Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Youtube отново е на свобода

Турция вдигна тримесечната си блокада на сайта

След акция на 412 турски сайта срещу интернет цензурата турският съд взе решение да отблокира сайта Youtube.

За първи път Турция спря достъпа до сайта през май миналата година.

Чрез доброволното си прекратяване на работата протестиращите сайтове в Турция се обявиха и срещу спирането на още 852 сайта от закона. Забраните са по член от турския наказателен кодекс, в който освен обиди към Ататюрк се наказват и разпространението на детска порнография и подстрекаването към самоубийство.

Сайтът нееднократно е бил забраняван и в други страни, припомнят агенциите. В Тайланд властите са обидени на Youtube заради появата на филмче, оскърбяващо личността на краля. През април Youtube беше блокиран в редица ислямски държави заради 17-минутния филм "Фитна", съдържащ цитати от Корана на фона на кадри от 11 септември в САЩ и терористичния акт в Мадрид. В Индонезия блокираха социалната мрежа My Space. Последна забрана за сайт стана в Китай по време на олимпийските игри, когато iTune Store разпространи песен в защита на Тибет, изпълнявана от Стинг, Моби и Аланис Морисет. Певците призоваха спортистите, подкрепящи протеста, да свалят песента от сайта по време на игрите. Китай вдигна блокировката си в сряда без никакъв коментар.

Ефективни ли са тези забрани? За ловките интернет сърфисти спирането на сайтове се оказва лесно препятствие. По време на забраната на Youtube половин милион турски потребители са влизали в него ежедневно, използвайки прокси-сървъри.

със съкращения

Inform,август 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP