Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,03.10.08

Турските блогери водят кампания срещу интернет забраните

03/10/2008

Много турци споделят, че са им омръзнали ограниченията върху стотици интернет сайтове, включително YouTube, WordPress.com, Google Groups, а отскоро и върху уебсайта на известния британски автор Ричард Докинс.

От Айхан Шимшек за Southeast European Times -- 03/10/08

photo

Британският автор Ричард Докинс. [Гети Имиджис]

Благодарение на вратички в законодателството и неясната законова рамка интернет забраните се превърнаха в често срещано явление в Турция. Само през тази година след жалби до Дирекцията по телекомуникации или до съда властите блокираха достъпа до най-малко 1 112 сайта. Последният случай е свързан с уебсайта на Ричард Докинс, известен теоретик на еволюционизма.

Миналия месец истанбулски съд издаде заповед за забрана на www.richarddawkins.net, след като Аднан Октар, автор на отричащата еволюцията творба със заглавие “Атлас на сътворението", заяви, че сайтът опетнява репутацията му. Книгата на Октар съдържа снимки, които според твърденията показват незасегнати от еволюцията животни.

"Тези живи твари са оцелели милиони години без ни най-малка промяна в тяхната структура. Фактът, че тези насекоми не са се променили, показва, че те никога не са се развивали," пише Октар.

Според Докинс обаче някои от разглежданите "животни" всъщност са стръв за риба, а други Октар просто погрешно е идентифицирал.

Блогерите са разгневени от забраната. "Добре дошли в средновековието," пише Tinca в sansuresansur.org, като критикува така наречената от него “нова практика на изгаряне на книги”. Baroni, живеещ в Анкара студент, призовава читателите да "поискат своето право на интернет". Международният имидж на Турция страда от забраните, добавя Baroni, като пише, че страната рискува да бъде поставена в една категория с държави като Пакистан и Саудитска Арабия.

Може би в бъдеще, пише той, на турците няма да се разрешава да влизат във Facebook; единствената им възможност за социални контакти в мрежата ще бъде habibmol.com, сайт за несемейни мюсюлмани.

На турците, които искат да научат нещо повече за науката, се забранява достъпът до Ричард Докинс, но за щастие те могат да се възползват от помощта на Аднан Октар, шегува се eksisozluk. Тъй като книгите на "Харун Яхия" (псевдонима на Октар) се разпространяват безплатно, добавя той, интернет дори не е необходим!

Емре Къзълкая е млад турски журналист. В своя блог istanbullian той критикува забраната на Докинс и предупреждава за по-голям проблем в турското общество.

"Може би нашата култура обича забраните. Дори самата дума “забрана” (yasak) успокоява някои хора в Турция," пише Къзълкая. Като доказателство той публикува 20 снимки на тебели на обществени места. Някои от забраните в тях са за плюене, държане на ръце, писане върху растения, игра на футбол на тенискорт, използване на запалка или кибрит за проверка за изтичане на газ, неправилно сядане върху тоалетната чиния или самоубийство заради неверен любовник.

Нов блог, yasaklisiteler, има за цел да следи забраните в интернет. Според сайта забраната срещу Докинс е последвала блокирането по-рано и на други еволюционистки уебсайтове, между които ateizm.org. Турция ограничава не само уебсайтове, които предлагат порнография или подтикват към насилие, но и тези, които се противопоставят на господстващата политическа система и религиозни вярвания, пише блогът.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com
*
“Състариха” Истанбул с цели 6000 години
3 Октомври 2008
Открити са доказателства, че града е основан още през епохата на неолита

Турски археолози откриха свидетелства, че 12-милионният Истанбул, носил преди това наименованията Цариград и Константинопол и разположен на бреговете на Босфора, е основан през епохата на неолита т.е. почти 6000 години по-рано отколкото се считаше до момента, пише РИА “Новости”.

“Откритите по време на 4-годишните разкопки четири скелета, дървени и керамични предмети показват, че той е създаден преди около 8500 години, а не преди 2700 както е прието” – коментира ръководителя на експедицията и директор на Истанбулския археологически музей Исмаил Карамут. До сега се смяташе, че Истанбул е основан преди около 3000 години от мегарийския вожд Визант.

Исмаил Карамут допълва, че по време на разкопките, които са на места, където се изграждат нови станции на метрото и транспортен тунел, преминаващ под дъното на Мраморно море, са открити 33 антични съда, останки от крепостна стена и базилики от времето на Византия. Това обаче са неща, които “не могат по никакъв наичн да се сравнят с последните находки”.

“Преди два месеца се натъкнахме на артефакти, за които даже и не си помисляхме. На дълбочина шест метра под морското равнище открихме четири човешки скелета, на възраст 8000-8500 години. Това е удивителна находка, която ще ни накара да пренапишем историята на Истанбул” – смята ръководителя на разкопките.

Inform,03.10.08

*

Турската лира достигна най-ниско ниво спрямо долара от пет месеца насам
03 октомври 2008 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира спадна днес спрямо долара до най-ниското ниво от пет месеца насам – 1,30:1, след като щатската валута достигна най-високи нива спрямо еврото от една година насам, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”.
При сутрешната търговия на Истанбулската фондова борса показателят IMKB-100 регистрира спад от 6% в очакване на гласуването на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на плана за оздравяване на американската финансова система. Гласуването ще е във вечерните часове и неговото отражение на Истанбулската фондова борса ще стане ясно на 6 октомври.
Днес е първият работен ден на Истанбулската борса. От началото на седмицата тя бе затворена поради честването на религиозния празник Рамазан байрам. В Турция се правят различни коментари, че това обстоятелство е спасило страната от разрушителното действие на последните сътресения на международните финансови пазари, но премиерът Реджеп Тайип е на друго мнение, отбелязват турски медии. Според министър-председателя не религиозният празник, а взетите адекватни мерки са спасили Турция.

Премиерът на Турция обмисля промени в правителството
03 октомври 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обмисля промени в кабинета и в ръководството на управляващата партия, пише днес електронното издание на вестник ”Ватан”. Според източници на изданието промените вероятно ще засегнат финансовия министър и главния преговарящ с ЕС. Ердоган споменал за смяна на най-малко четирима – петима министри, между които министъра на финансите Кемал Унакътън и министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг, които са на тези постове от 2002 г.
Правителството обсъждало също план за разделяне на министерства, обединени при неговия мандат - на културата и туризма, на околната среда и горите, а също на труда и социалната политика. Предвиждал се нов титуляр на поста главен преговарящ с Европейския съюз, който сега се заема от външния министър Али Бабаджан. За главен преговарящ се споменава името на заместник-председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Егемен Багъш.

Турция може да направи инвестиции в здравеопазването в Косово, смята лидерът на Партия Велик съюз
03 октомври 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Лидерът на Партията Велик съюз и депутат в турския парламент Мухсин Язаджъоглу каза, че трябва последователно да се подкрепят различните турски инициативи в Косово, пише турският вестник “Заман”. По думите на лидера на националистическата партия Турция може да направи инвестиции в тази страна, главно в областта на здравеопазването. Язаджъоглу е подчертал, че с реализиране на социалните проекти се увеличава общо турското влияние на Балканите, където “определено има големи очаквания, насочени към Турция”.
Мухсин Язаджъоглу е казал това след среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, на която го е информирал за резултатите от визитата си в Косово.

Анадолска агенция: Сенатът на САЩ одобри новия американски посланик в Турция
03 октомври 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Сенатът на САЩ одобри новия американски посланик в Турция – дипломата от кариерата Джеймс Джефри, предава Анадолската агенция. В писмено изявление на президента Джордж Буш се изразява задоволство от одобряването на Джеймс Джефри и се посочва, че той е “умен, с характер и притежава решителност”. Джордж Буш го определя като “много подходящ да представлява САЩ в Турция, която е приятелска страна и съюзник по линия на НАТО”.
Последната длъжност на Джеймс Джефри в американската администрация е помощник на съветника на президента на САЩ Джордж Буш по въпросите на националната сигурност.
При одобряването на кандидатурата му миналата седмица в Комитета по външните отношения на Сената на САЩ Джеймс Джефри беше притиснат от сенатора Робърт Менендес, който е привърженик на арменците, но не използва изразите “геноцид” и “етническо прочистване” за трагичните събития в Османската империя през 1915 година, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Осъден на смърт турски гражданин в Саудитска Арабия не беше помилван за Рамазан байрама
03 октомври 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Джеда/Анкара. Осъденият на смърт в Саудитска Арабия турски гражданин Сабри Богдай не беше помилван за Рамазан байрама, предава Анадолската агенция. По професия той е бръснар, а обвиненията срещу него са, че е “наругал Аллаха”. Съпругата на осъдения, която живее в провинция Хатай, е очаквала кралят на Саудитска Арабия да прояви милосърдие и да го помилва за религиозния празник. Президентът на Турция Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган са молили по телефона и са изпращали писма до краля и до други саудитски официални лица турският гражданин да бъде помилван, посочва агенцията.

Турски военни самолети са обстрелвали позиции на ПКК в Северен Ирак
03 октомври 2008 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са обстрелвали позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, предаде ДПА. Бомбардировките са продължили повече от три часа и половина.
Няма данни за пострадали при турската военна операция срещу кюрдските сепаратисти.

Анадолска агенция: Прокуратурата иска съдебното решение по делото срещу “Морски фар” в Германия
03 октомври 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин заяви, че в министерството е пристигнало писмо от републиканската прокуратура в Анкара с искане да бъде изискано решението на германския съд по делото срещу дружеството “Морски фар”, предава Анадолската агенция. На 6 октомври това писмо ще бъде изпратено в Германия по линия на външно министерство, каза министърът в рамките на участието си в предаване на телевизионния канал НТВ. Шахин все още не е виждал писмото на прокуратурата и не знае дали се искат и приложенията по делото. Министърът увери, че искането на турската прокуратура ще бъде изпълнено и няма да бъдат създавани никакви пречки за нейната работа.

Агенция “Фокус” припомня:

Дружеството “Морски фар” в Германия е създадено през 1999 г. и има аналогични структури и в Турция. В периода 2002-2007 г. е събрало като дарения общо над 41,423 милиона евро за подпомагане на нуждаещи се и изпаднали в затруднено материално положение. Прокуратурата в Германия се намеси след получен сигнал за тегления на големи суми пари от местна банка по подозрение, че се извършва пране на пари. Повдигнати бяха конкретни обвинения срещу Трима души от ръководството на дружеството, които са от турски произход, бяха осъдени на различни срокове затвор за пране на пари и за неправомерно избягване плащането на данъци. В хода на съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” беше доказано, че действително са били извършвани незаконни парични преводи към Турция. Има сериозни подозрения, че по един или друг начин от тези преводи се е възползвала управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Анадолска агенция: Време е за актуализация на турската конституция, смятат от ЕС
03 октомври 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Три години след започване на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, Комисията на ЕС призова Анкара “час по-скоро да извърши конституционна реформа и да представи програма за една стабилна и широка политическа реформа”, предава Анадолската агенция. Това заявява в специално интервю за Анадолската агенция по повод третата годишнина от започването на 3 октомври 2005 г. на преговорите на Турция с ЕС Кристина Наги – говорителка на комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен. Кристина Наги подчертава, че успоредно със стабилната и широка политическа реформа, Турция трябва да прилага реформата в съдебната система и да разшири синдикалните права в страната.
Говорителката на Оли Рен отбелязва по повод някои актуални събития във вътрешната политика в Турция през последните месеци, че свободата на словото и волеизявленията са много важни и са европейски ценности. Поради тези причини въпросните събития задължително ще бъдат оценени в годишния доклад на ЕС за Турция, който ще бъде публикуван на 5 ноември 2008 г.

Турски печат: Принудени сме да провеждаме трансгранични операции в Северен Ирак, каза Ердоган

03 октомври 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус" Devam

Премиерът на Турция е на посещения в Туркменистан
03 октомври 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Ашхабад. Започва двудневно посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщават медиите. Турският премиер пристига привечер в Ашхабад и се очаква още днес да бъде приет от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Продължава официално посещение на председателя на парламента на Турция в Унгария
03 октомври 2008 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Продължава официално посещение на председателя на парламента на Турция Кьоксал Топтан в Унгария, съобщават медиите. Визитата в столицата на Унгария е за участие в конференция за представяне на културните столици по програмата Европа – 2010 г.
Вчера Кьоксал Топтан посети турското военно гробище в Будапеща, където са погребани 480 турски войници от 15-ти турски армейски корпус, сражавал се през 1916-1917 г. по време на Първата световна война в състава на германската Южна армия на различни места в Унгария и Галиция.

В Турция ще бъдат представени нови банкноти и монети, които ще бъдат в обращение от 2009 г.
03 октомври 2008 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган и управителят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз ще представят днес новите банкноти и монети, които ще влязат в обращение от 1 януари 2009 година, съобщават турските медии. След деноминацията, при която бяха премахнати шест нули, в обращение в Турция влезе новата новата турска лира (YTL).
Новите банкноти и монети ще бъдат наричани само турски лири (TL) и турски куруши (Kr). В бъдеще една турска лира ще бъде само на монети. През цялата 2009 г. в обращение ще бъдат и старите, и новите банкноти и монети.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP