Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,11.08.08

Цените на земеделските площи в Турция са поскъпнали драстично
11 август 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цените на земеделските площи в Турция са се увеличили двойно с поскъпването на цените на хранителните продукти, пише турският вестник “Заман”. Особено голямо е поскъпването при овощните градини и поливните земеделски площи в Турция. При тях увеличението е повече от 50 %. Един дьонюм /ок. 920 кв. м/ от една овощна градина, който е струвал 750 турски лири, сега върви за 1500 турски лири. Над два пъти е нарастването за един дьонюм при поливните площи в провинция Шанлъурфа, а цените на нивите в Чукурова се е увеличил 4 пъти. Поскъпването на хранителните продукти в международен характер е засилило и интереса за инвестиции в земеделски площи. Освен дребните инвеститори, вложения в закупуването на земи правят и големи компании като Коч Холдинг, Текфен и Санджак. От началото на годината насам в Турция хлябът, оризът, млякото, макаронените изделия, месото и маслото са се покачили с 45 %. Най-голямо е увеличението при лещата – с 90 %. Новите проекти в областта на селското стопанство планират развитие на органичното земеделие особено в райони с поливни площи, пише вестникът.

"Хюриет": Съперничеството на великите сили в Кавказ
11 август 2008 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Войната между Грузия и Русия направи един много опасен завой като най-горещия конфликт на съперничеството за разпределянето на световния петрол между Русия и САЩ, пише Фераи Тънч в публикация, поместена в турския вестник “Хюриет”.
“...Не можеше и да се очаква Русия, която след разпадането на някогашния СССР направи всичко възможно, за да ескалира проблема за Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения с цел да не изгуби влиянието си в Кавказ, да загърби района в период, в който така силно се изостря конкуренцията в енергийната област.
Русия, която в международните кулоари е наричана още и Република “Газпром”, никога няма да се съгласи с ставките на каспийския петрол до пазарите в Европа през петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, както и с всеки опит да се отслаби нейният контрол върху енергийните пазари”..., пише авторът.

Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан иска да даде показания по делото “Ергенекон”
11 август 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан иска да даде показания по делото “Ергенекон” чрез посредничеството на адвокатите си, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според появила се информация Абдуллах Йоджалан е поискал да даде отговор на твърденията на някои обвиняеми по скандала “Ергенекон”, засягащи неговата персона. Едно от твърденията, за които Йоджалан иска да говори пред прокурора Зекерия Йоз е предложението, отправено към него да бъде убита бившата премиерка на Турция Тансу Чилер. Според Йоджалан докато той е бил в Дамаск при него са дошли някакви лица, които са предложили да убият Тансу Чилер, а той и ПКК да поемат отговорността, но той не приел предложението. Йоджалан категорично отхвърля твърденията, че ПКК е проект на турските тайни служби и е обезпокоен от връзката, която се прави между ПКК и “Ергенекон”. Той посочва, че още от началото на организацията – от 1976 година е имало прониквания на турските спецслужби в средите й с цел да бъде ликвидиран, но тези начинания не са успели, пише вестникът.

“Заман”: Три месеца е продължила подготовката за залавянето на 150 кг хероин в Ескишехир
11 август 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Капъкуле. Капъкуле. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата в провинция Ескишехир са заловили на ГКПП Капъкуле 150 килограма хероин, чиято пазарна стойност е 150 милиона турски лири /около 150 милиона лева/, пише турският вестник “Заман”. Наркотикът бил укрит в гумите на ТИР, тръгнал на път от Ескишехир. След получен сигнал, че голямо количество хероин се подготвя за изнасяне извън границите на Турция и тримесечна планова работа, на 1 август е започнала конкретната операция. В продължение на 8 дни полицейските екипи са проследявали заподозрения и камиона му в провинциите Ескишехир, Коджаели, Истанбул и Одрин. На 8 август заподозреният е пристигнал на ГКПП Капъкуле със собствения си ТИР и се опитал да напусне страната. При проверката са открити общо 150,240 килограма хероин. В рамките на операцията са задържани и други трима души. У единия са намерени два пистолета Глок, 148 патрона и 2 500 евро. Конфискувани са ТИР-ът и два леки автомобила.


Бранко Цървенковски разгледа историческите места в града на Босфора
11 август 2008 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие/Истанбул. Президентът на Македония Бранко Цървенковски, който е със семейството си в Турция на лятна почивка, посети историческите и туристическите места в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Македонският президент, който пристигна в курорта Бодрум на 2 август, посети музея Топкапъ сарай, църквата “Света София”, джамията “Султан Ахмед” и други исторически места. На 13 август Бранко Цървенковски ще отпътува за страната си, пише вестникът.

Трима души са задържани при непозволена демонстрация в Истанбул
11 август 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима души са били задържани при демонстрация непозволена от полицията в квартал Бейоглу в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Тюрк. Групата се е събрала пред областното ръководство на Партията на демократичното общество /ПДО/ в Истанбул в Тарлабашъ и се е насочила към площад Галатасарай. Групата е организирала тук седящ протест и е скандирала лозунги с искане за освобождаване на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан от затвора. Групата не е взела под внимание призива на силите за сигурност да се разпръсне и се е насочила към булевард “Истиклял”. В резултат на неподчинението турски специални части са атакували демонстрантите с водни струи.

Анадолска агенция: Руски бойни самолети са бомбардирали грузинско село на 14 км от турската граница
11 август 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Анкара. Поради сраженията в района на Южна Осетия руски бойни самолети са бомбардирали грузинско село, отстоящо на 14 километра от турската граница, предава Анадолската агенция. Грузинските осведомителни средства оповестиха, че при вчерашните бомбардировки на руски бойни самолети на територията на Грузия са били нанесени удари и по село Махвилаури, което се намира само на 14 километра от турската граница. При тези бомбардировки са били нанесени удари и има разрушения и в редица общини в околия Хелвачаури на провинция Батуми, които също са много близо до Турция, посочва агенцията.

9 турски военнослужещи са загинали при избухване на мина в провинция Ерзинджан
11 август 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Eрзинджан. Девет турски военнослужещи са загинали при избухване на мина, взривена от разстояние в околия Кемах, провинция Ерзинджан, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според валията на Ерзинджан Али Гюнгьор случаят е станал тази сутрин в района на село Улупънар, когато жандармерийска част е отивала на операция срещу терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Други двама военнослужещи са ранени при случая. На мястото са пристигнали хеликоптери и са отвели ранените в болницата в Ерзинджан. Изпратени са също и много специални части.

За един месец в Турция са се удавали 85 души
11 август 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осемдесет и пет души са се удавили през последния месец в Турция в морета, течащи води, езера, язовири, напоителни канали и плувни басейни, пише днес вестник “Заман”. Много по-голям е броят на хората, за които е имало реална опасност да се удавят. В морета са се удавили 34 души, 23 души – в язовири и езера, 14 души – в реки и течащи води, девет души – в напоителни канали и пет души – в плувни басейни. От удавилите се в морета 16 души са в Черно море, седем – в Мраморно море, шест – в Средиземно море и пет – в Егейско море. От провинциите по черноморското крайбрежие на Турция най-голям е броят на удавалите се в провинция Самсун – седем през последния месец.

“Заман”: Пътищата в Турция се превърнаха в бойно поле
11 август 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се превърна в истинско бойно поле със станалите на различни места в страната автомобилни катастрофи - само вчера загинаха 39 души, пише днес вестник “Заман”. Най-честите причини са произшествията са твърде висока скорост, употреба на алкохол, невнимателно шофиране. Най-много жертви има при катастрофите в Малатия, Амасия, Анкара и Мугла. В провинция Малатия връщащ се от сватба микробус се преобърнал на пътя, при което 9 души са загинали и 10 са били ранени. При катастрофата, подобна на масово убийство, се оказва, че шофьорът е употребил голямо количество алкохол, пише вестникът. При катастрофа в околия Мерзифон на провинция Амасия са загинали 5 души, от които трима - от едно семейство.

ДЖИХАН: Напрегнато очакване на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница
11 август 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Артвин. Турската страна взема необходимите мерки с оглед на евентуално струпване на бежанска вълна по границата си с Грузия поради разрастващата се война след като Грузия навлезе в Южна Осетия, а Русия категорично се намеси, предава информационната агенция ДЖИХАН. Валията на провинция Артвин - Дженгиз Айдоуду, е съкратил отпуската си и се е завърнал в Артвин. Той е съобщил, че изчакващите на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница ТИР-ове на турския Червен полумесец с вода, палатки и друга хуманитарна помощ са преминали границата и се стремят да достигнат района на бойните действия. На ГКПП Сарп все още изчакват нареждания 38 медицински служители и една полева болница. Кораби, натоварени с цимент и желязо и тръгнали на път за грузинското пристанище Батуми, изчакват в турски териториални води в района на пристанище Хопа. Намиращите се на турска територия ТИР-ове не искат да преминат в Грузия, а от Грузия на турската митница са влезли 20 празни ТИР-а.


“Заман”: Осем турски военни загинаха и трима са ранени при избухване на мина в провинция Ерзинджан
11 август 2008 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Осем турски военни са загинали и трима са ранени при експлозия на мина, на която се натъкнал военният автомобил, с който са пътували военнослужещите, пише електронното издание на вестник “Заман”, като цитира валията на Ерзинджан, Източна Турция. Ранените са настанени на лечение в болници в Ерзинджан.

ДХА: Един автомобил на половин час се пропуска в Грузия на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница
11 август 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Сарп. През ГКПП Сарп на турско-грузинската граница продължава въведената практика да се пропуска само по един автомобил на половин час да влиза в Грузия, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Влизащите в Грузия превозни средства се ескортират до Батуми и там принудително изчакват, като не им се дава разрешение да пътуват до други части на страната. По тази причина намиращите се от турската страна на ГКПП Сарп ТИР-ове предпочитат да изчакват там, посочва агенцията.

Осем военнослужещи са загинали при експлозия в Турция
11 август 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осем турски военнослужещи са загинали при експлозия в източната част на страната, предаде агенция Ройтерс. Четирима войници са ранени.
До момента не се съобщават повече подробности.

ДХА: Грузия отправи молба за помощ към турския Червен полумесец
11 август 2008 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Сарп. На третия ден от руско-грузинската война в Южна Осетия грузинските власти отправиха молба за помощ към екипите на турския Червен полумесец, намиращи се на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница в околия Артвин, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Координаторът на Червения полумесец Севал Гюзелкълъч е преминал вчера границата и е разговарял с директора на протокола на министерския съвет на Грузия Иракли Конадзе, който го е уведомил, че град Гори е претърпял руска бомбардировка, има много ранени и е поискал помощ. Координаторът на Червения полумесец е отправил искането към турското външно министерство и очаква указания.

“Сабах”: ПСР ще представи пакет за промени в конституцията след решението на Конституционния съд
11 август 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция ще представи пакета си за промени в конституцията, след като Конституционният съд изготви аргументираното си решение за членовете на партията, за които се иска забрана за политическа дейност, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. ПСР планира да внесе в парламента пакет от 40 члена за промяна в конституцията. Тя ще търси диалог с опозицията по този пакет. Пакетът предвижда промени в дейността и правомощията на Висшия учебен съвет и промени в насока към разширяването на човешките права.


“Сабах”: Ако не се решат проблемите с кредитните карти, в Турция ще настъпи “национална криза”
11 август 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Американският вестник “Ню Йорк таймс” разглежда под лупа използването на кредитни карти по целия свят и проблемите, които те пораждат, пише днес турският вестник “Сабах”. В публикацията се твърди, че в страни като Турция, Китай, Индия, Виетнам, Тайван, Южна Корея и Русия има сериозни проблеми с използването на кредитните карти и че по-специално в Турция и в Китай затрудненията може да прераснат в “национални кризи”. Специално за Турция се посочва, че през периода 2003-2006 г. 41 души са се самоубили или са загинали при престъпления заради задължения по кредитните карти. При бизнеса с кредитните карти турските банки са печеливши, понеже печалбата, която получават от всяка кредитна карта, е много по-висока от тази в САЩ и поради това тези банки са привлекателни за чуждите инвеститори, се казва в текста на “Ню Йорк таймс”.

Федерацията на кавказките дружества в Турция критикува позицията на Анкара по войната в Грузия
11 август 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Федерацията на кавказките дружества в Турция критикува остро позицията на Анкара за войната в Грузия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В писмена декларация на дружеството се казва: “Грузинската армия, която е обучена и в чиито ръце е предадено оръжие за сметка на данъците, събрани от нас, живеещите в Турция, се е насочила срещу своите братя от черкезки произход. Очакваме Турция да компенсира направената грешка и да убеди Грузия да прояви разум и да се оттегли. Искаме чувствителността, която Турция прояви при признаването на независимостта на Косово, да бъде проявена и по отношение на Южна Осетия и Абхазия”.

“Хюриет”: 150 килограма хероин бе заловен в турския град Ескишехир
11 август 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. 150 килограма хероин заловиха екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Ескишехир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. По-късно днес директорът на полицията в Ескишехир Саваш Юджел ще представи на пресконференция повече информация за разбиването на канала за трафик на дрога, пише вестникът.

“Хюриет”: 10 войници са ранени при експлозия на мина в Североизточна Турция
11 август 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Eрзинджан. 10 войници са ранени при експлозия на мина тази сутрин в провинция Ерзинджан в Североизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Мината е избухнала при преминаване на турски военен автомобил близо до моста Аджемоглу в околия Кемах, провинция Ерзинджан. В района продължават операциите за задържане на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише вестникът.

“Радикал”: Започна техническата подготовка за преговорите между Турция и МВФ
11 август 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Битлис. Държавният министър на Турция Мехмет Шимшек заяви, че продължават техническите действия по преговорите с Международния валутен фонд, пише турският вестник “Радикал”. Започнаха съвместните подготвителни стъпки в рамките на преговорите с МВФ. Международната финансова институция ще представи становище по въпроса дали ще може да бъде приложено предпазното стенд-бай споразумение, изготвено от Турция, а правителството ще представи окончателното си решение по-късно. Подготвителните действия на техническите комитети и от двете страни ще продължат до септември. МВФ ще даде становище, след като направи финансов анализ и анализ за полезността на предвидените стъпки. Турция сама ще реши дали ще се възползва от правото си на получаване на кредит от фонда, пише вестникът.

АФП: Нов турски ТВ канал ще излъчва на кюрдски език от следващата година
11 август 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската държавна телевизия ще започне през 2009 г. да излъчва канал на кюрдски език, съобщи нейният директор Ибрахиб Шахин в интервю, което бе публикувано в понеделник, предаде АФП. На страниците на вестник “Акшам” Шахин обяснява, че по 24-часовата телевизия ще бъдат излъчвани предавания на арабски, фарси, заза (диалект на кюрдския).
“Целта ни е да достигнем не само до кюрдски и арабски граждани на Турция, но и до страните в региона,” отбелязва той.
В опит да засили кандидатурата на Турция за членство в ЕС през 2004 година турската телевизия започна да излъчва 30-минутни седмични програми на кюрдски. Критиците, обаче, отбелязват, че качеството на предаванията е ниско, а съдържанието им е повърхностно.

“Сабах”, Турция: Саакашвили каза: “Предадохме се”

11 август 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Анкара. Грузинското министерство на външните работи връчи снощи на руското посолство в Тбилиси нота за прекратяване на огъня, подписана от президента Михаил Саакашвили, пише “Сабах”. По този начин на четвъртия ден от войната в Кавказ грузинците официално направиха крачка назад, коментира турският всекидневник. В грузинската нота се казва, че страната е готова да се прекрати огънят и да се пристъпи към преговори. Условието на Русия е грузинците да подпишат договор, че повече няма да извършват такива нападения.
Първият контакт между двете воюващи страни беше осъществен чрез телефонен разговор между двамата външни министри – Ека Ткешелашвили и Сергей Лавров. Постоянният представител на Русия в ООН посланик Виталий Чуркин от своя страна заяви, че страната му е готова за мирни преговори с Грузия, посочва вестник “Сабах”.

Турски печат: Войната между Грузия и Русия и действията на Турция в конфликта
11 август 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конфликтът в грузинската провинция Южна Осетия, който доведе до войната между Грузия и Русия и деликатната позиция на Турция е една от основните теми в турския печат днес. В публикация на първата страница на вестник “Хюриет”, озаглавена “Спряха ги на 65 километра от Тбилиси”, пише, че руските сили, които си осигуриха контрол над Южна Осетия, продължиха да настъпват към вътрешността на Грузия. Вестникът пише, че когато руснаците бяха на 65 километра от Тбилиси в град Гори Грузия призова за спиране на огъня. Изданието представя събитията от началото на войната в четвъртък и пише, че при военните действия е ранен един руски генерал Анатолий Хрульов и по сведенията са загинали 2000 цивилни граждани. Грузинската страна обаче съобщава за 300 души загуби от цивилното население. Вестникът посочва също, че руският флот е обградил бреговете на Грузия. В друга публикация “Хюриет” пише, че към турския червен кръст е отправено искане за хуманитарна помощ, на което тя веднага се е отзовала. Помощта е била извозена с ТИР-ове през граничния пункт Сарп.
Няколко публикации във връзка с грузинско-руския конфликт за Южна Осетия помества и вестник “Сабах”. Вестникът пише, че грузинският град Гори е бил подложен на дъжд от бомби от руските сили, при което сазагинали много цивилни граждани. Вестникът пише, че грузинските сили са заели по-сигурни позиции, а цивилното население напуска града от паника.
Вестник “Милиет” в публикация “Грузия е под блокада” пише, че Гурзия се е изтеглила от Южна Осетия под натиска на руския флот по море, на абхазките сили от запад и от руските сили от север. В пространната статия се посочва, че по думите на руския външен министър Сергей Лавров в отговор на грузинския външен министър Ека Тешелашвили Русия ще прекрати атаките, само след като Грузия се изтегли от Южна Осетия.


Радикал”: Абхазия обвини Турция, че дава оръжие на Грузия
11 август 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Абхазия, която едностранно обяви своята независимост от Грузия, критикува Турция, че оказва помощ с оръжие на Грузия и обвини Анкара, че има принос във въоръженото нападение на Тбилиси срещу Осетия, пише днес турският вестник “Радикал”. Депутати от Абхазия осъществиха някои контакти в Анкара и дадоха пресконференция. Заместник-председателят на парламента на Абхазия Ирина Агирба изрази разочарованието си от оказваната помощ от Турция на Грузия от военна гледна точка и от мълчанието на Анкара след извършеното нападение от Грузия срещу Южна Осетия. Ирина Агирба изрази разбиране към интересите на Турция по отношение на Грузия, но не може да приеме оказваната едностранна турска военна подкрепа на Тбилиси и смята, че този подход е несправедлив. Депутатът Валера Къварчия изтъкна, че от сега нататък вече няма да бъде възможно Абхазия да живее заедно с Грузия.

АНКА: Списъкът на турската военна помощ за Абхазия според руски вестник
11 август 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руският вестник “Известия” излиза с голямо заглавие “Кой оказва помощ на Грузия” и обвинява за това САЩ и Турция, предава турската информационна агенция АНКА. Вестникът пише, че Турция е оказала помощ в размер на 45 милиона долара и е осигурила подкрепа с много и различни съвременни оръжия и боеприпаси, а грузински офицери са преминали подготовка в турската и в американската армия. В списъка на оказаната от Турция на Грузия военна помощ фигурират 100 превозни средства, 50 установки за ракети, бойните кораби Кълъч 2 и Доган, ВВС система за ранно предупреждение “Скай Уочър”, 80 автоматични оръжия, 1 800 ръчни бомби, 10 милиона патрона, 160 пушки тип MP5A3.

“Радикал”: Русия остана студена към призива на Турция за спиране на войната с Грузия
11 август 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Русия остана студена към призива на Турция да се спре войната в Грузия, пише турският вестник “Радикал”. Турция не срещна очакваната подкрепа от Русия за сътрудничество за прекратяване на конфликта в Кавказ и търсене на мирни решения. Преди да излезе във ваканция турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е потърсил по телефона руския президент Дмитрий Медведев и руския си колега Владимир Путин. Руският премиер Владимир Путин не се е отзовал на телефонното обаждане на турския премиер. Според коментарите позицията на руския премиер се дължи на становището на Русия, че Турция окуражава Грузия и й оказва военна подкрепа. Според изнесена информация част от оръжието, с което воюва Грузия, е турско. Също така от канцеларията на руския външен министър Сергей Лавров са отговорили на обаждането на турския външен министър Али Бабаджан, че програмата на господин Лавров е много наситена и при пръв удобен случай той ще се обади.
При разговора си с грузинския президент Михаил Саакашвили Ердоган е поискал да се предприемат мерки за спиране на сблъсъците, пише вестникът.

“Радикал”: Турските граждани от размирния район в Грузия бяха изтеглени през Азербайджан
11 август 2008 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Цхинвали/Анкара. Много турски граждани напуснаха Грузия през граничния пункт Сарп, след като турските въздушни линии спряха полетите си за Батуми и Тбилиси, пише турският вестник “Радикал”. ТИР-овете, натоварени с помощи от турския червен кръст, също преминаха през граничния пункт Сарп. Съветникът във външното министерство на Турция Ертугрул Апакан и помощникът му посланикът Юнал Чевикйоз, които следят отблизо грузинско-руския конфликт, организираха вчера маса за кризата, на която бяха разисквани политически мерки за овладяването на кризата, действията за помощ и изтеглянето на турските граждани от района на конфликта. Турция изтегли гражданите си от района на военните действия през Азербайджан, но засега турското външно министерство не обмисля изтеглянето на своите граждани и на дипломатическото си представителство от грузинската столица Тбилиси, защото там е спокойно. Турският червен кръст изпрати помощи за ранените в грузинския град Гори. С оглед на сигурност кораби, които са пътували за Грузия, са хвърлили котва на пристанището Хопа и докато премине кризата Турция ще бъде домакин на корабите.

“Хюриет”: Двама турски журналисти са ранени от осетински войници в района на Цхинвали
11 август 2008 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Цхинвали/Анкара. Екипи на турските телевизии Каналтюрк и Ен Ти Ви станаха обект на нападение от осетински войници на 2 километра от столицата на Южна Осетия Цхинвали, пише турският вестник “Хюриет”. Според информация в интернет сайта на телевизия Каналтюрк осетински войници са открили огън срещу автомобил на турските медии. При нападението са били ранени леко репортерът Левент Йозтюрк и операторът Гюрай Ервин. Те веднага са били подложени на болнично лечение и състоянието им е добро. Според съобщение на репортера на списание “Русия нюзуик” за радио “Ехото на Москва” от мястото на събитието Орхан Джемал в района на военните действия са загинали двама журналисти – журналистите от руски произход Александър Климчук и от грузински произход Григор Чихладзе.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP