Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,18.06.08

Си Ен Ен Тюрк: Барак Обама поднови подкрепата си за арменските твърдения за турски геноцид
18 юни 2008 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Кандидатът на Демократическата партия за следващ американски президент Барак Обама потвърди подкрепата си за арменските твърдения за турски геноцид по време на събитията през 1915 година, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В писмо до ръководителя на Арменския национален комитет в Америка Кен Хакикян Барак Обама посочва, че споделя арменската позиция за събитията през 1915 година с думите: “Трябва да признаем тази трагична истина.Ще продължа да прилагам усилия да бъде променено отношението на американската администрация, предизвикано от непризнаването на това от страна на администрацията на президента Буш.”

Вредно е за Турция да се коментират делото срещу ПСР и действията на съда, каза Сюлейман Демирел
18 юни 2008 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Деветият президент на Турция Сюлейман Демирел заяви във връзка с делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието, че е голяма грешка да се говори за делото и по адрес на съда и съдиите, пише турският вестник “Хюриет”. Демирел е казал това на среща с Гюркан Авджъ – председател на независимия синдикат на образованието. В разговора си с Авджъ той е засегнал проблемите на образованието в Турция и е изтъкнал, че за образование трябва да се отделят много повече средства отколкото за националната отбрана. Бившият турски президент е казал също, че е посрещнал със съжаление думите на студентката, която заяви, че не обича Ататюрк, а обича Хомейни. Той посочи също, че преди да приключи делото за забрана не трябва да се коментират сценариите за предсрочни избори.

НРП в Турция предлага за намаляване на данъците за чиновниците и работниците
18 юни 2008 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законопроект за намаляване с 5 % на данъците на чиновниците и работниците внесе в турския парламент опозиционната Народнорепубликанска партия, пише турският вестник “Милиет”. Законопроектът предлага също данъкът върху доходите до 12 000 турски лири да е 15%, на доходите между 12 и 48 000 турски лири 20 %, а на доходите над 48 000 лири да е 35 %, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Специална защита за премиера Ердоган включва защитата на ПСР по делото за закриване
18 юни 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната теза на връчената защита по същество на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ по делото за нейното закриване е, че една политическа формация може да бъде както религиозна, така и отстояваща светското начало, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Специално за премиера Ердоган е подготвена специална защита в обем от 152 страници срещу отправените към него 61 отделни обвинения. Ердоган е един от 71 имена, за които се иска налагане на забрана за политическа дейност, а ако той получи такава това директно ще се отрази върху партията, която ще се създаде на мястото на ПСР, посочва телевизията.

Книга на убития журналист от арменски произход Хрант Динк беше издадена на италиански език
18 юни 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Книгата на журналиста от арменски произход Хрант Динк, убит миналата година от турски националистично настроени младежи, озаглавена “Да бъдеш арменец в Турция” беше издадена на италиански език, пише турският вестник “Радикал”. Книгата, издадена в Истанбул от френската издателска къща “Доминик Фраде”, се състои от статии и изказвания на Динк, който беше главен редактор на вестник “Агос”, издаван в Истанбул на арменски и турски език.

“Заман”: Температурата в Анталия достигна 35 градуса
18 юни 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анталия. Температурата в турския град Анталия достигна до 35 градуса в централните части и 37 градуса в района на пристанището, информира електронното издание на вестник “Заман”. Температурата на морската вода е 23 градуса. До края на седмицата температурите ще се задържат на нивото от 35 градуса, а от началото на следващата седмица се очаква захлаждане и температурите ще намалеят с около 3 градуса.

Турция вече купува оръжие само с доказани качества, независимо от произхода му, смята експерт
18 юни 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция вече не е зависима от никой външен източник при покупката на военно-отбранителна техника, заяви директорът на Центъра за международна сигурност “Аберфьол” д-р Ендрю Макгрегър, пише турският вестник “Заман”. Той каза това на семинар за военно-отбранителната промишленост на Турция, организиран от Центъра за стратегически изследвания “Джеймстаун” във Вашингтон. В доклада си Макгрегър посочи, че Турция вече купува оръжие, чието качество и високи технически характеристики са доказани и направи извода, че тя е готова да купува оръжие от всички, които го предлагат. Той изтъкна, че налаганото ембарго в различни периоди на различни страни често не съответстват на интересите на страната и тя не крие реакцията си срещу това. Експертът посочи също, че въпреки договореността за обмен на разузнавателна информация със САЩ в борбата срещу ПКК, Турция показва стремеж за разширяване на своите източници на разузнаване и военни сателити.

“Заман”: Шок на ученическите изпити в провинция Мардин
18 юни 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Мардин. На проведените в края на седмицата изпити за кандидатстване в гимназиите са били задържани 177 души, които са замесени в опити за преписване и фалшифициране на резултатите, пише днес вестник “Заман”. Разбита е престъпна групировка, която се опитвала организирано да направи копия на отговорите на тестовете и да ги съобщи чрез средства за връзка, като мобилни телефони, на кандидатстващите ученици. Иззети са 157 мобилни телефони, като два от тях били във формата на часовник, пет слушалки и подобни на тях приспособления. След показание пред републиканската прокуратура срещу 9 души е повдигнато обвинение, а останалите 168 души са освободени, но срещу тях ще бъдат предприети административни мерки.

“Сабах”: Турският министър на отбраната Веджди Гьонюл ще участва в среща за глобалната сигурност в Рим
18 юни 2008 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рим. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл заминава утре за Италия за участие в работната среща за международната глобална сигурност, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Срещата в Рим е 25-та поред. Министър Гьонюл ще се завърне в страната на 22 юни, неделя, пише вестникът.

“Сабах”: Трима терористи от ПКК са били убити в провинция Тунджели, Източна Турция
18 юни 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Трима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били обезвредени от силите за сигурност в околия Пюлюмюр, провинция Тунджели, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При акция по разчистване на земята от мини в района Къзълмесджид, околия Пюлюмюр, турските сили за сигурност са се сблъскали с група терористи. На призива на турските сили да спрат, те са отговорили с огън. При възникналата престрелка трима от терористите са били убити. Операцията срещу кюрдските бунтовници в района продължава, пише вестникът.

АФП: Трима кюрдски екстремисти са убити в Източна Турция
18 юни 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима кюрдски екстремисти са били убити днес при сблъсъци с турските сили за сигурност в Източна Турция, предаде АФП, позовавайки се на информация на Анадолската агенция.
Сблъсъците са избухнали в планинска местност в провинция Тунчели.

“Заман”: Шест сценария за развитие на кризата САЩ-Иран предвижда турски анализатор
18 юни 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анализаторът в турския Център за стратегически проучвания “Авразия” Шанлъ Бахадър Коч предвижда шест сценария за развитие на кризата САЩ-Иран, пише днес вестник “Заман”. Според сценария за “война”, най-облагодетелствани сред различните групи вътре в Иран ще бъдат кюрдите. При този сценарий се предвижда кюрдите да преминат турско-иранската граница, защото са вдъхновени от подобните действия на кюрдите в Северен Ирак. Освен сценария за “война”, другите пет сценария за развитие на кризата САЩ-Иран са “ядрен Иран”, студена война”, “предприемане на стъпка назад от Иран”, “глобално споразумение” и “частично споразумение”.

“Хюриет”: Общината в Кушадасъ ще се бори срещу нелегалните превозвачи и туристически агенти
18 юни 2008 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Айдън. Общинските власти на околия Кушадасъ към провинция Айдън “заклещиха” превозвачите и туристическите агенти, които превозват туристи до древния град Ефес и къщата на Дева Мария без необходимите разрешителни документи, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При операциите, които ще организира полицията със съдействието на финансовото министерство и министерството на туризма, ще бъдат спирани всички превозни средства, влизащи в Кушадасъ. Контролните мерки се предприемат с цел сигурност на туристите и борба срещу нерегламентирана дейност, съпроводена с укриване на данъци.

“Хюриет”: Противопоставянето между “соколи” и “гълъби” в прокюрдската ПДО се пренесе в парламента
18 юни 2008 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Противопоставянето между “соколи” и “гълъби” в редиците на ръководството на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция нанесе удари и парламентарната група на партията, пише турският вестник “Хюриет”. Екипът на “гълъбите” в групата на ПДО зае позиция на критикуване на позициите на “соколите” в групата, водени от Емине Айна, като отказа да участва в заседанието на групата. Поради това Айна, която е председател на парламентарната група, отложи заседнието. Това е вече второто отлагане за месец юни, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: ПСР отхвърли предложението за създаване на нова парламентарна комисия за подслушването
18 юни 2008 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отхвърлено е предложението на Партията на националистическото действие /ПНД/ в Турция за създаване на нова парламентарна комисия за разследване на твърденията за нерегламентирано подслушване, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ отхвърли предложението на ПНД с мотива, че вече има създадена подобна парламентарна комисия. ПНД защитава становището, че създадената вече комисия няма да разреши проблема и настоява в новата комисия всички парламентарно представени партии да бъдат представени равнопоставено. Предложението на ПНД се подкрепя и от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, посочва телевизията.

Анадолска агенция: Частично е овладян голям горски пожар в провинция Измир
18 юни 2008 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Измир. Частично е овладян голям пожар в района на околия Менемен на провинция Измир, предава Анадолската агенция. Пожарът се разпространява бързо под влияние на силния вятър в района, заради което противопожарни екипи от Измир и Маниса са привлечени и допълнителни сили от Балъкесир, Кютахия, Мугла, Чанаккале, Фоча, Урла и Менемен, посочва агенцията.

460 кг хероин в турски ТИР заловиха при съвместна операция на полициите в Турция, Германия и Холандия
18 юни 2008 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Амстердам/Анкара. При съвместна операция на полицейските служби на Турция, Германия и Холандия са били заловени 460 килограма хероин в турски ТИР, пише турският вестник “Заман”. Според предварително получена информация 460 килограма хероин с произход от Средния Изток е бил внесен в Турция и натоварен в ТИР, като е бил укрит в акумулатора. Тирът е преминал през граничния пункт Капъкуле и се е отправил към Германия, а оттам за Холандия. Близо до Амстердам той е бил спрян и претърсен. Холандските власти са арестували 4 души, свързани с трафика, трима от които са турски граждани. Също така турската полиция е задържала още 102 килограма хероин в пристанищата Пендик и Амбарлъ, пише вестникът.

“Хюриет”: Делото срещу ПСР в Турция ще набере скорост в началото на юли
18 юни 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делото по забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция ще набере скорост от началото на месец юли, пише турският вестник “Хюриет”. На 1 юли, вторник, главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая ще изложи пред Конституционния съд устното си становище, а ПСР ще изложи устната си защита на 3 юли. След като ги изслуша, докладчикът по делото доц. д-р Осман Джан ще събере сведения по делото и ще подготви същинския си доклад. Докато трае този период Републиканската касационна прокуратура и ПСР ще могат да представят допълнителни доказателства и допълнителна писмена защита по делото. След като докладът на Осман Джан бъде готов и раздаден на членовете на Конституционния съд, председателят на съда Хашим Кълъч ще определи дата за разглеждане на делото.

“Сабах”: Генерал Илкер Башбуу оцени визитата на гръцкия си колега генерал Вулгарис като историческа
18 юни 2008 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Командващият сухопътните сили на Гърция корпусен генерал Димитриос Вулгарис беше посрещнат със специална церемония от командващия сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуу, пише турският вестник “Сабах”. Генерал Башбуу оцени посещението на гръцкия си колега като изключително важно и историческо и като едно начало в двустранните връзки, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Името на президента Абдуллах Гюл не фигурира в съдебното дело за “изгубените трилиони”
18 юни 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Републиканската прокуратура в Анкара не счете за необходимо да бъде предявено обвинение към президента Абдуллах Гюл по нашумялото дело за “изчезналите трилиони”, водено срещу лидери от забранената проислямистка Партия на благоденствието /ПБ/, сред които и бившият премиер Неджметтин Ербакан, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ербакан вече беше осъден и излежава присъдата като домашен арест. Мотивите на прокуратурата са, че при действащата конституционна система няма правно основание да се води подобно разследване срещу президента и той не може да носи отговорност заради лични престъпления, извършени преди да бъде избран на най-високата държавна длъжност, посочва телевизията.

Анадолска агенция: 6 килограма хероин са заловени в провинция Адана, Централна Турция
18 юни 2008 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Адана. Екипи на жандармерията са заловили 6 килограма хероин в околия Джейхан на провинция Адана, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Наркотикът е открит в чантата на пътник в автобус с истанбулска регистрация, пътуващ от Газиантеп за Истанбул. Задържан е притежателят на хероина, води са разследване.

Турски печат: За успеха трябва да се воюва до последен дъх, а не само 90 минути, каза Ердоган на съпартийците си
18 юни 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакциите на турските политици по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция вече седмици наред продължават да заемат централно място в турския печат. Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Драматичното повторение на пътуването с прехвърляне” представя коментара на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели по делото за забрана на ПСР. Вестникът цитира думите на Бахчели, че премиерът Ердоган, за да спре едно вероятно решение на делото, използва заплахи. Той визира думите на турския премиер към онези, които се готвят да напуснат ПСР заради вероятността тя да бъде забранена.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “И Турция като националния отбор трябва да се отърве от хаоса” цитира думите на лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал, който защитава позицията, че делото срещу ПСР трябва да бъде приключено възможно най-скоро. Според Байкал така, както националният отбор /по футбол/ в последните двайсет минути на мача с Чехия се е отървал от кошмара, и Турция трябва да се отърве от хаоса. Публикацията се спира на атаките на лидера на НРП срещу ПСР и премиера Ердоган. Байкал критикува изявлението на Ердоган, че НРП е рецидив за демокрацията в Турция.
Вестник “Радикал” се спира на изявленията на премиера Ердоган, като извежда в заглавие думите му, че светският принцип е възможен само с демокрацията. Вестникът пише, че правейки сравнения с националния отбор по футбол Ердоган е отправил политически послания. Турският премиер е изтъкнал, че само 90 минути не са достатъчни за успеха, а борбата трябва да се води до последния дъх. Вестникът цитира и думите на Ердоган към европейските партньори, че Турция ще придаде цвят и душа на Европа като стане член на ЕС, както турският отбор на шампионата.
Вестник “Милиет” се спира на променената позиция на ЕС, изразена вчера в срещи с министъра на външните работи Али Бабаджан на междуправителствената конференция в Люксембург. Според външния министър на Словения, която е ротационна председателка на ЕС, Димитрий Рупел делото за забрана на ПСР е вътрешен въпрос на Турция и не може да се каже, че ще има отношение към преговорния процес. “Делото е едно, преговорите са друго”, изтъква Рупел.
Вестник “Заман” в публикация “Ердоган показа като пример за ПСР националния отбор по футбол: Не изоставяйте борбата до последния си дъх” пише, че политиците също трябва да извлекат поуки от историческия мач с Чехия – да воюват докрай, а не само 90 минути, ако разчитат на себе си и ако народът разчита на тях.

ДХА: Един терорист се е предал на силите за сигурност в провинция Битлис

18 юни 2008 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Битлис. Един терорист, избягал от терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, се е предал на жандармерийските части в околия Гюроймак на провинция Битлис, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Предалият се на 16 юни терорист е бил без оръжие и снаряжение. По неговите показания е започнала широкомащабна военна операция за залавяне на терористите в района.

Али Бабаджан участва в срещата на външните министри на страните от ОИК
18 юни 2008 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Кампала. Продължава посещението на министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан в столицата на Уганда. Али Бабаджан е там за участие в 35-та среща на министрите на външните работи на страните-членки на Организацията Ислямска конференция /ОИК/.

Анадолска агенция: ЕС отвори нови две глави в преговорния процес с Турция за присъединяване към ЕС
18 юни 2008 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Люксембург/Анкара. ЕС отвори нови две глави в преговорния процес с Турция за присъединяване към ЕС, предава Анадолската агенция. На междуправителствената конференция в Люксембург вчера, на която от турска страна участва министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, бяха отворени главите фирмено право и право на интелектуалната собственост. На конференцията ЕС беше представлявана от министъра на външните работи на Словения Димитрий Рупел и Генералния директор по разширяването на Европейската комисия Михаел Лайх. На конференцията Бабаджан изтъкна, че Турция има готовност да отвори още 5-6 преговорни глави, посочва агенцията.

ДХА: Двама лекари в Диарбекир са се заразили с вируса на болестта Кримска треска
18 юни 2008 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Двама лекари и един медицински служител в Диарбекир са се заразили от лекуван пациент с вируса на болестта Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Пациентът – 42-годишен кмет на село от провинция Бингьол е бил лекуван в университетската болница в Диарбекир след ухапване от кърлеж, но въпреки положените усилия е починал. Кръвни проби от заразените медицински работници са изпратени за изследване в Анкара, а те са поставени под карантина като за сега общото им здравословно състояние е добро.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP