Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Туция във фокус-новини,21.06.08

Двама активисти на ПКК са убити в Източна Турция
21 юни 2008 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция съобщи, че двама активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) са убити по време на сражение в източната част на страната, съобщава на своята електронна страница вестник “Сабах”.
Сражението е избухнало в местност в провинция Ван.

Демонстрация в подкрепа на управляващата партия в Турция се проведе в Истанбул
21 юни 2008 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Демонстрация в подкрепа на управляващата партия в Турция се проведе в Истанбул, предаде АФП. Демонстрацията се провежда в момент, когато Конституционният съд на Турция трябва да започне слушанията по иска за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която е обвинена, че застрашава светските устои на републиката.
Според поддръжниците на партията светските сили се опитват да „организират преврат чрез съда”.
Днешната демонстрация беше организирана от леви организации, правозащитни групи и ислямисти. В протестите взеха участие както жени с традиционни мюсюлмански забрадки, така и известни турски интелектуалци, отбелязва агенцията.

На 72 години затвор може да бъде осъден украински хакер, арестуван в Турция
21 юни 2008 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Анталия. От 24 до 72 години затвор може да получи украинският хакер Максим Ястремский, който през миналата година беше арестуван в Анталия по обвинения в извършването на киберизмами, предаде РИА Новости.
Обвиненията са изготвени въз основа на данни предоставени и от американските специални служби, които бяха обявили украинеца за международно издирване. По данни на властите Ясремский е успял да отклони над 10 милиона долара от различни банкови сметки. Само в Турция 12 банки обвиняват украинеца в кражби от сметки на техни клиенти.

Прокюрдската партия в Турция ще представи на 16 септември устната си защита по делото за закриването й
21 юни 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО) ще представи на 16 септември устната си защита по делото за закриването й, пише турският вестник “Хюриет”. Турският Конституционен съд е одобрил молбата на адвокатите на ПДО да им бъде дадено допълнително време за подготовка на защитата и е отложил съдебното заседание от 26 юни за 16 септември.

Агенция “Фокус” припомня:

Главният прокурор на Върховния апелативен съд Абдурахман Ялчънкая внесе през ноември 2007 г. иск в Конституционния съд на Турция за закриване на прокюрдската Партия на демократическото общество поради връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). В иска, внесен на 16 ноември 2007 г., прокурорът също поиска забрана за 221 членове на ПДО, включително осем депутати, да извършват политическа дейност. Партията има 21 депутати в парламента. Те са първите прокюрдски настроени депутати в парламента от повече от едно десетилетие.

Турски военен съд забрани излъчване на новини, свързани с ПКК и борбата срещу тероризма
21 юни 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военният съд към Генералния щаб на Турция реши да забрани излъчването на снимки на членове на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, документи и записи, свързани със секретна информация за трансграничната операция в Северен Ирак, пише днес вестник “Хюриет”. Военният прокурор към Генералния щаб е предприел разследване след като в реално време по телевизионен канал са били излъчени класифицирани кадри от разузнаването. Искането на прокурора е да няма такива излъчвания докато приключи следствието. Съдът е постановил, че разследването е свързано с документи, засягащи сигурността на държавата и е решил да наложи забрана върху излъчване на репортажи, образи, документи и записи, свързани с тероризма и борбата срещу него с изключение на материалите, предоставени на медиите.
ПКК е забранена в Турция и е смятана за терористична организация от Анкара, както и от САЩ и ЕС.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган поздрави турските футболисти за победата над Хърватия
21 юни 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Виена. Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поздрави поотделно всеки турски футболист с победата над отбора на Хърватия на Европейското първенство по футбол, пише турският вестник "Милиет”. Премиерът бил много развълнуван по време на мача, който се игра във Виена. Той ликувал след изравнителния гол на Турция в продължението, след което последваха дузпи и така се стигна до победата на турския отбор. Ердоган отишъл в съблекалнята преди състезателите, за да ги посрещне и да поздрави лично всеки поотделно.

Десет души пострадаха при сбиване след мача Хърватия - Турция


21 юни 2008 | 03:28 | Фокус

Виена. Повече от 10 души са пострадали при сблъсъци между турски и хърватски футболни запалянковци в Австрия, съобщават световните агенции. В петък вечерта турският национален отбор победи тима на Хърватия след дузпи на четвъртфинал от Европейското първенство по футбол.
Редовното време на мача изтече при резултат 0:0, а продълженията приключиха при 1:1. При изпълнението на единайсетметровите удари, турците реализираха три гола, а хърватите само един от четири изпълнения.
В последните минути на срещата турските привърженици започнаха да провокират хърватските. Сбиването стана на трибуните на стадиона. Виновните за избухването на безредиците са били задържани, но точният им брой не се съобщава. На пострадалите е оказана първа помощ.

Футбол: Турските медии за победата над Хърватия (ОБЗОР)
21 юни 2008 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тимът на Турция ще играе в полуфиналната фаза на Евро 2008. На стадион „Ернст Хапел” във Виена в четвъртфинален двубой Турция победи Хърватия след изпълнение на дузпи. Eто какви бяха отзивите на турските медии за невероятния успех.
Фантастично 4:2 срещу Хърватия. Това пише на страниците си турското издание „Милиет”. „Успяхме! 4:2 след дузпи над Хърватия и полуфинал с Германия. Слаб мач, продължения, невероятни последни 2 минути и радост след дузпи. Класнич се възползва от грешка на Рустю и откри резултата в 119-ата минута на мача. В следващата атака обаче Семих след невероятен удар изравни и двубоят трябваше да се реши след дузпи. Там момчетата на Фатих Терим бяха безпогрешни и спечелиха срещата”, пишат журналистите на вестника за срещата.
Турция се справи с Хърватия след драма. Това пише турският всекидневник „Заман”. Турция победи Хърватия и ще играе на полуфиналната фаза на Евро 2008. Съперник там ще е Германия. Двубоят с хърватите изобилстваше с нарушения и спряна игра. Никой от двата тима не искаше да рискува. Все пак положения пред двамата вратари не липсваха, като Олич се отличи с пропуски за Хърватия, а Тунджай за турците. В последните две минути на второто продължение се разигра истинска драма. Класнич отбеляза 1:0 в 119-ата, а в последната Рустю изсипа топката в наказателното поле и след разбъркване се стигна до гол на Семих. При дузпите футболистите на Фатих Терим бяха по-точни и достигнаха до победата.
Да живее Турция. Германия трепери. Това е водещото заглавие на турския всекидневник „Хюриет”. Класирахме се за полуфиналите. Драма на „Ернст Хапел” и победа след дузпи. Семих вкара в последната минута и изравни след гол на Класнич. Никой не очакваше, но дузпите бяха факт. Точни изпълнения и следващ съперник Германия. Радвайте се сънародници. Това се пише в статията за мача от четвъртфиналната фаза на Евро 2008.
„Безумие, лудост” е заглавието на статията за мача Турция – Хърватия 4:2 на Евро 2008 на турския вестник "Фанатик". Двубоят се игра във Виена и бе спечелен от турските национали след изпълнение на дузпи. „Победата написа нова страница в историята на турския футбол. За първи път сме на полуфиналите на шампионата на Стария континент. Благодарим ви момчета, благодарим ти Терим. Изживяването е неописуемо. Срещу Германия ще е трудно, но не и невъзможно. Започнахме лошо, а сега вече сме сред 4 най-добри”, пише още спортният всекидневник.

Футбол: Хамит Алтинтоп е играч на мача Хърватия - Турция
21 юни 2008 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Виена. Полузащитникът на турския национален отбор Хамит Алтинтоп бе избран за играч на мача от официалния сайт на УЕФА. Турчинът, който е израстнал в Германия, бе най-добрия на терена в четвъртфинала срещу Хърватия, в който Турция стигна до крайния успех след победа с 3:1 след изпълнение на дузпи. Хамит Алтинтоп бе диригентът, през който минаваха повечето турски атаки. Той се раздаде много и пресираше хърватските футболисти, които грешаха, но най-голямата им грешка дойде в последната минута, когато оставиха Семих да отбележи гол, като минута преди това те вкараха. Играчът на Байерн изигра един от най-силните си мачове за турския национален отбор и от началото на първенството има важна роля в селекцията на Фатих Терим.
Информацията е на euro2008.focus-sport.net.

Футбол: Превърнахме се във велика футболна нация, зави Фатих Терим
21 юни 2008 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Виена. Селекционерът на Турция Фатих Терим заяви след победата на Хърватия, че тимът му вече е сред великите футболни нации, съобщава euro2008.com. "Това, което се случи днес е уникално в историята на Турция. Превърнахме се в една от великите футболни нации. Нашите привърженици могат да се обединят. Ако хората са горди от нас, то и ние сме горди от тях. Празнувайте, както само вие си можете. Беше тежък мач, изпъстрен с драматични моменти", казва Терим.
Турция за пръв път във футболната си история ще играе полуфинал на европейско футболно първенство. Съперник на тима ще е Германия.

Футбол: Турция на полуфинал на Евро 2008
21 юни 2008 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Виена. Тимът на Турция ще играе в полуфиналната фаза на Евро 2008. На стадион „Ернст Хапел” във Виена в четвъртфинален двубой Турция победи Хърватия след изпълнение на дузпи. Така първият полуфинал на шампионата е Германия - Турция.
Първото полувреме бе много динамично и напрегнато, въпреки че двата състава не си отбелязаха гол. Хакан Балта стреля опасно от дистанция в 5-ата минута, но топката премина на метър в страни от гредата. В 12-та минута Арда Туран проби по лявото крило на хърватската защита и подаде към Нихат, който бе фаулиран от Нико Ковач, но нищо сериозно не се получи. Най-опасното положение се случи в 18-ата минута, когато Лука Модрич проби по дясното крило и пусна топката към Олич, който стреля в горната греда. След него и Кранчар среля с глава, но топката излезе в аут. Две минути по-късно Пранич надбяга защитник на Турция по дясното крило и центрира, но топката бе твърде силна и не достигна до негов съотборник. Мехмед Топал стреля от дистанция в 37-ата минута, но топката прелетя на около метър над вратата на Плетикоша.
Втората част започна по-добре за хърватските национали, като пет минути след подновяването на играта Олич имаше отлична възможност да открие резултата, но след разбъркване в наказателното поле турските футболисти изчистиха топката. В 70-ата минута Ракитич бе оставен сам срещу вратаря, но ударът му премина над гредата. В 83-ата минута Сърна изпълни много добър свободен удар, но Ростю се намеси отлично и изби топката в ъглов удар. В добавеното време нов пропуск направи Олич.
През първото продължение на мача турските национали играха по-добре от съперника си, като Тунджай имаше добра възможност да преодолее Плетикоша, но вратарят се намеси добре, а силен удар на Семих премина над напречната греда. Най-добрият в мача Тунджай също бе на сантиметри от гола в 102-ата минута.
Последните минути на второто продължение бяха много драматични. В 119-ата Иван Класнич засече с глава центриране на Лука Модрич и направи 1:0. В следващата атака резервата Семих с хубав удар направи 1:1.
При дузпите Модрич, Ракитич и Петрич изпуснаха за хърватите, като само Сърна отбеляза, докато Арда, Семих и Алтинтоп не оставиха шанс на Плетикоша.

Информацията е на euro2008.focus-sport.net.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP