Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,18.08.08

Турският енергиен министър отрече твърденията, че САЩ са осуетили споразумението с Иран
18 август 2008 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер заяви, че енергийното споразумение между Турция и Иран, което трябваше да бъде подписано при посещението на Махмуд Ахмадинеджад в Истанбул, ще бъде окончателно готово в рамките на месец, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Гюлер посочи, че във връзка с това заедно с външния министър Али Бабаджан ще посетят Техеран след 15 дни. Турският министър отрече твърденията, че споразумението не е било подписано под натиска на САЩ. Той каза, че интересите на страната са над всичко и никой не може да оказва натиск върху действията на Турция за гарантиране на енергийната сигурност.

Али Бабаджан ще участва в заседанието на външните министри на НАТО за Грузия в Брюксел
18 август 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заминава утре за Брюксел за извънредното заседание на външните министри на НАТО, посветено на Грузия, предаде Анадолската агенция. В изявление по повод заседанието за положението в Грузия, което ще се състои в министерството на външните работи, се посочва, че е необходимо да бъдат намерени решения по дипломатически и политически път между страните, с които Турция поддържа приятелски връзки.

Един офицер е загинал, а осем турски военнослужещи са ранени при експлозията в провинция Шърнак
18 август 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един офицер загина, а осем турски военнослужещи са ранени в резултат на експлозия на взривни материали, поставени на пътя Шърнак-Джизре, съобщава електронното издание Хабертюрк. По-рано беше съобщено, че в резултат на заложени взривни вещества на 25-ия километър на пътя Шърнак-Джизре бяха ранени петима военнослужещи. По последна информация на валийството в Шърнак обаче един е загинал в резултат на експлозията при преминаването на военна кола, а броят на ранените е осем.

Турският кабинет обсъжда външно- и вътрешнополитически въпроси
18 август 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседание на правителството на Турция под ръководството на премиера Реджеп Тайип Ердоган започна в централната сграда на Министерския съвет, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. На първо място в дневния ред са ситуацията в Грузия, посещението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Турция и енергийната политика. Ще бъдат обсъждани също преговорите със синдикатите на държавните чиновници за възнагражденията на държавните служители, цените на ядките и процесът за присъединяване към ЕС, пише вестникът.

“Сабах”: За 100 дни турските въоръжени сили са организирали 11 въздушни операции срещу ПКК в Северен Ирак
18 август 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. За 100 дни турските въоръжени сили са организирали 11 въздушни операции срещу базите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, пише турският вестник “Сабах”. От началото на месец май насам при операции на 1-2 май, 10 май, 29 май, 7 юни, 16 юни, 11-14 юли, 23 юли, 27 юли, 29 юли в районите на планината Кандил, в района Авашин-Басян, Хакурк, Зап, планините Инджебел са били ликвидирани много убежища на кюрдските бунтовници и убити много терористи, пише вестникът.

“Хюриет”: Един терорист от ПКК и двама негови помагачи са задържани в провинция Ван
18 август 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Ван. Един терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е задържан в околия Башкале, провинция Ван, пише турският вестник “Хюриет”. Екипи за борба с тероризма към жандармерията във Ван са подложили на преследване С. К., дошъл от лагер на ПКК. Той е бил задържан при операция в дома, в който се е укривал в околия Башкале. Задържани са били също и А. Ч. и Ш. О., които са били негови помагачи, пише вестникът.

“Заман”: ПКК започна излъчвания по интернет сайт за мотивиране на привържениците си
18 август 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ използва различни пътища за възвръщане на мотивацията и духа на членовете и симпатизантите на организацията след тежките загуби в резултат на операциите на турските въоръжени сили, пише турският вестник “Заман”. ПКК започна нова телевизионна програма под името “Герилла ТВ”, излъчвана през интернет, за да води своята пропагандна дейност и да мотивира своите привърженици. В сайта се използват кадри, които са излъчвани от РОЖ Ти ви, смятана за глас на организацията. В сайта се представят видеоматериали за живота на терористите, за Абдуллах Йоджалан, изказвания на действащите лидери на ПКК Мурат Карайълан, Джемил Байък, Бахоз Ердал, както и кадри от терористични действия на членове на организацията.

“Хюриет”: 90 % от нелегалния трафик през турско-иракския граничен пункт Хабур е овладян
18 август 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стоки за 46 367 турски лири са конфискувани на граничния пункт Хабур на турско-иракската граница за последния месец, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За един месец при 23 операции на граничния пункт са били заловени наркотици и търговски артикули – цигари, приспивателни, гориво, при опит да бъдат вкарани в Турция нелегално. Директорът на пункта Хабур Мехмет Улусой каза, че това е един от най-сигурните и строго пазените гранични пунктове по турската граница. По думите му за последните месеци митническите служители са овладели с 90 % нелегалния трафик с използването на ренгенови и ултразвукови апарати.

“Радикал”: Решение за изграждане на фабрика заплашва останките на античен театър в Турция
18 август 2008 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Османийе. Решението за изграждане на фабрика за цимент до основите на античния град Хиераполис Кастабала в района на град Османийе предизвика силно противодействие сред защитници на културните и природните забележителности в Турция, пише турският вестник “Радикал”. Съюзът на адвокатите в Адана, съюзът на архитектите в Адана, кметове от района и представители на неправителствени организации внесоха искане за отлагане на строителството на фабриката. В идните дни ще започне и подписка с това искане. Според специалистите фабриката, която трябва да произвежда 2 милиона цимент годишно, ще бъде построена на 400 метра от античния театър Кастабала и на 5 километра от резервата “Птичи рай” при Кърмътлъ, който е в рамките на единствения музей на открито Каратепе. Според организаторите на подписката научният свят и хората на изкуството подкрепят тяхната кампания. Според информация на Университета в Газиантеп министерството на културата и туризма не е дало разрешение за археологически разкопки на обекта с аргумента, че се провеждат много разкопки в страната и средствата са недостатъчни. По думите на проф. д-р Халет Чамбел изграждането на фабриката ще има голяма вреда върху екологията на района, и от физикохимична гледна точка и за биосферата и ще застраши един от най-интересните антични паметници в Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Петима турски военнослужещи са ранени при експлозия на мина в провинция Шърнак
18 август 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Петима турски военнослужещи са ранени при експлозия на мина на пътя Шърнак-Джизре, съобщава телевизонният канал Си Ен Ен Тюрк. При преминаване на военнен автомобил на 25 километър на пътя Шърнак-Джизре тази сутрин е избухнала мина, заложена от бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Ранените военнослужещи са били откарани във военната болница в Шърнак. В района е започнала широкомащабна операция за задържане на терористите.

Петима военнослужещи са ранени при експлозия в Турция
18 август 2008 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Петима турски военнослужещи са ранени при експлозия в югоизточната провинция Шърнак, предаде АФП. По данни на турските служби за сигурност взривното устройство е било поставено от активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК). Бомбата е била задействана при преминаването на турски военен конвой.

“Хюриет”: Няма риск от голямо земетресение в Истанбул, смятат турски геофизици
18 август 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няма риск от голямо земетресение за Истанбул, заявиха турските геофизици проф. Шенер Юшюмезсой и проф. Ахмет Ерджан на 9-та годишнина от земетресението на 17 август 1999 година в Северозападна Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Двамата професори посочиха, че онези, които постоянно говорят за опасност от голямо земетресение в Истанбул всяват страх с цел да обслужват строителния сектор. Според тях в Истанбул винаги могат да станат земетресения с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, но не е вярно, че земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер заплашва Истанбулския нос. Според проф. Ахмет Ерджан до 2015 година ще има заплашителни земетресения с магнитуд 4,5. Той посочи, че най-рискова е чертата Мудания-Имралъ в южната част на Мраморно море, а от две възможни земетресения е заплашена и северната част на Мраморно море.

Турски печат: Турция почете паметта на загиналите при голямото земетресение на 17 август 1999 година
18 август 2008 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължаващите скандални разкрития по случая “Ергенекон”, въздушните удари от последните дни над убежища на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак и деветата годишнина от голямото земетресение, разтърсило Северозападна Турция през август 1999 година, са сред основните теми в турските вестници днес. Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Мъките са живи като вчера” пише, че 9-та годишнина от земетересението на 17 август 1999 година в градовете Коджаели, Гьолджюк, Адапазаръ и Ялова е била отбелязана с церемонии за почитане на паметта на загиналите при труса. В земетресението на 17 август 1999 година загинаха повече от 17 000 души, сред които и 420 военнослужещи. В друга публикация същият вестник пише, че в течение на вековете Истанбул е претърпявал много разрушителни земетресения. Давайки историческа статистика на трусовете, изданието пише, че в земетресение през 1509 година 10 % от жителите на града на Босфора загубват живота си.
Вестник “Заман” също не забравя голямата болка, изживяна по време на земетресението на 17 август 1999 година и пише, че в деня на годишнината медицински и спасителни екипи от 81 провинции са организирали практически занятия за действия при земетресение. На практическите занятия са присъствали и екипи от Сърбия, Азербайджан, Румъния и Украйна.
Вестник “Сабах” в публикация “В сърцата мъката от Гьолджюк, в ума земетресение в Истанбул” също се спира на годишнината от земетресението в Северозападна Турция и дава информация за мерките, които се предприемат от страна на общинските власти в Истанбул срещу възможни земетресения.
Вестник “Милиет” в публикация за разкритията по “Ергенекон” пише, че организацията е картотекирала като неблагонадеждни лица учители, училищни директори и инспектори от системата на националното образование, като един от доводите за поставянето им под наблюдение е било отношението към ПКК и кюрдския въпрос.

Анадолска агенция: Истанбул ще бъде домакин на срещата за сътрудничество Турция-Африка

18 август 2008 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул ще бъде домакин на започващата днес среща на високо равнище за сътрудничество между Турция и Африка, предаде Анадолската агенция. На срещата са поканени всички 53 членки на Африканския съюз. Участието си са потвърдили 50 страни, 6 от които на равнище държавни глави. На срещата под наслов “Подкрепа и сътрудничество за едно общо бъдеще”, която ще се състои в резиденцията “Чъраган”, ще участват държавните глави на Буркина Фасо, Джибути, Екваториална Гвинея, Комори, Мали и Судан. Останалите страни ще бъдат представени от вицепрезиденти, премиери или министри на външните работи. На срещата ще участват и представители на над 20 международни организации, сред които председателят на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг, специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Африка, специалният съветник на Африканската банка за развитие, както и Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. Турция цели с тази среща да разшири във всички отношения връзките си и сътрудничеството с африканските държави.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP