Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Русе атаката на "Атака" срещу джамиите изглежда-за пръв път-успя

[13 юни 2008]

Русе, 13 юни 2008 г. - Под заглавие "Първа джамия в България замлъква" в днешния брой на в-к "Сега" е публикувана информация за решение на Ощинския съвет в Русе относно звука на високоговорителите в нея. Четете по-долу тази информация.

Общинският съвет на Русе задължи вчера кмета Божидар Йотов да предприеме необходимите действия за преустановяване на звуковата агресия от уредбата на централната джамия "Саид паша". За пръв път в страната се постига такова решение, коментираха съветници. Преди месец по тази тема в Русе гостува лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Събрана бе и подписка срещу алармата от минарето, подписана от над 3000 русенци. Решението бе прието вчера, след като групата общински съветници от "Атака" повторно внесе предложението си в общинския съвет. Монтираната на минарето на джамията уредба представлява локален източник на шум, силата на който може да бъде регулирана от служителя, който я обслужва, се казва в мотивите на "Атака". На първото обсъждане в началото на май общинският съвет на Русе отказа да подкрепи идеята. Гласуван бе само текст, според който кметът трябва да упражнява контрол по изискванията на Закона за шума. Според духовниците в "Саид паша" измерванията от държавната хигиенна инспекция не показват превишаване на нормите на шум.
Главният мюфтия от алтернативното мюфтийство Неджиб Даудов заяви, че акцията на съветниците в Русе е груба намеса в работите в молитвения дом и нарушение на правата на вярващите и предупреди, че ще има официална реакция на случилото се.


Източник: Сега

БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP