Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,02.06.08

Турция има нужда от нов глас, нов въздух и нова политика, каза бившият вицепремиер Абдюллатиф Шенер
02 юни 2008 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Бившият вицепремиер на Турция Абдюллатиф Шенер заяви, че Турция има нужда от нов глас, от нов въздух, от нова форма на политика, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Шенер каза това пред журналисти след конференцията, организирана от Дружеството на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир. Той изтъкна, че политиката не се представлява само от парламента. “Територия на правенето на политика е цяла Турция, а не само Анкара”, каза той. Шенер изтъкна, че е необходимо да се правят неща, които да са добри за бъдещето на Турция и представителите на университетите и гражданските структури трябва да разискват проблемите на отделните области, да се опитват да ги решат. Той изтъкна, че е важно само бъдещето на страната и управляващи и опозиция трябва да поемат своите отговорности и да не отлагат мерките в икономическата област.

Агенция “Фокус” припомня, че Абдюллатиф Шенер е бил държавен министър и вицепремиер в 58-то и 59-то правителства начело с Абдуллах Гюл и Реджеп Тайип Ердоган и министър на финансите в правителството на Тансу Чилер и Неджметтин Ербакан. Той е бил депутат в парламента от Партията на благоденствието, Партията на добродетелта и Партията на справедливостта и развитието. Завършил е политически науки в университета в Анкара. Бил е преподавател в университета “Хаджеттепе” в Анкара по “Стопанство и управление”.

38 привърженици на ПКК са задържани в Кайсери за кражба на пари от кредитни карти по Интернет
02 юни 2008 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Кайсери. 38 души са задържани в Кайсери при операция на жандармерийските екипи срещу лица, свързани с Кюрдската работническа партия, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Операцията е била проведена едновременно в 7 провинции - Истанбул, Анкара, Муула, Коджаели, Йозгат, Анталия и Кайсери. Чрез програми за разшифроване в Интернет задържаните са влизали в кредитните карти на много клиенти на банки и са пренасочвали парите им от тях на името на кредитни карти на членове на организацията. При обиска на домовете на задържаните са иззети компютри, мобилни телефони, кредитни карти, документи на терористичната организация и 2 броя пистолети, пише вестникът.

Двама души загинаха, а 27 са ранени при падане на минибус от мост в провинция Измир
02 юни 2008 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Измир. Двама души са загинали, а 27 са били ранени при падане на минибус от мост в околия Тире, провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Минибусът, който е превозвал пътници от село Кюрдюллю до общинския център Гьокчен, се е преобърнал от моста след като се е сблъскал с друг минибус. Повечето от пътниците са били ученици в професионалното медицинско училище в Гьокчен. Ранените са били откарани в болница за оказване на медицинска помощ, пише вестникът.

Турция ще изгради университети в Косово
02 юни 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Турция ще положи начало на “присъствието” си в Косово със сътрудничество в областта на образованието, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Преподаватели в Косово изпрати Икономическо-техническият университет, свързан със Съюза на търговско-промишлените палати в Турция, Среднотехническият университет ще изгради корпус в Прищина, а университетът “Бахчешехир” ще открие турски университет в Прищина. В тази връзка предстои да бъде подписано споразумение за изграждане на сграда на университета на площ 5000 кв. м. За това беше постигнато принципно съгласие миналата седмица при посещението на председателя на образователните структури към университета “Бахчешехир” Енвер Юджел в Прищина и Призрен. Предстои посещение и на министъра на образованието Хюсеин Челик в Косово. Така Турция, която подкрепи независимостта на Косово, ще й помага в областта на образованието, науката, технологиите, пише вестникът.

ПКК се насочи към бомбени капани след загубите в резултат на операциите на турските сили
02 юни 2008 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/ се насочи към бомбени капани след загубите, претърпени в резултат на ударите на турските сили срещу лагери на организацията вътре в Турция и в Северен Ирак, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За последните пет месеца ПКК е заложила общо 181 бомбени капана, от които 138 са били локализирани от силите за сигурност преди избухването им. Сред използваните взривни вещества от организацията са тринитротротил /ТНТ/, пластични експлозиви А-4, С-3, С-4, амониев нитрат, пише вестникът.

Контрабандни стоки за над 10 млн. турски лири са задържани в Турция за една седмица
02 юни 2008 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Екипа на генералната дирекция на митниците са задържали в периода 23-29 май контрабандни стоки на стойност 10,370 милиона турски лири /около 10,5 милиона лева/, пише вестник “Заман”. На територията на цялата страна са разкрити 34 случая на контрабанда в девет провинции. Заловени са различни наркотични средства и стоки, предназначения за търговия, в провинциите Анкара, Анталия, Одрин, Газиантеп, Искендерун, Истанбул, Измир, Мерсин и Шърнак.

Близо 123 кг наркотици залови турската жандармерия в провинция Ван
02 юни 2008 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията заловиха в частно жилище в град Ван, Източна Турция, 123,9 килограма наркотици, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Акцията е предприета след получен сигнал. При операцията под кодовото наименование “Атеш-1” е задържан един човек, който веднага е изправен пред съда и е вкаран в затвора. Продължава разследването на случая.

Турската брегова охрана задържа 26 нелегални имигранти край провинция Чанаккале
02 юни 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
чанаккале. Чанаккале. Във водите на Егейско море в района на околия Айваджък на провинция Чанаккале са задържани 26 нелегални имигранти, които се опитвали с надуваема лодка да отидат до гръцкия остров Лесбос. Както предава Анадолската агенция, чужденците, граждани на Афганистан, били задържани от катери на турската брегова охрана. Имигрантите са предадени на компетентните власти, за да бъдат експулсирани от страната.

Няма решение за тотално подслушване на разговорите, казаха от Дирекцията на полицията в Анкара
02 юни 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на 11-наказателен съд за тежки престъпления в Анкара да даде разрешение за подслушване на всички комуникационни средства с мотива за възпрепятстване на дейността на терористичните организации на отдела по разузнаване към Главната дирекция на полицията предизвика остри спорове, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Вчера в писмено изявление Дирекцията на полицията отрече, че има подобно решение и посочи, че не може да се говори за тотално подслушване на телефонните разговори. В него се посочва, че решенията се изпращат до председателството на Съвета за телекомуникации и мерките се координират оттам след като има разрешение от съда. Целта според упълномощените служители е пресичане дейността по пране на пари от групите на организираната престъпност.

Съдържанието на училищните библиотеки в Турция ще се контролира от министерството на образованието
02 юни 2008 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всички книги и учебни помагала, които се четат в началните и средните училища в Турция, вече ще подлежат на контрол от министерството на националното образование, пише вестник “Радикал”. Конституционният съд отмени промените в закона за националното образование, според които само съдържанието на учебниците в началния и средния курс на обучение се утвърждават само от министерството. Връща се предишното положение и вече всички книги и учебни помагала в училищните библиотеки трябва предварително да са одобрени от комитета за надзор на обучението, като няма да са достатъчни само личните предпочитания на учителите.
Делото в Конституционния съд за отмяната в промените в закона беше заведено от основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Светофарните уредби в Близкия изток и на Балканите идват от Истанбул, пише турски вестник
02 юни 2008 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. станбул. Общинската фирма в Истанбул, която произвежда улични светофарни уредби, започна да изнася своята продукция за редица страни от Близкия изток, Северна Африка и Америка, пише вестник “Заман”. Уредбите от Истанбул се използват преди всичко в Ирак, а също в Сирия, Гърция, Румъния, Унгария, Судан, Ливан, Италия, Русия и Америка. През миналата година оборотът на общинската фирма е бил 75 милиона турски лири /около 75 милиона лева/.

Делегация на Световната банка е на посещение в турската провинция Газиантеп
02 юни 2008 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Делегация на Световната банка, водена от директора на банката за Турция Улрих Зашо, е на посещение в провинция Газиантеп, Югоизточна Турция, на 2 и 3 юни, пише вестник “Хюриет”. Програмата предвижда срещи с местни ръководители – валията, кмета, председателя на търговско-промишлената палата, представители на университета и на неправителственото организации.

30 души са нахапани от бездомни кучета в турската провинция Ерзурум
02 юни 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. . В град Ерзурум, Източна Турция, 30 души са нахапани през последните дни от бездомни кучата, едно от които е болно от бяс, предава Анадолската агенция. Първият случай е бил на 30 май. Всички ранени са получили необходимата медицинска помощ в болници. Между пострадалите има две деца, чието положение остава сериозно.

Производството на пшеница в Турция ще бъде 16,5 млн. тона според прогноза на САЩ
02 юни 2008 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В най-новия доклад на земеделската служба на министерството на земеделието на САЩ се прогнозира, че производството на пшеница в Турция в периода юни 2008 – май 2009 година ще бъде 16,5 милиона тона, предава Анадолската агенция. Председателят на управителния съвет на съюза на земеделските палати на Турция заяви, че през миналата година в страната е регистрирано едно от най-сериозните засушавания през последните години и това се е отразило крайно неблагоприятно върху добивите на пшеница. По тази причина от средното за Турция годишно производство на 20 милиона тона добивите са спаднали на 15,5 милиона тона за 2007 година.

С една година се отсрочва връщането на земеделските кредити в Турция
02 юни 2008 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на земеделието Мехди Екер заяви, че поради сушата в Турция безлихвено се отсрочва с една година връщането на взетите от земеделските производители кредити, пише вестник “Хюриет”. Засушаването е особено голямо в деветте провинции в района на Югоизточен Анадол. Друга мярка за компенсиране на земеделските производители е раздаването на семена за посев, което ще стане след като бъдат установени на нанесените от сушата щети на засетите площи.

Дойдохме, пробивайки планините, няма връщане назад, каза турският премиер Ердоган
02 юни 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ ще продължава да възприема като свои проблемите на Турция и да се грижи най-всеотдайно за тях, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. В изказването си на третия ден от семинара на ПСР в хотел “Къзълджахамам” в Анкара турският премиер засегна различни актуални проблеми в Турция, сред които и делото за забрана на ПСР. Той посочи, че се опитват да решават проблемите по най-внимателен начин. Ердоган се обърна към онези, които заведоха делото за забрана на ПСР, че те няма да успеят да провалят пътя на страната. Той подчерта, че рано или късно ще достигнат целта, която са си поставили, защото се опират на волята на народа. Ердоган заяви пред съпартийците си, че са преминали и преминават през много труден период и им благодари за търпението. Той изтъкна, че ще бъдат надеждата на този народ още дълги години, пише вестникът.

Конституционният съд на Турция разглежда на 5 юни делото за отмяна на промените за забрадките
02 юни 2008 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 5 юни Конституционният съд на Турция ще разглежда делото за отмяна или отлагане на конституционните промени, позволяващи носенето на забрадки в турските университети, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Делото срещу промените, които гласуваха Партията на справедливостта и развитието и опозиционната Партия на националистическото движение, беше повдигнато от опозиционните Народнорепубликанска партия и Демократична лява партия. Очаква се Конституционният съд да обяви решението си в същия ден, пише вестникът.

На изборите в Македония проговори насилието – отзвук в турските вестници
02 юни 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Македония са една от основните външнополитически теми в турските вестници днес. Вестник “Хюриет” под заглавие “В Македония спечелиха консерваторите” пише, че след произведените избори премиерът на Македония Никола Груевски е провъзгласил победата на своята консервативна партия. Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски e заявил снощи, че от преброените 62,12 % от гласовете партията им печели 320 681 гласа срещу 158 785 за Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/. Вестникът посочва, че се очаква ВМРО-ДПМНЕ да събере гласове, които ще й осигурят мнозинство в парламента.
Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Урните в Скопие са под сянката на албанското насилие”, изданието посочва, че на изборите в Македония, произведени под сянката на обявената неотдавна независимост на Македония и ветото на Гърция, са проговорили оръжията на конкурентите албанци. Вестникът пише, че на изборите в Македония, която наброява 2 100 000 население, една четвърт от което е албанско и където след надигането на албанците в 2001 година е бил установен мир с посредничеството на САЩ и ЕС, е пролята кръв. В албанското село Арачиново е бил убит един човек, а мнозина са били ранени при сблъсък между привърженици на двете албански партии – Демократичната партия на албанците /ДПА/, която е коалиционен партньор в правителството и Демократичният съюз за интеграция, който е в опозиция на ДПА. Вестникът се спира и на реакцията на Европейската комисия по повод случаите на насилие по време на изборите в Македония.
Вестник “Заман” също пише, че предсрочните избори в Македония, които са критични за цели като членството в НАТО и ЕС, са преминали под сянката на насилието. На насилието по време на изборния ден акцентира и вестник “Милиет”.

“ИЮ Обзървър”: Мнозинството от турците подкрепят членството в ЕС
02 юни 2008 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Мнозинството от гражданите на Турция подкрепят идеята за присъединяване към Европейския съюз, въпреки влошените турско-френски отношения и частичното замразяване на предприсъединителните преговори, коментира днес “ИЮ Обзървър”.
Според проучване на общественото мнение 62% от турците биха гласували “за”, ако бъде проведен референдум за членството на страната в ЕС, докато 27% не одобряват идеята.
По мнението на външния министър Али Бабаджан Турция ще бъде готова да се присъедини към ЕС до 2013 г., допълва изданието.

Агенция Регнум: Иран възобнови доставките на газ за Турция

02 юни 2008 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иран възобнови доставките на природен газ за Турция, които бяха прекъснати поради взрив на тръбопровод в турската провинция Агра. Представители на турското министерство на енергетиката съобщиха, че “газопроводът, който свързва Тебриз и Анкара е възстановен и готов за доставки на горива”, предаде агенция Регнум.
Агенцията напомня, че според Анкара причините за взрива на газопровода са “технически”, докато техеранската информационна агенция Фарс, позовавайки се на високопоставен представител на иранските въоръжени сили, съобщи, че военните са “унищожили организатора на този взрив”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP