Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Как една снимка по бански запали страстите в Турция

13 Август 2008



Хайрюниса Гюл - съпругата на турския президент и първата в историята на Турция първа дама, която носи ислямска забрадка. Снимка: дунюабюлтени.нет

Лятото обикновено е мъртъв сезон за журналистически сензации. Вероятно заради това в августовската жега турските медии усилено се заеха да обсъждат дали турската първа дама е била фотографирана, облечена в хашема (бански костюм, който покрива цялото тяло, включително косата и краката), и дали парламентът действително ще реши да състави регистър на гражданите, които си купуват порнографски материали. А може би това лято в Турция наистина ще бъде горещо, щом само няколко дни след като се размина на косъм със закриването си от съда, управляващата партия с проислямски корени, отново дръзна да предизвика светския елит.

Само седмица, след като съдиите обявиха решението си да спасят от закриване Партията на справедливостта и развитието (ПСР), обвинена, че е станала средище на дейност срещу светската държава, турският президент Абдуллах Гюл, който е един от основателите на проислямската формация, назначи около 20 ректори на университети, отдавайки предпочитание на онези, които подкрепят партията. Последваха масови оставки на професори и университетски преподаватели, които обвиниха Абдуллах Гюл, че при назначенията не се е съобразил с резултатите от изборите в отделните университети, а е назначил класирали се на второ, трето и дори четвърто място по политически причини. При назначенията държавният глава е пренебрегнал Съвета за висше образование - орган, създаден след военния преврат през 1980 година именно за да следи за съхраняването на светските устои на турските университети. В общо девет от направените 21 назначения Гюл е пренебрегнал резултата от изборите в университетите и вместо избраните кандидати е предпочел такива, които са подкрепили ПСР по въпроса за забраната да се носят ислямски кърпи в университетите.

“Плащам сметката за тюрбаните”, каза професор Мустафа Акайдън, досегашният ректор на Средиземноморския университет, който беше преизбран, но не беше назначен от държавния глава. “Това, че защитавам ценностите на светската турска република, беше сметнато за мой недостатък”, допълни той.

Назначенията на ректорите разкриха истинското лице на Абдуллах Гюл, обяви опозицията, която твърди, че с тях държавният глава е преследвал реваншистки цели на партията. “Няма спиране, продължаваме напред”, казва турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, забрадил главата си с жълта ислямска кърпа и облечен в дълга женска дреха до земята. До него от корицата на турското хумористично списание “Леман” под надпис “И ПСР не беше закрита” гледа президентът, също със забрадка и облечен в подобно консервативно женско облекло.

Хумористични или сериозни, политически или жълти, седмични или ежедневни - всички турски печатни издания трескаво търсят теми за проислямския уклон на управляващата партия. Тя води началото си от две ислямистки политически формации в Турция, забранени в края на 90-те години на миналия век и в началото на новото хилядолетие заради антисветска дейност.

Миналата седмица в турските медии избухна сериозна дискусия, след като беше публикувана снимка на жена, която плува край яхта облечена в хашема, и беше съобщено, че това е Хайрюниса Гюл - съпругата на турския президент и първата в историята на Турция първа дама, която носи ислямска забрадка. Фотографията, препечатана във всички турски печатни и електронни медии, накара дори президента да обяснява, че жената, слязла да поплува в Средиземно море от 45-метровата, триетажна суперлуксозна яхта, не е неговата съпруга.

Потвърждение на предполагаемата тайна ислямистка програма на правителството на Ердоган някои виждат и в цензурата, която според тях се налага все повече след идването на власт на ПСР. Така например, неотдавна турска телевизия цензурира част от името на американската авиокомпания “Пан Американ”, известна със съкращението “Пан Ам”, заради омонимия с турска дума с нецензурно значение. Част от съкратеното име е била цензурирана във филма с участието на Леонардо ди Каприо “Хвани ме, ако можеш”, който разказва за живота на известния фалшификатор Франк Абаняле. В един от диалозите става въпрос за авиокомпанията, но вместо съкращението “Пан Ам”, с което е популярна, героят казва на турски само “Пан”. Другата сричка е била цензурирана от телевизията заради омонимията й с турската дума “ам”, която означава женски полов орган.

По подобен начин, като мръсни думи, във филмите са третирани и названията на алкохолните напитки, например думата “вино”, като понякога те направо се пропускат и често това води до неразбиране. Все повече се разпространява и тенденцията по време на месеца на пост при мюсюлманите рамазан чашите с алкохолни напитки, а понякога и целите маси, на които се консумира алкохол, да се замъгляват подобно на неприлична сцена, твърдят още турски източници.

Някои от тези твърдения вероятно са плод на прекалено взиране от страна на критиците на премиера и неговия кабинет. Други обаче се основават на действията на партията, възприемани от светските среди като предизвикателство към лаицизма, базиран върху строгите принципи на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на турската република. Такъв е случаят с назначенията на ректори, при които немотивирано беше пренебрегнат демократичният избор.

Миналата седмица ПСР предприе още нещо, с което отново рискува да изправи на нокти опозицията и да предостави допълнителен материал за прокуратурата, която едва ли е отстъпила от мнението си, че проислямската партия представлява заплаха за секуларизма. Изготвен от високопоставен представител на партията проектозакон, насочен към защита на младежта, предвижда да бъдат записвани личните данни на всички лица, които си купуват порнографски материали. Преди да купят съответното списание, вестник или диск с такова съдържание, турците ще трябва да полагат подпис пред продавача и да съобщават своя ЕГН, а данните им ще бъдат изпращани всеки месец на Главната дирекция за младежта и спорта. Със строги санкции, в това число до една година затвор, ще бъдат наказвани и онези медии, които не се съобразят с предвижданата в проекта забрана за публикуване на материали, съдържащи сексуално или насилствено съдържание.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP