Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,13.06.08

15 милиона ученици в Турция от днес са в лятна ваканция
13 юни 2008 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. 15 милиона ученици в Турция от днес са в лятна ваканция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Учениците от основните училища получиха своите удостоверения, но тези от гимназиите не можаха да изживеят тази радост поради промените в начина на преминаване в по-горен клас. Ваканцията ще продължи до 8 септември, когато ще започне новата учебна година. Изпитите за специализираните гимназии ще се проведат на 21 и 22 юни, а резултатите ще бъдат оповестени на 11 юли.

7 души задържа полицията във Ван за провокации по време на протест срещу решението за забрадките
13 юни 2008 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на полицията във Ван задържаха 7 души за провокация по време на протест в жилищния корпус на университета във Ван срещу отмяната на конституционните промени за свободно носене на забрадки, предаде Анадолската агенция. Разпитът на задържаните в дирекцията на полицията продължава, посочва агенцията.

Европейската банка за инвестиции отпуска 1 милиард 571 милиона евро за доизграждане на метрото в Истанбул
13 юни 2008 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската голяма община и Европейската банка за инвестиции подписаха споразумение за отпускане на 1 милиард 571 милиона евро кредит за доизграждане на метрото в Истанбул, предаде Анадолската агенция. В изказването си на церемонията държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че този проект е много важен и е от интерес не само за Истанбул, но и за цяла Турция. Той даде за пример дейността на истанбулската голяма община в реализирането на проекти със стратегическо значение и изтъкна, че държавната хазна ще подпомага такива начинания.

Турският конституционен съд осъди коментарите за връзка между решението за забрадките и делото срещу ПСР
13 юни 2008 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция изрази остра реакция срещу интерпретациите в медиите и публичното пространство за връзка между решението за отмяна на промените за свободно носене на забрадки в университетите и делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Съдът определи тези изявления като престъпление. В писмено изявление съдът посочи, че е далеч от всякакви политически пристрастия и скандали, а се опира на конституцията и законите на страната и следва принципите на безпристрастност и независимост във вземането на решения.

114 души в Турция са починали от кримска треска от лятото на 2002 година насам
13 юни 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разширява се обхватът на заболяването кримска треска тип Конго в Турция, пише турският вестник “Милиет”. До днес числото на умрелите от заболяването, което се причинява от ухапвания от кърлежи и е смъртоносно, е достигнало 114 души. За първи път болестта се появи в Турция през летните месеци на 2002 година. Най-чести случаи на заболяването бяха регистрирани в районите на Токат, Чорум, Сивас, Амасия, Йозгат, Гюмюшхане, Байбурт, Ерзурум, Ерзинджан, след което болестта се пренесе и в западните райони. От лятото на 2002 година досега от това заболяване са починали 114 души. От турското здравно министерство обявиха какви мерки трябва да предприемат турските граждани, за да се предпазят от тази болест, пише вестникът.

Али Бабаджан е на посещение в Естония
13 юни 2008 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Талин/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан е на посещение в Естония, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Тази сутрин Бабаджан беше посрещнат на летището в столицата Талин от представители на естонското външно министерство и турския посланик в Талин Шуле Сойсал. Утре турският външен министър ще има срещи с естонския външен министър Урмас Пает и ще бъде приет от естонския премиер Андрус Ансип, пише вестникът.

Управляващата ПСР в Турция ще представи в понеделник защитата си по същество по делото за забрана
13 юни 2008 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция работи усилено, за да представи на Конституционния съд защитата си по същество по делото за забрана на партията, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. ПСР има даден срок за изготвянето й до 29 юни, но 8-членна комисия под председателството на вицепремиера Джемил Чичек засили работата си по нея. Комисията планира да я представи в понеделник идната седмица. В защитата ще намерят място и коментари по решението на Конституционния съд да отложи приетите промени в конституцията за свободно носене на забрадки в университетите.

Продължават преговорите между Турция, Сирия и Ирак за добив и експлоатация на природен газ в Аккас /Ирак/
13 юни 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на енергетиката и природните източници на Турция Хилми Гюлер заяви, че продължават тристранните преговори между Сирия, Турция и Ирак за добив и експлоатация на природен газ в иракския район Аккас, пише турският вестник “Милиет”. На семинар в рамките на третия турско-арабски икономически форум за енергийните нужди на Турция и връзките с арабския свят Гюлер заяви, че срещу поскъпването на цените на петрола Турция и другите страни могат да разработват нови енергийни източници. Той изтъкна, че Турция има политическа воля за това. Гюлер каза, че трябва да се реализират проекти за използване на вятърната енергия, за което има и предложения от чуждестранни инвеститори.

Лидерът на опозиционната НРП в Турция Дениз Байкал е против предсрочни парламентарни избори
13 юни 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал се обяви против предсрочни парламентарни избори в Турция, пише турският вестник “Заман”. Байкал посочи, че едни предсрочни избори не могат да бъдат мярка срещу вероятността за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Той изтъкна, че премиерът Ердоган и ПСР искат предсрочни избори като си мислят, че така ще повлияят върху решението на Конституционния съд по делото за забрана, но това не е реално, защото противоречи на конституцията, пише вестникът.

Двама лекари в болница в Анкара са заразени от смъртоносна кримска треска13 юни 2008 14:15 Агенция "Фокус"Анкара. Двама лекари в болницата “Нумуне” в Анкара са били заразени от кримска треска от типа “Конго” при лекуването на болен за ухапване от кърлеж, пише турският вестник “Хюриет”. Двамата лекари са подложени на интензивно лечение. Има съмнения, че от болестта са заразени още един лекар и лице от здравния персонал. Така една от най-големите болници в турската столица е обхваната от паника от кърлежи. В момента в болницата 20 болни се лекуват от кримска треска, която се причинява от ухапване от кърлежи и е смъртоносна, пише вестникът.

40 души са предадени на съда в Измир за осъждане за различни тежки престъпления13 юни 2008 13:30 Агенция "Фокус"Измир. 40 задържани са предадени на съда в Измир за осъждане за извършване на престъпления от различен характер, предаде Анадолската агенция. Обвиняемите са събирали финансови средства с цел създаване на престъпна организация с цел печалба, вземали са подкупи и пари чрез заплаха. Те ща бъдат съдени и за нанасяне на побой, извършване на убийство и други престъпни действия.

15 нелегални имигранти задържаха в провинция Хатай, Югоизточна Турция13 юни 2008 13:17 Агенция "Фокус"Хатай. 15 нелегални имигранти са били задържани в околия Белен, провинция Хатай, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според информация на дирекцията на полицията в Белен по предварително получено сведение екипи на полицията са организирали операция, при която са спрели два автомобила на улица “Шенбюк махалеси Каядиби”. В автомобилите се намирали 15 нелегално влезли в страната лица, от които 5 жени и 3 деца. Имигрантите са били от Сомалия, Шри Ланка, Судан и Филипините. Задържан е и шофьорът на едната кола. Шофьорът на другата е избягал. Имигрантите ще бъдат експулсирани от страната след извършване на необходимите процедури.

“Сабах”: Прокюрдската ПДО базира защитата си по делото за забрана на зачитането на правата на малцинствата13 юни 2008 12:56 Агенция "Фокус"Анкара. Докато Партията на справедливостта и развитието в Турция базира гръбначния стълб на същинската си защита по делото за забрана на партията на Венецианските критерии на ЕС, то Партията на демократичното общество /ПДО/ основава защитата си на уважението и зачитането на правата на малцинствата, което е един от основните копенхагенски критерии за приемането на Турция в ЕС, пише турският вестник “Сабах”. Защитата по същество на ПДО е построена върху “решаването на кюрдския въпрос”. В нея се подчертава, че партията не е на страната на насилието, кръвопролитията и оръжието. Според ПДО истинското разделение е да се считат всички, които са свързани с Турция чрез турско гражданство за турци. В защитата, обхващаща 173 страници, се посочва, че колкото пъти и когато и да влязат в парламента, кюрдските партии биват забранявани под различни предлози. В нея се казва, че докато не бъде поставена на разискване турската идентичност, кюрдският въпрос не може да бъде решен. В пледоарията си ПДО посочва, че неопределянето на Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация не може да бъде основание за искане на забраната на партията, пише вестникът.

“Сабах”: Дора Бакояни и Димитрис Христофяс изразиха подкрепа за членството на Турция в ЕС13 юни 2008 12:29 Агенция "Фокус"Никозия/Атина/Анкара. Министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс изразиха подкрепа за членството на Турция в ЕС на срещата си вчера, пише турският вестник “Сабах”. Вчера в Никозия се състоя първата официална среща между Дора Бакояни и Димитрис Христофяс. На пресконференция след срещата двамата изразиха позиция, че членството на Турция в ЕС за тях е особено важно. “Каквото и да казва президентът на Франция Никола Саркози, нашата подкрепа е пълна”, казаха Бакояни и Христофяс. Засягайки политическата криза в Турция, Бакояни изтъкна, че независимо от събитията в страната процесът за решаване на Кипърския въпрос не трябва да спира, пише вестникът.


Си Ен Ен Тюрк: 77 % от турските граждани гледат отрицателно на САЩ13 юни 2008 12:08 Агенция "Фокус"Вашингтон/Анкара. Мнозинството от гражданите на Турция гледат отрицателно на САЩ, сочи доклад на международния изследователски център PEW за глобалните тенденции, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Докладът на центъра, базиран в САЩ, констатира, че в сравнение с преди три години има нарастване в процента на хората, които гледат положително на САЩ, но въпреки това той достига само 12 %. Процентът на турските граждани, които имат позитивно отношение към американците е 13 %. 77 % от анкетираните са изразили отрицателно отношение към САЩ. На въпроса как останалите страни виждат САЩ 70 % от анкетираните от Турция са дали отговора “като враг”, 8 % са посочили “като съюзник”, а 10 % са отговорили “нито едното, нито другото”. Процентът на турците, които имат доверие в лидера на САЩ Джордж Буш е само 2 %. 89 % от анкетираните турски граждани са заявили, че нямат никакво доверие в сегашния президент на САЩ Джордж Буш. Процентът на доверие сред тях към кандидата за президент от Демократическата партия Барак Обама е 20 %, а към кандидата от Републиканската партия Джон Маккейн само 5 %. Само 29 % от турците смятат, че с избора на нов президент на САЩ американската външна политика ще тръгне в положителна посока. Според 43 % тя няма да се промени особено, а 13 % са на мнение, че ще се влоши. Докладът сочи, че турските граждани нямат доверие в лидерите и на другите държави. Доверието към канцлера на Германия Ангела Меркел е спаднало от 10 на 6 %, а доверието към бившия руски президент Владимир Путин е 9%. Също 72 % от анкетираните турци смятат, че НАТО трябва да се изтегли от Афганистан.

“Милиет”: Политическите сътресения в Турция започнаха след делото срещу управляващата партия, каза президентът13 юни 2008 11:07 Агенция "Фокус"Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че политическите сътресения в Турция са започнали на 14 март, когато е официално е заведено делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник “Милиет”. Абдуллах Гюл предупреждава, че “всеки трябва да вижда тежката цена, която Турция ще трябва да заплати в резултат на това политическо напрежение. По този повод турският президент призовава енергията на обществото да не се изразходва за вътрешнополитически боричкания на фона на световната икономическа криза, отбелязва всекидневникът.

“Радикал”: Трябва ли този, който не обича Ататюрк, да влиза в затвора?13 юни 2008 11:00 Агенция "Фокус"Анкара. Трябва ли този, който не обича основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, да влиза в затвора, пита риторично в публикация на първа страница днешният вестник “Радикал”. В публикацията се дават следните основни опорни точки за разсъждения:Място: Републиката, създадена от Ататюрк с цел да се установи демократично общество.Време: 85 години след установяването на тази република.Случай: Думите на девойката Нурай Джанан Безиржган, която ходи забрадена, че не обича Ататюрк.Резултат: Един прокурор започва разследване срещу нея.

“Хюриет”: Командващият сухопътните войски на Гърция идва на посещение в Турция със закъснение от три години13 юни 2008 10:29 Агенция "Фокус"Атина/Анкара. Командващият сухопътните войски на Гърция корпусен генерал Димитриос Вулгарис идва на посещение в Турция със закъснение от три години, пише днес вестник “Хюриет”. Тридневната визита започва на 16 юни и е по покана на командващия сухопътните войски на Турция армейски генерал Илкер Башбуг. Първоначално посещението е планирано за 2005 година, но е отложено след като в Политическия документ за националната сигурност на Турция беше фиксирано, че обявяването на 12-милна зона на териториални води от Гърция ще бъде считано за “казус бели” – повод за война, отбелязва всекидневникът.

Турски печат: Основната опозиционна партия се подготвя за предсрочни избори13 юни 2008 10:26 Агенция "Фокус"Анкарa. Задълбочаването на политическата криза в страната след отмяната на промените на конституцията, осигуряващи свободното носене на забрадки в университетите и предстоящото решение на Конституционния съд по заведените дела за закриване на две политически партии е централна тема на днешните турски всекидневници.Вестник ”Милиет” констатира, че в основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ вече има обстановка на предсрочни избори. Цитират се думите на лидера на НРП Дениз Байкал на заседанието на Централния изпълнителен комитет /ЦИК/ на партията, че ако управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ бъде закрита, предсрочните избори стават неизбежни. Лидерът на НРП дава указания на партийните ръководители “да бъдат готови, сякаш предсрочните избори могат да бъдат проведени всеки момент”. Главният касиер на НРП Мустафа Йозюрек внася по-голяма яснота на това заседание на ЦИК като посочва, че ако има предсрочни избори, те ще бъдат през есента и дейността на партията трябва да бъде ориентирана именно в тази рамка.Вестник “Радикал” цитира думите на председателя на парламента Кьоксал Топтан, че депутатите и парламентът като цяло вече са уморени и това проличава и острите противопоставяния и разправии, които се наблюдават през поледените няколко дни в работата на народните представители. Причината според Кьоксал Топтан е, че от две години парламентът работи без почивка и особено след последните общи избори през юли 2007 година се е натрупало огромно физическо напрежение и умора сред депутатите.Вестник “Заман” обръща внимание на любопитно предложение на депутат от управляващата ПСР за намаляване на политическото напрежение в парламента и в страната. Заместник председателят на парламентарната група на ПСР Нихат Ергюн лансира идеята ръководителите на управляващите и на опозицията да започнат да осъществяват взаимни семейни посещения и с това да привнесат човешки измерения в политиката.Вниманието на вестник “Сабах” е привлечено от плана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ членовете на Конституционния съд да бъдат съдини от върховен съд заради тяхното решение за отмяна на промените в конституцията, гарантиращи свободното носене на забрадки в турските университети. За целта ПДО се подготвя да внесе конкретно предложение с мотиви – злоупотреба със служебно положение на висшите магистрати и незачитане волята на парламента като висш изразител на народната воля. Ако това предложение на ПДО не бъде прието, партията има готовност да отнесе въпроса до Европейския съд по правата на човека.

Вестник “Хюриет” информира, че днес в Турция приключва учебната 2008-2009 година и 15 милиона ученици ще получат своите бележници. Става въпрос за 650 хиляди деца в предучилищните форми на обучение; 11 милиона ученици в началните и основните училища и 3,5 милиона ученици в средния курс на обучение. След 3 месечна ваканция новата учебна 2008-2009 година в Турция ще започне на 15 септември.


Държавният министър на Турция е на посещение в Молдова
13 юни 2008 10:04 Агенция "Фокус"
Кишинев. Продължава посещението в Молдова на държавния министър на Турция Кюршад Тюзмен, съобщават турските медии. Програмата предвижда редица контакти с представители на правителството и на деловите среди на Молдова. Турският министър е придружаван от голяма делегация турски бизнесмени.

Продължава турско-арабският икономически форум в Истанбул
13 юни 2008 09:53 Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава двудневният турско-арабски икономически форум, който започна вчера в Истанбул, съобщават турските медии. В рамките на форума се разглеждат въпроси главно от областта на финансирането, инвестиционните връзки, енергетиката и туризма. Встъпителното слово на форума произнесе турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Програмата предвижда Ердоган да има отделни срещи със сирийския премиер Мохамад Наджи ал Отри, с премиера на Палестинската автономия Салам Фаяд, с премиера на Сомалия Нур Хасан Хюсеин и с вицепремиера на Ирак Берхам Салих. На работно ниво Турция е представлявана от министъра на индустрията и търговията Зафер Чаглаян.

Министърът на отбраната на Турция участва в среща на НАТО
13 юни 2008 08:46 Агенция "Фокус"
Брюксел. Продължава посещението на министъра на отбраната на Турция Веджди Гьонюл в Брюксел, съобщават медиите. Гьонюл представлява страната на започналата вчера среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Министрите разглеждат отбранителните планове на Алианса, мисии в Косово и Афганистан, ядрените програми, отношенията НАТО-ЕС. Като част от програмата на срещата е предвидено да бъде открита изложба за участието на турския контингент в мисията в Афганистан от министър Гьонюл и пълномощника на Генералния секретар на НАТО Клаудио Бисогниеро.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP