Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Транссексуална турска певица е обвинена в посегателство върху престижа на армията

Пред съд в Истанбул днес започна процесът срещу турската транссексуална певица Бюлент Ерсой, подведена под съдебна отговорност заради изказването си, че ако е имала дете, не би го изпратила в армията, предаде АФП, като се позовава на източник, близък до съда.

Ерсой направи това изказване в телевизионно предаване в края на февруари в разгара на операцията на турската армия срещу кюрдски бунтовници в Северен Ирак. Певицата окачестви като лъжливо "клише" лозунга "мъчениците са безсмъртни, родината е неделима", който се скандираше на погребенията на войниците.

Бюлент Ерсой, 56-годишна, рискува да получи до три години затвор по силата на член 318 от наказателния кодекс, който предвижда наказание за разубеждаване чрез печата на хората да изпълняват военната си служба. Певицата, която е ангажирана с подготовката на концерт в Бодрум, не се яви на съдебното заседание днес, но е предала на съда молба да не присъства, според източник, близък до съда.

Съдиите са отхвърлили това искане с аргумента, че не е достатъчно подкрепено с документи. Те са решили, че обвиняемата ще бъде доведена с полиция на следващото съдебно заседание на 24 септември, каза още източникът, пожелал анонимност.

Всички турски младежи, навършили 18 години, трябва да отбият военна служба от шест до 15 месеца според равнището на образованието им. Турция не признава отказа от военна служба по съвест и нежелаещите да се явят в армията подлежат на наказание до пет години затвор. Турската армия предприе в края на февруари широкомащабна сухопътна операция в Северен Ирак срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пропомня АФП.

Inform,18.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP