Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,12.08.08

ДХА: 75-годишен наркопласьор е задържан в провинция Газиантеп
12 август 2008 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. В провинция Газиантеп, Югоизточна Турция, е задържан 75-годишен наркопласьор, по обвинение, че продава наркотични хапчета на младежи, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Арестуваният Хюсеин Йълдъръм се е пенсионирал след работа в турските пощи и е бил заловен с 30 хапчета екстази. Преди това е влизал в затвора седем пъти отново по обвинения за “продажба и използване на наркотици”. В момента синът му също е в затвора заради наркотици, посочва агенцията.

ДХА: За три месеца в река Тигър са се удавили 14 души
12 август 2008 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Четиринайсет души са се удавили само през последните три месеца в река Тигър край Диарбекир, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Общо през последните четири години броят на удавените в реката е 47 души: през 2005 г. – 10 души, през 2006 г. – 15 души, през 2007 г. – 8 души и досега през 2008 г. – 14 души.

“Милиет": ПКК пере пари в Италия чрез фирма за разпространение на месо
12 август 2008 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Модена/Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ пере парите си, които печели в Европа, чрез фирмата за разпространение на месо за дюнери в италианския град Модена, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Според информация от източниците за сигурност, за да преодолее финансовата и кадровата си криза, в която е изпаднала, ПКК, имаща финансови постъпления в Европа от “дарения”, “помощи”, “трафик на дрога и хора”, “данъци”, е започнала да пере пари през фирма за дюнери в Италия. Според информацията отговарящият на ПКК за Европа Сабри Ок е изпратил в Модена, Италия, Джафер Т. за създаване на фирма за снабдяване с месо. Чрез подставени фирми Джафер Т. е осигурявал много сериозни финансови постъпления за организацията. Той е бил “касата” на организацията в Модена и е давал големи средства като “дарение” на община Модена, срещу което тя е запазвала мълчание за действията на терористичната организация.
По време на визитата си в Северен Ирак през изминалия месец заместник-министърът на външните работи на Италия Джовани Вернети беше запитан за дейността на ПКК в Италия, която се възползва от пропуските за законите и си осигурява финансови постъпления от незаконна дейност. Италианският заместник-външен министър отговори, че Италия определя ПКК като терористична организация.

Грузия иска да въвлече Турция на своя страна във войната, казаха от Руския генерален щаб
12 август 2008 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руският генерален щаб заяви, че Грузия иска да въвлече Турция във военния конфликт, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. На пресконференция в Москва руският генерален щаб отправи важни послания към Анкара. Заместник-началникът на Генералния щаб Анатолий Ноговицин заяви, че твърденията, че руски самолети са бомбардирали петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан са провокация на грузинската страна. Той посочи, че грузинската страна иска да разшири територията на конфликта и да въвлече в него Турция на своя страна. Той каза също, че по време на американската окупация на Ирак този петролопровод е бил бомбардиран, от което не е имало големи последици.

Влизането на турски граждани и турски автомобили в Грузия през граничния пункт Сарп беше забранен
12 август 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влизането на турски граждани и турски автомобили в Грузия през граничния пункт Сарп беше забранен, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. С бомбардировките на Русия над Грузия е въведена забрана за преминаване на турски граждани и турски коли през граничния пункт Сарп, който е изходът към Кавказ. На границата се позволява преминаването само на чуждестранни автомобили и превозни средства. На граничния пункт са се струпали много грузински граждани, които бягат от бомбите. По думите на шофьорите на ТИР-ове, които преминават от Грузия в Турция, навсякъде по пътя им до границата е имало военни части. Те посочват, че грузинските граждани са затворили магазините и офисите си и са се струпали в Батуми, който е близо до границата с Турция.

4 души са осъдени на затвор в Ескишехир за участие в международен трафик на наркотици
12 август 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. 4 души, задържани за участие в трафик на наркотици при операция на граничния пункт Капъкуле, са вкарани в затвора в Ескишехир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При операция под кодовото име “Ес Транс”, организирана от полицията в Ескишехир, бяха задържани 4 души - Пънар Алтънбаш, Ерол Ибили, Мевлют Саръ и Байрам Демир при опита да излязат с ТИР през граничния пункт Капъкуле. При претърсването на ТИР-а в частта на задните му колела са били открити пакети хероин с общо количество 150 килограма и 240 грама. Операцията на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Ескишехир е продължила 3 месеца. Съдът е разпоредил също конфискация на имущество на задържаните – автомобил “Фолксваген пасат” модел 2008 година, джип “Хюндай Тъксън” също модел 2008 и оръжие, открито в тези два автомобила. Задържаните по случая Пънар Алтънбаш, Ерол Ибили, Мевлют Саръ и Байрам Демир са осъдени за извършване на престъпления, членуване в забранена организация, участие в международен трафик на дрога, разпространение на наркотични вещества.

“Сабах”: Починал е Дурсун Караташ, лидер на турска терористична организация
Брюксел/Анкара. В Брюксел в болница е починал лидерът на крайнолявата терористична организация Революционна народноосвободителна партия-Фронт /DHKP-C/ Дурсун Караташ, пише днес турският вестник “Сабах”. По-рано имаше съобщения, че е починал, но впоследствие те бяха опровергавани. От известно време Караташ, който е издирван по обвинения в тероризъм, се е лекувал от рак в болница в Брюксел.

Агенция “Фокус” припомня:

Дурсун Караташ е роден през 1953 г. в провинция Елязъг. През 1978 г. формира фракцията “Революционна левица” /”Девримджи Сол”/ в дружеството при истанбулския технически университет. Създадената от него организация убива тогавашния премиер Нихат Ерим и заместник генералния председател на Партията на националистическото движение /ПНД/ Гюн Сазак.
След последния военен преврат от 12 септември 1980 г. Караташ е задържан на 30 септември и на 3 ноември 1980 г. е вкаран в затвора. Осъден е на смърт, но впоследствие присъдата е заменена с доживотен затвор. В продължение на девет години ръководи организацията от затвора. На 25 октомври 1989 г. успява да избяга от затвора Байрампаша в Истанбул заедно с втория човек в организацията Бедри Яган.
Преминава в Европа и досега е живял нелегално и с фалшиви документи в различни европейски страни - Германия, Великобритания, Франция, Гърция, Белгия и Холандия. През 1994 г. ръководената от него организация се преименува на
Революционна народноосвободителна партия-Фронт /DHKP-C/.
На 9 септември 1994 г. е арестуван във Франция и след като престоява четири месеца в затвора, е пуснат на свобода на 26 януари 1995 г.

Обнародвани са промените за тримесечното регулиране на цената на природния газ в Турция
12 август 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за регулиране на енергийния пазар в Турция направи поправки за увеличаване на цената на природния газ на всяко тримесечие, като цената на електроенергията, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Промяната в ръководството за управление на ценовите тарифи за природния газ на пазара беше обнародван в “Държавен вестник”. Промените на тарифите ще бъдат изготвяни от юридически лица и ще бъдат представяни на съвета 90 дни преди влизането им в действие. При изготвянето на тарифите ще се вземат пред вид инфлацията и други фактори на пазара.

“Хюриет”, Турция: Кой тласна грузинския лидер?
12 август 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. В международните среди все повече намалява броят на тези, които смятат, че президентът на Грузия Михаил Саакашвили на своя глава е взел решението за военна операция в Южна Осетия, където напоследък Москва действително е засилила своята дейност, пише турската журналистка Фераи Тънч в публикация във вестник “Хюриет”. Твърди се, че влияние за това решение по-специално е оказала визитата на Саакашвили в САЩ и срещата му с президента Джордж Буш в Овалния кабинет и последвалото след тази визита посещение на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в Тбилиси. Може би не са му казали открито “Хайде, влизай!”, но със сигурност са го окуражили и това въобще не подлежи на съмнение, се казва в текста.
Обаче още отсега е съвсем ясно, че въобще не е възможно Вашингтон, който се стреми да разнообрази източниците и трасетата на енергийните доставки и това е едно от основните направления на неговата енергийна и външна политика, да пренебрегне сигурността на Грузия, която е един от най-важните пунктове по пътя на каспийския петрол до световните пазари, посочва авторът.

Турция трябва да изработи незабавно цивилна и демократична конституция, каза опозиционен лидер
12 август 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анталия. Председателят на Демократическата партия в Турция Сюлейман Солу заяви, че действащата конституция незабавно трябва да се замени с цивилна и демократична конституция, пише електронното издание Генчтюркхабер. На среща с Дружеството на журналистите в Анталия Сойлу каза, че е необходимо Турция да изготви конституция, която ще я въведе в 21 век. По повод промените в конституцията на член 10 и член 42, засягащи носенето на забрадки в университетите, Сойлу каза, че решението на Конституционния съд е показало неговата опека над парламента. Той изтъкна, че съществуващият парламент изцяло затваря пътя на промяна на конституцията. Сойлу посочи, че неговата партия има намерение да подпише “бяло споразумение” с нацията и да предложи реформистка политика по отношение на младите, жените, децата, образованието, здравеопазването, демократичните права и свободи, свободата на съвестта, насочена към изграждане на истинска демокрация.

Турската жандармерия задържа 56 нелегални имигранти в провинция Одрин
12 август 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на жандармерията и на гранични войски са задържали в околия Ипсала на провинция Одрин 56 нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат незаконно турско-гръцката граница, предава Анадолската агенция. Задържаните са граждани на Китай, Палестинската автономия, Ирак, Мианмар, Грузия и Пакистан. Предадени са на одринската дирекция по сигурността, за да бъдат експулсирани от страната.

Грузинци протестираха в турския град Самсун срещу Русия
12 август 2008 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Самсун. Група грузинци, живеещи и работещи в Турция, протестираха в град Самсун, Северна Турция, срещу Русия заради въоръжената й намеса в Южна Осетия, предава Анадолската агенция. Работещите на общинския пазар за чужденци в Самсун грузинци се събраха пред входа на пазара с грузински знамена в ръце и скандираха лозунги срещу Русия. Протестиращите призоваха час по-скоро да бъде прекратена войната в Грузия. От името на протестиращите грузинката Мариана Гозалина посочи, че възможностите на Грузия са ограничени и поради това последиците от войната ще бъдат много тежки за страната. След протеста групата се разпръсна без инциденти, посочва агенцията.

Джон Маккейн предлага САЩ да работят с Турция и Азербайджан за сигурността на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан
12 август 2008 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Пенсилвания/Анкара. Сенаторът и кандидат на Републиканската партия за президент Джон Маккейн предложи САЩ да работят заедно с Турция и Азербайджан за гарантиране сигурността на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, предава Анадолската агенция. Продължаващият кампанията си в щата Пенсилвания Джон Маккейн, който е известен с твърдия си подход към Русия, използва израза: “Срещу агресията на Русия на опасност са изложени независимостта на Грузия и самото съществуване на избраното по демократичен начин правителство на страната” и призова западния свят да се обедини срещу тази заплаха. Маккейн поиска също да бъдат направени стъпки за осигуряване запазването на независимостта на Украйна и на други обезпокоени страни в района, за което САЩ трябва да продължат своето партньорство с тези страни, посочва агенцията.
Кандидатът на републиканците за президент предложи също спешно да се свика заседание на Съвета на НАТО.

“Хюриет”: 10 килограма наркотик са заловени в автобус в Елязъг
12 август 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Елязъг. 10 килограма наркотик на прах са били заловени в автобус в Елязъг, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Жандармерийски екипи в околия Сивридже са спрели между Елязъг и Диарбекир автобус, пътуващ от Диарбекир за Истанбул. Екипите са открили в чантата на М. А. - 35-годишен, 10 килограма и 100 грама наркотик, а в чантата на Р.С. - 34-годишен, 10 грама наркотик. Двамата са задържани и отведени в полицията. По случая е започнало разследване.

Трима работници загинаха, а 12 са ранени при трудова злополука в корабостроителница в Тузла, Истанбул
12 август 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима работници загинаха, а други 12 са ранени при трудова злополука в корабостроителница в Тузла в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен. При извършване на контролен преглед на танкер, тежащ 12 тона и 500 килограма, в едно от предприятията в Тузла са загинали работниците Емрах Вароглу /19-годишен/, Рамазан Ергюн /36-годишен/ и Рамазан Четинкая /25-годишен/. Злополуката е станала при смъкване на корабната лодка за изпробване. Те са били затиснати, след което са се удавили във водата, а ранените при злополуката са били откарани в медицинския център ГИСПИР и болницата “Д-р Лютфи Кърдар”. Мястото на злополуката е било посетено от валията на Истанбул Муаммер Гюлер. По повод многобройните трудови злополуки в коробостроителниците в Тузла, които завършват с печален край, той посочи, че непременно техническите експертизи трябва да бъдат извършвани от инженерно-технически екипи, но е неизбежно участието и на работници. След злополуката работници от предприятието са организирали протести за засилване на мерките за сигурност и безопасност на труда заради многото трудови злополуки с фатален край, посочва телевизията.

“Сабах”: Терорист бе убит при опит да взриви полицейска сграда в Югозападна Турция
12 август 2008 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Хатай. Един терорист е убит във възникнала престрелка след опита му да взриви сградата на специалните сили на полицията в провинция Хатай, Югозападна Турция, пише днес вестник “Сабах”. Терористичното нападение станало в нощта срещу понеделник, към 2.30 ч. Терористът от ПКК поставил в основите на сградата 15 кг пластичен взрив, който трябвало да бъде взривен дистанционно. Атентаторът бил забелязан и при възникналата престрелка бил убит, а взривното устройство - обезвредено. Количеството взрив е било достатъчно да вдигне във въздуха двуетажната сграда и да нанесе сериозни поражения на близките жилищни сгради. В момента на терористичното нападение в сградата са се намирали около 50 полицаи от специалните части.

ДЖИХАН: Двама грузински футболисти в Турция са готови да се върнат в Грузия и да се сражават
12 август 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Известните в Турция футболисти от грузински произход братя близнаци Арджил и Шота Арвеладзе, които навремето играеха в Трабзонспор, са готови да се върнат в Грузия и да се сражават, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Двамата футболисти заявиха, че Русия убива невинни хора в Грузия, а светът не се противопоставя на това и остава безмълвен свидетел на извършваните престъпления. Арджил и Шота посочват, че ако се наложи, са готови да се сражават за родината си и че много се безпокоят за своите близки и роднини в Грузия. Арджил замина със самолет за Батуми, за да ги издири и да установи контакт с тях, посочва агенцията.

“Сабах”: Деветима военнослужещи загинаха при експлозия на мина в Източна Турция
12 август 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Деветима турски военни загинаха при експлозия на мина, взривена дистанционно, щкогато военният автомобил нимавал по път в провинция Ерзинджан, Източна Турция, пише днес вестник “Сабах”.Загинали са щабен полковник, двама специалисти сержанти и шестима войници. Ранени са един капитан и един войник.Експлозията е станала вчера към 10 ч сутринта. Военният автомобил се е завръщал от операция на местността в казармения си район в околия Кемах. В района е започнала широкомащабна операция по суша и по въздуха срещу терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/.

“Радикал”: Турция създава противоракетен щит
12 август 2008 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изгражда противоракетен щит, като за целта води преговори с Израел, Китай, Русия и САЩ, пише днес турският вестник “Радикал”. Председателят на Съветничеството по военната промишленост Мурад Баяр заяви, че има четири сериозни кандидата за доставката на съвременна противоракетна система с далечен радиус на действие и продължават преговорите със страните на тези кандидати. Става въпрос за мобилна система за ПРО, половината от елементите за която ще бъдат осигурени директно чрез обявяване на търг, а другата половина ще бъдат осигурени от местно производство в Турция.
По този начин Турция се подготвя да изгради мащабна противоракетна система срещу заплахите от ракети в непосредственото си обкръжение. В рамките на проекта на първия етап ще бъдат закупени четири батареи, а в последствие още четири и така Турция ще разполага с осем съвременни системи за ПРО.
Основните алтернативи за доставка са от САЩ, Русия, Китай и Израел, но според специалистите двата основни конкурента са САЩ и Русия.
Ракетите “Пейтриът” на САЩ станаха изключително ефективна система срещу тактически ракети и други въздушни цели извън ракети, особено след извършената модернизация на базата на опита от войната в Ирак.
Китайците са повече специалисти по системите ПРО със среден обсег.
Русия е доста напреднала по-специално в системите с далечен радиус на действие и произвежда ракетите S-300 и S-400. Русия също така намеква, че е възможно и съвместното производство на тези ракети.
Израел произвежда ракетите Ароу.
Успоредно с руските ракети S-400, най-сериозните кандидати в проекта са американските системи Pac-III или MEADS, израелската система Ароу-ІІ и китайската система HQ-9.
Предвижда се новата система за ПРО на Турция да влезе в активна експлоатация през 2010 година, пише “Радикал”.

Турски печат: Премиерът Ердоган предложи да се създаде Кавказки съюз за стабилност
12 август 2008 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Войната в Грузия и действията на Турция в кървавия конфликт в Кавказ отново са една от централните теми на турските всекидневници. Публикациите във вестниците по тази тема са доста и представят развитието на войната между Грузия и Русия, позициите на ЕС и САЩ за прекратяване на конфликта и позицията на Турция. Вестник “Заман” в публикация под заглавие “Западът натиска за прекратяване на огъня, руснаците започнаха завладяване” пише, че на четвъртия ден от конфликта Западът е предприел мерки за спиране на огъня и е предложил мирен план, а съветникът в Държавния департамент на САЩ Матю Брайза е заминал за Тбилиси. В противовес на това руснаците са започнали да завземат градовете извън автономните области. Вестникът представя плана на френския външен министър Бернар Кушнер и на ротационния председател на Организацията за сигурност и сътрудничество финландския външен министър Александър Стуб за спиране на военните действия и връщане към положението отпреди 6 август. В друга публикация - “Предложение за Кавказки съюз от Анкара”, вестникът представя позицията, изразена от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за изграждане на Кавказки съюз подобно на Балканския пакт за стабилност, който да гарантира мира в региона на Кавказ.
В публикация “Грузия поиска военна помощ от Турция” вестник “Милиет” пише, че представителят на посолството на Грузия в Турция Иракли Коплатадзе е поискал военна помощ от Турция и от всички братски държави и международни организации. В публикация, озаглавена “Кавказците в Турция организираха кампания за събиране и изпращане на помощи за сънародниците си в Кавказ”, вестник “Радикал” се спира на хуманитарната дейност на организации и сдружения на граждани от Кавказ в Турция за подпомагане на бедстващите в Грузия.
Вестник “Сабах” се спира на минната атака срещу турския военен автомобил в Ерзинджан, която причини смъртта на 9 военнослужещи в публикацията “Мъчениците ни...” В нея се посочва, че ПКК продължава да играе игра, която няма никакви шансове да спечели, като продължава с терористичните си атаки срещу турски военни и цивилни.

“Сабах”: Визитата на Махмуд Ахмадинеджад в Турция е удължена по време
12 август 2008 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Планираното посещение на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в Турция е удължено като времетраене, пише турският вестник “Сабах”. Според първоначалната програма Ахмадинеджад трябваше да остане в Турция 24 часа, но по искане на Техеран програмата бе променена. Визитата на иранския президент ще започне на 14 август, четвъртък, на обяд и ще продължи до петък вечерта. Турската и иранската делегация ще подпишат споразумения в областта на енергетиката, транспорта и комуникациите и граничната сигурност. Като пристигне в четвъртък на обяд в Истанбул Ахмадинеджад ще направи с президента Абдуллах Гюл разходка по Босфора. Иранският президент ще има среща и с ирански граждани, живеещи в Истанбул.

“Хюриет”: Седем души са ранени при сблъсък на минибус с полицейска кола в провинция Измир

12 август 2008 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Измир. Седем души са ранени при сблъсък на минибус с полицейска кола в околия Борнова, провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Двама от ранените при катастрофата са полицейски служители. Ранените са откарани в университетската болница в Измир за спешно лечение, пише вестникът.

“Заман”: Турският премиер Ердоган ще предприеме действия за създаване на Кавказки съюз
12 август 2008 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара заяви, че ще започне активни стъпки за създаване на Кавказки съюз по подобие на Балканския пакт за стабилност, пише турският вестник “Заман”. Анкара, която следи отблизо събитията в Грузия, предложи за да не бъдат изживявани и по-нататък подобни събития да се създаде Кавказки съюз, който да осигури и гарантира стабилността в конфликтния регион. Турският премиер Ердоган отговори вчера на въпроси за действията на Турция относно развитието на събитията в Грузия. На въпроса дали Русия цели да нанесе вреди на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан с действията си Ердоган каза, че изобщо не иска да си мисли подобно нещо. Ердоган посочи, че ще предприеме стъпки за създаването на Кавказки съюз като ще започне консултации с представителите на ООН и ЕС. На въпроса как Русия ще реагира на това турският премиер изтъкна, че несъмнено в един Кавказки съюз трябва да участва и Русия. Той отхвърли вчерашните публикации в някои вестници, че руският премиер Владимир Путин не се е отзовал на телефонното му обаждане и ги определи като лъжи. По въпроса за продажбата на оръжия турският премиер изтъкна, че всяка страна има право да продава оръжие и Турция не може да бъде обвинявана за това.

“Милиет”: Яшар Бююканът посети турския премиер Ердоган за прощална среща преди пенсионирането си
12 август 2008 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август ще излезе в пенсия и ще предаде поста си на командващия сухопътните сили армейски генерал Илкер Башбуг, направи прощална среща преди церемонията по предаване на поста с премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Срещата се състоя под сянката на войната в Грузия и на терористичното нападение в провинция Ерзинджан, при което загинаха 9 турски военнослужещи и 2 бяха ранени, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP