Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Сватбени обреди на пет етноса представят на “Етъра”

Проектът е подкрепен с 3 000 лв.
Сватбените обреди на пет етнически общности, населяващи България, ще бъдат представени на двудневен фолклорен празник в архитектурно-етнографския музей на открито “Етъра” край Габрово. Това съобщи директорът на музея Ангел Гоев. Турска, каракачанска, циганска, руска и българска балканджийска и тракийска сватба ще видят габровци и гости на туристическия комплекс в събота и неделя. Обичаите представят групи за автентичен фолклор от Варненско, Пловдивско, Карловско, Севлиевско и Бургаско.
Фолклорният празник е под надслов “Диалог, роден от традицията” и се организира по повод на международната Година на междукултурния диалог. Проектът е подкрепен с 3 000 лв. от регионалния център за култура “Фабриката” и Швейцарската културна програма за Югоизточна Европа.
Обичаят “Сладкая водка” е свързан с първата брачна нощ на младоженците от етноса на донските и кубанските казаци, чиито потомци живеят във Варненско. Старинната казашка сватба ще представи съставът за изворен фолклор от село Казашко с хореограф Стоян Стоянов. Групата за ромски фолклор “Романи яг” от град Средец с хореограф Дафина Димитрова ще представи обичаите “вечер на къната” и “носене на сладка ракия”. Севлиевски хореографи са подготвили българска балканджийска сватба и турска сватба от село Ряховците. Пловдивското с. Войнягово е подготвило българска тракийска сватба, а културно-просветното дружество на каракачаните от Карлово ще представи обичая “Годеж”.
Автентична музика, пищни костюми, сватбени песни и танци ще огласят днес и утре единствения в България музей на открито.


Inform,събота, 30 август 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP