Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Демонстрации и инциденти в Турция заради Йоджалан

2008-10-18|Автор: TODAY.BG

Снощи в Истанбул и други турски градове имаше сблъсъци между кюрдски демонстранти и полиция във връзка с информации, че излежаващият доживотна присъда водач на кюрдските бунтовници Абдулах Йоджалан е бил малтретиран.

В Юмрание, квартал в азиатската част на Истанбул, се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, която в крайна сметка ги разпръсна с помощта на водни струи, информира Анадолската агенция. Неизвестни лица замеряха със самоделни бомби търговски център в Кючюкчекмедже в околностите на метрополията, като причиниха материални щети.

Адвокатите на бившия водач на ПКК (Кюрдската работническа партия) твърдят, че техният клиент е бил неотдавна малтретиран от пазачите си в затвора на остров Имралъ, където е единственият затворник от 1999 г. Йоджалан е бил грубо блъскан от пазачите и заплашван със смърт, посочват те.

Всеки път, когато защитниците на Йоджалан, които редовно го посещават, донасят сведения за престоя му в затвора, в градовете с преобладаващо кюрдско население има спорадични демонстрации, които прерастват в стълкновения с полицията.

В Мерсин, на юг, Шанлиурфа, на югоизток, Ван и Варто, на изток, полицията разгони демонстрантите, предаде прокюрдската агенция Фират. Няколко коли са били опожарени през нощта в Шанлиурфа. Според медиите днес ще има демонстрация в Диарбекир, главен град на югоизточната част на Турция, където населението е предимно кюрдско.

Йоджалан бе арестуван на 15 февруари 1999 г. в Кения и осъден на смърт. Присъдата му бе променена през 2002 г. в доживотен затвор след премахването на смъртното наказание в Турция.

Близо 44 000 са загиналите в сблъсъците между кюрдските бунтовници и турските сили за сигурност от 1984 г. когато започна бунтът на ПКК (поставена в списъка на терористичните организации в САЩ и ЕС).

Read more...

Нека Турция да си порка!

Миналото лято партията на турския премиер Ердоган спечели убедително изборите, но в момента звездата й сякаш постепенно избледнява. Партията разгневи турците и с една наглед неполитическа акция - срещу алкохола.

Обвиненията в корупция и застоят в реформаторската политика отблъскват все повече избиратели, но Партията на справедливостта и развитието си навлече и гнева на либерално мислещите турци с една своя наглед неполитическа акция - срещу алкохола.

Протести срещу плановете за сух режим в Турция

Звездна нощ, времето все още е почти лятно. Как в такава вечер да не поседнеш на балкона с чаша вино, за да зарееш поглед към красивата гледка на Златния рог? Онези млади хора, които си нямат балкон, излизат заедно с приятели на улицата и с бутилки ракия, бира или вино в ръка присядат, примерно, по крайбрежната променада.

Човек би си помислил, че това е нормално всекидневие – ако не бяха полицаите в бойни униформи, ако не бяха телевизионните камери и плакатите, които са издигнали част от младите хора. „Да живее алкохолният интернационал!”, пише на един плакат. „Нека Турция си порка”, зове друг. Религия и лаицизъм мерят отдавна сили в ТурцияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Религия и лаицизъм мерят отдавна сили в Турция

Част от демонстрантите издигат и портрети на Кемал Ататюрк, основателя на модерната турска държава. Те са излезли на улицата, за да протестират срещу ограниченията на алкохола, който, впрочем, доста се е услаждал и на самия Ататюрк. Един дългокос студент на име Сердар държи в ръка кутийка с турска бира Ефес и се възмущава:

„Религиозните се молят по пет пъти на ден и постят – няма лошо, но нека да оставят на мира другите, които обичат алкохола.”

Скандалът се върти около един ресторант върху сал, закотвен край близкия кей. В него отскоро престанаха да сервират алкохол, понеже собствеността премина в ръцете на държавната фирма „Белтур”. А в ресторантите на Белтур изобщо не се сервира алкохол – такава е заповедта на кмета на Истанбул, който е съпартиец на премиера Ердоган.

В защита на демокрацията

Развеселените демонстранти в този смисъл протестират не само в защита на правото си да гледат дъното на чашката, но и с политически искания. Един от призивите, които се носят от уста на уста в топлата лятна вечер, е за повече свобода и демокрация, в защита на светския държавен ред, за разделянето на религията от държавата.

Всички тези ценности са под заплаха, смята Тунгуч Коч, организатор на алкохолния протест:

„В случая алкохолът е просто символ. Онези, които се опитват да забранят пиенето на алкохолни напитки, всъщност подкопават основите на нашата република. Ислямистите искат малко по малко да демонтират основните принципи на републиката ни.”

Кметът на Истанбул Кадир Топбас изобщо не разбира защо тези хора толкова се гневят. Според него в града не достигат евтините ресторанти, където могат да ходят по-бедните и религиозните хора със своите семейства. Глупост било да се говори, че ислямистите увреждат нечии права – та нали в града има стотици други кръчми, където човек може да се напие до безпаметност.

Демонстрантите обаче не се доверяват току-така на кметските думи. Ами че нали наскоро общински служители пребиха един дилър на алкохол? И нали лично премиерът на страната подигравателно ги упреква, че гледат на света единствено през гърлото на бутилката? Нима не са несправедливи обвиненията на Ердоган, че в Турция били дискриминирани не пиячите, а трезвениците? – гневят се демонстрантите.

Притесненията на винопроизводителите

Всъщност, откакто в Турция е на власт Партията на справедливостта и развитието, за шест години консумацията на алкохол много нарасна. Успоредно с това обаче все повече ресторанти се обявяват за зони, свободни от алкохол, а акцизът върху алкохола достигна рекордно равнище. Не само чаят и кафето са част от турската култура, но и алкохолът, казват демонстрантитеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не само чаят и кафето са част от турската култура, но и алкохолът, казват демонстрантите

За винопроизводителката Сибел Кутман това е много неблагоприятна тенденция. Сибел, която по професия е танцьорка, преди няколко години с голям ентусиазъм поела семейната винарска изба. Смятала да въведе нови сортове грозде, надявала, се, че турските вина могат да превземат световните пазари. Когато обаче в Анкара властта взела религиозната партия на Ердоган, плановете й започнали да се натъкват на непреодолими препятствия:

„На 1. февруари 2005 акцизът върху виното беше повишен с цели 120 процента. Ей така, от днес за утре! Правителството нито се консултира предварително с нас, нито после ни даде някакво обяснение. Независимо дали говорим за въвеждането на нови сортове грозде, за винопроизводството или за продажбата на алкохол – през изминалите години правителството целенасочено издига все нови и нови препятствия.”

Алкохолът - част от традицията

Демонстрантите на крайбрежната променада ще прекъснат протестите чак тогава, когато в ресторантчето на кея отново започнат да сервират ракия. Защото иначе човек се лишава от нещо много важно, обяснява Сердар:

„Когато седиш тук край водата и гледаш разкошната гледка, просто ти трябва чаша ракия. Това си е част от нашата култура.”

"Дойче веле",18.10.2008


Read more...

Турция променя стратегията си за борба с тероризма

17/10/2008

Турските политически и военни лидери преразглеждат стратегията си за борба срещу ПКК след последните терористични нападения и нарастващото обществено напрежение.

Анализ на Айхан Шимшек за Southeast European Times -- 17/10/08

photo

"Онези, които представят акциите на сепаратистката терористична организация като успешни действия, са отговорни за пролятата кръв и за кръвта, която ще бъде пролята," заяви началникът на турския генерален щаб ген. Илкер Башбуг. [Гети Имиджис]

Още петима войници загинаха, а 15 бяха ранени след нови сблъсъци между турската армия и Кюрдската работническа партия (ПКК) в четвъртък (16 октомври). Според генералния щаб загинали са също и петима членове на терористичната групировка. Последните нападения бяха извършени много скоро след други фатални инциденти този месец.

Седемнадесет войници загинаха след нападението срещу турски аванпост на 3 октомври, а други петима полицейски служители бяха убити след организирана засада срещу автобус, превозващ полицаи в Диарбекир на 8 октомври, като така се създаде огромен обществен натиск върху правителството и военните. Неотдавнашната поредица от смъртоносни терористични удари принуди турските политически и военни лидери да започнат реформи в антитерористичната стратегия на страната.

Според съобщения в турския всекидневник “Тараф” - силен критик на военните - въоръжените сили са знаели, че ПКК подготвя атентат срещу заставата “Актутун” на 3 октомври. Позовавайки се на поверителни военни доклади от региона,“Тараф” твърди, че сериозните грешки на военните са довели до многото жертви. Други местни медии също се позоваха на докладите тази седмица и това допълнително увеличи обществения настик върху въоръжените сили.

На пресконференция в сряда началникът на турския генерален щаб ген. Илкер Башбуг отправи остри критики срещу тези репортажи. Той обвини медиите, че "систематично атакуват" военните, основавайки се на невярна информация, която според него "преминава границите на [законните] критики".

"Онези, които представят акциите на сепаратистката терористична организация като успешни действия, са отговорни за пролятата кръв и за кръвта, която ще бъде пролята," заяви началникът на турския генерален щаб ген. Илкер Башбуг. “Това е моето последно предупреждение: приканвам всички да бъдат внимателни и да заемат правилната позиция."

Призиви за нова стратегия

От 1984 г. насам борбата на Турция срещу ПКК отне почти 40 000 човешки живота, предизвиквайки призиви за сериозна промяна в антитерористичната стратегия и все по-открити критики срещу неуспеха на правителството и водещата роля на военните в усилията за борба с тероризма.

Според експерта по сигурност професор Махир Кайнак цената на двадесетгодишната борба срещу ПКК е повече от 75 млрд. евро. Ако Турция бе следвала по-добра стратегия срещу ПКК, избягвайки подобно източване на държавната хазна, тези пари биха променили облика на Югоизточен Анадол и Турция, твърди той.

"Отреждането на военните на основна роля в борбата срещу тероризма беше грешка. Разбира се, в района трябва да бъдат разположени въоръжени сили, които да защитават териториите и олицетворяват суверенитета. Борбата срещу ПКК обаче трябва да се води от специални подразделения на силите за сигурност вместо от обикновени военни подразделения," заяви той за турското държавно радио ТРТ.

Подчертавайки, че проблемът с тероризма има различни измерения, включително културни и социално-икономически, Кайнак призова за по-широкообхватна стратегия и настоя, че антитерористичните усилия на Турция трябва да бъдат превантивни, а не да се свеждат до противопоставяне на жестоките нападения на ПКК.

Джеват Йонеш, известен експерт по кюрдския проблем и бивш заместник на помощник-секретаря на турската Национална разузнавателна агенция (НРА), подчерта необходимостта от политическо решение. "ПКК не е причина, а по-скоро следствие от продължаващия десетилетия кюрдски проблем," каза той за частната телевизия НТВ.

"Социалните искания принуждават политиците да търсят решение, а политиците не разработват нови политики," каза той. "Кюрдският проблем има някои външни връзки. Но в основата си той е вътрешен проблем. Това е проблем на Турция," заяви Йонеш. Според него продължаващата демократизация и нова конституция, основаваща се на универсални принципи, биха решили кюрдския проблем.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция обеща нова откритост към етническите кюрдски граждани в страната, но насилието на ПКК засилва общественото възмущение и ограничава провеждането на други демократични реформи.

По-добра координация на антитерористичните операции

Турските политически и военни лидери тази седмица постигнаха съгласие за нови мерки за борба срещу групировката - включително нов подход, при който цивилните може постепенно да изпълняват все по-голяма роля във вземането на решения.

Върховният съвет за борба с тероризма (ВСБТ), който се състои от премиера Реджеп Тайип Ердоган, висши командващи и съответните министри, постигна съгласие да бъде създаден нов координационен орган за борба с тероризма в структурата на министерството на вътрешните работи.

Новият орган ще отговаря за стратегическото планиране на борбата срещу терора, ще улеснява обмена на разузнавателни сведения между гражданските подразделения по сигурността и военните и ще организира редовни срещи между цивилни длъжностни лица и военни кадри. Наблюдателите очакват службата да не бъде оглавена от военен, а от високопоставен цивилен държавен служител.

Идеята за нов антитерористичен координационен орган отдавна се ползва с подкрепата на военните. Липсата на диалог и съгласуваност между агенциите за сигурност, разузнавателните служби и правителствените чиновници е един от основните проблеми на борбата срещу тероризма, заяви Башбуг миналата година.

Очаква се ВСБТ да продължи своите заседания през следващите седмици като част от реформата на антитерористичната стратегия. Едни от трудните въпроси, пред които е изправен той, е искането на военните за увеличаване на техните правомощия при антитерористичните операции на терена.

Военните твърдят, че някои направени по инициатива на ЕС реформи са намалили техните правомощия при провеждането на необходими за сигурността операции. Реформите наложиха преди претърсване на физически лица или частна собственост военните да получат прокурорско разрешение - пречка, която армията иска да премахне. Тя иска също ограничаване на телекомуникациите в спорните райони, за да се прекъснат комуникациите между екстремистите от ПКК и да се осуетят нападения с дистанционно задействани бомби. В други искания се настоява за по-дълъг срок на задържане на заподозрените терористи и ограничаване на правото им да се консултират с адвокати, които военните обвиняват в предаване на съобщения до ПКК.

Правителството на ПСР заяви, че ще анализира приетите наскоро по-строги закони за борба с тероризма на членките на ЕС Испания и Великобритания, и планира да въведе нови закони, които съответстват на критериите на ЕС.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Read more...

Турция във фокус-новини,18.10.08

Кюрдски демонстранти протестираха в няколко града в Турция
18 октомври 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдски демонстранти се събраха в Истанбул и други турски градове на протестни акции в подкрепа на излежаващия доживотна присъда кюрдски бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан след появилите се обвинения за лошо отношение към него в затвора, предаде АФП.
Турската Анадолска агенция предаде, че полицията използвала водна струя, за да разпръсне кюрдите в истанбулския район Умрание, а в съседния квартал Кючукчекмедже търговски център пострада, след като стана обект на нападение с коктейли “Молотов”.
Прокюрдската информационна агенция Фират съобщи, че полицията потушила протестите в градовете Мерсин и Санлиурфа в югоизточната част на страната, където били подпалени автомобили и във Ван и Варто в Източна Турция.

Агенция "Фокус" припомня:

Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан се намира на острова-затвор Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан е единственият затворник в затвора на остров Имралъ.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище. В операцията по залавянето му са участвали ЦРУ и турските специални служби.
ПКК е обявена извън закона в Турция. Смята се за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

ДХА: Четирима заподозрени в членство в “Ал Кайда” са вкарани в затвора в град Коня
18 октомври 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Коня. Четирима души, заподозрени в членство в терористичната мрежа “Ал Кайда”, са арестувани и вкарани в затвора, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. След техническо проследяване и събиране на разузнавателна информация в продължение на една година, отделът за борба с тероризма в град Коня, Централна Турция, е извършил сутринта на 16 октомври две едновременни и съгласувани операции в Коня и в Коджаели, Северозападна Турция. В Коня са задържани трима души, а в Коджаели – един човек. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са членове на “замразена клетка” на военното крило на “Ал Кайда”. При обиските на жилищата им са иззети много организационни документи, компютър и дискове. Снощи заподозрените са били изправени пред съда и той е постановил арест и вкарване в затвора в Коня.

Оли Рен призова Турция да намери "основа за разбирателство" във връзка с мюсюлманските забрадки
18 октомври 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че следи отблизо проблема с мюсюлманските забрадки в Турция, пише днес вестник “Милиет”. Въпросът е изключително важен за турското общество, каза Оли Рен и призова страната да намери основа за разбирателство между различните възприятия и предпочитания за начин на живот. Междувременно ЕС силно насърчава Турция за приемането на закон за институцията омбудсман, подчерта Оли Рен.

Агенция “Фокус” припомня:

Въпросът за носенето на мюсюлмански забрадки в турските университети и държавни институции бе в центъра на политическия живот на Турция през последните месеци. Правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган стана инициатор за премахване на съществуващата забрана за забрадките. Президентът Абдуллах Гюл подписа през февруари 2008 г. приетите от парламента конституционните промени, които разрешават носене на забрадки в университетите. Промените срещнаха съпротива сред академичните среди в страната, както и от страна на политически партии. През юни т. г. Конституционният съд отмени решението на парламента с мотива, че законът за промените е в противоречие със светския характер на конституцията. Позицията на правителството и на управляващата партия за забрадките бе сред основните мотиви на главния прокурор на Турция да започне дело за закриване на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган заради действията й срещу светските устои на държавата. В края на юли т.г. Конституционният съд реши да не забранява проислямската ПСР, но й наложи финансови санкции – лишаване от половината от държавната субсидия за 2008 г.

“Радикал”, Турция: Неформална среща на представители на прокюрдската и на управляващата партия
18 октомври 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк проведе неформална среща със заместник генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието Денгир Мир Фърат, пише днес вестник “Радикал”. Двамата са вечеряли заедно на 16 октомври, като е присъствал и депутатът от ПДО от провинция Муш – Сърръ Сакък. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отказва да се среща с представители на ПДО, докато партията не определи Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация, посочва всекидневникът.
На срещата Тюрк и Фърат са разговаряли за отговорностите, които падат върху всички политическо сили, с цел преодоляване на обстановката на напрежение и противопоставяне; за ускоряване на демократичния процес в страната, за последните случаи на изтезания в турските участъци и затвори.

Операцията на турските ВВС в Северен Ирак завърши успешно, съобщи Генералният щаб
18 октомври 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб оповести, че вчера е била осъществена масирана въздушна операция на турските ВВС срещу установени цели на терористичната организация ПКК/КОНТРА-ГЕЛ в района на планината Кандил в Северен Ирак, предава Анадолската агенция. В съобщение в интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че операцията е била осъществена през светлата част на деня на 17 октомври, завършила е напълно успешно и самолетите са се завърнали невредими в своите бази.

Нови луксозни и бързи градски автобуси ще се движат в Истанбул
18 октомври 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нови луксозни и бързи градски автобуси излизат на пътя и започват да се движат в Истанбул, предава телевизионният канал НТВ. В експресните автобуси, които ще обслужват линиите между европейската и азиатската част на града, ще се сервира чай, кафе, безалкохолни напитки, ще се предлагат вестници и списания, ще има дори интернет връзка. На първия етап ще бъдат пуснати в движение 25 такива автомобила. Таксата за един пътник ще бъде равностойна на цената на пет билета за обикновените градски автобуси.

Анадолска агенция: Проектобюджет 2009 г. на Турция отчита тенденциите във връзка с глобалната криза
18 октомври 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проектобюджетът на Турция за 2009 г. беше внесен вчера в парламента, след като е бил окончателно редактиран от служителите в министерството на финансите, Държавната планова организация и Съветничеството по държавната хазна, предава Анадолската агенция. При определянето на основните макроикономически показатели в бюджета са отчетени целите в средносрочната икономическа програма на страната, както и възникналите събития и тенденции във връзка с глобалната криза. Министърът на финансите Кемал Унакътан ще представи на 23 октомври проектобюджета пред членовете на парламентарната бюджетно-планова комисия. През ноември проектът ще бъде обсъждан в комисията. Маратонът по Бюджет 2009 ще продължи два месеца и ще завърши в края на декември с приемането му в пленарната зала.

Анадолска агенция: Лидерът на ПДО предупреди за опасност от турско-кюрдско противопоставяне в региона
18 октомври 2008 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк предупреждава за опасността от възникване на турско-кюрдско противопоставяне в района, предава Анадолската агенция. На пресконференция в централата на ПДО в Анкара Ахмет Тюрк посочи: “На дневен ред отново се поставя концепцията за развитието на турско-кюрдското противопоставяне в Турция и в района и за изграждането на таза база на политиката. Изпитваме безпокойство от подобно развитие... Турция преминава на ръба на опасността от дълбок хаос; за съжаление всички връзки и действия на ниво държава са насочени не към преодоляване на този хаос, а за неговото задълбочаване... След военната намеса в Афганистан и Ирак, на Турция беше определена нова роля; виждаме, че новото ниво на договаряне се изплита стъпка по стъпка от 1999 г. насам.”

Близо 36 000 души кандидатстват за 3 000 нови работни места в мините в Турция
18 октомври 2008 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Зонгулдаг. За новите 3 000 работни места, които Комитетът за каменни въглища на Турция ще разкрие в мините, кандидатстват 35 942 души, пише вестник “Заман”. Приемането на молбите на кандидатстващите започна на 6 октомври и приключи вчера. На 20 октомври ще бъдат регистрирани кандидатите, които отговарят на поставените условия. След като бъдат определени отговарящите на изискванията, в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени чрез жребий имената на новите миньори – на две групи от по 1 500 души, общо 3 000 нови работници в турските мини.

“Хюриет”, Турция: Танково учение в провинция Шърнак
18 октомври 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Шърнак. На фона на продължаващите операции с подкрепа по въздуха за обезвреждане на терористите от ПКК в провинция Шърнак, вчера танкове от състава на танковия батальон в околия Джизре проведоха учение в местността, пише вестник “Хюриет”. Излезлите от казармения район на танковия батальон 10 танка проведоха стрелби с реални боеприпаси и маневри в района на Куштепе покрай пътя за Идил. Учението продължи около 3 часа, след което танковете се завърнаха в казармения район. По време на учението бяха взети повишени мерки за сигурност в района.

“Хюриет”: Ердоган може да посети САЩ след като Турция стана непостоянен член на Съвета за сигурност
18 октомври 2008 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган може да посети САЩ след като Турция беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2009-2010 година, пише вестник “Хюриет”. Това заяви самият Ердоган в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Ердоган изрази задоволство, че след 47 години Турция отново влиза в състава на Съвета за сигурност и определи това като признание за уважението, което страната е спечелила сред международната общност, както и за нейната нараснала тежест в международната политика.

Турция получи солидна подкрепа в ООН при избора за член на Съвета за сигурност, каза Али Бабаджан
18 октомври 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Министърът на външните работи Али Бабаджан заяви на пресконференция в Ню Йорк, че международната общност и много страни от различни части на света са оказали силна подкрепа за избирането на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предава Анадолската агенция. Али Бабаджан подчерта, че Турция е била избрана още на първия тур от гласуването с внушителната подкрепа на 151 страни и определи деня на избора 17 октомври като “специален ден”.
Турция има принос за сигурността, стабилността и установяването на мир в целия свят и ще продължи да дават такъв принос в рамките на Съвета за сигурност на ООН като отговорен член на международната общност както в регионален, така и в световен мащаб, посочи турският външен министър.

Read more...

Архитектът Коджа Синан

Кой е архитектът Коджа Синан?
Знае се,че е рекрут.Децата,попълващи състава на инженерни войски и т.нар.архитектурен отдел на корпуса на архитектите,за разлика от другите,можело да се включат и в по-късна възраст.Защото това трябвало да бъдат мъже,които владеят определен занаят.Проблемът за етническия произход на някои от тях силно се раздухва.Всъщност невъзможно е да го установим по безспорен начин.Архитектът Синан е архитект на Османската империя и в този смисъл е османец.Това не го казвам просто така-сами ще видите,че той е надрасъл всякаква регионалност,стои над всички етнически характеристики.Devam

Read more...

Tarkan - Metamorfoz / Remixes [2oo8]


1-Pare Pare/ Tiesto Mix / Tiesto
2- Vay Anam Vay/ Electrofied Mıx / Kıvanç K & Omar Basaad
3-Arada Bir/ Be Funkee Mix / Levent Gündüz
4-İstanbul Ağlıyor / Hökenek Mix / Serkan Hökenek
5-Dilli Düdük /Suat Ateşdağlı-Yalçın Aşan Mix
6-Vay Anam Vay/ Erdem Kınay Mıx / Erdem Kınay
7-Dedikodu/ Ozan Doğulu Mix / Ozan Doğulu
8-Arada Bir / Ozinga Mix / Ozan Çolakoğlu
9-Vay Anam Vay/Gürcell Mix / Gürsel Çelik
10-Çat Kapı/Hökenek Mix / Serkan Hökenek
11- Hop Hop/Kıvanç K Gangsta Mıx / Kıvanç K
12- Vay Anam Vay / Elektherock Mix / Hüseyin Karadayı
13- İstanbul Ağlıyor / M.Matthew Erdem Mix / Murat Matthew Erdem

T ı K L a

Read more...

Туркиня последва съпруга си в София

[17-10-2008] от Иван Филчев

Мине Мюген Радойков. Снимки личен архив

Мине със съпруга си Иво.

Дъщерите й Сена /вляво/ и Седа.

Седа /вляво/ и Сена.

Мине Мюген Радойков е туркиня, която живее в София от десет години. Причината да се пресели в България е съпругът й, българин, с когото се запознава през 1987 г. в университета в Анкара, където и двамата са студенти. Възродителният процес в България не помрачава и не слага край на връзката им и макар че в продължение на няколко години живеят разделени през 1998 г. сключват брак в Измир и вземат решение да се преместят в България. „Определящо за това решение беше работата на съпруга ми, който работи за Анадолската информационна агенция. Аз самата си представях пребиваването ми в България и като една мисия за добросъседството и приятелството между двата народа, а и бракът между туркиня и българин сам по себе си е символ на приятелство”, спомня си Мине. В момента тя е преподавател в катедра „Тюркология” на СУ „Климент Охридски” и се грижи за двете си дъщери, Седа и Сена. Надява се, че те ще живеят във време, в което няма да има предразсъдъци, разделение между държави, хора и произход, и ги подготвя за това. Семейството почита празниците на двете религии, но фокусира живота си върху общите неща между българите и турците. „Двата народа са като братовчеди”, казва Мине и се затруднява да определи разликата между едните и другите. Тя обича природата и може би затова харесва българските села. Поликраище, селото на свекърва й, е едно от любимите й места в България. „Обичам чушки бюрек, банички и боб чорба”, казва тя на български с чаровен турски акцент.

Продължение ТУК

Read more...

400 атакуват “Истанбул”










Рекорден брой гости празнуваха до малките часове на нощта официалното откриване на ориенталския ресторант "Истанбул" в столичния "Кемпински хотел Зографски". Повече от 400 души се събраха в петзвездното заведение, за да поздравят собствениците Петър Лашов и Стефан Шарлопов. Сред гостите бяха министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, Соломон Паси, зам.-министърът на отбраната Спас Панчев, зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, Николай и Евгения Баневи, Димитър и Весела Барбукови, Камен и Орлин Червенякови, Борислав Дионисиев, Пламен Бобоков, Димитър Рачков, Дим Дуков, Албена Ценева и други видни личности.

Inform,18.10.08

Read more...

Намерен мъртъв шефът на кабинета на Доган

17/10/2008 10:11 PM

Българската полиция съобщи, че Ахмед Емин, който е началник на политическия кабинет на лидера на ДПС Ахмед Доган се е самоубил. Инцидентът е станал късно следобяд.

Според говорител на полицията в София, около 18 часа е получено съобщение за намерено тяло на мъж в сграда на ул. “Беловодски път” в кв. “Бояна”.

По-късно е установено, че това е Ахмед Емин. Първоначалният оглед е установил, че причина за смъртта е огнестрелна рана. По данни до момента става дума за самоубийство.

През последните пет години Емин е несменяем началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Ахмед Емин Хюсеин е роден на 24 юли 1962 г. На местните избори проведени през 1995 е избран за кмет на село Козица от ДПС.

Името на Ахмед Емин нашумя през 2007, когато лидерът на Национален защитен център “Справедливост” Сезгин Мюмюн обяви, че ДПС е дало на партия “Атака” 1.6 млн. лв. за предизборната й кампания през 2005.

Мюмюн притежавал документ, който потвърждава този факт. Това е докладна до Ахмед Доган от шефа на канцеларията му Ахмед Емин. Тя е написана върху бланка на Движението за права и свободи и носи печата на партията, твърди Мюмюн.

Ахмед Емин е имал участие в различни фондации, ръководени пряко или косвено от Ахмед Доган, сред които са "Еко кауза" ЕООД , Фондация "Избор - 2001" и Фондация "Хермес".

kafene.net

Read more...

Tarkan-UYAN-2008



Read more...

Райна Йовчева на форум за трансграничното сътрудничество в Турция


Люба Асенова

17 октомври 2008

В дискусия на тема “България и Турция – трансгранично сътрудничество”, която ще се проведе в Одрин днес, ще участва областният управител на Хасково Райна Йовчева.

Инициатори на кръглата маса са Турската фондация за изследвания в областта на икономическата политика и Посолството на Република България в Турция. От българска страна на форума ще присъства Искра Михайлова, заместник-министър на регионалното развитие.

Пред участниците във форума Райна Йовчева ще представи доклад на тема “Трансгранично сътрудничество – успешна реализация на проекти”.

Inform

Read more...

Коджаманов на форум за трансграничното сътрудничество в Турция

17 октомври 2008

В дискусия на тема “България и Турция – трансгранично сътрудничество”, която ще се проведе в Одрин днес, ще участва областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов.

Инициатори на кръглата маса са Турската фондация за изследвания в областта на икономическата политика и Посолството на Република България в Турция. От българска страна на форума ще присъства Искра Михайлова, заместник-министър на регионалното развитие.

Inform

Read more...

Как се представи България на Франкфуртския панаир на книгата?

Тази седмица се откри Франкфуртският панаир на книгата, може би най-мащабното подобно събитие в света. Традиционно България също има щанд, на който се представят множество издателства. Панаира посети Емануил А. Видински.

Франкфуртският панаир на книгата разполага с десет палати, само едната от които е с големината на Софийския панаир на книгата. Многообразието на езици и етноси е неизмеримо, щандовете се надпреварват по атрактивност и блясък, за да могат колкото се може повече хора да се спрат и да ги разгледат. Пауло Куельо бе официален гост на панаираBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пауло Куельо бе официален гост на панаира

Гости тази година бяха Пауло Куельо и Сесилия Ахерн

Едновременно с изложенията се организират редица четения, почти на всеки ъгъл е построена сцена, където широко или не толкова широкоизвестни автори, политици и журналисти дават интервюта пред публика или четат откъси от произведенията си. Сред по-известните имена тази година бяха Пауло Куельо, германският писател Инго Шулце, един от най-популярните актьори в Германия Марио Адорф, който от няколко години пише и книги, авторката на световния бестселър "P.S. Обичам те" Сесилия Ахерн и много други.

Страна-гост тази година беше Турция и почти цял един етаж беше запазен за различни турски издателства и организации. Франкфуртският панаир функционира и като място за сключване на сделки, присъстват десетки агенти, купуват се и се продават права, сключват се договори. Това е и сред основните цели на българските изложители, които се стремят да влязат в контакт с колкото се може повече чуждестранни издатели и агенции.

Според Анна Портарска, изпълнителен директор на Асоциация Българска Книга, в това отношение панаирът протича добре: Над 46 000 души посетиха панаира в деня след откриването муBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Над 46 000 души посетиха панаира в деня след откриването му

Българският щанд привлича посетители

"Интересът към българския щанд е сравнително голям, имаме посещения и въпроси, както от издатели на различни страни на Европа, а и не само на Европа, така и от много литературни агенти и преводачи. Има интерес и в двете посоки, тоест както към издаване на български автори в чужбина, така и към превеждане на чужди автори в България."

Самият щанд беше организиран добре, разположен на хубаво място, но имаше какво още да се желае, както казва и директорката на Народната Библиотека в София Боряна Христова:

"Не ви ли се струва като погледнете така, че това е един огромен щанд, 100 кв, а пък книгите като че ли са малко за този обем. Бих си позволила две препоръки: първата е, че са малко книгите, а второто е, че би следвало да има повече книги от български автори на чужди езици." Преди две години на панаира бяха представени тези миниатюрни издания на избрани приказки от братя ГримBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Преди две години на панаира бяха представени тези миниатюрни издания на избрани приказки от братя Грим

"Българският щанд се губи"

Според Жаклин Вагенщайн от издателство "Колибри" българският щанд се губи сред пъстротата на останалите щандове. Тя обаче отчита и добрите неща около организацията и потвърждава, че се прави всичко възможно със средствата, с които се разполага:

"Българският щанд е като всяка година. Мисля, че има какво да се желае все пак, но пък от друга страна правим това, което можем със средствата, с които разполагаме. Бих променила дизайна, не ми изпъква достатъчно сред другите щандове. Могат да се представят и доста повече издания."

Все пак и организатори, и изложители като цяло са доволни от интереса към българския щанд, хора се спират и разпитват, макар и повечето от тях да са по-скоро професионално заинтригувани. На въпроса вярно ли е, че издателите се интересуват повече от закупуването на права, отколкото от промовирането на българските автори, Жаклин Вагенщайн отговоря: Организатори и участници са доволни от представянето Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Организатори и участници са доволни от представянето

Като цяло добро представяне

"Специално съм направила брошури за Елена Алексиева, превели сме част от романа й "Рицарят. Дяволът. Смъртта." и с гордост мога да кажа, че тя ще излезе във Франция в небезизвестното издателство "Меркюр дьо Франс", което е на близо 100 години."

И така, България се представи добре на тазгодишния панаир на книгата във Франкфурт. Винаги има какво да се желае, но и организатори, и участници останаха доволни от работата, която свършиха.

А дано през идната година българският щанд да бъде по-богат и по-пъстър.

Емануил А. Видински

"Дойче веле",17.10.2008

Read more...

Ресторанти в Истанбул

В стария Истанбул:

Altin Kupa Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yebatan Cad.6,Sultanahmet
Тел:(0212) 5194770
Специалност рибни блюда.Нескъп.

Asitane
~~~~~~~
Kariye Hotel,Kariye Camii Sok.18
Edirnekapi
Тел:(0212) 5348414
Отоманска кухня в историческа обстановка близо до Карийе Хотел (Kariye Hotel).Скъпо.


Balikci Sabahattin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cankurtaran,Sultanahmet
Тел:(0212) 4581824
Любимо място за морски дарове от 1927 г.Цените са умерени за готовите менюта,които включват и алкохола.

Cafe du Levant Halat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rahmi M.Koc Museum
Haskoy Cad.27,Golden Horn
тел:(0212) 2976644
Изискано френско бистро и турско/международно кафене на брега,на територията на Турския индустриален музей.Затворено е в понеделниk.Приемат всички основни кредитни карти.Скъпо.

Daruzziyafe
~~~~~~~~~~~
Sifahane Sok.6
Suleymaniye Complex.Beyazit
Тел:(0212) 5118414
Ресторант в отомански стил,разположен в старите кухни на джамия от 16-ти век,пригоден за обслужване на големи групи хора.Не се сервира алкохол.Умерен.

Doy-Doy
~~~~~~~
Sifa Hamami Sok.13
Тел:(0212) 5171588
Питателни кебапи,пица,мезета и салати,с голямо разнообразие от вегетариански бляда.Не се приемат кредитни карти.Нескъп.

Firat Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~~~
Cakaktas Sok.11A,Kumkapi
Тел:(0212) 5172308
Един от многото хубави,непретенциозни ресторанти за риба в този район.Нескъп.


Hamdi Et Lokantasi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tahimis Cad.,Kalcin Sok.17,Eminonu
Тел:(0212) 5280390/5125424
Хубави кебапи.Нескъп.

Havuzlu Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gani Celebi Sok.PTT Yani 3,Kapali Carsi
Тел:(0212) 5273346
Най-хубавият от ресторантите в Покрития Пазар,който специализира в кебапи и в много вкусни мезета.Не е скъп.

Konyali
~~~~~~~
Topkapi Palace
Тел:(0212) 5139696
Известен със своите възхитителни агнешки специалитети и ястия от зеленчуци.Сервират само обед.Умерен.

Olimpiyat 2 Minas Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Samsa Sok.7,Kumkapi
Тел:(0212) 5172240
Отдавна установен рибен ресторант в живописния арменски квартал на града.Умерен

Pandeli Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~~
Misir Carsasi,Eminonu
Тел:(0212) 5273909
Сервират отлична риба и месни ястия в историческа обстановка.Умерен.

Rami
~~~~
Utangac Sok.6,Cankurtaran
Тел:(0212) 5176593
Разположен в стара отоманска къща,където стаите на трите етажа са с антични мебели,а през лятото балконът,който гледа към Синята Джамия,е украсен със запалени свещи.Традиционна,турска,възхитителна на вкус храна.Отворено е от обед до полунощ.Не се приемат кредитни карти.Скъп.

Sarnic Restaurant
~~~~~~~~~~~~~~
Sogukcesme Sok.Sultanahmet
Тел:(0212) 5124291
Турска и континентална кухня в подобно на пещера подземно водохранилище.Скъп.

Информацията е от 2006-2007 г.

Read more...

Турция във фокус-новини,17.10.08

Оли Рен: ЕС подкрепя всички мерки на Турция срещу тероризма, които не нарушават гражданските права
17 октомври 2008 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че е важно Турция да продължи борбата срещу тероризма и по този въпрос ЕС подкрепя всички мерки, които не нарушават гражданските права и свободи, пише електронното издание на вестник “Заман”. Оли Рен даде специално интервю за информационния телевизионен канал “Саманйолу”, коeто ще бъде излъчено тази вечер. Оли Рен реагира срещу появилите се твърдения, че реформите за ЕС са отслабили способностите на Турция да води борба с тероризма. Във връзка с доклада за напредъка на Турция, който ще бъде публикуван през следващия месец, Оли Рен отбеляза, че “както винаги докладът ще бъде обективен, ще се основава на реалностите, ще бъде справедлив и балансиран”.

Черни венци бяха положени пред централата на прокюрдската партия в Анкара
17 октомври 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Близки на жертвите в борбата с тероризма положиха черни венци пред централата на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Анкара, предава Анадолската агенция. Председателят на Федерацията на далите живота си за родината Мехмет Генчер направи изявления за пресата, че “депутатите от ПДО, които получават заплатите си от събираните от народа данъци, не искат да окачествят Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация”. След неговите изявления близки на загиналите в борбата с тероризма от 23 турски провинции поставиха 23 черни венеца пред централата на ПДО в анкарския квартал Балгат. Бяха издигнати плакати с надписи “ПКК=ПДО”. Полицията беше взела засилени мерки за сигурност в района, посочва агенцията.

Министърът на външните работи на Испания ще посети Турция
17 октомври 2008 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос ще посети Грузия и Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. По данни от МВнР на Испания Моратинос пристига днес в Грузия, където ще поднови ангажимента на Испания да бъде защитена териториалната цялост на Грузия след края на кризата и войната с Русия.
В неделя Моратинос идва в Анкара, където в понеделник ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и ще се срещне с министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан и с други представители на турското правителство. Очаква се Моратинос да потвърди подкрепата на Испания за членството на Турция в ЕС и да бъдат обсъдени пътища за по-нататъшно активизиране на двустранните политически, икономически и търговски връзки.

Турция иска да помогне за решаването на въпроса за иранската ядрена програма, каза Али Бабаджан
17 октомври 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турция разбира чувствителността и на двете страни по въпроса за иранската ядрена програма и иска да даде принос в решаването му, заяви министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Али Бабаджан даде интервю за агенция Ройтерс преди избора на непостоянни членки за Съвета за сигурност днес. В интервюто Бабаджан посочва, че Турция може да изиграе ключова роля за решаването на проблемите между западните дъжави и Иран, породени от неотстъпчивостта на Иран по ядрената програма. Той изтъкна, че Турция на първо място е против в региона да има ядрено оръжие и в този смисъл не подкрепя иранската програма, но иска проблемът да се реши по дипломатически път чрез диалог между заинтересованите страни. Турският външен министър подчерта, че страната му ще има по-активна роля в тази насока, ако бъде избрана за непостоянна членка на Съвета за сигурност, посочва телевизията.

Четирима представители на прокюрдската ПДО са задържани в провинция Мардин, Югоизточна Турция
17 октомври 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Мардин. Четирима представители на Партията на демократичното общество /ПДО/ са задържани в околия Нусайбин, провинция Мардин, предаде Анадолската агенция. Към задържаните е предявено обвинение за пропаганда в полза на терористичната организация и възхвала на престъплениятна, посочва агенцията.

Опозиционната ПНД в Турция започва семинар за подготовката на местните избори през 2009 година
17 октомври 2008 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция започва работен семинар за набелязване на стратегията и политиката за местните избори през март 2009 година, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Семинарът започва днес и ще продължи три дни. В него ще вземат участие и депутатите от ПНД, наред с представители на местните структури. На семинара ще бъде решено как ще се определят кандидатите за местни органи на властта. ПНД възнамерява да изгради голяма коалиция и да отправи призив към изключени и изолирани от други партии лица. Ще бъдат разгледани и политиките, които ще следва партията. В края на семинара лидерът на ПНД Девлет Бахчели ще излезе с изявление.

Барак Обама нарече Турция окупатор в писмо до гръцката общност в САЩ
17 октомври 2008 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама нарече Турция окупатор с цел да спечели гласовете на гърците, живеещи в САЩ, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Обама изпрати писмо до гръцката общност в САЩ, в което засяга кипърския въпрос. В писмото той определя Турция като окупатор и обещава, че като спечели президентските избори, ще покаже качеството си на лидер и ще предложи начини за решаване на кипърския въпрос като сложи край на окупационната политика на Турция в Кипър, пише вестникът.

Турция ще се съревновава с Австрия и Исландия за непостоянно членство в Съвета за сигурност
17 октомври 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турция ще се съревновава с Австрия и Исландия от групата на западноевропейските страни, а в азиатската група ще се борят Иран и Япония за избирането на непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, предаде Анадолската агенция. Очаква се на изборите, които ще се състоят днес в Общото събрание на ООН, истинската борба да бъде сред страните в западната група, в която е и Турция. Изборът ще започне в 17 часа турско време. Турция очаква да получи две трети от гласовете, посочва агенцията.

Предстои поскъпване на жп билетите в Турция
17 октомври 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очаква се през следващите дни ръководството на турските държавни железници да увеличи цените на билетите по основните линии в страната и по крайградските маршрути, предава информационната агенция АНКА. Увеличението ще бъде най-малко с 10% и най-много с 15%. Последното поскъпване на жп билетите Турция беше обявено 28 февруари 2007 г. Като причина за сегашното увеличение на цените на билетите се посочва поскъпването на петрола и неизпълнението в голяма степен на заложените показатели за нивото на инфлацията. Очаква се цената на билет за експресния влак Анкара-Истанбул да се увеличи от сегашните 23 на 30 турски лири /около 30 лева/, а за място в спален вагон в същия експрес – от 85 на 95 турски лири /около 95 лева/. Цените на билетите за крайградските жп маршрути в Анкара, Истанбул, Измир и други големи турски градове скачат от 1,50 на 1,70 турски лири.

Подкрепата на кюрдите за ПСР в Турция намалява заради военните операции, пише британско списание
17 октомври 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Подкрепата на кюрдите за Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция намалява заради отстъплението й пред турските въоръжени сили и продължаването на операциите в Северен Ирак, се посочва в статия в британското списание ”Економист”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. В статия, озаглавена “Терорът в планините”, се дава карта на югоизточните райони на Турция, където преобладава кюрдско население, и се анализират терористичните атаки на ПКК в Турция и отношението на Турция към гражданите от кюрдски произход. В нея се отбелязва, че Турция се опитва да изгради приятелство с иракските кюрди в последно време, като се надява това да помогне да се пребори с терористичнвите действия на нейна територия. Според проучване на британското списание кюрдите не са доволни от политиката на ПСР, която преди изборите е обещавала да направи стъпки за правата на кюрдите и запазването на кюрдската идентичност. Според тях това са били само обещания за спечелване на гласовете им срещу Партията на демократичното общество.

Турската жандармерия задържа 136 нелегални имигранти в провинция Ван
17 октомври 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са задържали 136 нелегални имигранти при две операции в околия Гюрпънар на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Чужденците са влезли по незаконни пътища в Турция през границата с Иран и са граждани на Ирак, Афганистан и Пакистан. След приключване на законовите процедури те ще бъдат експулсирани от страната

НТВ: 35 терористи от ПКК са ликвидирани при операциите в планината Джуди тази седмица
17 октомври 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция заяви, че видеоматериалите, публикувани във вестник “Тараф”, които предизвикаха остро противопоставяне между турските въоръжени сили и медиите, не са от нападанието срещу граничната застава Актютюн, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Генералният щаб обяви също, че при операция в планината Джуди тази седмица са убити 35 терористи. На редовна седмична пресконференция председателят на отдела за връзки с обществеността генерал Метин Гюрак даде информация за нападението срещу граничната застава Актютюн и операциите срещу ПКК в планината Джуди. Той посочи, че от разговори между членове на ПКК е установено, че при операцията на 14 октомври са били убити 35 членове на организацията. Гюрак добави, че продължава разследването във връзка с изнесените във вестник “Тараф” тайни разузнавателни кадри и каза, че снимките са от планината Кандил, а не от района на Актютюн.

"Хюриет": 35 терористи от ПКК са убити в Югоизточна Турция
17 октомври 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трийсет и пет терористи от ПКК са убити при сблъсъци с турските сили за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Представители на турската армия са казали пред журналисти, че са прихванали съобщения между членове на терористичната организация, които споменали смъртта на 35 души. Говорителят - бригаден генерал Метин Гюрак, е прочел дешифриран текст от прихванати радиокомуникации, в който се казва също, че терористи от ПКК са погребали няколко тела, а останалите са отнесли със себе си. Членовете на ПКК били убити при сблъсъци в началото на седмицата.
По думите на генерала обаче армията не може да потвърди загубите на ПКК в района.

При престрелка в Турция са убити 35 кюрдски екстремисти
17 октомври 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Югоизточна Турция в провинция Шърнак са ликвидирани 35 активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи днес Генералният щаб на турските въоръжени сили, цитиран от РИА Новости.
ПКК вече четвърт век се опитва със сила да постигне автономия за кюрдите на турска територия. Този конфликт отне над 40 хиляди живота. ПКК е призната от Турция, САЩ и Евросъюза за терористична организация.

Истанбулската прокуратура е започнала рзследване срещу 19 души във връзка със смъртта на затворник
17 октомври 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Започнало е разследване срещу 19 души, които са отстранени от длъжност във връзка със смъртта в истанбулския затвор Метрис на затворника Енгин Чебер, предава телевизионният канал НТВ. Прокурори от републиканската прокуратура в истанбулския район Бакъркьой са посетили затвора и са взели показанията на отстранените служители, включително един лекар. Показания са дали и съкилийниците на Енгин Чебер.
Неправителствени организации сезираха за случая и републиканската прокуратура в Анкара. Представители на 8 неправителствени организации протестираха срещу изтезанията и убийството на Чебер пред сградата на съдебната палата в Анкара, посочва телевизията.

Истинският брой на безработните в Турция е към 5 милиона, или 18,5 %, обявиха турските статистици
17 октомври 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският статистически институт обяви, че броят на безработните в Турция е близо 5 милиона, което процентно е 18,5 %, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Турските статистици заявиха, че изнесените преди дни данни за 2,5 милиона безработни в страната са неточни и не отчитат още същото число хора, които са извън трудовия пазар. Числото от 2 милиона 353 000 души безработни през юли 2008 година, което беше оповестено от Турския статистически институт не включва онези, които са се отказали да търсят работа. Тази цифра през август се изчислява на 1 милион 717 000 души. Според статистическите изследвания на всеки 10 безработни трима са безработни повече от една година. Също така броят на частично заетите е достигнал 858 000 души. Според данните общият брой на безработните в Турция е 4 милиона 928 000 души, което процентно е 18,5, докато през 2007 година безработните са били 17,8 %.

“Заман”: В бившата комунистическа част на Германия е открита първата джамия
17 октомври 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. В бившата комунистическа част на Германия е открита първата джамия, пише днес турският вестник “Заман”. Намира се в района Панков в столицата Берлин. Джамията е на два етажа, с 13-метрово минаре, боядисана в бяло и носи името Хадижа джамия. . При откриването на джамията полицията беше блокирала района и бе поставила заграждения на улицата. През няколко сгради от джамията около 300 души протестираха срещу нейното откриване.
На тържественото откриване на джамията снощи присъстваха членове на мюсюлманското течение Ахмедийе, което има около 30 000 последователи в Германия. Мюсюлманската общност Ахмедийе вярва в Корана и в Мохамед, но приема за свой месия Мирза Гулам Ахмед, който е роден в Индия през 1835 г. и е основател на тази религиозна мюсюлманска общност.
В западната част на Берлин, където живеят повечето турци, има около 70 джамии – повечето разположени в стари сгради и складове. В Германия живеят около 3,2 милиона мюсюлмани, предимно с турски произход. В страната има около 2 250 действащи имами.

Собственикът на Коч холдинг призовава за конкретни програми за турската икономика
17 октомври 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Собственикът на Коч холдинг и председател на Висшия консултативен съвет на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Мустафа Коч заяви, че в обстановката на глобалната криза “трябва да се изоставят приказките, че всичко се намира под контрол”, пише днес вестник “Сабах”. Мустафа Коч смята, че вместо това обществеността и икономическите актьори, както и представителите на деловите среди трябва да излязат с конкретни и креативни програми и с разбиране за развитие на нови стратегии. Известният турски бизнесмен е на мнение, че изгубеното доверие има важна роля след последните общи избори през миналата година икономиката по една или друга причина да не бъде първа точка в дневния ред на обществото.

Анадолска агенция: Смъртен случай в турски затвор влиза в дневния ред на парламента
17 октомври 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламентарната комисия за следене спазването на правата на човека Зафер Юскюл заяви, че комисията следи много отблизо събитията напоследък в участъците и затворите в Турция и може да вземе някои конкретни решения във връзка с тях, предава Анадолската агенция. Комисията се събира под председателството на Зафер Юскюлq за да обсъди случая с починалия в затвора затворник Енгин Чебер, изготвения от Зафер Юскюл доклад след посещението му в Центъра за грижи и рехабилитация на хора в неравностойно положение в Мерсин, както и доклада на парламентарната подкомисия, подготвен във връзка с разследването на твърденията за нарушение на личните права за комуникация чрез използване на тайни средства за подслушване.

Турската крайбрежна охрана в провинция Измир задържа 52 нелегални имигранти
17 октомври 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Измир. 52 нелегални имигранти, които са се опитали да се прехвърлят от Турция в Гърция по нелегален път, са били задържани в околия Сеферхисар, провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Задържаните имигранти са били от Бирма /Мианмар/ и са били с кораб с украински флаг. Те са били задържани при операция на екипи на службата за крайбрежна охрана в Демирджилер и жандармерийски екипи в околия Урла. По случая са задържани двама украинци и трима турски граждани, пише вестникът.

Пакет от предложения за наказанията при посегателство срещу деца и жени разбуни правосъдните среди в Турция
17 октомври 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Държавния съвет /Върховния съд/ на Турция направиха изненадващи предложения за наказанията за посегателства срещу бебета, деца и жени, пише електронното издание “Хабертюрк”. На работна среща в министерството на правосъдието се очакваше да бъде обсъдено утежняването на наказанието за онези, които са посегнали на деца и жени. Вместо това обаче представителите на Върховния съд направиха интригуващи предложения в противоположната посока. Представителката на Съюза на адвокатите в Анкара Тюркай Асма се противопостави на предложенията. Депутатката от НРП Джанан Арътман също заяви, че ще се борят срещу тях. Представителите на Върховния съд поискаха наказанието за агресия и насилие, причинени от съпруга, да бъде намалено от 7 години затвор на наказание от 1 до 6 години с аргумента, че когато главата на семейството влезе в затвора, семейството изпада в хаос. Според предложението възрастта на пострадалите при наказанието за причинено сексуално насилие на деца над 15 години, което се наказва със затвор от 6 месеца до 2 години, да спадне на 14 години. Също така представителите на Държавния съвет предложиха възрастта за женитба да се свали от 17 на 14 години. Според внесените предложения се иска също пострадалите при сексуално посегателство момичета да могат да се женят при случай на бременност за своите насилници, посочва изданието.

Целта е престъпленията, особено тежките, да бъдат сведени до нула, заяви турският министър на правосъдието

17 октомври 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин заяви, че в много страни, в това число и европейски, се срещат случаи на убийства и никой не може да каже, че в неговата страна това не се случва, но целта е в Турция тези престъпления да бъдат сведени до нула, пише турският вестник “Сабах”. Турският министър на правосъдието каза това във връзка със смъртния случай на Шахин Енгин в затвора в Коджаели в резултат на упражнено насилие на колоквиум на средиземноморските страни в Анталия. Той отхвърли критиките към правителството относно политиката им за разкриване и намаляване на престъпленията. Шахин посочи, че в последните години е направено много за спада на престъпността, особено на убийствата, до равнището в други страни, но още трябва да се работи в тази насока, пише вестникът.

Турски печат: Премиерът Ердоган защити началника на Генералния щаб в атаката му към медиите
17 октомври 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус" Devam

“Радикал”: Глобалната финансова криза възпрепятства приватизацията на компанията за природен газ в Анкара
17 октомври 2008 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приватизацията на компанията за природен газ в турската столица Анкара “Башкент догалгаз” /Столичен природен газ/ ще бъде отложена, защото купувачите не могат да намерят финансови средства да изплатят задълженията си към общината, пише турският вестник “Радикал”. “Глобал ятъръм холдинг” /Глобален инвестиционен холдинг/, който притежава дял в “Башкент доалгаз” и получи разрешение за покурка на компанията, заяви, че докато финансовата ситуация в световен мащаб не се нормализира, проектът за покупка на енергийната компания няма да се реализира. От холдинга казаха, че докато не отмине кризата, няма да могат да извърши плащанията си. Таках кметът на Анкара Мелих Гьокчек, който взе решение за продажба на компанията “Башкент догалгаз” /Столичен природен газ/ с оглед изчистване на задълженията на “ЕГО”, е препятстван от глобалната финансова криза.
Когато беше обявен търгът на 14 март 2008 година най-голямата предложена сума дойде от консорциума “Глобал-Енергаз” – 1 милиард и 610 милиона долара. Според бюлетина на Международната банка за възстановяване и развитие за приватизацията на енергийната компания беше постигнато споразумение между консорциума и група от местни и чужди банки. Заради глобалната финансова криза обаче банките в момента не отпускат кредити, пише вестникът.

“Хюриет”: Локал на спортен клуб в Истанбул е бил нападнат с коктейл “Молотов” от неизвестни лица
17 октомври 2008 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Неизвестно лице или лица са хвърлили коктейл “Молотов” срещу локал на Анадолския спортен клуб в квартал Газиосманпаша в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Хвърлените през прозореца коктейли са прездизвикали пожар в кафенето. На мястото веднага са пристигнали противопожарни екипи, които бързо са загасили пожара. По случая е започнало разследване. Според разкази на очевидци нападателите са били двама души с маски на лицата. Задържани са съмнителни лица от района на заведението, пише вестникът.

Турция предостави материална помощ на армията на Македония
17 октомври 2008 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/Скопие. Турция предостави материална помощ на армията на Македония, предаде Анадолската агенция. В рамките на турската помощ за модернизиране на македонската армия Македония получава моторизирани автомобили, генератори и военни приспособления като военни чадъри и други материали, посочва агенцията.

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP