Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Жертвите на очакваното мощно земетресение в Истанбул може да достигнат 90 хиляди

15 Август 2008

Това показва изследване проведено от международен екип от специалисти

Земетресение с магнитуд между 7.5 и 7.7 по скалата на Рихтер, което се очаква до 2030 година в Инстанбул, може да отнеме живота на от 70 до 90 хиляди души, показва изследване проведено от кметството на 12-милионния мегаполис и Японската агенция за международно сътрудничество (Japanese Agency for International Cooperation).

Анализът, който бе публикуван в четвъртък, показва още, че в резултат на стихийното бедствие около 135 хиляди жители на Истанбул ще пострадат тежко, а повече от един милион ще останат без покрив. Очаква се щетите от земетресението да са около 40 милиарда долара.

Изследването е проведено от четирима японски и десет турски учени на основата на сценарии за четири възможни земетресения с магнитуд 6.9, 7.4, 7.5 и 7.7 по Рихтер.

Турските сеизмолози многократно предупреждават за силно земетресение през следващите 30 години в района на Мраморно море, където е разположен Истанбул. Те смятат, че вероятността за възникване на земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер е повече от 65 процента.

На 17 август 1999 г. в района на Мраморно море стана едно от най-разрушителните земетресения в Турция, което по официални данни отне живота на 18 хиляди човека. Трусът бе с магнитуд 7.4 по Рихтер и практически разруши до основи индустриалния център на страната. Щетите от земетресението бяха оценени на 8,5 милиарда долара.

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP