Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,27.08.08

Турски гастарбайтер се опита да прекара нелегално детето си през българската граница укрито в тенджера
27 август 2008 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. 300 турски гастарбайтери и 50 нелегални имигранти от турски произход, които са се опитали да прекарат през България тайно своите деца и роднини, чакат от 20 дни решението на съда в Свиленград, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Гастарбайтерите са работили в различни европейски страни и при завръщането си от летен отпуск са били задържани от българските власти на граничен пункт Капитан Андреево при опит да прекарат нелегално децата и близките си в различни европейски страни. Задържаните са държани в специален лагер. Забранен им е достъп до автомобилите им. Според думите на турския гражданин Адем Гюл, който е искал да прекара брат си до Холандия заради безработицата, българските гранични служители не са се държали добре с тях. Той каза, че приема, че са извършили престъпление, но определи като разрез с човещината отношението на властите към тях. По думите му срещу пари са им давани за подпис различни документи. “Адвокатите и преводачите искат постоянно пари”, е посочил задържаният турски гражданин и е казал, че и турското посолство в София не им помага. Незаконно преминаващите лица, повечето от които деца, са били открити от българските власти при претърсването укрити в багажниците на колите. Тригодишно бебе дори е било укрито в голяма тенджера, пише вестникът.

Не само Русия, а целият свят не е признал Севернокипърската република, каза руският посланик
27 август 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руският посланик в Анкара Владимир Ивановски заяви, че Русия посреща положително предложенията на Турция за осигурявне на стабилност в Кавказ, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На преконференция, организирана в руското посолство, Ивановски изтъкна, че признаването на Южна Осетия и Абхазия не трябва да се разбира, че в бъдеще Русия ще анексира тези страни. На въпрос защо не е признала независимостта на Севернокипърската турска република Ивановски отговори, че не само Русия, а целият свят не е признал Северен Кипър. Руският посланик каза също, че една среща във връзка с Кавказката платформа за стабилност ще може да се осъществи през октомври в рамките на срещата на Черноморското икономическо сътрудничество. Той обърна внимание на това, че Западът не е взел под внимание предупрежденията на Русия за Косово, а сега заема противоположни позиции за Южна Осетия и Абхазия.

64 нелегални имигранти са задържани от жандармерийски екипи в провинция Айдън, Западна Турция
27 август 2008 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Айдън. 64 нелегални имигранти са били задържани в околиите Сьоке, Кушадасъ и Дидим в провинция Айдън, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При операции жандармерийските екипи са задържали в местността Доганбей, околия Сьоке, нелегално влезли в страната 27 имигранти, от които 15 палестинци и 12 иранци. Задно с тях е бил задържан и турският гражданин Ремзи Е., свързан с организирането на трафика. Други 5 нелегални имигранти са били задържани в надуваем катер при полуостров Дилек край Кушадасъ. 4 от тях са иранци, а един от Еритрея. Също в надуваем катер са били задържани и 32 души, от които 17 иракчани, 11 афганистанци, 3 палестинци и 1 от Мавритания. Нелегалните имигранти са били отведени в отдела за чужденци в полицията в Айдън за извършване на процедурите по експулсирането им.

27 август 2008 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия потопи в радост турските граждани от абхазки произход, живеещи в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. След научаване на новината абхазците в Истанбул са се събрали вчера в късните часове пред абхазкия център в квартал Кадъкьой и са организирали демонстрация с развети бялозелени знамена. Под звуците на клаксони от конвой от автомобили, които са ги съпровождали, те са обиколили улиците на истанбулския квартал. Много граждани първоначално са помислили, че това е еуфория заради мача на Фенербахче, но после са разбрали причината. В неделя абхазците, осетинците и черкезите ще организират поход за независимостта от Истанбул до Анкара.

Президентът на Северен Кипър Мехмет Али Талят пристигна днес в Истанбул
27 август 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят пристигна в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На летище Ататюрк Талят беше посрещнат в 08,45 часа от помощник-валията на Истанбул Мехмет Али Улуташ. Севернокипърският президент ще посети Истанбулската търговска палата, ще има срещи с ръководството на Културния университет и ще участва в представянето на книги във Фондацията за икономически и социални изследвания на Турция.
Утре Талят ще отпътува за Анкара, където ще има срещи с президента Абдуллах Гюл и министъра на външните работи Али Бабаджан. Срещата между Талят и Гюл ще се състои в 10,30 часа, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Неправителствени организации в Шърнак протестираха срещу изграждането на топлоелектроцентрала
27 август 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Неправителствени организации и граждани протестираха срещу планираното изграждане на топлоелектроцентрала /ТЕЦ/ в Шърнак, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В протеста, в който участва и кметът на Шърнак Ахмет Ертак от Партията на демократичното общество, бяха издигнати лозунги, че хората не искат отровни инвестиции, които унищожават живота на трудещите се. Протестиращите направиха жива верига. Някои носеха маски, а други бяха облечени в черни дрехи. Представителят на платформата за протест, сформирана от гражданските организации, Фърат Билир заяви, че изграждането на термоцентрала не почива върху никакви политически и правни основания и протестите ще продължат, пише вестникът.

ПКК е извършила ракетно нападение срещу дирекцията на жандармерията в Башкале, провинция Ван
27 август 2008 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Ван. Членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са организирали ракетно нападение срещу дирекцията на жандармерията в околия Башкале, провинция Ван, снощи в 22,30 часа, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Ракетата е улучила дърво в градината на сградата на дирекцията. При нападението няма жертви. След нападението групата от ПКК е избягала, възползвайки се от тъмнината. Силите за сигурност за започнали широкомащабна операция в района.
Също така в махала Гюнгьорен, околия Юксекова в провинция Хаккяри към 22,30 часа снощи неизвестни лица са хвърлили бомба срещу дома на Решит Гюнгьор, собственик на хотел в Юксекова. При случая няма човешки жертви, но са нанесени материални щети. Започнала е широкомащабна операция за задържане на виновниците за нападението.

Законите в Турция се правят така, че все едно няма тероризъм, каза генерал Ъшък Кошанер
27 август 2008 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законите в Турция се правят така, че все едно в страната не съществува тероризъм, заяви досегашният главнокомандващ на жандармерията в Турция армейски генерал Ъшък Кошанер на церемонията по предаването на поста на приемника си армейски генерал Атилла Ъшък, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Генерал Кошанер, който поема поста командващ сухопътните сили на Турция, посочи, че има нужда от ново определяне на баланса между правата на човека и тероризма. Той обърна внимание на недостатъчността и неспособността на законите в борбата срещу тероризма и посочи, че трябва да се обсъдят и предприемат нови мерки в тази насока. Генерал Кошанер изрази също съжаление, че медиите замесват жандармерията в Турция в скандала “Ерегенекон” и приписват на организацията вина за измислени сценарии.

В Истанбул се проведе демонстрация в подкрепа на независимостта на Абхазия и Южна Осетия
27 август 2008 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул Представители на многобройната северно-кавказка диаспора в Турция проведоха в Истанбул демонстрация в подкрепа на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на материал на телевизия Ен Ти Ви. Стотици участници със знамена на двете непризнати републики и Русия се събраха вчера вечерта на площад “Кадика” в азиатската част на Истанбул и организираха автомобилен поход, скандирайки лозунги на солидарност с Южна Осетия и с Абхазия. Те също така призоваха турските власти да признаят независимостта на тези републики.
Демонстрантите имат намерение да проведат в неделя “марш на независимостта” от Истанбул до столицата Анкара в знак на солидарност с Южна Осетия и с Абхазия.

Турски печат: Лидерът на ПНД в Турция начерта “пътна карта” за страната
27 август 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предложенията на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели за споразумение за промяна на конституцията и ограничаване правомощията на Конституционния съд привличат вниманието на турските всекидневници днес. Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “Мярка срещу “призрачната тъмнина” от ПНД: Коса за Конституционния съд” пише, че според Девлет Бахчели съществува голяма опасност Турция да навлезе в период на “призрачна тъмнина” и правомощията на Конституционния съд за забрана на политическите партии трябва да бъдат ограничени с изключение на случаите, когато се касае за партии, които подкрепят тероризма. Вестникът посочва, че опозиционният политически лидер е призовал за споразумение за промяна на конституцията и за приемане на закон за политическия морал.
Вестник “Заман” в публикация, озаглавена “Нова пътна карта от Партията на националистическото движение”, пише, че лидерът на ПНД Девлет Бахчели е анализирал на пресконференция важни събития и процеси в страната. Според него решенията, които е взел Конституционният съд показват една нестабилност и налагането на финансова глоба на една управляваща партия с мотива, че е център на антисветски действия в държавата не е нормално положение. Той поиска създаването на контролен механизъм за наблюдаване дейността на Партията на справедливостта и развитието и предложи да се преразгледат отношенията между парламента и Конституционния съд и да се формира група в парламента, която да изработи закон за политическия морал.
Вестник “Сабах” също се спира на предложенията на Девлет Бахчели в публикация, озаглавена “Сюрпризът от девет “светлини”. Вестникът пише, че за да не навлезе Турция в период на “призрачна тъмнина” Бахчели е предложил 9 неща, засягащи конституционната и политическата уредба в страната. Вестник “Хюриет” извежда в заглавие призива на Девлет Бахчели за широк консенсус за промяна на конституцията.

“Сабах”: Сергей Лавров пристига другата седмица в Турция за обсъждане на Кавказката платформа

27 август 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига идната седмица в Истанбул за обсъждане на инициативата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за създаване на Кавказки пакт за стабилност и сигурност, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Кавказкият проект предвижда не само общи срещи и разговори между Турция, Русия, Грузия, Армения и Азербайджан, но и двустранни срещи и обсъждания между отделните страни с цел решаване на спорните въпроси. Визитата на Лавров е част от двустранните контакти, пише вестникът.

“Милиет”: Изоставена камионетка предизвика паника от терористична атака в провинция Измир
27 август 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Измир. Изоставена камионетка марка “Исузу” предизвика паника от възможен терористичен акт на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник “Милиет”. След бомбени атаки в 4 различни града на Турция силите за сигурност засилиха мерките за сигурност заради възможни терористични действия от страна на ПКК преди празника на победата на 30 август. При въвеждането на тези мерки е била открита паркирана изоставена камионетка в община Карапюрчек, провинция Измир. Полицейските и жандармерийските екипи са започнали разследване за идентифициране на камионетката и собственика й. При разследването е било установено, че тя е била открадната неотдавна от Измир.

Турция отдава значение на териториалната цялост и суверенитета на Грузия
27 август 2008 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Турция отдава голямо значение на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Грузия и е обезпокоена от последното развитие на събитията в кавказкия регион, предаде Анадолската агенция. Това се казва в изявление на министерството на външните работи на Турция. В него се посочва още, че Турция е за намиране на мирно решение на спорните въпроси.

16 терористи от ПКК са били убити при сблъсък в околия Мутки, провинция Битлис
27 август 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Битлис. 16 бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити вчера при сблъсък със силите за сигурност край село Икизлер, околия Мутки, провинция Битлис, пише турският вестник “Хюриет”. Група от 20 терористи от ПКК са нападнали село Икизлер и са убили петима селски пазачи. Докато е траел сблъсъкът между терористите и селските пазачи са пристигнали силите за сигурност и са атакували групата. При престрелката са били убити 16 членове на ПКК, а останалите са избягали. При сблъсъка, който е продължил почти цял ден, е бил ранен и един селски пазач, а един от терористите се е предал на силите за сигурност, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP