Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,14.08.08

Турският премиер Ердоган изрази пълната подкрепа на Турция за териториалната цялост на Грузия
14 август 2008 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган изрази пълната подкрепа на Турция за териториалната цялост на Грузия на срещата си с грузинския президент Михаил Саакашвили в Тбилиси, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Турският премиер посочи пред грузинския президент, че турските граждани следят внимателно и с голямо безпокойство събитията в Грузия. Той заяви, че стабилността на Грузия е изключително важна за региона и припомни, че турският Червен полумесец е бил първият, който е изпратил хуманитарна помощ за Грузия. Ердоган изложи пред Саакашвили предложението си за Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество. От своя страна грузинският президент помоли за помощ във възстановяването на разрушените градове и пътища. Той каза също, че нападението над петролопровите и газопроводите, минаващи през Грузия, има стратегическо значение и това е била една от истинските цели на Русия.

Абддуллах Гюл се среща с Махмуд Ахмадинеджад в резиденция “Чъраган” в Истанбул
14 август 2008 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Абдуллах Гюл посрещна президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в лятната резиденция “Чъраган” в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Гюл посрещна иранския президент в 14,20 часа. Ахмадинеджад пристигна в президнтската резиденция, съпровождан от конвой от 30 автомобили. От турска страна на срещата присъства и министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер. Според програмата двамата президенти ще обсъдят ядрената програма на Иран, борбата срещу тероризма и мерките срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, последното развитие на събитията в Грузия. Утре Гюл и Ахмадинеджад ще участват в иранско-турския бизнес форум, който ще се състои в пак резиденцията.

Граничният пункт Сарп между Турция и Грузия отново бе затворен заради известията за бомбардировки
14 август 2008 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Граничният пункт Сарп между Турция и Грузия отново беше затворен заради известия за бомбардировки в кавказката република, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. След като вчера сутринта пунктът Сарп на турско-грузинската граница беше отворен след информация за примирие между воюващите страни, днес шофьори на ТИР-ове, идващи от Грузия, казаха при влизане на турска територия, че в град Гори отново има бомбардировки. В тази връзка граничните власти затвориха пункта и на границата се е образувала опашка от ТИР-ове и коли, които чакат от началото на конфликта от 8-ми август насам. Според думите на шофьори на ТИР-ове, пътуващи от Италия и Германия през Турция за Грузия, поради проблемите в Грузия и липсата на сигурност за живота им те предпочитат да чакат. По информация на шофьори на турски ТИР-ове, идващи от Грузия, в Гори и други райони на Грузия ТИР-овете са били нападани и ограбвани. По думите на един от шофьорите руски войници са свалили влекачите на ТИР-овете на негови колеги при опит да преминат през руски пункт.

Терористите от ПКК проникват в Турция вече през Иран
14 август 2008 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ започнаха да използват границата с Иран за преминаване в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Членовете на ПКК, които преминаваха досега от Северен Ирак в Турция, заради многобройните операции в района се насочиха към иранско-турската граница. Според сведения на турското разузнаване те използват помощта на разклонението на ПКК в Иран – ПЖАК. Стигайки през Иран до Ван, терористите следват маршрута на нелегалния трафик на дрога и нелегално гориво през околиите Башкале, Сарай и Йозалп, след което през Муш се насочват към полските райони на Тунджели, Ерзинджан и Елязъг, чакайки заповеди за терористични действия. Според информацията терористите се възползват от преминаването на нелегални имигранти на границата и се смесват с тях. Жителите на някои гранични села оказват помощ на терористите, а за някои кметски наместници се мята, че са направо членове на ПКК, пише вестникът.

След петото намаление на цената за месец бензинът в Турция остава по-скъп от януарския
14 август 2008 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на последния месец за пети път бяха намалени цените на бензина в Турция и литър безоловен бензин А 95 вече струва 3,28 турски лири /около 3,30 лева/, пише днес вестник “Хюриет”. Последното намаление е с 4 куруша на литър, а през последния един месец възлиза общо на 7%. През юли цената на бензина в Турция достигна рекордното равнище от 3,51 турски лири. Сегашната цена от 3,28 турски лири обаче все още е с 6,8% по-висока от цената на бензина в началото на тази година.

АФП: Махмуд Ахмадинеджад пристигна в Турция за преговори по двустранните отношения
14 август 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пристигна в Турция за преговори по двустранните отношения и предизвикващата противоречиви реакции ядрена програма на Техеран, предаде АФП.
Програмата на двудневното посещение предвижда среща с турския президент Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган в петък. Преди да отпътува Ахмадинеджад ще направи обръщение пред турски бизнесмени.
Очаква се преговорите му с турското ръководство да се фокусират върху начините за развитие на по-близко сътрудничество между двете съседни страни, както и нарастващото напрежение във връзка с ядрената програма на Иран, за която Западът подозира, че е параван за оръжейни разработки.

"Радикал": Отношението към мюсюлманската забрадка става критерий за избора на ректори в Турция
14 август 2008 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над половината от одобрените от Висшият учебен съвет кандидати за ректори на новите 23 университета в Турция са привърженици на свободното носене на мюсюлмански забрадки в учебните заведения, пише днес вестник “Радикал”. Cъветът избра измежду 517 кандидати 69 /по трима кандидати за университет/. Списъкът е представен на президента Абдуллах Гюл, който ще определи ректорите и ще издаде указ за назначаването им.
36 от всичките 69 кандидати, включени в този списък, са привърженици на свободното носене на мюсюлмански забрадки в турските университети. По този начин като нов критерий за определяне на ректори на турските университети се утвърждава мюсюлманската забрадка, коментира всекидневникът.

Агенция “Фокус” припомня:
Въпросът за носенето на мюсюлмански забрадки в турските университети и държавни институции е в центъра на политическия живот на Турция през последните месеци. Правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган стана инициатор за премахване на съществуващата забрана за забрадките. Президентът Абдуллах Гюл подписа през февруари 2008 г. приетите от парламента конституционните промени, които разрешават носене на забрадки в университетите. Промените срещнаха съпротива сред академичните среди в страната, както и от страна на политически партии. През юни т. г. Конституционният съд отмени решението на парламента с мотива, че законът за промените е в противоречие със светския характер на конституцията. Позицията на правителството и на управляващата партия за забрадките бе сред основните мотиви на главния прокурор на Турция да започне дело за закриване на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган заради действията й срещу светските устои на държавата. В края на юли т.г. Конституционният съд реши да не забранява проислямската ПСР, но й наложи финансови санкции.

Седем членове на прокюрдската партия в Турция са задържани в провинция Адана
14 август 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Адана. Екипи на жандармерията са задържали седем членове на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в провинция Адана, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Между задържаните е заместник кметът на община Якапънар - Бурхан Арас. Това е станало след получена разузнавателна информация, че те подготвят шумно честване на 15 август, когато е годишнината от първите въоръжени действия от Кюрдската работническа партия /ПКК/. При строги мерки за сигурност задържаните са отведени за разпити в жандармерийското командване, след което ще бъдат изправени пред съда.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристигна в Истанбул
14 август 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристигна в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Ахмадинеджад беше посрещнат на летище Ататюрк от държавния министър Мехмет Шимшек и валията на Истанбул Муаммер Гюлер при засилени мерки за сигурност.

Полицията в Истанбул е вдигната на крак заради посещението на Махмуд Ахмадинеджад
14 август 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул е вдигната на крак заради посещението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Полицейските коли със специални термокамери чакат на летището Ататюрк в Истанбул. Всички пътища по маршрута, по който ще мине кортежът на иранския президент, са затворени за движение. В района на летището са взети засилени мерки за сигурност. Полицейски хеликоптер извършва дежурни полети за охрана на сигурността. Настанени са и специални екипи по високите части на високите сгради, пише вестникът.

Пакет с боеприпаси и офицерски чинове е бил открит край река в Истанбул
14 август 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пакет с 40 броя патрони Г-3, шпиндели за ръчни бомби и офицерски чинове е бил намерен край река Джендере в квартал Кягътхане, Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Пакетът с бойните материали е бил открит по време на почистване на района от група хигиенисти. Пакетът с бойните материали и военните принадлежности е предаден за изследване в полицията. Екипът за почистване е предположил, че в пакета има бомба, но специалисти по обезвреждане на бомби са установили, че няма такава. Пакетът е бил отнесен веднага в полицията и по случая е започнало разследване, пише вестникът.

12 души са задържани при операция срещу ПКК в провинция Адана, Южна Турция
14 август 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Адана. 12 души са били задържани при операция срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в провинция Адана, Южна Турция, предаде Анадолската агенция. Сред задържаните се намират и кметовете на общините Якапънар и Кючюк Дикили, принадлежащи към околия Юрегир.

Турският премиер Ердоган е в Тбилиси
14 август 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на посещение в грузинската столица Тбилиси, предаде Анадолската агенция. След като посети изненадващо Москва и разговаря с руския премиер Владимир Путин и руския президент Дмитрий Медведев, Ердоган ще обсъди с грузинските държавни лица военния конфликт в Южна Осетия и пътищата за постигане на мир. На летището в Тбилиси турският премиер беше посрещнат от премиера на Грузия Ладо Гургенидзе, посланика на Турция в Грузия Ертан Тезгьоз и други държавни представители. В резиденцията на грузинския държавен глава Ердоган ще се срещне на четири очи с президента на Грузия Михаил Саакашвили. Турският премиер е съпровождан от министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан, посочва агенцията.

“Милиет”: ПСР не се извади поука от решението на Конституционния съд, смята Дениз Байкал
14 август 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ не си е взела поука от решението на Конституционния съд по делото за нейното закриване, пише днес вестник “Милиет”. По този повод Дениз Байкал посочва: “Очаквах ревизия на кабинета, не се случи. Сигнал, че не са си взели поука са и последните назначения на ректори на университети”.

Си Ен Ен Тюрк: Двама турски журналисти бяха ранени в Южна Осетия
14 август 2008 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двама турски журналисти бяха ранени при въоръжено нападение в Южна Осетия, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.
Операторът на телевизионния “Канал Тюрк” Гюрай Ервин и кореспондентът Левент Йозтюрк пристигнаха към полунощ на летище Ататюрк в Истанбул със специален самолет на собственика на “Канал Тюрк” Акън Ипек. Настанени са на лечение в германската болница.
Ервин има дълбока рана от куршум в лявото рамо, а Йозтюрк има дълбоко разкъсване над лявото око. Раните и на двамата журналиста са се инфектирали. Няма опасност за живота им, но все още не са излезли от дълбоката травма на преживяното.

“Заман”: Турция посреща Ахмадинеджад в един критичен период
14 август 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Белград.. Днес Турция посреща президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в един критичен период на постоянно изостряне на напрежението между Техеран и Запада във връзка с иранската ядрена програма, коментира вестник “Заман”. Анкара определя собствената си роля в тази криза като “улесняваща”. Тя ще посочи на иранското ръководство, че “има правото да развива дейност за използване на ядрената енергия за мирни цели”, но същевременно ще направи серия от “внушения” за разрешаването на проблема, посочва изданието.

“Сабах”: Яшар Бююканът ще бъде удостоен с най-високо държавно отличие – “Държавен почетен орден”
14 август 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на турската армия армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август преминава в запаса, ще бъде удостоен с най-високото държавно отличие –“Държавен почетен орден”, пише днес вестник “Сабах”. За целта е направено предложение за издаване на президентски указ. Отличието ще бъде връчено от президента Абдуллах Гюл. За последно с най-високото държавно турско отличие са наградени бившият началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок и кралят на Саудитска Арабия Абдуллах.

“Сабах”: Турция не е посредник в уреждане на проблемите между Иран и САЩ, смята Ахмадинеджад
14 август 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. В навечерието на посещението си в Турция президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заявява, че Турция е велика страна и пояснява: “Турция и Иран винаги са били велики сили. Обединението на двете страни е от полза за всички, но има и такива, които не искат това. Нашата сила е силата на приятелството и мира”, пише турският вестник "Сабах". На въпрос за ролята на Турция за уреждане на проблемите на неговата страна със САЩ Ахмединеджад отговаря: “Турция не е посредник, но усилията й са важни. Усилията на нашите приятели са много важни за нас”.

“Хюриет”: Кремъл одобри Кавказкия пакт
14 август 2008 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Висшето държавно ръководство на Русия показа значението, което отдава на Турция за разрешаването на кризата в Кавказ, с един рядко срещан протокол, пише днес вестник “Хюриет”. Пристигналият на изненадваща визита в Москва турски премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с цялото висше държавно ръководство на Русия като премиера Владимир Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров на работен обяд и там беше дадена зелена светлина на предложения от Анкара пакт за стабилност и сътрудничество в Кавказ.
Това даде основание за коментарите, че посетилият преди това Москва с посредническа мисия френски президент Никола Саркози, е “останал в сянка”.
В кратки изления Ердоган посочи, че Турция и Русия подкрепят усилията за създаване на пакт за стабилност в Кавказ. Днес Ердоган заминава за Тбилиси и ще се срещне с грузинския президент Михаил Саакашвили.

Премиерът на Турция ще посети Тбилиси

14 август 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Тбилиси, съобщават медиите. След грузинската столица Ердоган ще посети засегнатите от сблъсъците райони на страната.
Вчера турският премиер изненадващо посети Москва, където се срещна с президента и премиера на Русия Дмитрий Медведев и Владимир Путин.

Иранският президент е на посещение в Турция
14 август 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е на посещение в Турция, съобщават медиите. Визитата му приключва утре.
Турската и иранската делегация ще подпишат споразумения в областта на енергетиката, транспорта и комуникациите и граничната сигурност.
Планирана е среща с турския президент Абдуллах Гюл.
Иранският президент ще има среща и с ирански граждани, живеещи в Истанбул.

Турски печат: Ердоган - в района на войната
14 август 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара.Изненадващата визита на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Москва и в Тбилиси и започващата днес в Истанбул работна визита на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” пише, че премиерът Ердоган се е намесил, за да съдейства за осигуряване на мира в Кавказ и изненадващо е заминал за Москва, където първо се е срещнал с руския президент Дмитрий Медведев, а след това е разговарял с премиера на Русия Владимир Путин. Днес Ердоган ще посети и Тбилиси и с това отива в района на войната в Грузия, посочва вестник “Сабах”.
Вестник “Радикал” също информира за изненадващите визити на Ердоган в Москва и Тбилиси, с които цели да даде своя принос за мира и създаването на обстановка на стабилност в района. Ердоган е придружаван от министъра на външните работни Али Бабаджан.
Вестник “Хюриет” обръща внимание, че днес започва работно посещение на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в Турция, което по една или друга причина не можеше да се осъществи от 2005 г. до сега главно поради обструкциите на бившия турски президент Ахмет Недждет Сезер. Визитата е определена като работна и е насочена към Истанбул поради нежеланието Ахмадинеджад да посети мавзолея на Ататюрк в Анкара – Анъткабир.
Вестник “Милиет” също се спира на дискусионния елемент на започващата днес визита на Ахмединеджад в Турция. От иранска страна обясняват насочването на посещението на Ахмадинеджад към Истанбул с обстоятелството, че “по това време на годината турските представители и без това се намират именно в Истанбул”.
Вестник “Заман” припомня, че днес управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ отбелязва 7-та годишнина от своето създаване. ПСР е учредена на 14 август 2001 г. Тази година няма да има чествания на годишнината, а това ще стане през 2011 г., когато ще бъде отбелязана 10-та годишнина на ПСР.

Анадолска агенция: Анкара и Москва ще се заемат с реализиране на пакта за стабилност и сътрудничество в Кавказ
14 август 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е в Москва, предава <Β>Анадолската агенция. От там той заяви, че министрите на външните работи на двете страни бързо ще се заемат с реализиране на предложения от Анкара пакт за стабилност и сътрудничество в Кавказ. В Москва Ердоган се срещна в президента на Русия Димитрий Медведев и участва в работен обяд с премиера Владимир Путин и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.
След срещите Ердоган заяви, че е било разговаряно за икономически, политически, културни и военни аспекти на отношенията между Турция и Русия, а също така и за туризма. Разменени са били и мнения за събитията в Южна Осетия. На въпрос на журналисти каква помощ може да окаже Турция за мира и постиганото споразумение за прекратяване на огъня в Грузия, Ердоган изтъкна, че външният министър Али Бабаджан е провел срещи с министрите на външните работи на Русия, Грузия и САЩ и в резултат на тези срещи са последвали действия в района на страните от ЕС. “Тези дейности понастоящем са стигнали до известен етап. Ако в последващия период не последват стъпки, които да застрашат мира, както предполагам, че ще стане, тази работа ще приключи”, посочва турският премиер.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP