Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Коксал Топтан: Конституционният съд надхвърли правомощията си



Турция се нуждае от ревизиране на конституцията и на парламентарната си система. Това заяви на пресконференция председателят на турския парламент Коксал Топтан.

Конституционният съд надхвърли правомощията си като отмени поправка, предложена от управляващата Партия на справедливостта и развитието, която бе одобрена през февруари от парламента, посочи Топтан. Това решение повдига въпроси относно разделението на властите и поражда дълбока тревога за развитието на нашата демокрация, отбеляза той.

Според него открива се възможност да се дебатира по нова конституция и двукамарна система. Подобна система ще намали тежестта върху конституционния съд и ще му позволи да работи спокойно.

Според Дениз Байкал, водачът на главната опозиционна сила Народнорепубликанската партия, която сезира правосъдието срещу поправката, евентуална промяна на основния закон е лоша идея. Смяната на конституцията било най-лошото нещо, което можем да направим в момента, заяви той по телевизията.

По силата на конституцията от 1961 г. турският парламент има две камари, но с конституцията от 1982 г., плод военния преврат от 1980 г., страната се върна към еднокамарен парламент. С решение, огласено в четвъртък, Конституционният съд на Турция отмени много спорна поправка на конституцията, разрешаваща носенето на забрадки в университетите. Съдът прецени, че това е посегателство срещу светския характер на страната. Светските сили и на първо място армията, съдиите и университетските среди приемат носенето на забрадки като символ на политическия ислям и нарушение на разделянето на държавата от религията.

БГНЕС, снимка: EPA/TOLGA BOZOGLU

Inform,07.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP