Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турски самолети гасиха пожар край Боржоми

Турски самолети гасиха пожар край Боржоми

[Reuters]

Турски пилоти, които летят ниско, за да не бъдат забелязани от радарите на противовъздушната отбрана, "бомбардират" с вода горските пожари в грузинския планински район Кавказ, въпреки заплахата на руската армия да свали всеки самолет, който не уточнява първо плановете си за полети с Москва, заявиха грузински служители.

Това беше особена и вероятно изключително опасна мисия за самолетите - три малки канадски "водни бомбардировача", принадлежащи на турското министерство на околната среда и горите и община Истанбул, които превозваха вода от турския окръг Карс през контролираното от Русия въздушно пространство.

Нямаше как да овладеем горските пожари без тях, заяви в интервю Иракли Гваладзе, министър на околната среда и природните ресурси на Грузия. Без тези турски пилоти, които помогнаха за пожарите в Боржоми, можеше да сме изправени пред природна катастрофа, каза той.

Грузинското градче Боржоми, окъдето извира широко изнасяната грузинска минерална вода със същото име, е разположено в очарователна речна долина, съперничейки на Швейцария или Австрия, и някога бе курортен район за най-високопоставените съветски апаратчици.

Градът сега е западнал, но неговата природа е останала непокътната и планинският туризъм в региона е смятан за най-добрият в Кавказ.

Красивите полета на Боржоми се изпълниха с мараня и черен дим миналата седмица, когато руските сили напредваха на юг и на запад от централния грузински град Гори. Планинските гори на Боржоми, някои от които са хилядолетни вечнозелени дървета, бяха сухи и горяха на шест до осем места.

Точната причина за пожарите все още не е определена. Грузинското правителство, бързайки да обяви Русия за виновна, часове след първите съобщения на пожарите в Боржоми, обвини руските пилоти на хеликоптери, че са пуснали запалителни бомби в девствените гори като акт на чист вандализъм.

Руските офицери в Москва се присмяха, че техните сили вече унищожават грузинската армия и транспортната инфраструктура, така че защо им е да се занимават с палене на дървета. Руските хеликоптери от военновъздушните сили само инпектирали пожарите, за да се уверят, че руските войски не са застрашени, заявиха служители в Кремъл.

На следващия ден, четвъртък, грузинското правителство обяви, че е уредило Турция да изпрати "водни бомбардировачи", но Москва не е пожелала да одобри плановете за полетите.

Генерал-полковник Анатолий Наговицин, заместник-началник на Генералния щаб на руската армия, заяви, че нито грузинците, нито турците изобщо са питали за летене в контролираното от Русия въздушно пространство.

Подтекстът на тези реплики, заявиха наблюдатели в Тбилиси, е руската чувствителност към въздушните операции като цяло. По време на шестте дни на сражения грузинската армия направи малко, за да отблъсне руските танкове, но руските ВВС получиха голям удар от седемте летателни апарата, свалени от неочаквано ефективните грузински противовъздушни ракети.
Пожарите в Боржоми до уикенда се бяха сляли, обхващайки 250 хектара гори.
Грузинските пожарникари бяха ужасени. Не само че пожарите бяха в недостъпен терен отвъд примитивните пътища, но контролните пунктове по пътищата на руската армия не разрешаваха на грузинските пожарни коли да се движат по главните пътища, изпълнявайки заповедта на Наговицин, че грузинските цивилни може да използват грузинската пътна мрежа, но не и хора и коли от грузинското правителство.

Решението на проблема, заяви Гваладзе, бе турско-грузинска хитрина. Турците ще съберат вода от езеро близо до Карс, ще изключат радарните системи, ще пътуват тихомълком през Кавказ до Джи Пи Ес координатор, изпратен от грузинците, ще бомбардират пожара и след това ще отлетят за Турция за още вода.

След три дни и три успешни изливания на вода горските пожари в Боржоми бяха овладени, а грузинските пожарникари достигнаха до много по-малкия пожар по планински пътища, които не бяха наблюдавани от руснаците. Турски дипломати потвърдиха, че полети е имало и Турция е координирала операцията по потушаване на пожара с Грузия, а не с Русия.
Турция е помагала на други страни в борбата с пожарите преди, това е нормално за нас, заяви Уфук Бей, говорител на турското външно министерство. Той каза, че не знае как точно турските самолети са избегнали руските противовъздушни оръжия и ракети. Нямаше намеса от руснаците, каза Бей.

Тези турски пилоти са грузински герои, заяви Гваладзе. Аз не знам имената им, но те са смели мъже и направиха нещо голямо за моята страна, каза той.

Inform,22.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP