Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,19.06.08

Жандармерийски екипи в Турция заловиха при операции 62 килограма наркотици
19 юни 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. 31 килограма наркотици са били заловени в пътнически автобус, паркиран на гише на път в околия Джейхан, провинция Адана, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При друга акция по предварително получен сигнал жандармерийски екипи са претърсили автобус, пътуващ от Газиантеп за Истанбул, на гишетете на пътя до Сиркели. В него са били открити укрити 23 килограма наркотици. Също така в друг пътнически автобус, пътуващ от Шанлъурфа за Истанбул, са били заловени 3 килограма дрога, а в автобус, пътуващ от Газиантеп за Истанбул с регистрация 06 JT 279 още 3 килограма наркотици. Пак в автобус, движещ се по същия маршрут с регистрация 31 D 8704 са били открити 2 килограма дрога на прах. По случаите са задържани 4 души.

“Заман”: Турция може да се възползва от опита на България по пътя към ЕС
19 юни 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Председателят на Комисията по интеграция към ЕС в турския парламент Яшар Якъш заяви, че България е страната, от която Турция може да се възползва най-много по пътя на присъединяване към ЕС, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Турска парламентарна делегация начело с Якъш, която включваше депутатите Ибрахим Каваз и Исмаил Хаккъ Бичер от Партията на справедливостта и развитието и депутата от Партията на демократичното общество Бенги Йълдъз беше на 4-дневно посещение в България. Турската делегация се срещна с членовете на Комисията за европейски връзки в българския парламент. След срещата председателят на комисията Младен Червеняков и Яшар Якъш дадоха обща пресконференция. Якъш определи България като страната, от чийто опит и възможности Турция може да се възползва най-много за присъеднияване към ЕС. Той изтъкна, че България е голям приятел на Турция и съюзник в НАТО. Якъш припомни думите на бившия френски президент Жак Ширак, че ако ЕС иска да носи глобална мисия и глобална отговорност, не може да направи това без Турция. От своя страна Младен Червеняков изтъкна, че позицията им по отношение на членството на Турция в ЕС остава същата и България продължава да дава подкрепа в тази насока.

Има намаляване на чуждестранните инвестиции в Турция с 55,3 %, смята депутат от НРП
19 юни 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от Народнорепубликанската партия /НРП/ Акиф Хамзачеби заяви, че има намаляване с 55,3 % в чуждестранните инвестиции в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На пресконференция в парламента Хамзачеби и Кемал Кълъчдароглу, също депутат от НРП, коментираха икономическата политика на правителството. Според Хамзачеби това намаляване няма никаква връзка с делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Той посочи, че двата документа, приети от правителството за среднопостижима програма и среднопостижим финансов план нямат нищо общо с финансовата дисциплина, с макроикономическата и микроикономическата рамка в страната. Според него НРП правителството не може да се бори с инфлацията.

Анадолска агенция: 66 нелегални имигранти са заловени в провинция Ван
19 юни 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили 66 нелегални имигранти в околия Башкале на провинция Ван, Източна Турция, предава Анадолската агенция. Влезлите по незаконен начин в Турция чужденци са граждани на Пакистан – 36 души и на Афганистан – 30 души. Били са укрити в къщата на турски гражданин в село Угурлу. Сред нелегалните имигранти има и една жена и родено от нея преди 20 дни бебе, чието здравословно състояние не е добро и са настанени на лечение в държавната болница в Башкале, посочва агенцията.

Турски журналист-писател разкрива задкулисни събития от живота на Турция чрез книга за Лейла Зана
19 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският журналист Фарук Билдириджи, известен и като автор на романи с биографично съдържание, разкрива неофициалната история на кюрдската политическа борба и задкулисни събития в живота на Турция чрез образа на Лейла Зана, пише турският вестник “Хюриет”. Лейла Зана е осъждана неведнъж за действия в защита на кюрдската идентичност и за подривна дейност срещу турската държава. В новата си книга “Нощта на клетвата” се разкриват задкулисни събития в Турция чрез живота на бившата депутатка от кюрдски произход, която е избрана в парламента през 1991 година, но излежава в затвора 10 години, защото идва в парламента с шал с цветовете на кюрдското знаме и полага клетва на турски и кюрдски език. През 2007 година Зана е осъдена на 2 години затвор по дзакона за борба с тероризма за пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Журналистът мотивира идеята си за книгата с това, че от едно селско момиче, получило късно дори основно образование, Зана се превръща в политическа фигура, която примвлича вниманието на световната политическа общественост.

Си Ен Ен Тюрк: В Турция има ужасяващо умопомрачение, каза виден турски бизнесмен
19 юни 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Висшия съвещателен съвет на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Мустафа Коч /президент на най-мощната икономическа групировка в страната “Коч холдинг”/ заяви с остър и критичен тон на заседание на съвета, че “напоследък в страната се наблюдава ужасяващо умопомрачение, което никога досега не се е случвало в историята на Турция”, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това според Мустафа Коч пропилява времето на сраната и енергията на всички. Като гост на заседанието присъства президентът на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ Кемал Дервиш /бивш вицепремиер в последното правителство на Бюлент Еджевит – бел. на “Фокус”/, който се очаква също да направи изказване.

Си Ен Ен Тюрк: Отложена е реализацията на инициативата за единна платформа за новата конституция
19 юни 2008 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските профсъюзни централи “Тюрк-Иш” и “Хак-Иш” не отговориха положително на призива на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ за формирането на единна платформа за изготвянето на новата конституция на страната, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По този повод ТЮСИАД и Съюзът на турските палати и борси отложиха за известно време реализирането на инициативата си за единна национална платформа за новата конституция на Турция, посочва телевизията.

“Хюриет”: Един войник е бил ранен при борба с пожар в провинция Чанаккале, Западна Турция
19 юни 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Пожар, избухнал вчера близо до село Ялова, околия Еджеабат, провинция Чанаккале, изпепели 20 хектара гори, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Пожарът е започнал вчера към 15.00 часа в гора близо до село Ялова по неустановена засега причина. Тази сутрин той е бил взет под контрол. За справяне с огнената стихия са били изпратени 5 хеликоптера от Дирекцията по горите в Чанаккале и един от Истанбул. При загасянето на пожара е пострадал един войник от част от поделението в Галиполи, изпратена в помощ на огнеборците.

“Милиет”: Кампания “70 милиона стъпки срещу военния преврат” организират сдружения и партии в Турция
19 юни 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група организации, сред които са и Партията на демократичното общество /ПДО/, фондациите “Мазлум Дер” и “Дружества на сърцатите” започнаха кампания под мотото “70 милиона стъпки срещу военния преврат”, пише турският вестник “Милиет”. На 21 юни от 17 часа протестиращите, облечени в бели одежди, ще преминат по булевард “Истиклял” в Истанбул. След това подобни протести ще бъдат организирани в цяла Турция.

Анадолска агенция: Турция трябва да се изправи лице в лице с историята, каза Даниел Фрийд
19 юни 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Помощник-държавният секретар на САЩ Даниел Фрийд заяви, че САЩ искат да бъдат разрешени съществуващите проблеми между Турция и Армения и в тази връзка Армения трябва да признае съществуващата граница с Турция, а Турция да се изправи лице в лице с историята, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На заседание на комитета по външни отношения на Камарата на представителите на американския Конгрес Даниел Фрийд подчерта, че осигуряването на разбирателство между Турция и Армения налага разглеждането на “чувствителни и болезнени теми”, посочва телевизията.

“Хюриет”: Делото за забрана на ПСР, светският принцип и забрадките бяха разисквани на събрание в ЕП
19 юни 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Събрание за делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, светския принцип и забрадките беше организирано в Европейския парламент /ЕП/, пише турският вестник “Хюриет”. Организатори бяха групата на зелените в ЕП. На заседанието присъстваха бившият турски премиер Месут Йълмаз, председателят на Партията на свободите и демокрацията Уфук Урас и журналистът Мехмет Али Биранд. В изказването си Йълмаз посочи, че разликата между исляма и християнството се състои в това, че първата религия определя и начина на живот на хората и обществото. Той изтъкна, че е необходимо да се охранява светският характер на Турция и определи ПСР като партия, която предизвиква страх, защото се свързва с партии в миналото, които са водили политика от името на религията. В края на заседанието след изслушването на турските гости председателят на Групата на зелените в ЕП Даниел Кон Бендит коментира “Колкото повече ви слушаме, толкова повече главите ни се объркват”.

Си Ен Ен Тюрк: Страните-членки на ЕС са за продължаване на преговорите с Турция
19 юни 2008 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. От Европа започнаха да идват различни гласове и оценки за това как делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще се отрази на процеса на членство на Турция в ЕС, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По този въпрос ротационният председател на ЕС Словения заема различна позиция от тази на Оли Рен и Жозе Мануел Дурао Барозу и подчертава, че въпросното дело е вътрешен въпрос на Турция. Министърът на външните работи на Словения Димитрий Рупел заявява, че на този етап делото срещу ПСР е само един вътрешен за Турция въпрос и не може да се каже, че оказва отражение върху преговорния процес на страната с ЕС.

Анадолска агенция: Президентът Абдуллах Гюл предупреди за тона на политическата дискусия в Турция
19 юни 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че внимателно следи продължаващата от известно време политическа дискусия в страната и предупреди, че трябва да се внимава за тона на тази дискусия, предава Анадолската агенция. Абдуллах Гюл напомня, че на 26 май е излязъл със специална писмена декларация по въпроса и отново призовава тонът на политическата дискусия в Турция да бъде съобразен със запазването на политическата и икономическата стабилност, националното единство и целостта на страната.

“Сабах”: Ключова фигура по случая “Ергенекон” беше задържан в хотел в провинция Анталия
19 юни 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анталия/Истанбул. Заместник-председател на Патриотичното национално дружество в Турция Мурат Чаалар беше задържан във връзка със случая “Ергенекон” в хотел в околия Каш, провинция Анталия, пише турският вестник “Сабах”. Той е считан за дясната ръка на пенсионирания щабен полковник Фикри Карадаа, който е председател на дружеството. У Чаалар са били открити много документи и планове на организацията, както и едно огнестрелно оръжие. След разпита си в полицията в Истанбул задържаният е бил предаден на съда в Бешикташ, Истанбул. Така броят на задържаните в затвора по скандала “Ергенекон” достигна 50 души, пише вестникът.

“Сабах”: Отечествената партия в Турция продължава борбата за съществуването си
19 юни 2008 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отечествената партия в Турция под лидерството на Еркан Мумджу е далеч от позицията да дава посока на турската политика, но продължава борбата за съществуването си, пише турският вестник “Сабах”. Партията, която отложи конгреса си, предвиден за края на месец юни, поради липса на финансови средства предложи за отдаване под наем сградата на централата на партията, изградена от основателя й – покойния турски премиер и президент Тургут Йозал, и прилежащата й земя. Тази стъпка е в унисон с принципа на правене на бизнес, въведен в Турция от Тургут Йозал – “Изгради, разработи, отдай /продай/”, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Основната опозиционна партия ще иска отмяната на закона за социалното и здравното осигуряване

19 юни 2008 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция ще заведе днес дело в Конституционния съд за отмяната на някои членове от новоприетия закон за социалното и здравното осигуряване, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Искането в съда ще бъде внесено от заместник-председателя на парламентарната група на НРП Кемал Кълъчдароглу. Позицията на НРП е, че до вземане на отношение от съда по исканата отмяна на някои членове от закона, тяхното действие трябва да бъде преустановено.

Турски печат: Реакциите и коментарите по делото за забрана на управляващата ПСР не спират
19 юни 2008 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакциите по делото за забрана на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието продължават да са сред основните теми в турските вестници. Вестник “Сабах” в отделна публикация помества изявлението на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, че не може да се посочи отсега точна дата за разглеждане на делото от Конституционния съд. Същият вестник помества и коментар на публикация във великобританския вестник “Гардиън” от представители на Управителния съвет на мюсюлманите във Великобритания, която определя делото за забрана на ПСР като срамно действие на светския елит в Турция.
Вестник “Радикал” също помества коментари във връзка с делото за забрана на ПСР. В статия, озаглавена “Във всеки един момент съм защитавал светския принцип”, вестникът цитира думите на проф. Зафер Юскюл, депутат от Мерсин, който е сред имената за които се иска политическа забрана. Зафер Юскюл е обвинен за правене на разделение на религиозна основа с въпрос, зададен на ученици в гимназия в квартал Есенюрт, Истанбул, дали сред тях има алевии. В отговор Юскюл отхвърля тези обвинения и заявява, че винаги е защитавал светският принцип на управление.
Вестник “Милиет” извежда в заглавие призива на бившия турски президент Сюлейман Демирел съдът да бъде оставен на спокойствие за решаване на делото за забрана на ПСР.
Вестник “Заман” коментира в публикация, озаглавена “Президентът още веднъж предупреди: Политическата стабилност е от интерес за всички ни”, че споровете, започнали в Анкара след повдигане на делото срещу ПСР, нямат спиране. Вестникът се спира на посланието, което отправя президентът Гюл, че е от интерес и полза за всички в страната запазването на националното единство, цялост, икономическа и политическа стабилност.

“Сабах”: Турция стана част от неофициалната дипломация за избор на следващ арменски патриарх
19 юни 2008 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тече неофициална дипломация между САЩ, Армения и Турция за създаване на нова патриаршия, пише турският вестник “Сабах”. С тежкото заболяване на арменския патриарх Месроб II започнаха големи задкулисни борби за лицето, което ще наследи поста му. В тази връзка един от старшите и високопоставени свещеници в арменската църква в щата Ню Джърси в САЩ Папкен Анушян потърси подкрепата и на Анкара. В контактите си с високопоставени лица в Анкара Папкен Анушян, който е роден в Турция, но е емигрирал в САЩ, даде сигнали за отваряне на арменската диаспора към Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Турция не е Русия, а Ердоган не е Путин, както твърди вестник “Уолстрийт Джърнъл”
19 юни 2008 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Заместник-генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Егемен Багъш заяви, че Турция не е Русия, а Ердоган не е Путин, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Изявленията са по повод статия във американският вестник “Уолстрийт Джърнъл” от 6 юни от политическия анализатор Мишел Рубин, озаглавена “Турският Путин заслужава да си отиде”. Опровержението на Егемен Багъш е публикувано в “Уолстрийт Джърнъл” на 17 юни и в него се посочва, че Турция има един премиер, дошъл на власт с демократични избори, и никой освен турският избирател не може да предлага да бъдат отстранявани този премиер и това демократично избрано правителство. В опровержението се подчертава, че статията на Рубин от начало до край е пълна с безпочвени политически твърдения и полуистини.

“Хюриет”: Бившият лидер на Отечествената партия в Турция Месут Йълмаз ще основава нова партия
19 юни 2008 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият председател на Отечествената партия в Турция Месут Йълмаз заяви, че прави опити за организиране на нова политическа партия, тъй като със загубата на шанса на Партията на справедливостта и развитието да бъде централна партия, се откриват златни възможности, пише турският вестник “Хюриет”. Йълмаз посочи, че политиката в момента не може да запълни празнината в живота на страната. Той каза, че партията, която възнамерява да създаде, няма да почива на силно лидерство като Отечествената партия, а ще бъде широка структура, която ще се опира и ще търси консенсуса и диалога. Според Йълмаз тя ще наподобява японската либерал-демократичната партия, пише вестникът.

Анадолска агенция: 20 хектара гори са изпепелени в горски пожар в провинция Анталия
19 юни 2008 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Анталия. 20 хектара гори са изгорели при горски пожар в каньона Гьонюк в района на околия Кемер на провинция Анталия, предава Анадолската агенция. За гасенето на пожара първоначално са били ангажирани два хеликоптера, а след това са изпратени допълнително още четири, пристигнали от Фетхие и Денизли. Валията на Анталия Алаадин Юксел посочва, че атмосферните условия предполагат нови пожари и е необходимо да се вземат нови мерки за предотвратяване на горските пожари.

“Хюриет”: 81 нелегални имигранти са заловени в провинция Битлис, Югоизточна Турция
19 юни 2008 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Битлис. Екипи на дирекцията по сигурността са заловили 81 нелегални имигранти в околия Хизан на провинция Битлис, Югоизточна Турция, информира вестник “Хюриет”. Операцията е проведена по получен сигнал. Чужденците, влезли по незаконен начин в Турция, са граждани на Пакистан – 50 души и на Афганистан – 31 души. След приключване на законовите процедури заловените чужденци ще бъдат експулсирани от страната.

Али Бабаджан участва в 35-та среща на министрите на външните работи на страните от ОИК
19 юни 2008 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Кампала. Продължава посещението на министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан в столицата на Уганда. Али Бабаджан участва в 35-та среща на министрите на външните работи на страните-членки на Организацията Ислямска конференция /ОИК/. В рамките на конференцията Али Бабаджан подписа от името на Турция новата конституция на ОИК, приета на срещата на най-високо равнище на организацията в Сенегал. Наред с Турция конституцията беше подписана общо от 10 нови страни. Али Бабаджан провежда в Кампала и двустранни срещи, като вчера се срещна с министрите на външните работи на Индонезия, Пакистан и Малайзия.

Продължава визитата на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан в Азербайджан
19 юни 2008 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Баку. Продължава официалното посещение в Азербайджан на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан. Визитата е по повод тържественото отбелязване на 90-та годишнина от създаването на азербайджанския парламент. Програмата предвижда среща с председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадор, както и посещение на фондацията на името на Хайдар Ариел и разговори с членове на Общността на турските индустриалци и бизнесмени в Азербайджан.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP