Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Последни новини

Турското правителство представи нова “пътна карта” за присъединяване към ЕС

20/08/2008

АНКАРА, Турция -- Правителството се подготвя за ускорена работа по кандидатура на страната за присъединяване към ЕС чрез проект за трета национална програма, съобщи в понеделник (18 август) заместник-премиерът Джемил Чичек. Чичек каза, че документът определя ангажиментите на правителството за следващите четири години и в него се предвиждат 131 законодателни промени, включително промени в конституцията. Чрез тези изменения законодателите искат да подобрят функционирането на съдебната власт и на други публични институции. Правителството изостана в дейностите във връзка с присъединяването миналото лято заради политически конфликти. Интересът на обществеността намалява заради подозрения за протакане от страна на представителите на ЕС. (Хюриет, Милиет, Търкиш Прес - 19/08/08)

Дванадесет полицейски служители бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат в Турция

20/08/2008

АНКАРА, Турция -- Дванадесет полицейски служители бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат в южната провинция Мерсин във вторник (19 август). Силите за сигурност са получили сигнал за подготовката на атентат с кола бомба срещу Регионална дирекция “Пътища”. Според полицията в автомобила е имало 30 кг експлозиви, които са се взривили, след като полицейските служители открили огън по колата. Все още не е установена самоличността на нападателя, който е загинал при взрива. (Хюриет, Милиет, Сабах - 20/08/08; Анадолска информационна агенция, ДХА, АП, Ройтерс, Си Ен Ен Търк, Синхуа - 19/08/08)

Президентът на Турция Гюл амнистира боледуващия бивш премиер Ербакан

20/08/2008

АНКАРА, Турция -- Президентът Абдула Гюл амнистира във вторник (19 август) бившия премиер ислямист Неджметин Ербакан, който излежаваше присъда от две години и половина за финансови злоупотреби. Гюл обоснова своето решение със здравословното състояние на 81-годишния Ербакан, който излежаваше присъдата си под домашен арест вместо в затвора. Той бе осъден за злоупотреба със средства, принадлежащи на неговата Партия на благоденствието, която по-късно бе забранена от съда. В края на миналия месец бившият лидер на кипърските турци Рауф Денкташ поиска присъдата на Ербакан да бъде отменена по време на среща в Никозия с Мустафа Исен, главен секретар на турския президент. (Заман, Хюриет, Ватан, Кумхюриет, Радикал, Сабах - 20/08/08; АФП, ДПА, АП - 19/08/08)

Турция: "Страданията в Судан трябва да бъдат прекратени"

20/08/2008

ИСТАНБУЛ, Турция -- Правата на човека трябва да се спазват и "кръвта и сълзите" в Дарфур трябва да спрат, заяви във вторник (19 август) турският президент Абдула Гюл на среща с президента на Судан Омар Хасан ал Башир, който е на посещение в страната. Срещата между тях се проведе в кулоарите на срещата на високо равнище за турско-африканско сътрудничество в Истанбул. Ал Башир, който е на първо посещение извън страната след повдигнатото през юли обвинение от международния наказателен съд, отхвърли повдигнатите срещу него обвинения във военни престъпления. Той заяви, че неговите сили не са отговорни за катастрофата в Дарфур, и обвини съда, че е част от “неоколониален” заговор. (Сабах - 20/08/08; Ройтерс, Търкиш Дейли Нюз, Заман - 19/08/08)

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP