Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,29.08.08

В Турция арестуваха 21 предполагаеми членове на “Ал Кайда”
29 август 2008 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция арестува 21 предполагаеми членове на международната терористична мрежа “Ал Кайда” при мащабна операция в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, предаде АФП. Всички те са получили военно обучение в Афганистан и са подготвяли терористични атаки, съобщава турската агенция, без да посочва източниците, на които се позовава.

Експлозия разтърси фабрика в Турция
29 август 2008 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозия разтърси фабрика в турската провинция Кирикале и причини пожар, предаде агенция Ройтерс. Фабриката принадлежи на турската компания МКЕ, която е основен снабдител на армията.
На мястото на инцидента пристигнаха спасителни екипи, пожарна и линейки. От полицията не съобщават за ранени.

Експлозия във фабрика за барут в Къръккале предизвика пожар
29 август 2008 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Къръккале. Експлозия е станала във фабриката за барут “МКЕ” в Къръккале днес в 14,50 часа, предаде Анадолската агенция. В резултат на експлозията е възникнал пожар. Били са изпочупени стъклата на къщите и офисите в района. На мястото са пристигнали много линейки и пожарни коли. Пожар е възникнал и на близките земеделски площи в резултат на изхвърчалите искри. На мястото е пристигнал валията на Къръккале Мустафа Бахреттин Демирер. Започнало е разследване във връзка с инцидента.

Дълбоки петролни сондажи ще направи турската ТРАО в Черно море
29 август 2008 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Управителния съвет на Анонимното сътрудничество на турските петролни компании /ТРАО/ Мехмет Уйсал заяви, че от 2009 година за 5 години в турската акватория на Черно море ще бъдат направени 7-8 дълбоки петролни сондажа, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На семинар на тема “Утрешната стратегия в петрола”, организиран от изследователския център за стратегически технически и икономически проучвания, Уйсал изтъкна, че Турция има нарастващи енергийни нужди и през 2015 година ще има недостиг на природен газ. Той каза, че цел на ТРАО е да разшири търсенето и добива на петрол в Турция и посочи, че трябва да се правят много повече сондажи, особено в моретата. Уйсал посочи, че ТРАО ще засили проучванията особено в района на Туз гьолю /Соленото езеро/ между Коня и Аксарай. Той посочи, че интерес към участието в сондажите са проявили и компании.

Серж Саркисян очаква Абдуллах Гюл за мача на арменския и турския национален отбор в Ереван
29 август 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян очаква турския си колега Абдуллах Гюл за мача на арменския и турския национален отбор в Ереван, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според Саркисян това е една удобна възможност за подобряване и разширяване на отношенията между Армения и Турция и ще бъдат направени всякакви необходими приготовления за посрещането на един държавен глава. Арменският президент заяви подкрепа и за Кавказката платформа за стабилност. Той посочи също, че нямат някакви териториални претенции към Турция.

Характерът на националната държава в Турция не може да се разисква, каза генерал Илкер Башбуг
29 август 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг заяви, че не може да бъде поставян на разискване характерът на националната държава в Турция, предаде агенция АНКА. Башбуг посочи, че в епохата на глобализация се правят опити за разрушаване или отслабване на националната държава и за поставянето й под отгворност. Според новия началник на турския генерален щаб отслабването на националната държава означава да не се иска териториалната цялост на Турция.

Турски части започнаха операция срещу ПКК в провинция Тунджели заради очаквани терористични атаки
29 август 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Мащабна операция срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ започнаха турските сили в провинция Тунджели, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Заради получена информация от разузнавателните служби в Тунджели, че ПКК ще организира атентати по повод Деня на победата 30 август в Турция бяха засилени до най-висока степен мерките за сигурност в областта. Под денонощно наблюдение са взети местата, където ще бъдат организирани церемониите по случай празника. Започнала е също операция в полските райони на околиите Оваджък, Пюлюмюр, Чемишгезек, Хозат. Под контрол са били поставени всички стратегически проходни места в Мунзур Дагъ заради получено сведение, че там е проникнала група от ПКК, пише вестникът.

Турция ще приложи мерки срещу руските ТИР-ове, ако Русия не промени поведението си
29 август 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Търговската криза, която преживява Турция с Русия, се разраства, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. След сблъсъците си с Грузия Русия разпространи циркулярно писмо, с което разпореди ограничаването на вноса на турски стоки в страната. Руските митнически власти задържат турските стоки на границата, като ги броят поединично и бавят доставката им до търговските обекти. Тирове с конфекция чакат вече 3 седмици на границата. Решение за търговската криза с Русия все още не може да се намери и при положение, че Русия не промени поведението си, Турция ще приложи реципрочни мерки спрямо руските тирове. Държавният министър Кюршад Тюзмен посочи, че мерките ще бъдат обсъдени в началото на седмицата и прилагането им ще започне веднага след това. Той каза, че Турция подкрепя приемането на Русия в Световната търговска организация и се надява поведението на Русия да не е резултат на тълкуване, че Турция не я подкрепя в конфликта с Грузия.

“Хюриет”: Военният аташе на Турция в САЩ даде прием по случай Деня на победата 30 август
29 август 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Военният аташе на Турция в САЩ генерал-майор Хасан Хюсеин Демирарслан даде прием в посолството на Турция във Вашингтон по случай Деня на победата 30 август, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На приема са присъствали много представители на турската общност, командващият военноморските сили на САЩ адмирал Гари Ръфхед и заместник-министърът на отбраната на САЩ Ерик Еделман, както и представители на военни и дипломатически мисии в американската столица.

Косово назначи за свой посланик в Анкара възпитаник на университета Билкент
29 август 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Република Косово назначи свой посланик в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Той се казва Беким Сейдиу и е защитил докторат по международни отношения в университета Билкент в Анкара. Досега той е изпълнявал длъжността главен съветник по правата на човека в министерството на външните работи на Косово. За помощник на Сейдиу е назначен Гюнер Урея, който е завършил магистратура в Анкара и е работил като съветник в министерството на околната среда и благустройството. Още през април президентът на Косово Фатмир Сейдиу беше дал нареждане на министерството на външните работи за откриване на посолство в Анкара. Косово, която обяви независимост на 17 февруари, търси подкрепата на Турция като приятелска страна за признаване от страна на мюсюлманските страни, пише вестникът.

Оръжие от САЩ за базата Инджирлик конфискуваха турските власти на летището в Адана
29 август 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Адана. Оръжие, изпратено от САЩ след ремонт и реконструкция за базата Инджирлик, намираща се до турския град Адана, е било конфискувано от турските власти заради нередност в документите, пише турският вестник “Сабах”. Дългоцевно оръжие от американската въздушна база Инджирлик е било изпратено в САЩ за ремонт заради изтичане на определеното време за ползване, за което са били уведомени турското министерство на външните работи и турският генерален щаб. След ремонта им оръжията са били изпратени обратно със самолет на турските авиолинии до Истанбул, а след това до Адана. Турските митнически власти и полицейски екипи на летището в Адана обаче не са позволили преминаването през терминала на американското оръжие, тъй като не са били наред документите за него.

Турски печат: Довиждане за генерал Бююканът, здравейте за генерал Башбуг29 август 2008 09:57 Агенция "Фокус"Анкара. Турските всекидневници днес обръщат внимание на изказването на новия началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг на официалната церемония по приемането на поста от досегашния началник армейски генерал Яшар Бююканът. В публикация под заглавие “Предупреждение за религиозно групиране от Башбуг” вестник “Хюриет” представя подробно изказването на новия началник на турския генерален щаб. В изказването се посочва, че набирайки значителна икономическа мощ някои общности с религиозен характер се опитват да направляват икономиката на страната и да формират социално-политическия живот на турските граждани и да налагат социални особености, свързани с религията.Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Критични послания от генерал Башбуг” пише, че в словото си на церемонията по официалното встъпване в длъжност генерал Башбуг е отправил важни предупредителни послания по въпросите за светския характер, демокрацията, религиозното групиране, връзките с ЕС и САЩ. Той е изтъкнал, че турските въоръжени сили са на страната на принципите на Мустафа Кемал Ататюрк и няма да позволят разрушаването на националната държава.Вестник “Заман” също се спира на официалната церемония по предаването на поста в Генералния щаб като обръща внимание на факта, че поради закъснението си лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал не е бил допуснат на церемонията.В статия, озаглавена “Довиждане на Бююканът, здравей на Башбуг” вестник “Радикал” посочва, че досегашният началник на Генералния щаб армейски генерал Бююканът се е сбогувал с поста си, отправяйки важни послания към политиците и турското общество. Вестникът помества и доста интересни фотографии от официалната церемония в генералния щаб.

Яшар Бююканът предаде на официална церемония поста си на своя приемник армейски генерал Илкер Башбуг29 август 2008 09:15 Агенция "Фокус"Анкара. Новият началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг пое новия си пост от армейски генерал Яшар Бююканът, предаде Анадолската агенция. На официалната церемония по предаването на поста двамата високопоставени военни отправиха важни послания за функциите и ролята на турските въоръжени сили в живота на съвременна републиканска Турция.

Турция трябва да продължава да бъде гарант в Кипър, смятат Абдуллах Гюл и Мехмет Али Талят29 август 2008 08:52 Агенция "Фокус"Анкара/Никозия. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че е правилно Турция да продължава да бъде гарант в Кипър, предаде Анадолската агенция. Абдуллах Гюл и президентът на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят, който беше на работно посещение в Турция, дадоха пресконференция след срещата си в двореца “Чанкая”. Гюл подчерта всестранната подкрепа на страната си за кипърските турци и оцени тяхната борба като справедлива. Турският президент изрази надежда за положителен резултат от преговорния процес, започнал на 21 март. Той посочи, че Турция ще продължава да бъде гарант и да работи за установяването на мир и стабилност на острова и ще подкрепи процеса от преговори, които ще започнат на 3 септември.Президентът на Северен Кипър Мехмет Али Талят заяви от своя страна, че се надява до края на годината да има решение по кипърския въпрос. Той каза, че ще проявят търпение в тази насока, за да има положителен изход от преговорите. Талят оцени като много ползотворна ролята и дейността на Генералния секретар на ООН и неговия специален съветник за Кипър за това проблемът да бъде разрешен за кратко време. Талят изтъкна също, че няма да се откажат от гарантьорството на Турция, тъй като това е и международно решение.


“Гардиън”: Турската армия ще защитава светския режим в страната
29 август 2008 05:16 Агенция "Фокус"
Анкара. Един от най-старшите командващи на турската армия предупреди правителството, че то ще се изправи пред силна ответна реакция на армията, ако се опита да промени светския режим в страната, съобщава британският вестник “Гардиън”.
Генерал Ъшък Кошанер също обеща да обори местните критици, които, по неговите думи, несправедливо свързват армията с опита за преврат за сваляне на правителството известен като “Ергенекон” и се оплака, че борбата срещу жестоките кюрдски “терористи” е възпрепятствана от нов закон за човешките права, целящ увеличаването на шансовете за членство на Турция в ЕС, което е силно подкрепяно от правителството.
Коментарите бяха направени в условия, планирани да окажат максималния политически ефект - военна церемония, на която присъстваха турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и президентът Абдуллах Гюл, които миналият месец успяха да избегнат забрана за участие в политическия живот на страната, когато Конституционният съд почти реши да закрие управляващата в Турция “Партия на справедливостта и развитието” по обвинение в намеренията за преобразуването на Турция в ислямска държава.
Кошанер заяви, че армията е решена да защити светската държава, основана от Ататюрк и отхвърли обвиненията в намеса в политиката.
“Защитата на фундаменталните характеристиките на републиката не може да се смята за намеса във вътрешната политика”, каза той.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP