Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция усилено се стреми към Африка

Анкара е разочарована от сътрудничеството си със ЗападаСнимка: ЕПА

18 от 50-те делегации в Истанбул се водят от президенти или премиери.

В Истанбул беше открит първият в историята турско-африкански икономически форум. В течение на три дни представители на 50 страни от Черния континент ще обсъдят с висшите ръководители на Турция перспективите за съвместни икономически проекти и мероприятия по задълбочаването на културното и отбранителното сътрудничество. Официална Анкара смята да предложи на лидерите на африканските страни собствен план за интензификация на всички сфери на дейности в отношенията си със страните от региона. Експертната общност предполага, че тази стъпка на Турция се вписва в логиката на последните събития - изглежда, Анкара е разочарована от сътрудничеството си със Запада и търси нов вектор на развитие. Африканците се отнесоха към истанбулската среща максимално сериозно -18 от 50-те делегации, пристигнали на нея, се оглавяват от президентите или правителствените глави. Освен това в най-големия турски град пристигнаха представители на Африканския съюз, Африканската банка за развитие, ООН и други международни организации, работещи на Черния континент. Интересното е, че един от лидерите, който тези дни се намира в Истанбул, е суданският президент Омар ал Башир, пристигнал на срещата специално за да обсъди ситуацията в провинция Дарфур. Трябва да се отбележи, че визитата на Ал Башир, обявен, както е известно, за издирване по обвинение за извършване на геноцид, вече е предизвикало дипломатически скандал - турската страна заяви, че не признава пълномощията на Международния наказателен съд (МНС) и затова отказва да предаде суданския лидер на Хага. „Турция се намира с трудно положение - Западът показа, че не е готов да отчита нейните интереси. Американците, нахлули в Ирак, създадоха на негова територия фактически независима кюрдска държава, превърнала се в плацдарм за кюрдските сепаратисти. Почти едновременно с това Европа даде да се разбере, че не е готова да приеме Турция в Европейския съюз. А последните събития в Пакистан, където САЩ по същество предадоха своя дългогодишен съюзник Первез Мушараф, само затвърдиха в Анкара съмненията относно правилността на безусловния съюз със Запада", смята шефът на аналитичната служба на компанията CrossMediaCommunications Александър Якуба.
Съгласно мнението на експерта именно с търсенето или опитите за създаване на „алтернативна координатна система" е свързано дистанцирането на официална Анкара от Запада, на първо място - от САЩ. Достатъчно е да припомним, че единствено Турция, която е един от „старите" членове на НАТО, изрази своята подкрепа за миротворческата операция на Русия в Южна Осетия не само на думи, но и на дела - изпратените към грузинските брегове кораби на ВМС на САЩ бяха забавени да преминат контролираните от турците проливи Босфор и Дарданели.
В Брюксел и Вашингтон много сериозно се отнасят към промяната в поведението на Анкара - не е изключено, че именно с този факт е свързано и обявеното изпращане в акваторията на Черно море на допълнителни бойни кораби на САЩ, Канада и Полша. Изглежда, че НАТО, загубила предишната си вяра в турския съюзник, се опитва да избегне настоящата история с проливите, когато в Черно море ще се наложи незабавно да бъде увеличена ударната групировка. „Турция иска да намери своето място в света - с това се обясняват и нейните контакти с Иран, и позицията й по Грузия, и сегашният опит да увеличи своето присъствие в Африка. Но да се направи изводът, доколко далеч Анкара е готова да стигне в преразглеждането на отношенията си със Запада, е рано да се говори - всичко това може да се окаже опит да се изтръгнат от САЩ и ЕС по-изгодни условия за сътрудничество", предполага Якуба.
Окончателна яснота относно африканските планове на Турция ще настъпи след приключването на срещата в неделя. В Истанбул е планирано провеждането наведнъж на няколко заключителни пресконференции, на които ще бъдат озвучени детайли на планираните тези дни проекти. Но още сега може да се каже, че Турция много сериозно подхожда към тяхната реализация - по данни на турското външно министерство още до края на тази година броят на турските дипломатически представителства на континента ще се увеличи от 12 до 31.

Inform,22.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP