Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,21.08.08

221 килограма наркотици заловиха на летище Ататюрк в Истанбул за последните 10 дни
21 август 2008 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При операции, организирани в последните 10 дни в Истанбул, са заловени 221 килограма наркотици, предаде Анадолската агенция. 53 операции срещу международен трафик на дрога е организирал отделът за трафик и борба с организираната престъпност към истанбулската полиция за последните 10 дни на летище Ататюрк. При тях са били заловени 221 килограма дрога. Преди това истанбулската полиция организира операции срещу улични продавачи на наркотици.

Турският кабинет и синдикатите на служителите в публичния и държавния сектор продължават преговорите
21 август 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство и конфедерациите на служителите в публичния сектор и държавните служители започват втория кръг от преговори за заплащането на труда им, предаде турската агенция АНКА. От страна на правителството в преговорите ще участва държавният министър Мурат Башесгиоглу, а от страна на служителите синдикалните конфедерации Каму-Сен и Мемур-Сен. Дневният ред на заседанието включва разглеждането на финансовите и социални права на служителите в публичния и държавния сектор.

НРП в Турция започна усилена подготовка за местните избори през 2009 година
21 август 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция започва усилена подготовка за местните избори през 2009 година, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Партията избра четири комисии под ръководството на заместник-председателите си, които да организират дейността и нейната координация за местните избори. В тази връзка заместник-председателят на НРП Йондер Сав изпрати циркулярно писмо до местните партийни структури с мерките, които трябва да се предприемат. Комисията за организация на местните избори се оглавява от Бихлун Тамайлъгил, комисията за политика и пропаганда от Йълмаз Атеш, за връзки с неправителствените организации Джевдет Селви, а Онур Оймен ще оглавява комисията за международни връзки и влиянието на икономиката върху местните политики. Сав заяви, че НРП трябва да укрепи своите позиции и влияние сред турските граждани в защита на демокрацията, демократичните принципи, светския характер на държавата, принципите на Ататюрк, вътрешния мир. Той посочи, че първостепенна задача на турските избиратели е да спасят Турция от управлението на Партията на справедливостта и развитието, пише вестникът.

“Милиет”: Прокурорка от София и дъщеря й, отишли на почивка в Алания, са в неизвестност от седмица
21 август 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София/Алания. Прокурорката от София Лилия Тервиска (Лилия Терзийска - бел. "Фокус") и дъщеря й Бетя Тервиска (Петя Терзийска - бел. "Фокус"), които са дошли за лятна почивка в Алания, провинция Анталия, са в неизвестност от една седмица, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. 51-годишната Лилия Тервиска, която е прокурор в българската столица София, е пристигнала със 17-годишната си дъщеря Бетя в Измир, където живее голямата й дъщеря Александра Тервиска, работеща като кореспондент на българския вестник “Монитор”. Лилия Тервиска и малката й дъщеря са останали известно време в Измир, след което на 14 август са заминали на почивка в Алания. Александра Тервиска е разговаряла с майка си и сестра си когато те са пристигнали в Алания, след което от седмица вече не може да се свърже с тях. Опасявайки се за живота на близките си, тя е отправила искане към полицията в Измир за издирването им. Полицията в Алания е предприела разследване на случая, пише вестникът.

“Заман”: Броят на ранените при експлозията в Измир достигна 16
21 август 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Измир. Броят на ранените при експлозията в Измир достигна 16, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. При експлозията тази сутрин в 07,45 часа в квартал Яаханелер към околия Конак в Измир са били ранени 16 души, един от които тежко. Експлозията е станала в резултат на бомбено нападение с дистанционно управление срещу военно-полицейски автомобил. Ранените са били приети в Медицинския център в Буджа, в болницата “Ататюрк” и в болницата за обучение и лечение в Измир. Ранените полицаи и военнослужещи са родени между 1959 и 1990 година. Министърът на съобщенията Бинали Йълдъръм е отишъл на посещение при ранените, приети в болницата в Измир. По-рано днес медии съобщиха, че експлозията е станала в околийския център Буджа.

Неправителствени организации в Турция реагираха срещу картотекирането им от организацията “Ергенекон”

21 август 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Неправителствени организации в Турция реагираха остро срещу картотекирането им като следени организации от организацията “Ергенекон”, пише турският вестник “Радикал”. Според документ, иззет от обвиняемия по делото “Ергенекон” Ергун Пойраз, за който се твърди, че е изготвен от турските въоръжени сили, редица организации в Турция и техни членове са картотекирани като “крайно леви” и като “член на терористична организация”. Съюзът на турските лекари поиска разследване дали документът е излязъл от турските въоръжени сили, а Фондацията за правата на човека в Турция изрази остро противодействие и каза, че картотекирането е характерно само за тоталитарните режими. Сред картотекираните организации са “Егитим-Сен”, която се обвинява в дейност към обособяване на кюрдите в Източен и Югоизточен Анадол; Дружеството по правата на човека; Фондация за изследване проблемите на обществото, която е обвинена в прокюрдска пропаганда и други организации, които развиват прокюрдска дейност. Председателят на Фондацията за права на човека Явуз Йонен заяви, че подобни действия не трябва да останат ненаказани и обществото не трябва да остане безгласно към тях, пише вестникът.

Един турски гражданин е имало на борда на катастрофиралия самолет в Мадрид според първоначални данни
21 август 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Анкара. Един турски гражданин е имало на борда на самолета, който катастрофира на летището в Мадрид, по първоначални данни, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация на турското посолство в Мадрид турският гражданин Мехмет Ердил е имал билет за самолета от Мадрид за Сан Палмас, който се разцепи при излитане, и преди да се качи на борда се е чул със семейството си в Измир. Ердил е бил в Мадрид, за да уреди издаването на виза на свой близък, който е искал да го посети в Испания. След това семейството му не е могло да се свърже с него. Според служителите в посолството все още няма яснота дали той е сред загиналите или ранените пътници.

Турски печат: Прощално заседание на Съвета за Национална сигурност за генерал Яшар Бююканът
21 август 2008 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските вестници днес обръщат внимание на заседанието на Съвета за национална сигурност на Турция, което ще се състои днес под председателството на президента Абдуллах Гюл в Истанбул. Вестник “Милиет” под заглавие “Последно заседание за Бююканът в Съвета за национална сигурност” пише, че днешното заседание на Съвета ще бъде последното за все още действащия началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август се пенсионира от военна служба поради навършване на допустимата възраст. Изданието посочва, че заседанието, което ще се състои в летния дворец “Чъраган” в Истанбул, ще започне в 13,30 часа. Водещите за обсъждане теми са отново тероризмът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и събитията в Ирак. В дневния ред са включени също конфликтът между Русия и Грузия, кипърският въпрос и процесът за присъединяване към ЕС.
Вестник “Радикал” също в публикация, озаглавена “Съветът за национална сигурност на Турция след Сезер отново е в Истанбул”, пише, че преустановяването на практиката при предишния президент Ахмет Недждет Сезер Съветът за национална сигурност да се събира през летните месец в Истанбул, се възстановява от Абдуллах Гюл. Заседанието ще се състои в сградата на командването на Военната академия в Истанбул в квартал Левент. Вестникът пише, че то носи специално значение за генерал Бююканът като последно в неговата редовна кариера на военен.
Сред вътрешнополитическите теми, на които се спира вестник “Заман”, са споровете сред турските политици дали е необходима и по какъв начин промяна на конституцията на Турция. Вестникът в публикация “Зеки Сезер: Конституцията може да бъде променена с консенсус” пише, че за разлика от Народнорепубликанската партия лидерът на Демократичната лява партия Зеки Сезер е дал зелена светлина за промяна на основния турски закон.
Вестник “Сабах” в публикация “И Баку погледна топло на Кавказкия пакт” пише, че след Русия и Грузия турският премиер Ердоган е получил положителен отговор на инициативата на Турция за изграждане на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество.

АФП: Експлозията в Западна Турция е причинена от кола-бомба
21 август 2008 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Измир. Днешната експлозия, при която пострадаха 13 души в западния турски град Измир е причинена от кола-бомба, предаде АФП. Това е съобщил областният управител на Измир.
“Експлозията е избухнала в изоставена кола. Смятаме, че тя е била натоварена с пластичен експлозив, който е задействан от разстояние”, каза Кахит Кирач.

Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава в Истанбул под председателството на Абдуллах Гюл
21 август 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заседание на Съвета за национална сигурност на Турция ще се състои днес под председателството на президента Абдуллах Гюл в Истанбул, пише турският вестник “Милиет”. Заседанието ще започне в 13,30 часа в летния дворец “Чъраган” в Истанбул. Най-важните теми в дневния ред са отново тероризмът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и събитията в Ирак. Ще бъдат обсъдени също конфликтът между Русия и Грузия, кипърският въпрос и процесът за присъединяване към ЕС.

Турският премиер Ердоган и Илхам Алиев постигнаха съгласие за Кавказкия пакт за стабилност
21 август 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев създаването на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество, предаде Анадолската агенция. Турският премиер Ердоган, който замина вчера на посещение в Баку, се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев в президентската резиденция Загулба. На пресконференция след срещата Ердоган изрази благодарността си към Азербайджан за подкрепата за изграждане на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество по инициатива на Турция. Обръщайки внимание на това че Турция, Азербайджан и Грузия имат важна платформа за сътрудничество, Ердоган изтъкна необходимостта от стабилност в целия район на Кавказ. Илхам Алиев от своя страна подчерта, че има добри отношения с Грузия и Русия и поиска Русия и Грузия да изградят приятелство помежду си. Той каза също, че няма да пестят усилия за установяване на стабилност в региона на Кавказ.

“Хюриет”: 13 души, сред които 7 полицаи, са ранени при експлозия Буджа, провинция Измир
21 август 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Измир. По първоначални данни 13 души, сред които 7 полицаи са ранени при експлозия, станала при преминаване на полицейски минибус на булевард “Зеленина” в околия Буджа, провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Експлозията е станала при преминаването на минибуса покрай спирка Евка на булеварда. 7 от ранените са полицаи, 3 войници и 3 са граждани, минаващи оттам. Районът е отцепен от полицаи. Започнало е разследване по случая, пише вестникът.

АФП: Трима полицаи бяха ранени при експлозия в Западна Турция
21 август 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Измир. Трима полицаи бяха ранени при експлозия в Западна Турция, предаде днес АФП. Минибус, превозващ турските офицери, е избухнал в западния турски град Измир. Не се съобщават подробности.

Турция допусна преминаването на кораби на САЩ с помощ за Грузия през Проливите
21 август 2008 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция даде разрешение за преминаване на два американски кораба с хуманитарна помощ за Грузия през Проливите, съобщава електронното издание Хабертюрк. Двата американски кораба с помощи ще бъдат съпровождани от един американски кораб за крайбрежна сигурност. Това заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Ууд в изявление за разговорите между САЩ и Турция за искането за преминаване на американски кораби в Черно море през Проливите. САЩ отправи подобно искане към турската страна преди два дни. Турция отговори, че ще обмисли въпроса и ще се опита да намери решение съобразявайки се със споразумението от Монтрьо 1936 година.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP