Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,12.06.08

Турция е мост на мира и развитието между арабския свят и западните страни, каза турският премиер Ердоган12 юни 2008 17:20 Агенция "Фокус"Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е мост на мира, въздигането и благоденствието между арабския свят и западните страни, предаде Анадолската агенция. Ердоган каза това на третия турско-арабски икономически форум, който се откри днес в Истанбул. Той подчерта, че членството на Турция в ЕС ще бъде важна крачка както към мира в региона, така и към мира в целия свят. Турският премиер изрази твърдото намерение на страната си да продължи преговорите за членство в ЕС, макар че западните страни поставят някои пречки в тази насока.

Турският премиер призова страните от Близкия Изток да преодолеят проблемите си12 юни 2008 17:03 Агенция "Фокус"Истанбул. Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и арабските страни носят голяма отговорност за решаването на проблемите в Близкия Изток и региона, предаде агенция Синхуа.По време на своя реч при откриването на Турско-Арабския икономически форум в Истанбул Ердоган заяви, “проблемите в нашия регион не са неразрешими. Можем да преодолеем всеки от тях, да се справим с трудностите и препятствията пред нас, ако сме солидарни.”Ердоган каза още, че вярва, че форумът ще допринесе за икономическото развитие, благополучието и стабилността на страните в региона.

Турция и ЕС започват преговори по нови две глави от присъединителния процес12 юни 2008 17:02 Агенция "Фокус"Брюксел/Анкара. Турция и ЕС започват преговори по нови две глави от преговорния процес за присъединяване на Турция към Евросъюза, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Комитетът на постоянните представители на ЕС /КОРЕПЕР/ гласува да се започнат преговори с Турция по главите фирмено право и право на интелектуалната собственост. Преговорите трябва да започнат на международната конференция в Люксембург на 17 юни, на която ще участва и министърът на външните работи Али Бабаджан. Така от предвидените 33 глави по 8 глави ще са започнали преговори за присъединяване. Преговорният процес с Турция започна на 3 октомври 2005 година. Бяха открити главите за наука и образование, политика в областта на труда и промишлеността, статистически и финансов контрол, защита на потребителите и здравето, борба срещу трансевропейските престъпни групи. През 2006 година преговорите по 8 глави бяха замразени. Главите по свободното движение на капитали и за данъчната политика се очаква да бъдат отворени за преговори във втората половина на годината.

Прокуратурата в Истанбул започна разследване срещу девойка, която заяви, че не обича Ататюрк12 юни 2008 16:03 Агенция "Фокус"Истанбул. Републиканската прокуратура в район Бейоглу в Истанбул започна разследване срещу Нурай Джанан Безиргян за изявлението й в телевизионно предаване преди дни, че не обича Ататюрк, а обича Хомейни, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Разследването е повдигнато за престъпление по член 2 на закон 5816 за престъпления срещу Ататюрк.

Скръб и яд в швейцарския печат – коментари за загубата на Швейцария от Турция с 2:112 юни 2008 15:47 Агенция "Фокус"Базел/Анкара. Победата на Турция над Швейцария с 2:1 на финалите на европейския футболен шампионат и оставянето на Швейцария извън по-нататъшните двубои от шампионата намери отзвук в швейцарския печат, пише турският вестник “Милиет”. Докато в карикатура във вчерашния вестник “Блиц” техническият директор на турския национален отбор Фатих Терим беше изобразен като “дюнер”, а футболистът от швейцарския национален тим от турски произход Хакан Якън като младеж, който реже дюнера, днешният брой пише в заглавие “Закри се, свърши, отмина. Ние сме нещастните птици на Европа”. В публикацията се посочва, че турците са се стоварили като черни облаци над възпитаниците на Якуб Кун. Вестник “Трибун де Женев” пише в статия под заглавие “Турците съкрушиха мечтите на Швейцария”, че през първото полувреме момчетата на Кун са имали надежди с гола на Хакан Якън, но през второто полувреме надеждите им са били съсипани.

Прокуратурата в Диарбекир повдигна обвинение срещу 14 души за пропаганда в полза на ПКК12 юни 2008 15:16 Агенция "Фокус"Диарбекир. Готов е обвинителният акт на Републиканската прокуратура в Диарбекир срещу 14 обвиняеми, задържани за пропаганда в полза на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ на празненствата по случай празника Невруз в Батман, пише турският вестник “Сабах”. Те се подвеждат под отговорност за подпомагане на ПКК, за престъпления срещу Ататюрк, описани в закон 5816, за подбуждане на гражданите към омраза и враждебност, за внушаване на студено отношение у гражданите към войската и военната служба, за пропаганда в полза на ПКК. В обвинителния акт се посочва, че ПКК отново се опитва да прави пропаганда в своя полза като използва на преден план религиозните чувства на местните жители. За своята пропаганда тя е използвала телевизионния канал РОЖ Ти ви, интернет сайтове и вестници и си сътрудничила с организации като Кюрдистанска ислямска партия, Съюз на имамите на Кюрдистан, Съюз на патриотичните имами на Кюрдистан и др. В обвинението се посочва също, че по внушение на Абдуллах Йоджалан в Урфа се иска изграждането на богословски факултет, в който да се преподава правилно религията на кюрдите. Според обвинението американка на име Барбара Ане Лакеберг, която знаела кюрдски език, се е срещала с някои от обвиняемите и се е представила за служителка на Агенцията за анализи към Държавната администрация на САЩ. Тя е посочила, че е основала дружество за защита правата на човека в Северен Ирак и възнамерява да открие дружество по правата на човека в Диарбекир. Делото ще бъде изпратено за разглеждане в Съда за тежки престъпления в Диарбекир.

Абдуллах Гюл и съпругата му пристигнаха в Дубровник в рамките на визитата си в Хърватия12 юни 2008 14:32 Агенция "Фокус"Загреб/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл пристигна в историческия град Дубровник в рамките на визитата си в Хърватия, пише турският вестник “Заман”. След като приключи вчера официалните си срещи в Загреб, Гюл и съпругата му Хайрюнниса посетиха Дубровник, за да се запознаят с историята и забележителностите на един от градовете-републики, играл важна икономическа и политическа роля в епохата на Средновековието и Новото време. Те бяха посрещнати от кмета на града проф. Дубравка Суика и областния управител Хира Буконич, пише вестникът.


Анадолска агенция: Двама известни писатели в България се оказаха агенти на тайните служби
12 юни 2008 12:45 Агенция "Фокус"
София/Анкара. Двама известни писатели в България се оказаха агенти на тайните служби от комунистическия период, предава Анадолската агенция. Комисията за разкриване на досиетата към Народното събрание оповести списъка на литераторите, сътрудничила на комунистическите тайни служби. В списъка са включени 16 имена и сред тях са известните писатели Вера Мутафчиева и Георги Данаилов. Те са сътрудничили на тогавашната политическа полиция под псевдонимите “Атанас” и “Андрей”. Това предизвика истински шок сред литературните среди и хората на изкуството в страната. Още повече, че Вера Мутафчиева и Георги Данаилов се изявяваха като остри критици на комунистическия период след извършените промени на режима в страната.
Преди това комисията по досиетата оповести списъците на сътрудничилите на комунистическите тайни служби политици и депутати, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Прокюрдската партия отговаря на законовите изисквания
12 юни 2008 12:18 Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ връчи на Конституционния съд защитата си по същество по заведеното дело за нейното закриване, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В защита се посочва, че ПДО е партия, която отговаря на изискванията на законите, конституционното право и съвременната обстановка и няма законова възможност да бъде закрита. Защитата е депозирана в Конституционния съд от двама депутати и от адвокати, които са членове на правната комисия на ПДО.
Делото за закриване на прокюрдската ПДО беше заведено от Върховна касационна прокуратура на 16 ноември 2007 година.

Турски военнослужещ е загинал при експлозия на мина
12 юни 2008 12:16 Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военнослужещ е загинал при експлозия на мина, поставена от кюрдски екстремисти в район, разположен в близост до иракската граница, предаде АФП, позовавайки се на информация на Анадолската агенция. Загиналият военнослужещ е участвал в операция по разминиране на планинска местност в провинция Хаккяри.

ДХА: Удар по тероризма в Измир
12 юни 2008 12:03 Агенция "Фокус"
Измир. През последните три години в турската провинция Измир са проведени общо 155 операции срещу терористични организации, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Задържани са 785 души, от които 279 души са вкарани в затвора. Заловени са 67,250 килограма пластичен взрив и 32 килограма ръчно изработени бомби и взривни устройства. Във връзка с това се наблюдава и трайна тенденция за намаляване на терористичните акции в провинцията: 77 през 2005 година; 40 през 2006 година, 22 през 2007 година и 6 през 2008 година. През 2007 и 2008 година в Измир въобще не е имало терористичен акт с неизвестен извършител, докато през 2005 година са регистрирани 48 такива терористични актове, а през 2006 година техният брой е 10.

Един човек е убит и двама са ранени при бунт в бежански лагер край Къркларели, Турция
12 юни 2008 11:44 Агенция "Фокус"
Къркларели. Един човек е убит и двама са ранени при бунт в бежанския лагер Газиосманпаша край Къркларели /Лозенград/ в Източна Тракия /навремето лагерът беше специално изграден за да поеме бежанската вълна от България по време на т.нар. Възродителен процес – бел. на “Фокус”/, пише днес вестник “Милиет”. Бунтът е избухнал рано тази сутрин към 01.00 часа и е бил потушен след два часа. При възникналите безредици е било отнето оръжието на двама полици и са били взети заложници. Изпратени са били жандармерийски подкрепления, които са овладели положението. В лагера са били намерени един убит и двама ранени бежанци, закарани в държавната болница в Къркларели.
В лагера в момента има общо 174 бежанци и нелегални имигранти от страни от района на Близкия изток, като Палестинската автономия, Ирак, Иран и Сомалия. Извършителите на бунта са от група, която е подготвяна за експулсиране от Турция.

“Хюриет”: Управляващата партия ще връчи на Конституционния съд защитата си
12 юни 2008 11:32 Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще връчи на Конституционния съд в началото на следващата седмица защитата си по заведеното дело за нейното закриване, пише днес вестник “Хюриет”. Вчера юристите от ПСР се оттеглиха в “лагер” за последна подготовка на тази защита. Юристите от ПСР, ръководени от заместник-генералния председател на партията Джемил Чичек ще оформят последния вариант на защитата в светлината на взетото решение от Конституционния съд за забрадките. Текстът ще бъде предоставен за одобрение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в понеделник и се очаква същия вечерта или във вторник да бъде депозиран в Конституционния съд.

“Заман”, Турция: Националите продължават напред
12 юни 2008 11:17 Агенция "Фокус"
Базел/Анкара Националният отбор по футбол на Турция победи във втория си мач на “Евро 2008” отбора на домакините Швейцария и ще изпробва шанса си за влизане в четвъртфиналите в последвания трети мач от предварителната група, пише днес вестник “Заман”. На полувремето Турция губеше с един гол на калния терен поради силния дъжд, но през второто полувреме се прероди и първо Семих осигури равенството, а след това в продължението на мача с великолепен гол Арда сложи подписа си под историческата победа. Всичките надежди сега са насочени към 15 юни, понеделник, когато е решителният мач с Чехия.

“Радикал”: Започват предавания на кюрдски език по турското държавно радио и телевизия ТРТ
12 юни 2008 11:15 Агенция "Фокус"
Анкара. Започва периодът на предавания на езици и наречия, извън турския език, включително и на кюрдски език, по турското държавно радио и телевизия ТРТ, пише днес вестник “Радикал” . Парламентът прие промените в закона за ТРТ след три седмични дебати. По този начин с извършената добавка в член 6 от закона се откри пътят за извършване на предавания по държавното радио и телевизия на чужди езици и наречия, различни от турския език, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Победата на Турция над Швейцария на Евро 2008 изкара хората на улицата
12 юни 2008 10:19 Агенция "Фокус"
Истанбул. Победата на националния отбор на Турция над Швейцария с 2:1 на европейското първенство по футбол беше чествана спонтанно и бурно във всички краища на Турция, пише днес вестник “Сабах”. Площадите и булевардите в градовете се изпълниха с ликуващи граждани, носещи с ръцете си турски национални знамена. Някой се веселяха под съпровода на музика от зурли и тъпани, а други надухваха клаксоните на своите автомобила, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Абдуллах Гюл критикува ЕС от Хърватия
12 юни 2008 09:59 Агенция "Фокус"
Загреб/Анкара. Намиращият се на официално посещение в Хърватия президент на Турция Абдуллах Гюл критикува ЕС, че поставя пред Анкара политически пречки по нейния път към пълноправно членство в общността, пише днес вестник “Сабах”. Турският президент обаче декларира, че страната ще продължи спокойно и настоятелно преговорния процес с ЕС.
Президентът на Хърватия Стипе Месич посочи, че не вижда вина в Турция за забавянето на преговорния процес с ЕС и подчерта, че Турция е част от Европа, посочва всекидневникът.

Турски печат: Борбата на Ердоган за оставане в политиката 12 юни 2008 09:51 Агенция "Фокус" Анкара. Развитието на политическата криза в страната, предизвикана от решението на Конституционния съд да отмени поправките в конституцията за свободното носене на забрадки в университетите и от завадените дела закриване на две политически партии, е централна тема на днешните турски всекидневници.Вестник “Милиет” цитира заглавие в британския вестник “Гардиън” във връзка с острата политическа криза в Турция: “Борбата на Ердоган за оставане в политическия живот”. В тази публикация на вестник “Гардиън” се прави оценка на изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на 10 юни. Констатацията е, че за разлика от досегашната остра полемика, този път Ердоган използва много по-мек и диалогичен изказ.Това се оценява като “стремеж и инициатива да успокои в последната минута своите противници в съдебната система и сред военните кръгове, които имат последната дума в турската политика, и с това да спаси политическата си кариера”. Вестник “Радикал” прави заключението, че срокът на действие на този състав на турския парламент вече изтича. Посочва се, че вече като че ли няма депутат от управляващата ПСР, който да вярва, че партията му няма да бъде закрита. Ако ПСР бъде закрита, това ще означава че срокът за действие на този парламент е изтекъл. Бъдещето на новия парламент преминава през диалога между главните политически играчи и разбира се, през диалога между премиера Ердоган и лидера на основаната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, се посочва в публикацията.Вестник “Сабах” обръща внимание на защитата по същество на прокюрдската партия на демократичното общество /ПДО/ по заведеното дело за нейното закриване, която днес ще бъде връчена на Конституционния съд. В тази защита основната теза е, че това дело трябва да бъде използвано като възможност за разрешаване на кюрдския проблем в Турция. Специално се подчертава, че “ПДО не е създадена по указания на излежаващия доживотна присъда лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан, но се възползва от неговите мирните предложения”. Вестник “Хюриет” излиза с публикация на тема забрадки под заглавие “Дори и забрадките да станат униформа”, с което се прави препратка към скандалните думи на премиера Ердоган “Дори и забрадките да са политически символ; какво от това?”. Темата е провокирана от тържеството при завършване на обучението на курсистки в Центъра за ръчни занаяти в град Съвас, на което всичките момичета са били облечени в напълно еднакви дрехи и забрадки. На учудването на валията директорът на центъра семпло обяснил, че платът за тези дрехи и забрадки бил дарен от някаква фирма. Вестник “Заман” обръща внимание на позицията на лидера на Партия “Велик Съюз” /ПВС/ Мухсин Язаджъоглу за решението на Конституционния съд да отмени поправките в конституцията за свободното носене на забрадки в университетите. Според лидера на ПВС, който остро реагира срещу наложените ограничения във връзка със забрадките, това решение и предизвиканата криза са идеален повод за кардинална промяна на съдебната система в Турция.


Истанбул е домакин на турско-арабски икономически форум 12 юни 2008 09:30 Агенция "Фокус" Истанбул. Продължава посещението на сирийския премиер Мохамад-Наджи Отри за участие в третия турско-арабски икономически форум, който започва днес в Истанбул.Отри пристигна вчера в Турция начело на делегация, в чийто състав влизат представителите на сирийските бизнес и на икономическите кръгове. Счита се, че визитата най-вероятно се извършва в рамките на преговорите между Израел и Сирия, в които Турция участва като посредник.

Министърът на отбраната на Турция участва в среща на НАТО 12 юни 2008 09:28 Агенция "Фокус" Брюксел. Продължава посещението на министъра на отбраната на Турция Веджди Гьонюл в Брюксел, съобщават медиите. Гьонюл представлява страната на започващата днес срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Министрите ще разгледат отбранителните планове на Алианса, операциите в Косово и Афганистан, ядрените програми, отношенията НАТО-ЕС. Като част от програмата на срещата е предвидено да бъде открита изложба за участието на турския контингент в мисията в Афганистан от министър Гьонюл и пълномощника на Генералния секретар на НАТО Клаудио Бисогниеро.

Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция във Франция 12 юни 2008 09:26 Агенция "Фокус" Париж. Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан за участие в насрочената за днес във френската столица донорска конференция за Афганистан, съобщават медиите. Очаква са да участват близо 80 представители на отделни държави и международни организации. Конференцията цели да осигури политическа и финансова подкрепа за Афганистан и се оценява като продължение на проведената в Лондон през 2006 година подобна международна организация за Афганистан.


Нюз ру: Терористът Али Агджа подаде документи за получаване на полско гражданство 12 юни 2008 02:38 Агенция "Фокус" Анкара. Турският терорист Мехмет Али Агджа, който извърши покушение срещу папа Йоан Павел ІІ, вчера подаде в консулството на Полша в Анкара документи за получаване на полско гражданство, предаде Нюз ру.В началото на следващата седмица документите ще пристигнат в полското външно министерство, където те ще бъдат проверени, а след това ще бъдат изпратени на президента на Полша Лех Качински за взимане на окончателно решение. В началото на май тази година Али Агджа за пръв път подаде документи в полското консулство, но тогава те бяха оформени неправилно. От своя страна външният министър на Полша Радослав Сикорски рязко разкритикува намерението на Али Агджа като го определи като “връх на наглостта”. На 13 май 1981 г. в Рим Мехмет Али Агджа два пъти стреля от пистолет по папа Йоан Павел ІІ като го рани тежко. Обстоятелствата около покушението все още не са изяснени напълно. По време на съдебния процес Али Агджа обвини спецслужбите на България и СССР за организирането на покушението.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP