Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Започва Свещеният месец Рамазан за мюсюлманите

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне в понеделник

Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар

Тази година свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне в понеделник, предадоха световните агенции.

Висши религиозни съвети в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн и в Обединените арабски емирства обявиха, че тъй като полумесецът на новолунието не е бил наблюдаван след падането на нощта в събота, то тогава неделята ще бъде последния, 30-и ден от настоящия месец Шабан, който предшества свещения за мюсюлманите Рамазан.

С това становище се съгласиха и религиозните власти в Сирия, Йемен, Египет и палестинските територии. Либийските религиозни власти оповестиха, че тъй като над Либия е забелязан полумесецът, там Рамазанът ще започне днес.

По традиция мюсюлманите наблюдават внимателно небето, за да видят полумесеца при новолуние и тогава обявяват началото на свещения месец, отбелязва Ройтерс.

Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар. През него от сутрин до вечер мюсюлманите спазват строг пост, като се въздържат от ядене, пиене, пушене и сексуални отношения, припомня Асошиейтед прес.

Рамазанът е един от петте стълба на исляма. Останалите са проповядването на вярата, молитвите, поклоничеството и даването на милостиня, припомня Франс прес.

Inform

31 Август 2008

*
Започва Свещеният месец Рамазан за мюсюлманите

31 август 2008

От 1-ви септември започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

Inform
*
РАМАЗАН БАЙРАМ

Първият голям религиозен празник на мюсюлманите е Рамазан Байрам. 30 дни преди самия празник Рамазан Байрам се пости от изгрев до залез. Това постене се нарича "Оруч". Но за разлика от християните при мюсюлманите не трябва да се яде и пие от изгрев до залез. По традиция един час преди слънцето да изгрее, започват да бият тъпани, които събуждат хората. За да могат те да се нахранят преди изгрев, а който се събуди по- късно няма право да яде цял ден. В света има и бедни и богати хора, но богатите нямат представа какво е да стоиш гладен, а това въобще не е лесно. Поставени пред такива условия по- заможните разбират какво е да нямаш храна и това ги подтиква да помагат на по- бедните. Краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича "Ифтар".
Три дни преди Рамазан Байрам е "Кадир геджеси". Според легендата на тази вечер всички дървета започвали да се кланят, а от небето се отваряла врата, но това го виждат само истински вярващите. Всички желания, изречени през тази вечер от хората, които виждат тази врата се сбъдват. Празникът Рамазан Байрам продължава три дни. Първият ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си. А децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици и разни сладки. На Байрама рано сутринта мъжете отиват на джамия на "Байрам намаз", където ходжата обявява започването на празника. Същия ден по- младите посещават по- възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка за всички грешки, които са направили. Организират се много веселби.

Inform
*
Рамазан Байрам По време на празника "Рамазан Байрам" денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се "оруч". Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Поверие разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери "ифтар" за бедните.

Inform
*

МЕСЕЦ РАМАДАН – ВРЕМЕ НА ИЗОБИЛИЕ И БЛАГОДАТ

Месец Рамадан –свещеният месец за мюсюлманите; месецът, от който започва ислямското летоброене и история; месецът, през който е низпослан Свещения Коран; месецът, който се явява опорна точка за един от стълбовете на Исляма – говеенето.

“Рамадан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път – да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.” /2:185/

Говеенето е довод за вярата на рабите във Всевишния Аллах. Говеенето е служене на Всевишния. То е израз на дълбоката и искрена любов на мюсюлманина към Неговия Създател. Говеенето изпълва човека с надежда да спечели благоволението на Аллах. Наградата за говеенето е велика, защото Всевишният го е отредил за Себе Си.

Пророкът /Аллах да го благослови и с мир да го дари/ е казал: "Аллах каза: Всяко дело на синовете на Адам е за тях самите, освен говеенето. То е за Mен и наградата за него Аз я давам." /Бухари/

Говеенето не е просто един от обредите в Исляма. То е мерило за искреността - тaйнство между Аллах и Неговия раб. Няма друга система или религия, която дава на човека такъв метод за духовно извисяване и стремеж към Него – Единствения. Пратеникът на Аллах /с.а.с./ е казал :

“Говеенето е предпазване от Огъня.”

И още : “Който говее през месец Рамадан с вяра и очакване на награда от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” /Муслим и Бухари/

И е казал : “От Рaмадан до Рамадан се опрощава онова, което е във времетраенето между тях, ако не са извършени големи грехове” /Муслим/

И още: “В Рая има врата “Ар-Раййан”, през нея в Съдния Ден ще влязат само говеещите. Никой друг, освен тях не ще влезе от там…” / Бухари /

Кой би допуснал да пропилее всичко това? Кой не би искал да даде всичко от себе си, за да спечели тази благодат?

Всеки би положил максимални усилия, би се отрекъл от всичко, което ще му попречи, за да получи Неговата благодат. А това, което се иска от нас е толкова малко, в сравнение с онова, което ни предлага Аллах Всевишния! От нас се иска само да се откажем от няколко незначителни земни блага и то не напълно. Говеещият трябва да изостави това, което Аллах е забранил.

Пратеникът /с.а.с./ е казал: ”Когато някой от вас говее, да не изрича непристойност и да не проявява безразсъдство.” /Муслим/

Говеенето е божествено предписание за самоуспокоение и самоконтрол, за поддържане на човешкото достойнство и свобода. Тези резултати винаги се проявяват, ако човек правдиво говее.

Пророкът /с.а.с./ е казал: “Колко говеещи има, които не притежават нищо от говеенето, освен гладуването. И колко отслужващи нощната молитва има, които не притежават нищо от нея, освен бдението нощем.”

Месец Рамадан е велик месец. През него е низпослан Коранът - за напътствие на хората с ясни знаци от напътствието и разграничението и като изцеление за вярващите.

Пророкът /с.а.с./ е казал: “При вас дойде Рамадан, благословен месец. Аллах, Всемогъщ е Той и Превелик, предписа за вас като задължение говеенето през този месец. Разтварят се тогава дверите на небето и се затварят дверите на Ада, и се слагат окови на сатаните – непокорници. На Аллах тогава принадлежи нощ (нощта Кадр) , по-добра от хиляда месеца. Онзи, който не се възползва от нейното благо, той се е лишил.”/ Нисаи /

Нека се възползваме от този месец - благодат от Всевишния Аллах. Да отворим душите и сърцата си за Него - Той иска толкова малко от нас: "Човек изоставя страстите си и храната заради Мен." / Муслим /

Говеенето е едно от проявленията на единство на ислямската общност. То е символ на нейната солидарност и взаимопомощ – заговяване в едно и също време, разговяване в едно и също време, няма разлика между богат и беден, водач и воден. Единствените критерии са богобоязливостта и отдадеността на Всевешния Аллах.

Inform

*

„Кока-кола“ с празнична украса за Рамадан

Компанията Coca-Cola щe отбележи с размах мюсюлманския празник Рамадан.

С приближаването на празника се очаква излизането на пазара на кутийки с газираната напитка, които ще бъдат украсени с ислямския полумесец.

Продуктите с празничното оформление ще може да бъдат намерени по магазините в 11 ислямски страни - Турция, Саудитска Арабия, Пакистан, Индонезия, Мароко, Тунис и др.

Оформлението на опаковките е специално разработено от фирмата, която работи от години за концерна.

По принцип компанията Coca-Cola в продължение на години се придържаше към неутрален дизайн на продукта си. В последно време обаче тя все по-често се ориентира към дизайн, допадащ на потребителите от различни сектори, в това число - и към религиозни групи.

През 2006 година ръководството на концерна обяви, че ще провежда политика на ангажиране на работа на мюсюлмани. Също така Рамадан ще бъде прибавен и в празничния календар на корпорацията.

Inform

*

Още ТУК

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP