Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

300 кг. камбани дар за исторически храм в Одрин

Откриват реставрираната църква на 14 септември 2008

Матей Бонев

Снимка: Интернет

Стара Загора

Три църковни камбани ще бъдат дарени от старозагорското гражданство на историческия храм „Св. Константин и Елена” в Одрин, който в момента се възстановява. Това обявиха днес инициаторите от тракийското дружество „Одринска епопея” и Тракийския женски съюз в града на липите.

Най-голямата камбана щяла да тежи 180 кг, а другите две по 80 и 40 кг. Изработката е поръчана на потомствени майстори в Пловдив и щяла да струва около 10 хил. лв. Тракийци бяха категорични, че нямало никакъв проблем парите да бъдат събрани наведнъж от няколко старозагорски бизнесмени. Те обаче са решили това да бъде дар от цялото старозагорско гражданство. Открили са сметка в банка, ще приемат дарения и в офисите на двете организации.

„Св. Констанин и Елена”, изграден през 1869 г., е най старият православен храм в Одрин, но от дълго време буквално се рушеше. В началото на т.г. лично министърът на културата Стефан Данаилов направи първата копка на строителните работи. Завършването и освещаването на обновената църква са предвидени за 14 септември 2008.

Inform,2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP