Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,24.08.08

Турция зае 37-о място по медали на Олимпиадата в Пекин
24 август 2008 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Пекин/Анкара. С осем медала – един златен, четири сребърни и три бронзови, Турция е на 37-о място в класацията по медали на Олимпиадата в Пекин. Очакванията на Турция бяха за по-добро представяне от Атина 2004 година, където турските спортисти спечелиха общо 10 медала – четири златни, три сребърни и три бронзови.
Амбициите бяха състезателите да се завърнат от Пекин с повече от десет медала, като целта беше пет златни отличия, припомнят медиите в Турция.

“Хюриет”: 29 чужденци, участници в протест срещу АЕЦ, са арестувани в Северна Турция

24 август 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Силоп. Турската полиция арестува вчера 29 чужденци и трима турци в провинция Синоп, Северна Турция, участвали в мирен протест срещу плановете за изграждане на АЕЦ близо до черноморския пристанищен град Синоп, пише днес турският вестник “Хюриет”. Демонстрантите легнали на земята, символизирайки трупове, за да предупредят хората за опасността, която според тях носят атомните електроцентрали.
Полицията разтурила протеста, организиран пред офиса на валията и “насилствено отвела” демонстрантите в полицейски участък, казал Никлас Хатман от природозащитната група “Европейска младеж за действия”. Между задържаните по думите му имало най-малко двама американски граждани и няколко германци, французи и граждани на други европейски страни. Групата била на къмпинг край Синоп от 9 август.
Полицията потвърдила извършените арести, като определила протеста като неразрешен.

Още двама души бяха арестувани във връзка с атентата в Измир
24 август 2008 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полицията арестува още двама души във връзка с атентат с кола-бомба в Западна Турция, с което общият брой на задържаните по случая достигна осем души, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.
Единият заподозрян бе задържан при операция късно в събота в пристанищния град Измир, където избухна бомбата.
Вторият заподозрян бил заловен в Диарбекир, главния град в населената с кюрди Югоизточна Турция.
Полицията смята, че един от останалите шестима заподозрени в ареста е паркирал заредената с експлозиви кола преди да я детонира с помощта на дистанционно управление, когато към мястото се приближили военен автомобил и полицейски автобус. Седем полицаи, трима военни и шестима цивилни бяха ранени в резултат на бомбеното нападение. Радикалната кюрдска групировка “Ястреби за освобождение на Кюрдистан” пое отговорност за атентата в Измир и за самоубийствено бомбено нападение в южния турски град Мерсин, при което бяха ранени 12 полицаи.

Турски строители имат сделки в чужбина за 20 млрд. долара за шест месеца
24 август 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски строителни фирми са сключили в чужди страни контракти на стойност 20 милиарда долара през първата половина на 2008 година, пише днес турският вестник “Радикал”. Председателят на турския съюз на строителите Ердал Ерен е посочил, че напрежението между Русия и Грузия не се е отразило върху инвестициите в района.

Полицията в Истанбул е обезвредила взривно устройство, скрито в гробище
24 август 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Специална част на турските сили за сигурност е обезвредила вчера взривно устройство, поставено в гробище в Истанбул, пише турският вестник "Ватан". Устройството, съдържащо 2,5 кг пластичен експлозив, било скрито точно зад автобусна спирка.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP