Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,02.10.08

Поройните дъждове предизвикаха свлачища и наводнения в Източна Турция
02 октомври 2008 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Ван. Поройните дъждове предизвикаха свлачища и наводнения в провинция Ван, Източна Турция, пише днес вестник “Заман”. Проливният дъжд снощи стана причина за свлачища в 10 квартала в град Ван. Наводнени са и три дерета – Аккьопрю, Курубаш и Кирман. Екипи на общината и граждани обезводняват къщи и работни помещения. На помощ са привлечени и екипи от Държавното водно стопанство, пътните служби и гражданската защита.

Нови банкноти и монети влизат в обращение в Турция от началото на 2009 г.
02 октомври 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови банкноти и монети влизат в обращение в Турция от 1 януари 2009 г., след като преди няколко години беше извършена деноминация и бяха премахнати шест нули и в обращение влезе новата турска лира (YTL), предава Анадолската агенция. Новите банкноти и монети ще бъдат наричани само турски лири (TL) и турски куруши (Kr). и ще бъдат представени утре на обществеността от премиера Реджеп Таийп Ердоган и от управителя на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз.
При досегашната нова турска лира с най-голям номинал са копюрите от 100 YTL, а при бъдещата турска лира ще бъдат от 200 TL; в бъдеще една турска лира ще бъде само на монети. През цялата 2009 г. в обращение ще бъдат и старите, и новите банкноти и монети. От 1 януари 2010 г. старите банкноти ще се обменят само от Централната банка и от клоновете на държавната Зираат банкасъ – в продължение на 10 години; а за старите монети този срок е една година.

Премиерът на Турция призова депутатите от управляващата партия "да не се въвличат в разправии"
02 октомври 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието да не се въвличат в разправии, дори и да бъдат провокирани за това, пише днес вестник “Сабах”.
Ердоган говори на първото заседание през новата законодателна година на парламентарната група на своята партия. Призивът на премиера е във връзка с актуалните в Турция през последните дни “политически разправии и твърдения за корупция и за неправилни действия”. Без да посочва конкретни имена, Ердоган предупреди “да се внимава с отправяните клевети и дори и да бъдат провокирани, депутатите от управляващата партия да не се поддават на подобни провокации, защото това не носи никаква полза за ПСР”.

Управляващата партия фалира, каза бивш премиер на Турция
02 октомври 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият премиер на Турция и последен лидер на забранената проислямистка Партия на благоденствието Неджметтин Ербакан заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е фалирала, предава телевизионният канал НТВ. Ербакан се обърна в Истанбул към съпартийците си от Партията на благополучието, която е продължение на Партията на благоденствието, по повод религиозния празник Рамазан байрам. Бившият турски премиер посочи, че в момента в Турция има невероятно голяма безработица – 15 милиона души и ужасяващо огромен външен дълг, за който не е известено кой и как ще го плаща.

Парламентът на Турция ще обсъди доклад за чистотата на турския език
02 октомври 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент ще обсъди чистотата на турския език на първото работно заседание от новата законодателна година, пише днес вестник “Сабах”. Парламентарната година официално бе открита на 1 октомври. На 7 октомври ще бъде първото работно заседание, на което депутатите ще обсъдят изготвения доклад от специално създадената парламентарна анкетна комисия за запазване на чистотата на турския език. Комисията е формирана още от предишното ХХІІ Велико национална събрание на Турция. В доклада се прави анализ на навлизането на чуждици и развалянето на турския език и се предлагат конкретни мерки за запазване на чистотата и по-нататъшното развитие и обогатяване на езика.

Си Ен Ен Тюрк: Делата за корупция очерниха управляващата партия в Турция, пише “Файненшъл таймс”
02 октомври 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
>Лондон/Анкара. Британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че делата за корупция са очернили управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Твърденията за корупция предизвикаха откриването на нов фронт за политическо противопоставяне между правителството и различните светски ориентирани среди. Тези твърдения могат да нанесат вреда на “внимателно следваната от ПСР линия за демонстрация на чиста политика”, отбелязва вестникът.

“Сабах”: Турската банкова система е стабилна, каза представител на Световната банка
02 октомври 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият директор за Турция на Световната банка Андрю Воркинк заяви, че турската банкова система е стабилна, пише днес вестник “Сабах”. Воркинк изнася и лекции в Босфорския университет и отговори на въпроси във връзка с глобалната финансова криза и евентуалното нейно отражение върху Турция. Представителят на Световната банка посочва, че благодарение на извършената реформа във финансовия сектор Турция има много по-организирана и здрава банкова система, отколкото в много други страни в света. Воркинк напомня, че през 2001 г. Турция е изживяла подобна на продължаващата сегашна криза в САЩ и в някои други страни, извлякла си е поуки от това и не може да влезе в друга подобна дълбока финансова криза.

“Заман”: Турция продава на Иран 118 пътнически вагона
02 октомври 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската фирма ТЮВАСАШ продава на Иран 118 пътнически вагони, пише вестник “Заман”. Генералният директор на ТЮВСАШ Ибрахим Ертирияки заяви, че е подписан договор с Иран за производството в Турция на 118 пътнически вагони от различен тип. На първо място в програмата и целта на ТЮВСАШ обаче е получаването на лиценз за производството на дизелови влакови композиции. Планирано е през 2010 г. на турските държавни железници да бъдат предадени общо 84 единици подвижен състав, в т.ч. 12 дизелови влакови композиции от по 3 вагона и 12 дизелови влакови композиции от по 4 вагона.

“Радикал”: Плакат на кюрдски език в югоизточна турска провинция предизвика напрежение
02 октомври 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Плакат на кюрдски език с поздравления по случай Рамазан байрама в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предизвика напрежение, пише днес вестник “Радикал”. Кметът на град Юксекова Салих Йълдъз, който е от прокюрдската Партия на демократичното общество, разпоредил плакатът да бъде окачен в центъра на града. Веднага обаче дошла полиция и свалила плаката, което предизвикало силно напрежение сред местното население. По този повод кметът коментира, че в редица европейски страни хората могат свободно да говорят на какъвто си искат език и окачествява действията на полицията като нетърпимост и неуважение към местните жители.

19 войници са ранени при преобръщане на военен камион в Турция
02 октомври 2008 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Ъгдър. Деветнайсет войници са били ранени при преобръщане на военен камион в околия Аралък на провинция Ъгдър, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Инцидентът станал снощи на остър завой на пътя в близост до ГКПП Боралан на турско-иранската граница. Камионът е превозвал войници от района на щаба на пети граничен полк към техния казармен район – заставата на граничната рота в Гьокай. Ранените са настанени на лечение в държавната болница в Ъгдър. Посочва се, че причина за катастрофата е техническа неизправност на камиона.

Турски печат: Абдуллах Гюл поиска да се промени конституцията

02 октомври 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус" Devam

Анадолска агенция: Започна новата законодателна година в Турция
02 октомври 2008 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вчера започна новата законодателна година, която е трета за ХХІІІ-то Великото национална събрание на Турция /ВНСТ/, предава Анадолската агенция. Специалното тържествено заседание в парламента в 15 часа беше председателствано от председателя на ВНСТ Кьоксал Топтан. След неговото встъпително слово изказване направи президентът Абдуллах Гюл. Вечерта Кьоксал Топтан даде коктейл по повод началото на новата законодателна година, а работните заседания на парламента започват на 7 октомври.

Председателят на турския парламент е на посещение в Унгария
02 октомври 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан е на посещение в Унгария, съобщават медиите. Визитата в Будапеща започва днес.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP