСЕ ще обсъжда на 26 юни функционирането на демократичните институции в Турция
23 юни 2008 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ ще има на 26 юни, четвъртък, специално заседание, посветено на Турция, предаде Анадолската агенция. Днес в Страсбург се открива лятната сесия на ПАСЕ в рамките на която в четвъртък общото събрание на ПАСЕ ще разгледа функционирането на демократичните институции в Турция. Очаква се на заседанието да бъде приет препоръчителна проекторезолюция по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието. Членовете на ПАСЕ ще приемат също и резолюция, с която призовават Турция да има позитивна позиция спрямо гръцкото малцинство, живеещо на островите на Бозджаада /Тенедос/ и Гьокчеада /Имброс/, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP