Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,30.06.08

Франция обеща да не възпрепятства преговорите на Турция с ЕС през времето на френското председателство
30 юни 2008 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Франция, която от утре поема ротационното председателство на ЕС, обеща да не възпрепятства преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Въпреки позицията на френския президент Никола Саркози на отявлен противник на членството на Турция в ЕС високопоставени френски представители заявиха, че няма да се противопоставят на преговорите. Очаква се по време на френското председателство да бъдат отворени още три преговорни глави – “Свободно движение на капитали”, “Енергетика” и “Образование и култура”. Противниците на членството на Турция в ЕС във Франция смятат да формират лоби за възпрепятстването на отварянето на трите преговорни глави. Също така тази седмица Съвещателна комисия ще обсъжда окончателния текст на конституционните промени, който беше гласуван от Националното събрание - долната камара на френския парламент, и бе отхвърлен от Сената, предвиждащ референдум за приемането в ЕС на страни, чието население надвишава 5 % от общото население на ЕС.

Турската модна марка “Вакко” се бори с проблеми в регистрацията за продажбата на изделия на марка “Лоелла”
30 юни 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Една от водещите модни марки в Турция “Вакко” се бори с големи проблеми, свързани с регистрацията на английската марка “Лоелла”, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Вакко”, която продава артикулите на английската марка Лоелла, протестира срещу изтеглянето от търговската мрежа на изделията на тази марка заради обстоятелството, че друга фирма в Турция – “Изйелкен текстил” е закупила правото да продава същата марка. “Изйелкен текстил” е внесла жалба в наказателния съд за интелектуални и индустриални права срещу “Вакко”. Според “Вакко” случаят е израз на опорочаване на търговския етикет и опит за печелене на фирмите по нелоялен начин, пише вестникът.

“Радикал”: Прокюрдската ПДО започва подготовката си по устната защита по делото за забрана на партията
30 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция започва тази седмица подготовката си по устната защита по делото за забрана на партията, пише турският вестник “Радикал”. В нея ПДО ще защитава възгледа, че ако Конституционният въпрос не вземе решение за забрана на партията, ще остави вратичка за решаване на кюрдския въпрос в Турция. ПДО трябваше да изложи устната си защита на 26 юни, но по искане на партията срокът за това беше удължен и тя ще бъде представена на 16 септември. На редовния конгрес на партията на 20 юли ще бъде избран нов председател, който трябва да изложи позицията на партията на тази дата. По думите на председателя на Комисията по защитата Нурсел в защитата си ПДО ще се опира на гледището си за състоянието на кюрдския въпрос в Турция.

АНКА: Илкер Башбуг ще заеме мястото на Яшар Бююканът в началото на август
30 юни 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуг ще заеме мястото на началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът на заседанието на Висшия военен съвет в началото на август тази година, предава турската агенция АНКА. Предстои генерал Яшар Бююканът да излезе в пенсия. Това ще обърне погледите към командването на сухопътните сили, защото тазгодишният командващ сухопътните сили ще поеме поста на генерал Башбуг в 2010 година. За командващи на сухопътните сили се спрягат две имена – на командващия Първа армия армейски генерал Исмаил Кочман и на началника на жандармерията армейски генерал Ъшък Кошанер. По-сигурна обаче е кандидатурата на генерал Кошанер, посочва агенцията.

“Сабах”: 4 селски пазачи са ранени при сблъсък с група от ПКК в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
30 юни 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Сиирт. 4 селски пазачи са били ранени при сблъсък между турските сили за сигурност и група от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Ерух, провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише турският вестник “Сабах”. При смяна на дежурството от временните селски пазачи до село Гьорендорук, околия Ерух, е бил открит огън от страна на членове на ПКК. При стрелбата са били ранени леко 4 пазачи. Била им е оказана веднага медицинска помощ, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Иран и Турция започнаха преговори за изграждане на нов газопровод
30 юни 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Иран и Турция са преговаряли за изграждането на нов газопровод, свързващ двете страни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Националната газова компания на Иран посочи в изявление като цитира министъра на петрола Гулам Хюсеин Нозери, че Турция и Иран се намират на предварителен етап от преговори за изграждане на нов газопровод между двете страни. Газопроводът ще започва от находището на природен газ в Южен Парс и по границата на двете страни ще стига до Базарган. На преговорите е бил разискван и въпросът за увеличаване доставките на природен газ от Иран за Турция, както и възможностите за доставки на природен газ през новия газопровод за Европа.

РФИ: Гей парадът в Истанбул премина без сблъсъци
30 юни 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първият гей парад в София беше съпроводен от насилие и доведе до арестуването на 60 души. Нищо подобно не се случи вчера в Турция, където подобна инициатива също се провежда за първи път.
Жером Бастион от Истанбул коментира пред РФИ:
“В празнична атмосфера малкото пъстро и цветно шествие премина по булевард Истиклял в центъра на Истанбул, под учудените, а често и подигравателни погледи на минувачите. Това всъщност е втората поредна година когато асоциацията на хомосексуалистите организира свой парад и то в страна, в която на това да афишираш, че си различен, се гледа с лошо око. Само преди месец местното правосъдие издаде присъда за закриване на асоциацията, която обаче обжалва решението и продължава да действа. Така се появиха малки кръгли плакати с надпис: “Не пипайте моята асоциация”, развявани от около 200 участници в парада.

Анадолска агенция: Вицепремиерът на Люксембург Жан Аселборн пристига на посещение в Турция
30 юни 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Люксембург/Анкара. Вицепремиерът на Люксембург и министър на външните работи и миграцията Жан Аселборн пристига днес на посещение в Анкара, предава Анадолската агенция. Аселборн и съпровождащата го делегация ще бъдат приети от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и от министъра на външните работи и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан.

Си Ен Ен Тюрк: Двама войници са ранени при сблъсък с група от ПКК в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
30 юни 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Двама турски войници са били ранени снощи при сблъсъци между турските сили за сигурност и терористична група от Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турски сили за сигурност, които са претърсвали за мини района на село Гьорендорук в околия Ерух, провинция Сиирт, са влезли във въоръжен сблъсък с група терористи от ПКК. След като са забелязали групата терористи турските части са ги призовали да се предадат, при което бунтовниците са отвърнали с огън на призива и са ранили двама войници. Ранените са били откарани веднага в болница. Горещите сблъсъци с терористите в района продължават.

Ен Ти Ви: Тази седмица ще бъде критична за делото срещу управляващата ПСР в Турция
30 юни 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тази седмица е критична за делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието в Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая ще изложи утре, 1 юли, в 10 часа устно позицията си по обвинението срещу ПСР и писмената защита на партията. От своя страна ПСР ще представи устната си защита на 3 юли, четвъртък. След като бъде изслушана ПСР, ще започне същинското събиране на доказателства по делото от специално определен от председателя на Конституционния съд докладчик. След като събирането им приключи, ще бъде определена дата за разглеждане на делото. Решението по делото трябва да бъде взето от 11-те конституционни съдии, като при отсъствие на някой от тях, той ще бъдат заместван от резервните членове на съда. Освен забрана, на ПСР може да бъде наложено наказание за лишаване от държавна субсидия като партия.

Турски печат: НРП реши да не участва в конгреса на Социалистическия интернационал
30 юни 2008 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни теми от вътрешнополитическия живот на Турция изпълват страниците на турските всекидневници днес. Голяма част от публикациите са посветени на делата по забрана на Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество и решението на Народнорепубликанската партия да не участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина, започващо днес. Вестник “Хюриет” в публикация със заглавие “Вместо в Атина на фестивала в Дут” пише, че Дениз Байкал - лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/, която взе решение да не участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина заради позиции, насочени срещу поведението на тяхната партия, вместо да замине за гръцката столица е присъствал на фестивала в Дут в околия Аяш, Анкара. Вестникът посочва, че до последния момент Байкал е очаквал от лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу, който е председател на Социалистическия интернационал, съобщение, че е възпрепятствано намерението на ръководството на Социнтерна да бъде предупредена НРП, че поведението й е в разрез със социалдемокрацията. Вестникът пише, че Централният изпълнителен съвет на партията ще има заседание в сряда, 2 юли, с дневен ред позицията на партии в Социалистическия интернационал и заседанието в Атина.
Вестник “Радикал” също се спира на решението на НРП за неучастие в конгреса в Атина, след като не е постигнат положителен резултат за искането на Байкал да се възпрепятства намерението на някои представители на СИ да бъде критикувана НРП за поведението и позициите по вътрешнополитически въпроси. Вестникът отбелязва, че някои социалдемократически партии от Германия и скандинавските страни са внесли предложение за разискване поведението на НРП за това, че в редица посоки не съвпада с устава и програмата на СИ и принципите на европейската социалдемокрация. Вестникът отбелязва, че при срещата миналата седмица между заместник-председателя на НРП Онур Оймен и лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу не е бил постигнат положителен резултат за предотвратяването на тези намерения. Папандреу е посочил, че може малко да направи, ако НРП не се съобразява с устава и програмата на СИ.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “В устната си защита ПСР ще посочи като “свидетел” Еджевит” пише, че ПСР се готви за устната си защита пред Конституционния съд по делото за забрана, която ще се състои на 3 юли. Устната защита на управляващата партия ще включва три раздела – обща защита, защита на личности, раздел с приложени документи по делото. Отделна част ще бъде посветена на защитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според вестника защитата ще представи реформите в рамките на 6-годишното управление на ПСР, които опровергават основното обвинение, че е противник на светския характер на държавата.
В публикация, озаглавена “В защитата от три раздела присъства и Еджевит”, вестник “Милиет” пише, че в устната защита на ПСР ще бъде отделено място и на разрешенията на бившия премиер Бюлент Еджевит за изграждане на училища от турския теолог Фетхуллах Гюлен. Вестник “Заман” пише в статия със заглавие “Не излезе пред европейските социалисти, отиде на фестивала в Дут”, че европейските социалисти, които се събират днес в Атина, за да обсъждат глобални проблеми, искат наказването на НРП. Вестникът посочва, че след като опитите това да се възпре се оказаха неуспешни, Байкал заедно с близки от обкръжението си се включи във фестивала в Дут, където обсъди със съпартийците си икономически проблеми.

Анадолска агенция: НРП в Турция няма да участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина

30 юни 2008 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция няма да участва в заседанието на Социалистическия интернационал, което започва днес в гръцката столица Атина, предаде Анадолската агенция. Това стана ясно от изявлението на заместник-председателят на НРП Онур Оймен.Той изтъкна, че ръководството на НРП възприема натиска на европейските социалисти над НРП заради въпроси като делата за забрана на Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество не като партиен въпрос, а като проблем между държавите. “НРП няма проблем с принципите на Социалистическия интернационал и възприема докрай тези принципи, но не приема политиката спрямо Турция на някои страни членки, която предизвиква напрежение и показва различията в позициите”, каза Оймен. Той посочи, че няма да участват в срещата не заради партията си, а заради страха си за Турция.

Си Ен Ен Тюрк: С разисквания по скандала с подслушването на депутати започва работата на турския парламент
30 юни 2008 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът на Турция ще започне седмичните си заседания с разисквания на скандала за подслушване на депутати и магистрати, който се разгоря преди седмици, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Във вторник в дневния ред на парламента ще бъде предложението за разследване на премиера Реджеп Тайип Ердоган и министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, внесено от опозиционната Народнорепубликанска партия, за нарушаване на тайната на личния живот чрез използване на методи за подслушване. Депутатите ще разглеждат и закона за пазара на електроенергия, за събирането на общинските данъци по електронен път и продажба на имоти на чужденци.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP