Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турските роми - със същите проблеми като българските

Проблемите на турските роми доста приличат на проблемите, които имат ромите в България и в други страни на Балканите: бедност, липса на достъп до образование, вечни конфликти със закона.

В Турция живеят около 2 милиона роми, които до голяма степен са лишени от защита на правото на труд, от условия за изява и развитие на ромската култура и традиции. Неволите на ромите са част от нерешените проблеми със свободата и човешките права в Турция.

На 1 октомври беше открита есенната сесия на парламента, Великото национално събрание на Турция. Сред въпросите, които турските депутати ще дискутират през новата законодателна сесия, е и положението на турските роми.

Ромските деца просят ежедневноBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ромските деца просят ежедневно

„В турското общество за ромите като цяло се е утвърдил образът на потенциално виновни,” каза на пресконференция депутатът Ахмед Ерсин от парламентарната комисия за човешките права.

„Условията, при които живеят ромите в Турция, са много тежки"

смята той. Обществото съзнателно ги изолира, те много трудно намират работа, защото работодателите и голяма част от обществото гледат на тях като на потенциални престъпници. Никой не иска да ги взима на работа и поради това мнозинството роми нямат материалната възможност да дадат на децата си образование.”

Негативното отношение на обществото към ромите естествено поражда и тяхна ответна реакция, констатира депутатът Ахмед Ерсин. За да оцеляват и да живеят по някакъв начин, те са принудени да прибягват до незаконни действия, твърдят пък представители на правозащитните организации.

Другият проблем е, че на турските роми не се осигуряват условия за развитие на самобитната ромска култура, за свободна изява на ромските традиции и обичаи и за хармонизирането им с традициите на другите общности. Проблемите на турските роми са всъщност

В много региони ромите живеят в мизерни условияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В много региони ромите живеят в мизерни условия

част от проблема с човешките права

в чието спазване Турция сериозно изостава според европейските критерии.

„Само в рамките на свободата на човешките права може да се гарантира законово равноправие за ромите в трудовата и обществената сфера, за тяхното пълноценно интегриране в обществото. Ние подготвяме проект именно в тази насока, който предстои да бъде обсъден”, обещава депутатът Ахмед Ерсин.

Нахиде Дениз, Истанбул

Дойче веле,02.10.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP