Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

САЩ и Турция готвят споразумение за преминаване на американски кораби през турските проливи

САЩ и Турция подготвят споразумение за преминаване на американски кораби през турските проливи Босфора и Дарданелите в посока към Грузия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на сътрудничка в пресслужбата на американското посолство в Анкара.

Виктория О' Конел казала, че представители на САЩ и Турция работят съвместно по изготвянето на споразумение, което да позволи да продължи хуманитарната дейност за Грузия. Тя пояснила, че не е съобщавала дали САЩ са отправили официално искане към турските власти, за да им бъде предоставена възможност за преминаване на кораби през проливите. "Не съм споменавала такова нещо. САЩ и Турция са в контакти за изготвяне на съответно споразумение", допълнила тя.

Руската агенция припомня, че миналата седмица турски и американски медии са съобщили, че Турция не е допуснала два американски кораба да преминат през проливите.

Турското външно министерство заяви, че морските превози през проливите са уредени от международната конвенция от Монтрьо и че според нея максималната водоизместимост на плавателните съдове не трябва да надвишава 45 хиляди тона, докато водоизместимостта на всеки американски кораб надвишава 69 хиляди тона.

Наблюдатели смятат, че това е и причината да се бави американската хуманитарна мисия в Грузия и че преговорите между Вашингтон и Акара целят именно решаването на този проблем.

Inform,19.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP