Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,01.10.08

Си Ен Ен Тюрк: Предупреждение от Девлет Бахчели за последиците от политическото противопоставяне
01 октомври 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели предупреди управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ във връзка с взаимните нападки и спорове на тема корупция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Лидерът на ПНД посочи, че за преодоляване на тези спорове е необходимо да бъде премахната депутатската съдебна неприкосновеност. Девлет Бахчели обърна също внимание, че ако след откриването на новата законодателна година продължи политическата капсулация и противопоставяне, “това неминуемо ще се пренесе надолу и ще обхване целия народ”.

“Сабах”: Задържаните в затвора по аферата “Ергенекон” имат право на свиждане по случай Рамазан байрам
01 октомври 2008 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Подсъдимите и осъдените, които са в затвора в турския град Коджаели, имат от днес до 5 октомври право на открити свиждания по случай религиозния празник Рамазан байрам, пише вестник “Сабах”. Свижданията ще се извършват на групи. В момента в този затвор се намират задържаните и подсъдимите по делото срещу терористичната организация “Ергенекон” о.з. армейски генерал Хушрит Толон, о.з. бригаден генерал Вели Кючюк, както и други публични личности като Алаатин Чакъджъ, Седат Пекер, Ведат Ергин, Ерол Евджил, Сами Хоштан и Седат Шахин, пише вестникът.

Реколтата от памук в турската провинция Хатай пострада от наводненията
01 октомври 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Хатай. Продължилият три дни пороен дъжд в провинция Хатай, Южна Турция, причини смъртта на един човек и нанесе големи щети на производителите на памук, предава телевизионният канал НТВ. Половината от памука в долината Амик остана по нивите - от 250 000 декара засят памук, 150 000 декара са засегнати от пороите.
Дъждовете са причинили значителни наводнения в град Хатай и в околиите на провинцията.

Си Ен Ен Тюрк: Един войник е убит и един е ранен при престрелка с терористи в провинция Диарбекир
01 октомври 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Един войник /21 г./ е убит и един е ранен при престрелка на силите за сигурност с терористи от ПКК в провинция Диарбекир, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вчера по обяд била открита група терористи в района на околия Хани, които открили огън и успели да избягат. Раненият войник е настанен на лечение във военната болница. От Втора бригада за вътрешна сигурност в Лидже и от Диарбекир са изпратени допълнителни войскови подкрепления. Операцията в района продължава, като се осигурява и въздушна подкрепа, посочва телевизията.

18 хиляди наркотични хапчета са заловени в турската провинция Адана
01 октомври 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Адана. Осемнайсет хиляди наркотични хапчета, предназначени за пазара в райони на училища, са заловени в провинция Адана, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. При операцията на полицията е било използвано специално обучено куче. Пазарната стойност на заловените наркотици е 180 000 турски лири /близо 200 000 лева/. През последната една година с помощта на специално обученото куче в Адана са били заловени 2,5 милиона наркотични хапчета “Каптагон”, 42 килограма хероин и 96 килограма други наркотици.

“Милиет”: Турският парламент започва работа
01 октомври 2008 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. С тържествено заседание на турския парламент днес започва работата през третата законодателна година на 23-то Велико национално събрание на Турция, пише вестник “Милиет”. След встъпително слово на председателя на парламента Кьоксал Топтан новата законодателна година ще бъде открита с изказване на президента Абдуллах Гюл. По-късно следобед Кьоксал Топтан дава коктейл в градината на парламент. В проявите за тържественото откриване на работата на парламента ще участват премиерът Реджеп Тайип Ердоган, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал и лидерите на другите парламентарно представени партии.

“Радикал”: Банкови наличности за близо 100 млрд. долара в Турция са под контрола на чужденци
01 октомври 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул. Чуждестранните банки, които изживяват доста трудни дни поради финансовата криза и част от които се държат на крака благодарение на държавната намеса в техните страни, са закупили през последните четири години банки в Турция за 18 милиарда долара, пише днес вестник “Радикал”. Докато през 1999 г. делът на чужденците в банковия сектор на Турция е бил само 1%, днес той достига внушителните 42,7%. От всички банкови наличности в Турция близо 100 милиарда долара са под контрола на чужди банки. От банковите активи в Турция на обща стойност близо 680 милиарда долара, 285 милиарда долара се управляват от чуждите банки.

ДЖИХАН: Петима загинали и двама ранени при катастрофа с микробус в Югоизточна Турция
01 октомври 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. . Петима души са загинали и двама души са били ранени при преобръщане на микробус в пропаст в околия Чукурджа на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Жертвите и пострадалите са от едно семейство.
Тежката катастрофа е станала вчера към 15 ч часа на 20 км от град Чукурджа. Поради влажната пътна настилка микробусът се подхлъзнал, излязъл от пътя и се търкалял 200 метра в пропастта.

Природният газ в Турция поскъпва средно с 4,6%

01 октомври 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес има нови, по-високи цени на природния газ в Турция, след като от 1 юли влезе в сила новата система за автоматично регулиране на цените на енергийните източници, предава Анадолската агенция. От 1 октомври цената на природния газ за битовите абонати в страната се увеличава с 4,55%, а за промишлени нужди – с 4,69%.

Турски печат: Рамазан байрамът спаси Турция от сътресението на световните борси
01 октомври 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус" Devam

ДХА: Трима души са осъдени заради скандирани лозунги в подкрепа на лидера на ПКК
01 октомври 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Трима души, живеещи в източния турска град Ерзурум, са били осъдени заради скандиране на лозунги в подкрепа на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан – Апо, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Тримата са членове на легалната прокюрдска Партия на демократичното общество и са издигали лозунги “Да живее председателят Апо”. Втори състав на съда за тежки престъпления в Ерзурум ги е осъдил на по 10 месеца затвор. Поради това, че тримата не са рецидивисти, ефективното изтърпяване на наказанието е отложено с изпитателен срок от 5 години.

Агенция “Фокус” припомня”:

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан се намира в затвор на остров Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан е единственият затворник в затвора на остров Имралъ.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където преди това потърси политическо убежище. В операцията по залавянето му участваха ЦРУ и турските специални служби. Случаят донесе значителни вътрешнополитически дивиденти на тогавашното турско правителство с премиер Бюлент Еджевит.

С 10,7% е по-скъп токът в Турция от днес
01 октомври 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция от днес са в сила нови цени на тока, като средното увеличение е 10,7%, съобщават турските медии. Страната премина към системата за “автоматично увеличение” на цените на електрическата енергия. Като се отчетат повишенията от началото на годината, токът в Турция е поскъпнал с 64,5%.

В Турция започва новата законодателна година
01 октомври 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция днес се открива новата законодателна година, съобщават медиите. На 7 октомври във Великото национално събрание започват парламентарните дебати, а на 8 октомври ще се гласува по искането на правителството да се удължи с една година срокът на разрешението за трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак, считано от 17 октомври 2008 година. Предстои да бъдат ратифицирани редица международни договори и спогодби, сключени от Турция с различни страни и международни организации. Ще започне също разглеждането и на 25 законопроекта,които са минали на съгласуване в парламентарни комисии.

Започва нов период в социалното и здравното осигуряване в Турция
01 октомври 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 1 октомври влиза в сила новият закон за социално и здравно осигуряване в Турция, предава Анадолската агенция. Така от днес започва нов период в социалното и здравното осигуряване в странната, посочва агенцията.
Някои от по-важните нови моменти са: индексиране на пенсиите съобразно процента на промяна на инфлацията; осигуряване на помощи за погребения и плащания за сключване на граждански брак и за кърмене; за пръв път застрахованите след пенсиониране ще могат да получават и заплата ако работят; лицата на възраст под 18 години ще могат да се възползват от здравно обслужване без за това да се изискват никакви други условия; момичетата, навършили 18 години, няма вече да могат да се възползват от здравните осигуровки на своите родители /това не се отнася за заварените положения – до промяна на семейното положение на момичета над 18 години/; държавата ще заплаща здравните застраховки на семейства, в които доходът на човек от семейството е по-малък от една трета от минималната работна заплата; осигурява се възможност за здравно обслужване на турски работници и членове на техните семейства в страни, с които Турция е сключила спогодби в областта на социалната сигурност; предлагащите частни здравни услуги ще могат да определят такси с разлика най-много от 30% от определените цени.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP