Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,31.08.08

Турция заплаши да ограничи вноса от Русия - 2008-08-31

Но как ще се справи с недостига на газ, ако Русия спре доставките
В петък Турция заплаши да ограничи вноса от Русия в хода на търговските преговори, при които излезе наяве неудобната позиция на страната между НАТО и Москва. Министърът на външната търговия Кюршад Тюзмен заяви, че страната му може да наложи ограничения пред руските стоки, след като хиляди турски камиони бяха задържани на руската граница.

Inform
*
Турция настоява за мирно разрешаване на кризата в Грузия
31 август 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция настоява кризата в Грузия да бъде разрешена по пътя на дипломацията, предаде РИА Новости.
“Главното условие за осигуряване на мира в Грузия е всички проблеми да се решават по мирен път”, каза турският външен министър Али Бабаджан по време на пресконференция след края на срещата с грузинския си колега Ека Ткешелашвили.
Бабаджан призова всички страни, въвлечени в конфликта, да действат хладнокръвно и да не допускат конфликтът да се разрасне.

Вселенският патриарх Вартоломей е бил следен, твърди турски вестник
31 август 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските служби са следели Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава радио “Скай”, позовавайки се на информация на вестник “Радикал”. Според нея турски военни са следели действията на Варотоломей по време на посещението му в Измир през 2005 г. В статията се посочва, че документите датират от 2005 г. и са намерени в архивите на паравоенната организация “Ергенекон”, чието ядро беше разбито наскоро.
Според публикацията нареждането за проследяване на Вартоломей е дадено от военни, отговарящи за турските войски в Егейския регион и занимаващи се със заплахи срещу Турция.

Орхан Памук издава любовния роман “Музей на невинността”
31 август 2008 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук пусна на пазара в Турция последната си книга “Музей на невинността”, любовна история между богат мъж и бедна девойка в Истанбул, предаде АФП.
В книгата турският романист, превеждан на 40 езика, разказва за страстта на двама влюбени в 30 години история на Турция от 1970 година, като говори за деликатни теми като сексуалността и девствеността в една мюсюлманска страна.
“Музей на невинността” е най-лиричният ми и изпълнен с търпение и уважение към човека роман”, обясни романистът в интервю на вестник “Сабах”.

Четирима турски военнослужещи са загинали при нападение на активисти на ПКК
31 август 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима турски военнослужещи са загинали при нападение на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде РИА Новости. Кюрдски сепаратисти са обстрелвали пост на турската армия в провинция Бингьол в югоизточната част на Турция. При възникналата престрелка са убити и двама членове на ПКК. Съобщава се и за ранени турски военнослужещи.

Ръст на туристите се регистрира в Турция


31 август 2008 | 08:25 | Агенция "Фокус"

Анкара. Ръст на туристите се регистрира в Турция. Според данни на министерството на туризма през юли броят на туристите е нараснал с 12,7%. Чуждестранните туристи са били 4,1 милиона, съобщава “Репортер”. За период от една година туристите са достигнали 25,3 милиона.
С 15,3% са нараснали туристите в периода януари-юли.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP