Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Анкара придвижва идеята за „Кавказки клуб”

29. 08. 2008

turkey_euАнкара придвижва идеята за „Кавказки клуб”

Гасан Насър

Турската дипломация активизира усилията си за реализирането на идеята за създаване на „Кавказки клуб”. Тя бе официално лансирана от премиера Реджеб Ердоган по време на посещението му в Москва и Тбилиси, осъществено непосредствено след прекратяването на огъня между армиите на двете държави. В тази светлина беше проведена среща между главния секретар на турското министерство на външните работи Юнал Чивек и руския заместник-външен министър Владимир Титов (бивш посланик в София). Пред турския вестник „Радикал” представител на руската страна пояснява, че става въпрос за турско предложение, което ще бъде обсъдено много внимателно. В същото време в Анкара заявяват, че не става въпрос за формирането на „съюз”, а за инициатива за сътрудничество, която да открие допирните точки в интересите на всички държави от региона.

Наблюдатели отбелязват, че създаването на международноправен субект, наречен „Кавказки съюз”, практически е невъзможно, тъй като интересите на потенциалните участници са твърде различни и откровено противоречиви. Примери в това отношение са следните реалности: Турция е член на НАТО, Грузия се стреми към такъв статут, но в същото време е във война с Русия, Армения и Азербайджан също са в състояние на война, а Анкара не поддържа дипломатически отношения с Ереван. На практика реалното състояние на политическата обстановка в Кавказ е израз на амалгама от скрити противопоставяния и открити военни конфликти. Следователно стремежът за изграждането на регионален съюз в контекста на правоспособен международноправен субект е пълна илюзия.

Идеята на Анкара е да се започне серия от посредничества от страна на държави от региона, които са в състояние да допринесат за преодоляването на пъзела от конфликти. Например, според руско официално лице, Москва би могла да се нагърби да придвижи напред спрените преговори между Армения и Азербайджан по спорния анклав Нагорни Карабах.

На този етап Баку е отговорило положително на създаването на своебразен регионален „клуб”, който със собствени сили да разреши или поне да се опита да разреши натрупаните конфликти в Кавказ. Според вестник „Заман”, близък до управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, в Москва гледат благосклонно на турските идеи. Доказателство в това отношение е фактът, че именно по тези идеи ще говорят идния понеделник турският външен министър Али Бабаджан и неговият руски колега Сергей Лавров, който се очаква да посети Анкара. Предвидено е руският първи дипломат да внесе допълнителни детайли за формирането на регионалната структура, в която се предвижда да влязат Русия, Турция, Грузия, Армения и Азербайджан.

Първите арменски отзиви, макар и неофициални, също са окуражителни. В статия, отпечатана в западен вестник, бившият външен министър на Ереван Уртан Оксаниян твърди, че създаването на регионален съюз за сигурност между Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Турция, Европа и САЩ би създало много добра предпоставка за изграждането на неутрален Кавказ. Според арменския общественик той ще бъде от полза на всички. Оксаниян отбелязва, че идеята не е нова. Тя е била лансирана в региона още през 1999 г., а Турция сега единствено я поставя отново на вниманието на местната и световната общественост. В тази връзка бившият дипломат номер едно в Еревен отстоява тезата, че своеобразен прототип би могла да бъде Организацията за черноморско икономическо сътруничество (ОЧИС). Все пак бившият арменски политик изразява съжаление, че въпреки очевидните й функции за сътрудничество и респективно за добросъседство, Турция не е отворила границите си с неговата родина, независимо от обстоятелството, че и двете държави са членки на ОЧИС. Въпреки това, според Оксаниян, предложението за създаване на нова регионална структура с подобни функции е възможност, която не трябва да бъде пропусната. Най-малкото поради това, че създаването на такъв „клуб” ще бъде придружено от засилени контакти на дипломатическо равнище, които ще са от голяма полза за разведряването на обстановката в региона след руско-грузинските военни действия.

Трудно предвидим е краят на тази политическа инициатива на Анкара. Арменският дипломат уместно напомня, че и до този момент съществуват международни организации, които – ако бяха по-ефективни, биха могли да намалят напрежението във взривоопасния кавказки регион. Тук възелът от конфликти е толкова силно заплетен, че нормалната човешка логика би квалифицирала усилията на турското МВнР като напразни и излишни. Все пак, често зад външно изглеждащото алогично, могат да бъдат постигнати „пробиви”, стига да е налице общата воля. Така всеки опит за омиротворяването на размирния Кавказ е добре дошъл.

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP