Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,19.08.08

"Хюриет": Един човек загина, девет полицаи са ранени при експлозия в турската провинция Мерсин
19 август 2008 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Един човек е загинал и девет полицаи са ранени при експлозия, предизвикана от камикадзе, в провинция Мерсин, Южна Турция, съобщава електронното издание на турския вестник "Хюриет". Атентаторът самоубиец взривил експлозиви в автомобил, е съобщил валията на провинцията. По думите му единият от ранените полицаи е в тежко състояние.
По информация на Догу хабер ажансъ загиналият при експлозията е терористът, който се подготвял да предприеме самоубийствен атентат и взривил бомба, когато полицията се опитала да спре автомобила.

Би Би Си: Кола избухна на пропускателен пункт в Турция
19 август 2008 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Автомобил е експлодирал на пропускателен пункт в Южна Турция, като при взрива са ранени шестима полицаи, предаде Би Би Си.
По данни на местните медии инцидентът е станал в град Мерсин.
Причината за експлозията не е уточнена, засега няма и по-подробна информация по случая.

Турция въведе облекчения за полетите за Армения
19 август 2008 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разреши полети във въздушното си пространство от Армения за други държави и от други страни за Армения, пише днес електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Анкара прави това, за да се улесни доставянето на хуманитарна помощ за Грузия и за да могат желаещите да напуснат страната да направят това.
Не е известно дали промяната ще остане в сила до футболния мач между Турция и Армения от квалификациите за световното първенство на 6 септември, отбелязва “Хюриет”.
Преди руско-грузинския конфликт Турция разрешаваше само чартърни полети от Истанбул и Трабзон, а самолети от западни страни обикновено летяха до Армения през грузинското и руското въздушно пространство.

Двама души загинаха при терористична атака в Турция
19 август 2008 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама души загинаха, а други шестима са ранени, при терористична атака в Турция, предаде АФП.
По данни на “Си Ен Ен Тюрк” автомобил пълен с експлозиви се е взривил по време на полицейска проверка в турския град Мерсин. Загинали са двама мъже, които са се намирали в автомобила. При взрива са ранени шестима турски полицаи.

Ройтерс: В Турция е извършено терористично нападение, има жертви
19 август 2008 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция беше извършено терористично нападение, съобщава Ройтерс. Местната полиция поясни, че терорист-камикадзе е взривил автомобил в южните части на страната, в резултат на което са пострадали шестима полицаи. Има няколко жертви.

Подробна информация не се съобщава.

Турският президент помилва бившия премиер Неджметтин Ербакан
19 август 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл помилва бившия премиер ислямист Неджметтин Ербакан, предаде АФП. Решението на Гюл е продиктувано от влошеното здравословно състояние на 81-годишния Ербакан.
Бившият турски премиер се оттегли през май в лятната си резиденция в град Алтънолук, за да излежи своята присъда. Ербакан беше осъден на две години и половина затвор заради злоупотреби с финансови средства на Партията на благоденствието. Заради влошеното си здравословно състояние той беше поставен под домашен арест, а не беше изпратен в затвора.

Агенция “Фокус” припомня:

В края на месец юли бившият президент на Северен Кипър Рауф Денкташ поиска от турския президент Абдуллах Гюл да използва правото си за амнистия на бившия премиер и лидер на забранената в Турция Партия на благоденствието Неджметтин Ербакан. Молбата е била отправена на среща на Рауф Денкташ с намиращия се в Никозия главен секретар на турското президентство Мустафа Исен. Рауф Денкташ е посочил, че по време на военния десант на турската армия на остров Кипър през 1974 година Неджметтин Ербакан е бил вицепремиер в тогавашното правителство на Бюлент Еджевит и е изтъкнал като сериозен аргумент и напредналата възраст и здравословното състояние на Ербакан.

Изобилието на зеленчуци и плодове в Турция доведе до поевтиняването им
19 август 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анталия. Изобилието на продукти на пазара заради летния сезон доведе до спадане на цените на зеленчуците и плодовете в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация на общината в Анталия цените на плодовете и зеленчуците са спаднали поради изобилието им в резултат на топлото лятно време. В халите Топтанджъ най-доброкачествената бамя достига 2 турски лири за килограм, цената за килограм чушки за пълнене е 60 нови гроша, които в сравнение с миналата седмица са поевтинели с 10 гроша. Килограмът на чушките капии е 1,80 турски лири за килограм, а килограмът остри чушки е 1 турска лира. Специалните сортове домати струват 75 нови гроша за килограм, килограм зелен фасул върви за 2 турски лири килограм. Цветното зеле е 1,80 турски лири килограмът, а бялото 2,50 лири. Цената на спанака е 1,20 турски лири килограмът, а на тиквичките 60 нови гроша. Цената на килограм дини е 40 нови гроша, а на пъпеша 75 гроша. Гроздето върви между 1,80 и 2,40 турски лири за килограм, а прасковите са 2 турски лири, посочва телевизията.

1400 студенти изпраща Турция за магистратури и докторантури в чужбина по държавна поръчка
19 август 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на националната просвета на Турция ще изпрати по държавна поръчка през учебната 2008-2009 година 1400 студенти за обучение по магистратури и докторантури в чужбина, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Тази стъпка е част от програмата “5000 студенти за 5 години”, която подкрепя добрите и желаещи студенти да продължат образованието си в чужбина в по-високи степени и да правят докторантури в престижни научни центрове и университети. Молбите, които ще се приемат от 25 август до 5 септември, ще бъдат разгледани от специална комисия за избор на студенти и докторанти след бакалавърска степен.

САЩ отправиха искане към Турция за допускане на американски кораби през Проливите с помощ за Грузия
19 август 2008 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ са имали среща с Турция във връзка с искане за преминаване на американски кораби през Проливите към Черно море за оказване на хуманитарна помощ на Грузия, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Това са заявили за американската телевизия Си Ен Ен представители на министерството на отбраната на САЩ. Според информацията, когато дойде позволение от Турция, два американски кораба ще минат през Проливите с хуманитарна помощ за Грузия и това ще бъде официално оповестено.

Местните турски инвеститори са по-успешни в управлението на веригите хотели в Турция
19 август 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Местните турски инвеститори са по-успешни в инвестирането, изграждането и управлението на хотели, което е локомотивът на туристическия сектор в Турция, пише електронното издание на вестник “Милиет”. Това прави Турция в един от най-важните “актьори” в международния туризъм. Данни за развитието на туристическия сектор в Турция бяха изнесени от изследователския център “Екин Груп”. Според изследването на тема “Групите и веригите хотели в Турция през 2008 година” числото на групите и веригите е достигнало тази година 152, докато през 2001 година е било 84. 133 от тези туристически групи и вериги са местни инвеститори и собственици, а 19 са чуждестранни. Групите и вериги хотели притежават 61 % от легловия капацитет в Турция, достигащ 338 000 легла. Според лидера на “Екин груп” Фехми Кьофтеоглу от чуждестранните инвестиции в туризма в Турция в последно време значително място имат тези от Русия. Той изтъкна, че руските предприемачи проявяват все по-голям интерес към туризма в Турция.

АФП: Турция призова Пакистан към единство
19 август 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изрази надежда, че единството и стабилността в Пакистан ще се запазят след оставката на президента Первез Мушараф. Анкара предложи помощта си за развитието на демокрацията в Пакистан, предаде АФП.
“Турция желае в Пакистан да надделее националното единство. Ние подкрепяме страната в нейните усилия да заздрави своята демокрация и да укрепи своята стабилност”, се посочва в съобщение на турското външно министерство.

Си Ен Ен Тюрк: България открива консулство в Бурса
19 август 2008 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Бурса. България открива консулство в Бурса, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Консулството в Бурса ще бъде клон на генералното консулство в Истанбул. На церемонията по полагането на основите на сградата в Бурса присъства българският посланик в Анкара Бранимир Младенов. При първата копка Младенов изтъкна, че откриването на новия консулски клон ще бъде голям принос за развитието на чудесните отношения между Турция и България. Той посочи, че дейността на новия клон ще улесни проблема с издаването на визи на българските преселници в Бурса и решаването на други въпроси. Изпълняващият длъжността почетен консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз каза на церемонията, че и от българска, и от турска страна са очаквали подобно действие, защото Бурса в голяма степен е град на български и балкански преселници. Помощник-валията на Бурса Джелялеттин Юксел подчерта историческите и културни връзки между Бурса и България и заяви, че консулството ще бъде от голяма полза за двете страни. Изграждането на сградата ще възлезе на 1 200 000 турски лири и ще следва най-добрите традиции на турската архитектура. Тя ще обхваща площ 1200 квадратни метра с прилежащите части. В приземния етаж на сградата ще се намира консулският архив, а на третия етаж частта за гости. Към консулството ще има и спортен клуб.

Готова е третата национална програма на Турция за политиката й за присъединяване към ЕС
19 август 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Третата национална програма на Турция за политиката й по пътя за присъединяване към ЕС е готова, заяви вицепремиерът Джемил Чичек, съобщава турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. Третата национална програма представлява пътна карта на реформите, които Турция трябва да извърши. След заседание на турското правителство вчера следобед Чичек посочи, че програмата ще бъде представена от главния преговарящ с ЕС Али Бабаджан на опозиционните партии. Програмата предвижда 131 законодателни промени, в това число и конституционни промени за законите за финансиране на политическите партии и за омбудсмана. Със законодателните промени се цели много страни от ежедневния живот на турските граждани да бъде издигнат до европейските стандарти. Съдебната реформа е една от най-важните страни на изготвената национална програма. Частта за нея трябва да бъде окончателно оформена до края на 2008 година. Програмата ще бъде представена за становище и на неправителствените организации, каза също Чичек.

“Хюриет”: ПСР е средоточие на корупцията и злоупотребите, каза Дениз Байкал
19 август 2008 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция обвини управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, че се е превърнала в средоточие на корупцията и злоупотребите, пише турският вестник “Хюриет”. НРП не сваля от злободневния политически дневен ред разкритията за подкуп от 1 милион турски лири, взет от заместник-председателя на ПСР Шабан Дишли за извършване на бизнес сделка. Дениз Байкал подкрепи заместник-председателя на парламентарната група на НРП Кемал Кълъчдароглу в атаките му срещу Дишли и посочи, че не само Дишли и другият заместник-председател на ПСР Бекир Боздаг, а цялата ПСР е център за рушвети. Байкал поиска отнемане на имунитета на двамата депутати от ПСР и започване на наказателно преследване срещу тях, пише вестникът.

“Сабах”: Привърженик съм на приемането на нова конституция, каза Кьоксал Топтан
19 август 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви, че е за изработването и приемането на нова конституция вместо промени в действащата, пише турският вестник “Сабах”. “Ако това обаче не стане, може да се разисква и въпросът за пакет от промени, които ще допринесат за издигането на Турция до съвременните демократични критерии”, каза Топтан на церемония в парламента в памет на починалия бивш депутат от Кютахия Ахмет Ихсан Гюрсой. Турският парламентарен шеф каза също, че той е поискал среща с премиера Ердоган преди заседанието на правителството, пише вестникът.

Турски печат: “Сянка на геноцид” на срещата Турция-Африка в Истанбул
19 август 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Срещата за сътрудничество между Турция и Африка на високо равнище, която се откри вчера в Истанбул под домакинството на турския президент Абдуллах Гюл, е една от основните теми, на която обръщат внимание турските вестници днес. Освен на значението на тази среща за разширяването на връзките между Турция и държавите от черния континент, вестниците поставят акцент в публикациите, включително и в заглавията им, на присъствието на президента на Судан Хасан ал Башир на форума. Под заглавие “Сянка на геноцид на срещата за Африка” вестник “Радикал” пише, че суданският президент, за когото Международният наказателен съд иска задържане за извършване на геноцид е в Турция за срещата за Африка. Вестникът пише, че международната общност е реагирала остро на присъствието на ал Башир на откриването на срещата, макар че Турция не е страна по споразумението с международния съд. Вестникът цитира писмо на международната институция до турското министерство на правосъдието, в което се казва, че приемането на държавно ниво на ал Башир в Турция два пъти в рамките на 6 месеца е необяснимо след извършените от него престъпления спрямо човечеството, за които се иска неговото задържане.
Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Обвиненият в геноцид Ал Башир е в Истанбул” пише, че суданският президент Хасан Ал Башир, за когото има съдебно решение да бъде задържан там където се появи, е от държавните глави гости на срещата между Турция и държавите от Африканския съюз за бъдещето на Африка. Вестникът обръща внимание на това, че Турция ще иска подкрепа от страните от Африка за кандидатурата си за непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН.
Вестник “Хюриет” под заглавие “Направиха новина не срещата, а него” пише, че участието на суданския президент на срещата в Истанбул е засенчило информацията за самата среща и световните медии са акцентирали не на нейния замисъл, а на обвинения в геноцид судански президент. В публикация, озаглавена “Започва сътрудничество с Африка, което може да има трайно бъдеще” вестник “Заман” също се спира на срещата на африканските лидери в Истанбул и пише, че сътрудничеството между Турция и африканските държави е от стратегически характер за Турция и с голямо бъдеще.

В Истанбул продължава срещата на високо равнище Турция-Африка
19 август 2008 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул продължава срещата на високо равнище за сътрудничество Турция-Африка, която беше открита вчера, предаде Анадолската агенция . Първото заседание на срещата, която се провежда под домакинството на президента Абдуллах Гюл в хотел “Фоур Сеасон”, продължи 4 часа и беше закрито за журналисти. На форума присъстват представители на 50 африкански страни, като шестима от тях президенти, 5 вицепрезиденти, 6 премиери, един вицепремиер, а останалите министри на външните работи. Срещата ще продължи до 21 август, четвъртък.

РБК: Министърът на енергетиката на Турция ще посети скоро Иран

19 август 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер планира да посети през идните две седмици Иран, където да обсъди въпросите за влагането на турски инвестиции в иранските газови находища, както и изграждането на петролопровод, предаде РБК.
По неговите думи, Иран през идните 3 дни ще представи отговор на предложението на Турция за инвестиране в газовото находище Южен Парс, смятано за едно от най-големите в света.
САЩ се обявяват против тези инвестиции и против изграждането на петролопровод между двете страни, по който ще бъде възможно да се изнасят ирански газ и петрол чрез Турция за Европа.

РБК: Министърът на енергетиката на Турция ще посети скоро Иран
19 август 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер планира да посети през идните две седмици Иран, където да обсъди въпросите за влагането на турски инвестиции в иранските газови находища, както и изграждането на петролопровод, предаде РБК.
По неговите думи, Иран през идните 3 дни ще представи отговор на предложението на Турция за инвестиране в газовото находище Южен Парс, смятано за едно от най-големите в света.
САЩ се обявяват против тези инвестиции и против изграждането на петролопровод между двете страни, по който ще бъде възможно да се изнасят ирански газ и петрол чрез Турция за Европа.

Али Бабаджан ще участва в заседанието на външните министри на НАТО за Грузия в Брюксел
19 август 2008 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заминава днес за Брюксел за извънредното заседание на външните министри на НАТО, посветено на Грузия, предаде Анадолската агенция. Вчера в изявление преди заседанието за положението в Грузия, организирано в министерството на външните работи, беше посочено, че е необходимо да бъдат намерени решения по дипломатически и политически път между страните, с които Турция поддържа приятелски връзки.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP