Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

В учебната програма по литература за 12 клас са включени романите "Нов живот" и "Безмълвната къща"
27.08.2008

Турският писател нобелист Орхан Памук, който бе съден за обида на собствената си държава, за пръв път през тази учебна година ще бъде изучаван в турските гимназии.

Решението е революционно, след като дълго време той бе преследван по обвинения за обида към "турската идентичност" заради твърденията му, че в Османската империя е имало арменски геноцид.

Писателят заяви, че по онова време са били избити 1 млн. арменци и 30 000 кюрди, но никой не смее да говори за това. През януари делото срещу него беше отменено.

След удостояването му с Нобелова награда за литература за 2006 г турското министерство на образованието обяви, че той ще бъде включен в учебните програми.

В учебниците по турски език и литература за 12 клас през учебната 2008-2009 г. фигурират две произведения на изтъкнатия писател. Едното е романът "Нов живот", издаден през 1995 г., който още тогава постигна рекорд по продажби. Другото е романът "Безмълвната къща".

Отделно е представен творчески портрет на писателя, негови мисли и възгледи за турската и световната литература.

Орхан Памук казва, че "не би искал да притеснява учениците, затова предпочита в учебниците да бъдат предложени занимателните текстове от романите му".

54-годишният писател (OrhanPamuk.net) е сред най-талантливите от своето поколение. Постмодерните му романи съчетават традициите на европейската литература и османската изящна словесност.

Той се радва на огромен успех. Продажбите на книгите му, преведени на над 60 езика, вкл. на български, се измерват в милиони, и то не само в Турция. Носител е на редица престижни турски и международни литературни награди.

През 2006 г.сп. "Тайм" го нареди сред 100-те най-влиятелни личности в света. През 2005 г. германските книгоиздатели му присъдиха престижната награда за мир.

Inform,27.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP