Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Западният печат за решението на турския съд за забраната за носене на забрадки

Вчерашното решение на турския Конституционен съд да анулира поправката, чрез която се позволява носенето на забрадки в турските университети, създава предпоставки за продължаване на политическата криза в Турция, пише в. "Файненшъл таймс". Изданието посочва, че решението на съда вчера увеличава вероятността от присъда срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в процеса, в който турски прокурор поиска закриването й с мотив, че се е превърнала в средище на антисветска дейност.

"Гардиън" пише, че решението на Конституционния съд "е нанесло удар върху възможността да продължи съществуването на проислямско правителство в Турция". "С това решение, което ще доведе до важни последствия за бъдещето на Турция, Конституционният съд постанови, че решението, взето през февруари от турския парламент, заплашва 85-годишната светска система", пише вестникът.

През февруари турският парламент одобри поправката, която вдига забраната срещу носенето на ислямски забрадки в турските университети.
"Таймс" също изтъква, че вчерашното съдебно решение за анулиране на поправката представлява заплаха за бъдещето на управляващата партия и има качеството на "предвестник" по отношение на делото за закриване на партията, което се разглежда в същия съд. "Най-висшият турски съд удари силен шамар на управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган, като постанови, че поправката, позволяваща на турските жени да посещават университет със забрадки, противоречи на конституцията," пише "Ню Йорк таймс".

Френският "Монд" отбелязва, че въпросът за забрадките е бил изведен на преден план с оглед на избирателите и затова е доста любопитно какво ще бъде въздействието в ПСР след анулирането на тази така важна поправка. "Монд" припомня и делата в Европейския съд за правата на човека, при които решението на съда беше срещу забрадките и в подкрепа на Турция. "Либерасион" цитира анкета, според която в обкръжението на 75 процента от турците има най-малко една жена, която носи забрадка. "Фигаро" пише, че решението на съда вчера не е било изненада за никого. Вестникът допълва, че през последните години се води война в Турция между управляващите "ислямски
консерватори" и "светската бюрокрация" и с това решение върху ПСР е бил нанесен сериозен удар.

"Плесница за Ердоган, не на забрадките в университетите", пише в заглавие "Кориере дела сера". Освен, че хвърля сянка върху имиджа на страната и намалява доверието в нея, (решението на съда) намалява усилията за членство в ЕС. "Решението на Конституционния съд не беше изненадващо, защото почти всички (членове на съда) бяха назначени от Сезер (бившия държавен глава Ахмед Недждет Сезер, бел. ред.). Изненадващ е мотивът за решението, а той беше определен като
предателство срещу завещаната от Ататюрк светска държава. Това решение е обявяване на война срещу партията на Ердоган, която спечели последните избори с почти пълно мнозинство," пише "Кориере дела сера".

Италианският вестник "Стампа" съобщи на първата си страница за решението на турския съд - "Правителството остана на поправителен. Урок от Конституционния съд. Занапред без забрадки," пише вестникът. "Огромен удар срещу партията на Ердоган, а отгоре на всичко това е само началото. Краят може да бъде драматичен," коментира и в. "Република". Позовавайки се на специалисти, вестникът пише, че опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), поискала анулиране на поправката, е загубила позициите си в лявото политическо пространство, не е успяла да предотврати избора на Абдуллах Гюл за президент, а сега се опитва да изключи от системата партията на Гюл и Ердоган. Според "Република" НРП изпълнява функциите на говорител на армията.

Inform,06.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP