Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,22.06.08

В Турция пред съд бе изправен украински хакер, задигнал милиони долари
22 юни 2008 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Украинският хакер Максим Ястремски, арестуван миналата година в Анталия по подозрения в кибер-измами, бе изправен пред съд, като го заплашват до 70 години затвор, съобщава радио “Свобода”.
Предявеното му обвинение за незаконно придобиване на около десет милиона долара и разкодирането на 60 хиляди банкови карти е подготвено на основата на данни на американските спецслужби. По-рано той е бил обявяван за международно издирване.

Месут Йълмаз критикува медиите, че го представят за привърженик на военния преврат
22 юни 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Независимият депутат в турския парламент Месут Йълмаз заяви, че някои медии го изкарват привърженик на военния преврат с интерпретациите на думите му, казани на заседание в Европейския парламент, пише турският вестник “Радикал”. Месут Йълмаз се противопостави също на премахването на този етап на цялостното членове за забрана на политически партии от турското законодателство. Той посочи, че партиите в Турция са забранявани заради заплаха на целостта на страната и светския й характер, а тези два принципа все още са застрашени в Турция. Йълмаз изтъкна, че армията все още е гарант за светския характер на страната. Според него в страната има политическа празнина и е необходимо ново политическо движение, особено като се има предвид икономическите проблеми. Турският политик посочи, че Отечествената партия е направила много за развитието на страната, но сега се е превърнала само в емблема. Йълмаз каза, че възнамерява да формира нова политическа организация, която да не е нито дясна, нито лява, нито с религиозен или атеистичен уклон, а по японски модел да почива на диалога в името на бъдещето на Турция, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: В преговорите с ЕС Хърватия ни побеждава с 18:8, каза турски опозиционен политик
22 юни 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Бурса. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия в Турция Онур Оймен заяви, че в преговорния процес за присъединяване към ЕС Турция е била победена от Хърватия с 18:8, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Така представителят на НРП коментира пред журналисти от Бурса победата на турския национален отбор по футбол над Хърватия на четвърт финала на Европейското първенство по футбол. Той изтъкна, че духът на националния отбор трябва да е пример за политиците, за икономиката и за всички области в Турция. “Засега обаче в преговорите с ЕС Хърватия е отворила 18 глави, а Турция само 8, въпреки че преговорният процес с двете страни е започнал по едно и също време”, каза Оймен.

“Хюриет”: Четирима турски войници са ранени при открита стрелба от терористи от ПКК в провинция Гюмюшхане
22 юни 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Гюмюшхане. Четирима войници са били ранени в резултат на открита стрелба от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу турски военен конвой в околия Ширан, провинция Гюмюшхане, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Днес към 11 часа срещу военен конвой, пътуващ от Гиресун за Гюмюшхане, при село Аксарай е бил открит огън от терористи, при което са били ранени четирима военнослужещи. Тримата са войници, а единият старши сержант. Ранените са били откарани за спешна помощ в болницата в Ширан, след което са преместени в болницата в Ерзинджан. Единият е в тежко състояние. По случая е започнало разследване. Според помощник-валията на Гюмюшхане нападателите вероятно са групата, която е поискала храна от жителите на село Карамустафа предния ден.

“Сабах”: Кондолиза Райс похвали управляващата ПСР в Турция

22 юни 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че светският характер в Турция е важен, но е важно също религиозните хора да бъдат част от страната, пише турският вестник “Сабах”. В изказване на семинар в Центъра за външни отношения във Вашингтон Райс изтъкна, че Партията на справедливостта и развитието в Турция е достигнала до бедните, до хората в селските райони и религиозно настроените хора. Американският държавен секретар посочи, че САЩ няма да се намесват във вътрешните работи на Турция, но похвали ПСР и каза, че по време на нейното управление всички граждани са станали част от системата на страната. Тя каза също, че е важна демократизацията, която е направила партията и посочи, че за разлика от другите партии е достигнала до гражданите от кюрдски произход в Турция, пише вестникът.

Не допускам възможност ПСР да бъде закрита, каза бившият председател на турския парламент Бюлент Арънч
22 юни 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Малатия. Бившият председател на парламента на Турция и депутат от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ от Маниса Бюлент Арънч заяви, че не допуска никаква възможност за забрана на ПСР, предаде Анадолската агенция. Бюлент Арънч, който заедно с вицепремиера Хаяти Язъджъ, е в околия Даренде на провинция Малатия, каза във връзка с делото срещу ПСР, че не допуска партията да бъде закрита и се надява да бъде взето най-доброто решение в името на демокрацията, правото и свободите. Той посочи, че в депозираната си в Конституционния съд защита ПСР е дала много аргументиран отговор на обвиненията изрази твърда убеденост, че делото ще бъде отхвърлено.

“Милиет”: Високопоставен член на ПКК е сред убитите преди седмица терористи в Бингьол, Източна Турция
22 юни 2008 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Високопоставен член на Кюрдската работническа партия /ПКК/, отговарящ за областите Ерзурум и Бингьол е бил убит, пише турският вестник “Милиет”. Стана ясно, че сред убитите преди седмица в околия Яйладере, провинция Бингьол, трима терористи от ПКК е бил Али Челик, известен с кодовото име Авареш Фърат, отговорник за областите на Ерзурум и Бингьол. Челик е участвал в много кървави действия на организацията. Той е бил член на въоръженото крило на организацията от 1992 година насам и е бил едно от най-важните имена на ПКК в Турция. Другите двама убити са Джемил Чатак с кодово име Кямил Огюн и Нихайет Кая с кодово име Ейлем Даглъ.

Страната ни имаше нужда от тази победа, каза турският премиер за победата в мача с Хърватия
22 юни 2008 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. Турция беше обхваната от вълна на неописуема радост след победата на националния отбор по футбол на четвърт финала на Евро 2008 над отбора на Хърватия с 3:1 в петък, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. До късни часове продължиха празненствата във всички краища на Турция, както и в градовете в чужбина, където живеят турски емигранти. Реакцията си на радост от победата изразиха и турските политици. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след мача съпругата му му е казала по телефона, че страната е имала нужда от тази победа. Ердоган наблюдава мача от трибуната на стадиона във Виена и след мача заяви, че победата е дошла след една оспорвана борба и е много важна за народа и страната. Президентът Абдуллах Гюл е поздравил по телефона премиера Ердоган, шефа на Турския футболен съюз Хасан Доган и техническия директор на националния отбор Фатих Терим. Председателят на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал е също поздравил турските национали веднага след мача. Председателят на парламента Кьоксал Топтан пък в поздравлението си е изразил надежда, че националите ще играят самоотвержено и на полуфиналния мач с Германия и ще спечелят.
Футболистът Нихат Кахведжи след мача каза, че ще направят всичко възможно, за да възстановят силите си и да влязат в добра форма до мача срещу Германия, а Хамид Алтънтоп заяви пред репортер на Германската информационна агенция /ДПА/, че случилото се не е чудо, а резултат на усилена и натоварена двегодишна подготовка за шампионата. Успешният футболист Арда Туран каза за мача с Хърватия, че независимо от получения гол в началото на мача, отборът не е загубил дух и се е борил докрай. Той посочи, че не е от голямо значение, че той няма да може да играе на полуфинала с Германия. “Отборът е 23 души, а играем 11”, каза той и изрази надежда, че отборът може да достигне финала.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP