Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,08.06.08

Турските ВВС са обстрелвали позиции на ПКК в Северен Ирак
08 юни 2008 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са обстрелвали позиции на курдските екстремисти вчера вечерта в Северен Ирак, предаде Ройтерс, позовавайки се на интернет сайта на турската армия.
По информация от Генералния щаб, въздушната операция е била проведена „успешно” вчера в 22.30 ч (българско време) срещу цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/, но подробности не се съобщават.

“Иран Дейли”: Турция предоставя на Иран информация за ПКК и Пежак
08 юни 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Високопоставен турски военен каза, че неговата страна и Иран обменят информация за кюрдските сепаратисти, намиращи се в северната част на Ирак, съобщава иранският вестник “Иран Дейли”.
Командващият сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуг заяви, че Турция и Иран също са извършили координирани удари по сепаратистите. “Когато те започнат да действат, ние също… Те извършват операции от иранската страна на границата и ние също от турската страна”, каза Башбуг. Той каза, че подобни координирани действия не са били извършвани през последните два месеца, но може да бъдат извършени в бъдеще.

Турските граждани тънат в дългове, сочи доклад на Анкарската търговска палата
08 юни 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според доклад на Анкарската търговска палата дълговете на турските семейства за последните 4 години са нараснали със 7 пъти, а приходите само с два пъти, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Дългът на турските семейства към банки, смесени банки и финансови компании е бил през 2003 година 13,4 милиарда турски лири, докато през 2007 година той е достигнал 100,6 милиарда турски лири. Нарастването е от 7,5 % на 29,5 %. Увеличил се е и размерът на парите, които се плащат за лихви – с четири пъти за последните четири години. Само през 2007 година турските граждани са изплатили 15,6 милиарда лихви. Дългът на семействата в Турция за последните 5 години е нараснал с по-голям процент от брутния национален приход на Турция – с 12%. Според доклада потреблението сред турските граждани се повишава по-бързо от спестяването, посочва телевизията.

Станахме жертва на собствените си грешки, каза турският национален селекционер Фатих Терим
08 юни 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Женева/Анкара. Техническият директор на националния отбор на Турция по футбол Фатих Терим заяви, че отборът е станал жертва на собствените си грешки в мача срещу Португалия, пише турският вестник “Сабах”. “През първото полувреме не дадохме позиции на португалците. През второто полувреме докато си подавахме пасове, дадохме топката и получихме гол”, каза Терим. “Не можем да преодолеем собствените си грешки и това не може да ни бъде простено на такива турнири”, продължи още турският национален селекционер. Той посочи, че да се играе с Португалия никак не е лесно. Терим заяви, че контузията на Гьокхан и влизането в играта на Емре Ашък, без да е загрял и да се е концентрирал, са най-големите грешки. Той изрази съжаление за пропуснатия гол с глава на Емре Ашък, който щеше да направи резултата 1:1. Терим посочи, че мачът с Швеция ще бъде финален за тяхната група и ще стане ясно какъв ще е пътят по-нататък.

Кьоксал Топтан заминава за Атина за участие в срещата на председателите на парламентите на страните от ЧИС
08 юни 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан ще посети Атина на 9 и 10 юни за участие в срещата на председателите на парламентите на страните от Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата ще бъде открита със слово на председателя на парламента на Гърция Димитрис Суфас и ще продължи с изказвания на председателите на парламентите на страните членки и страните наблюдателки. В програмата на Топтан е предвидено също на 10 юни, вторник, да бъде приет от президента Каролос Папуляс и да се срещне с председателя на молдовския парламент Мариан Лупи.

Турският парламент ще обсъжда промени в законите за турското гражданство и продажбата на имоти на чужденци
08 юни 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Напрегната ще бъде програмата на турския парламент тази седмица, пише турският вестник “Милиет”. Във вторник парламентът ще разглежда проекта за промени в закона за поземления кадастър, с които се позволява придобиването на земи в Турция от чужди граждани. Според този проектозакон чуждите граждани и организации няма да могат да придобиват по изпълнителни строителни планове повече от 10 % от площта на земята. Правителството реши, съобразявайки се с основния план на центровете и околиите и с икономическата, енергийната, екологичната и културната страна на проблема размерът на придобиваната от чужденци земя да не надвишава 10 % от територията на околийските центрове и околиите.
Очаква се тази седмица да бъде разглеждан и законът за турското гражданство. Предлага се да отпадне лишаването от турско гражданство, ако не е отслужена военна служба. Предлаганите промени в закона за военната служба предвиждат улеснения за студентите и докторантите, които са на стаж или специализация за своя сметка или за сметка на държавата в страната или в чужбина, за спортистите, които са в националните отбори и представят страната на международни състезания. За първите горната граница за постъпване на военна служба става 35, а за вторите 38 години. Онези, които искат да получат турско гражданство, трябва да са живели в страната поне 5 години и трябва да владеят достатъчно турски език. Също бракът с турски гражданин или гражданка няма автоматично да става основание за придобиване на турско гражданство. Молби при такъв брак ще могат да се подават чак след три години само при продължаване на брака.

Дениз Байкал се обяви срещу приемането на нова конституция на Турция
08 юни 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Текирдаа. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал заяви пред привърженици на партията в Текирдаа, че времето и ситуацията сега не са подходящи за приемане на нова конституция, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. Пред привърженици в Йеничифлик, провинция Текирдаа, Байкал с доста твърд тон попита меси ли се някой в религията и вярата на гражданите, имат ли те сблъсък с държавата, конституцията, правосъдието? “Проблемът е, че трябва да уважаваме решенията на съда”, каза турският опозиционен политик. Преди да отпътува за Текирдаа на летището в Анкара Байкал изтъкна, че е най-погрешно решението на Конституционния съд за забрадките да се превръща в част от политическия спор и една партия да не се съобразява с него като измисля други юридически начини за прекрачването му, пише вестникът.

“Заман”: Катасрофа претърпя председателят на Партията “Велик съюз” Мухсин Язъджъоглу
08 юни 2008 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на Партията “Велик съюз” Мухсин Язъджъоглу е претърпял катастрофа в началото на тунела в Болу на път от Истанбул за Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Катастрофата е била предизвикана от грешно изпреварване на камион, управляван от Февзи Д. В резултат автомобилът, с който са пътували представителите на партията “Велик съюз”, се е блъснал в бариерата. Язъджъоглу по чудо се е отървал без наранявания от катастрофата. Шофьорът Джихан Динчер и председателят на истанбулската организация на партията Джемал Егин са били леко ранени, пише вестникът.

Трябва да се засили волята за провеждането на реформите към ЕС, каза Абдуллах Гюл
08 юни 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Осака/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че волята за провеждането на реформи по пътя към ЕС трябва да се засили, предаде Анадолската агенция. “Ако се изпусне моментът, след това не може отново да се чака да настъпят подходящи условия”, каза турският президент пред журналисти в град Осака в Япония, където е на официално посещение. По повод промените в конституцията, които прокарва Франция за затрудняване на членството на Турция в ЕС, Гюл каза, че Турция трябва успешно да приключи реформите и след това да преследва ЕС. “Както днес гласуват да се въведе рефереднум, така тогава ще гласуват да бъде премахнат”, каза Гюл.

“Радикал”: Турският премиер Ердоган призова ПСР към спокойствие и активни усилия за защита на партията
08 юни 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. След възникналото извънредно положение в Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ с отмяната на конституционните промени за забрадките от Конституционния съд в партията възникнаха спорове дали да се представи основната защита по делото за забрана, пише турският вестник “Радикал”. На заседанието на Централния изпълнителен съвет на ПСР в петък след решението на Конституционния съд по делото за забрадките в университетите премиерът Реджеп Тайип Ердоган запази надеждата си, че ПСР няма да бъде забранена. На заседанието възникна спор по стъпките, които трябва да се направят при възникналата ситуация. Някои членове на ръководството разтълкуваха решението на Конституционния съд като сигнал за забрана на партията. Ердоган обаче призова към спокойствие и активност за излизане от положението. Той изрази увереност, че партията няма да бъде закрита и изтъкна, че трябва да бъдат направени всички усилия, за да не се стигне до там. Той отхвърли идеята на някои членове да не бъде представена защита от страна на ПСР, след като главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая изложи своето мнение по предварителната защита.

“Сабах”: Газова експлозия причини щети на сгради в квартал Еминьоню, Истанбул
08 юни 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двуетажна сграда е потънала частично при експлозия в резултат на сгъстяване на газ в квартал Еминьоню, Истанбул, пише турският вестник “Сабах”. Тази сутрин в сграда на булевард “Беязът Йеничерилер” в Еминьоню е станала газова експлозия. От силата на взрива сградата е потънала отчасти. Няма човешки жертви, тъй като в нея е нямало хора. В резултат на експлозията са били изпочупени стъкла на близки сгради. Щети са нанесени и на трамвайната линия Кабаташ-Зейтинбурну, пише вестникът.

“Заман”: Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер разлюля тази сутрин Хаккяри, Югоизточна Турция
08 юни 2008 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в Хаккяри, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Астрономическата обсерватория на университета “Богазиджи” в Истанбул и Институтът за изследване на земетресенията е регистрирал в 06.06 часа днес земен трус с епицентър Чукурджа Чъглъ, провинция Хаккяри. Не се съобщава за човешки жертви и материални щети, пише вестникът.

“Хюриет”: Кьоксал Топтан предложи въвеждането на сенат в турската парламентарна система

08 юни 2008 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви, че Конституционният съд е прекрачил своите пълномощия, пише турският вестник “Хюриет”. Топтан, който отвори дискусия за въвеждане на двукамарна парламентарна система в Турция и приемането на нова конституция, заяви, че никой не му е внушавал тази идея. Той посочи, че в тази връзка възнамерява да събере политическите лидери, които да разискват заедно с тази идея и да изложат опасенията си. Той посочи, че Турция може би вече има нужда от сенат, какъвто съществува в много системи в Европа, пише вестникът.

“Милиет”: Заплахата за покушение срещу главния прокурор на Турция Ялчънкая се оказа фалшива
08 юни 2008 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заплахата за покушение срещу главния прокурор на Турция, която се появи в сайта на полицията, се оказа фалшива, пише турският вестник “Милиет”. В интернет сайта на полицията на 26 май 2008 г. се е появила заплаха за покушение срещу главния прокурор на Касационната прокуратура Абдуррахман Ялчънкая, който повдигна обвинения срещу Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество с искане за забраната им. В сайта е пишело, че в 17,00 часа Абдуррахман Ялчънкая ще бъде нападнат от лица с кола с регистрационен номер 34 U 701. Сигналът за планираното покушение е вдигнал на крак полицията в Анкара. След акцията по установяването и задържането на лицето, което е написало съобщението, се оказало, че сигналът е фалшив. Гражданинът Неджип Шентюрк, който го е подал, е имал психическо разстройство. След направеното разследване е станало ясно, че автомобилът, с който според заплахата, е щяло да бъде извършено покушението, е бил собственост на истанбулска фирма. Шентюрк го е ползвал известно време под наем, но тъй като не си е плащал наема, му е бил отнет. Той е подал фалшивия сигнал с цел да отмъсти на фирмата.

Турски военни самолети обстрелваха лагери на ПКК в областта Зап, Северен Ирак
08 юни 2008 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са обстрелвали на 7 юни вечерта лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в областта Зап, Северен Ирак според информация от Генералният щаб на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Генералният щаб на Турция посочи в изявление в своя интернет сайт, че вчера на 7 юни в 22,30 часа вечерта турски военни самолети са ударили цели на крилото на ПКК – КОНГРА/ГЕЛ. Били са унищожени 9 скривалища на терористите, 3 места за хранителни провизии и 4 съоръжения, използвани от тях. За последно турските части обстрелваха цели на ПКК в Северен Ирак, в областта Хакурк, на 29 май, посочва телевизията.

Потокът от турски гастарбайтери през ГКПП “Капитан Андреево” все още е слаб

08 юни 2008 | 09:52 | Фокус

Капитан Андреево. Заради Европейско първенството по футбол в Австрия и Швейцария потокът от турски гастарбайтери през ГКПП “Капитан Андреево” вероятно ще се забави. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” началникът на ГКПП "Капитан Андреево" главен инспектор Марин Иванов. По думите му – обикновено трите месеца - юни, юли и август са много натоварени за граничния пункт. Понякога натоварването продължава дори и до средата на септември.
“Най-натоварено е когато двата потока се засичат август месец – на излизане и влизане. Първите са тръгнали за Турция през юни или в края на юни, и към 10-15 август се зачитат влизащи с излизащи. Нормално е да преминат 2 млн. души – сега предвижването е свободно, нормално е да има повече пътници”, каза той.
“Мисля, че тази година потокът ще се забави заради Европейското първенството по футбол в Австрия и Швейцария. Може би заради това няма силен поток, а очаквахме. Засега минават само единични бройки по пет-шест коли до десет, което е слабо”, каза Иванов.
По думите на Иванов проблемите на пункта след въвеждането на системата за плащане с единен фиш са дребни. “Не е както в началото докато системата заработи между съответните служби. Засега може да се каже, че системата работи добре”, посочи той.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP