Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,13.08.08

Анадолска агенция: Религиозният празник Рамазан започва на 1 септември
13 август 2008 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 1 септември започва свещеният за цялата ислямска общност религиозен месец Рамазан, предава Анадолската агенция. Честването започва с първата предпразнична молитва вечерта на 31 август, неделя. Първото ядене /сахура/ в ранни зори, преди да е изгряло слънцето, ще бъде сутринта на 1 септември. Първият ифтар /специално религиозно ядене в края на деня по време на религиозния месец Рамазан/ на 1 септември ще започне в Анкара в 19.30 ч., в Истанбул - в 19.46 ч. и в Измир - в 19.51 ч.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди в Русия конфликта в Грузия
13 август 2008 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Анакара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще замине днес за Москва за преговори по конфликта между Русия и Грузия, предаде АФП, позовавайки се на турската телевизия НТВ.
Ердоган трябва да се срещне с руския премиер Владимир Путин, като може да спре и в Грузия при завръщането си в Турция.
Говорител на Ердоган не отрече, но и не потвърди съобщенията за визитата, като каза, че скоро ще бъде разпространено официално изявление.
Турция, която граничи с югозападната част на Грузия, призова за създаване на регионален форум за засилване на сътрудничеството в Кавказкия регион, след като напрежението между Тбилиси и Москва прерасна във въоръжен конфликт миналата седмица.

Турският премиер призова синдикатите да преговарят за премахване на разликата между чиновници и работници
13 август 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Ердоган заяви, че трябва да се премахне разликата между чиновници и работници в обществото, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Ердоган призова синдикатите да се споразумеят в тази насока, а парламентът ще приеме законодателните мерки, които са необходими. Турският премиер каза, че е направил проучвания в тази насока в западните страни и е установил, че никъде няма такова разделение. “В най-скоро време синдикатите на работниците и служителите Тюрк-Иш, Каму-Сен, Мемур-Сен и другите синдикати трябва да обсъдят възможностите за премахване на разделението в секторите”, подчерта Ердоган.

Управляващата партия в Турция няма да отбележи с чествания седмата си годишнина
13 август 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утре се навършват седем години от създаването на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Хюриет”. ПСР е учредена на 14 август 2001 г. Тази година обаче няма да има никакви чествания на годишнината. С решение на Централния изпълнителен комитет на ПСР подобни чествания ще има само на кръгли годишнини – веднъжт на пет години, което означава, че първото подобно честване ще бъде през 2011 година.

20 килограма наркотици са заловени в автомобил в провинция Шанлъурфа, Югоизточна Турция
13 август 2008 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. 20 килограма наркотици са били заловени в околия Биреджик, провинция Шанлъурфа, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При контрол по пътищата жандармерийски екипи са заловили на пътя Шанлъурфа-Газиантеп в автомобил с регистрационен номер 34 ТB 5055, управляван от М. Г. 20 килограма наркотик, сложен в черен пакет и скрит в багажника. Водачът на автомобила и спътникът му М. Д. са били задържани.

АНКА: Един на всеки сто пътници в света пътува с турските авиолинии
13 август 2008 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Генералният директор на турските авиолинии Темел Котил заяви, че компанията вече е в състояние да превозва един на всеки сто пътници в света, предава турската информационна агенция АНКА. Новата цел пред турските авиолинии е,през 2013 г. Да имат капацитет да превозват по двама на всеки сто пътници в света.
През първите седем месеца на 2008 г. турските авиолинии отчитат общ растеж от 15,4%, от които във вътрешните полети – 20%, а в международните – 11%. Целта е до края на годината да бъдат превозени 23,5 милиона пътници и да бъде достигнат общ оборот от 4,5 милиарда долара. На ден турските авиолинии превозват по 80 000 пътници и имат по 600 полета.

Анадолска агенция: 21 нелегални имигранти са задържани в провинция Одрин
13 август 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на жандармерията и на гранични войски са задържали 21 нелегални имигранти в района на село Боснакьой край Одрин и околиите Ипсала и Мерич при опит да преминат незаконно турско-гръцката граница, предава Анадолската агенция. Имигрантите - граждани на Бирма, Грузия, Сомалия и Иран, са предадени са на отдел “Чужденци” на одринската дирекция по сигурността, за да бъдат експулсирани от страната.

300 представители на интелектуалния елит в Турция призоваха за задълбочаване на разследването “Ергенекон”
13 август 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. 300 представители на интелектуалния елит в Турция излязоха с изявление по разследването “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Академични преподаватели, представители на медиите, гражданските организации, писатели и филмово-театрални дейци в Турция поискаха да не бъде завоалирано и да бъде задълбочено разследването по “Ергенекон”. Подписалите изявлението посочват, че това е един удобен случай за демократичните сили в страната. Според тях в обвинителния акт има много твърдения и документи за замислени престъпления. Те смятат, че с разкриването им ще спечелят всички турски граждани, а силите, които са засегнати, ще разберат, че са прекрачили границата, пише вестникът.

Турски бизнесмени спряха работата си в Грузия заради войната и се завърнаха в Турция
13 август 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Истанбул. Турски бизнесмени, работещи в Грузия, се завърнаха късно вчера от кавказката република заради военната обстановка, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Те пристигнаха в Истанбул през Баку. При завръщането си казаха, че ситуацията в Грузия е плачевна и икономиката и е спряла да работи. По думите им ако нещата се оправят, те планират отново да се върнат в Грузия, пише вестникът.

От третите страни Турция е тази, която най-много губи от войната между Грузия и Русия, каза Тугрул Еркин
13 август 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Турско-грузинския бизнес съвет Тугрул Еркин заяви, че Турция ще е страната от третите страни, която ще пострада най-много от военния конфликт между Русия и Грузия, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. “Тази война има основни актьори – Русия, Южна Осетия, Грузия, Абхазия. Те нещо спечелиха, нещо загубиха. Обаче извън тях от страните, които загубиха най-много, е Турция”, каза Еркин. Според експертите сблъсъкът между Русия и Грузия за Южна Осетия ще се отрази върху икономиката и стабилността на Турция и останалата част от региона. Той посочи, че конфликтът получи отражение най-напред в енергийната област със спирането на каспийския нефт, идващ в Турция от Азербайджан през Грузия. Еркин изтъкна, че Турция от началото на 90-те години на миналия век насам се стреми да разшири икономическите си връзки с Грузия, но кристалната ваза от онзи период се е счупила и вече нищо няма да бъде като преди. Той посочи, че след като Русия е наложила ембарго на проамериканското ръководство на Грузия Турция се е превърнала в пръв търговски партньор на кавказката република. По думите му тази година се очаква двете страни да имат 1,2-1,3 милиарда долара търговски обмен. Еркин изтъкна също, че в големите източни проекти на Турция присъства винаги Тбилиси.

Обстановката на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница е спокойна
13 август 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Сарп. След прекратяването на войната между Грузия и Русия обстановката на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница е спокойна, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Няма никакви проблеми при излизането и влизането през граничния пункт и след вчерашния напрегнат трафик обстановката се нормализира. След инспекция на пункта каймакаминът /околийски управител/ на Хопа - Шахин Аслан, заяви, че преминаването на пътници и превозни средства става спокойно и без проблеми. Някои от влизащите в Грузия шофьори на ТИР-ове имат притеснения, но им се обяснява, че войната вече е приключила, посочва агенцията.

“Сабах”: Яшар Бююканът е на прощална визита при председателя на парламента Кьоксал Топтан
13 август 2008 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът е на прощална визита при председателя на парламента Кьоксал Топтан, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Бююканът беше посрещнат в парламента от генералния секретар на парламента Али Осман Коджа и директора на личната канцелария на Топтан Инджи Сойтук.

АНКА: Ако Турция подпише енергийно споразумение с Иран,САЩ може да се откажат от общата борба срещу ПКК
13 август 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Американският вестник “Вашингтон пост” пише, че “ако Турция подпише енергийно споразумение с Иран, САЩ може да се откажат от съвместната борба срещу Кюрдската работническа партия /ПКК”/, предава информационната агенция АНКА. Вестникът посочва, че американската администрация не гледа с добро око на започващото утре посещение в Турция на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и пише, че тази визита не е положително събитие за Анкара. “Ако Турция подпише енергийно споразумение с Иран, САЩ могат да се откажат от подписаната през ноември 2007 г. спогодба, с която се отвори нова страница в сътрудничеството при борбата с ПКК и размяната на разузнавателна информация”, предупреждава вестник “Вашингтон пост”.

“Сабах”: Двама турски граждани са загинали при нападение в заведение близо до Франкфурт, Германия
13 август 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Двама турски граждани са загинали, а един е бил ранен при въоръжено нападение в заведение за сладолед в градчето Руесселсхайм близо до Франкфурт, Германия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При нападението със стрелба и ножове, което явно е имало за прицел двамата загинали турци, е загинала и жена останала сред престрелката от двете страни. Германската полиция е започнала операция за задържането на 4-та извършители на нападението, пише вестникът.

Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава на 21 август
13 август 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 21 август ще се състои редовното заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, предава Анадолската агенция. Заседанието ще бъде в Истанбул и ще се председателства от президента Абдуллах Гюл. Ще бъде направена оценка на най-важните вътрешни и външни събития. За последен път в заседание на Съвета ще участва началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, който от 30 август преминава в запаса.

“Радикал”: Посегателства срещу 21 английски туристи е имало в Турция за една година
13 август 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. За една година в Турция е имало агресивни действия срещу 21 английски туристи, се посочва в информация, изнесена от Министерството на външните работи на Великобритания, пише турският вестник “Радикал”. Според информацията, публикувана в британско издание, от април 2006 до март 2007 година в Испания са били нападнати 29 английски туристи, в Гърция 28, а на трета позиция е Турция с 21 нападнати английски туристи. Посегателствата срещу английски туристи са най-малко в САЩ, която е и най-много посещаваната страна от тях. Най-голям е броят на задържаните англичани в Испания – 2032 души. Броят на загинали граждани на острова в чужди страни също е най-голям в Испания – 1591 души.

“Милиет”: В Турция започва изграждането на “долината на информацията и технологиите”
13 август 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Турция се предприемат първите стъпки от дълго обсъждания проект за изграждане на долина за обработка на информация и за нови технологии, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Проектът се реализира от Министерството на промишлеността и търговията, който отдели в тази връзка 450 000 турски лири финансови средства за проучвателни проекти. Изграждането на долината е една от стъпките от целта за превръщане на Турция в технологична база на Европа. “Долината” ще бъде изградена по линията Таксим-Маслак в центъра на Истанбул. За изграждането на “долината” чрез Управлението за обществени имоти и сгради /ТОКИ/ ще бъде определена земя, на която ще бъдат изградени центрове към компания, която ще има срок за експлоатация на земята 30 години. Компанията ще се занимава с телекомуникационни технологии, научни и информационни проекти, био-, нано- и други технологии. Предвижда се също усилията да бъдат насочени към технологии в обслужващата сфера. За реализацията на проекта ще се търси финансиране и от Световната банка, пише вестникът.

АНКА: МВнР опроверга информации, че не е бил разрешен полет на украински самолет над Турция за Грузия
13 август 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското външно министерство опроверга тиражираните в медиите информации, че не е било дадено разрешение на украински самолет с хуманитарна помощ да прелети през турското въздушно пространство за Грузия, предава информационната агенция АНКА. В писмено съобщение на министерството се посочва, че досега не е бил отказван нито един полет до Грузия с цел доставяне на хуманитарна помощ или евакуиране на хора. Въпросният полет на украински самолет не е бил осъществен поради възникналите проблеми във въздушното пространство на Грузия, се казва в съобщението.

“Хюриет”: Определени са кандидатите за ректори на новите 23 университета в Турция
13 август 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият учебен съвет /ВУС/ определи кандидатите за ректори на новосъздадените в Турция 23 университета, пише днес вестник “Хюриет”. Измежду общо 526 кандидати са избрани по трима кандидати за всеки университет. Кандидатурите ще бъдат предложени за назначаване на президента Абдуллах Гюл, който има право да избере един от тях и да издаде съответен указ.
Общото събрание на ВУС продължи 12 часа и бе председателствано от председателя на ВУС проф. д-р Юсуф Зия Йозджан.

Турски печат: Турският премиер Ердоган реагира на проект на свой заместник, насочен към младежта
13 август 2008 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ситуацията в Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция след решението по делото за нейната забрана и продължаващите разкрития по скандала “Ергенекон”, както и дипломатическите действия на международната общност за решаването на конфликта между Грузия и Русия са отново сред основните теми в турския печат. Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “ПСР започна да яде киселото мляко след делото за забрана духайки го” пише, че предложеният проект от заместник-председателя на ПСР Едибе Сьозен за опазване на младото поколение може да стане отново мотив за забрана на партията. Проектът предвижда медиите и единните граждански номера на абонатите, които закупуват порно предавания, да бъдат представени на Министерството на младежта и спорта и към средните училища да бъдат открити молитвени храмове. Премиерът Ердоган реагира остро на проекта, тъй като той не е разискван първо в партията. Вестникът посочва, че главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая продължава отблизо да следи действията на ПСР.
На тази тема се спира и вестник “Милиет” в публикация, озаглавена “ПСР отхвърли Сьозен”. Вестникът пише, че предложението е обезпокоило ръководството на партията и особено премиера Ердоган. На заседание на Централния съвет на ПСР премиерът е посочил, че за да има силата на предложение за закон то трябва да бъде разгледано и прието от нейното ръководство.
Вестник “Заман” пише в статия със заглавие “Противоречието по “Ергенекон” в ПДО”, че Партията на демократичното общество следва противоречиво поведение по случая “Ергенекон”. Едно от първите имена от крилото на соколите Емине Айна продължава да критикува обвинителния акт и съдебния процес, докато лидерът на партията Ахмет Тюрк заявява, че той е особено важен за прозрачността на събитията в Турция.
Вестник “Хюриет” в пространна статия “Сбогувахме се с 9-та си мъченици” се спира на терористичния акт с мина в провинция Ерзинджан, който причини смъртта на 9 турски военнослужещи. Вестникът дава автобиографични сведения за тях и моменти от погребенията им.

ДХА: В провинция Измир е потънал грузински товарен кораб
13 август 2008 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Измир. Грузинският сухотоварен кораб “Жасмин” е потънал в пристанище Немрут в околия Алиага на провинция Измир, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Корабът е бил натоварен с тухли и при балансирането на товара се наклонил силно на едната страна, поел повече вода и потънал. Капитанът на кораба и осемчленният екипаж са спасени от бреговата охрана. Корабът е бил дълъг 72 метра, с водоизместимост 1366 бруто регистър тона, натоварен с 300 тона тухли за румънското пристанище Констанца.

АНКА: Екип на турския Червен полумесец раздава в Тбилиси хуманитарна помощ
13 август 2008 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Тбилиси/Анкара. Екипът на турския Червен полумесец, който пристигна в Тбилиси с превозващите хуманитарна помощ турски ТИР-ове, започна да я раздава, предава информационната агенция АНКА. Екипът е имал среща с представители на грузинския Червен кръст и е изготвен план за раздаване на хуманитарната помощ, състояща се от палатки, комплекти одеала, вода и пакети с хранителни продукти.
Същевременно турският Червен полумесец е подел кампания за набиране на помощи за Грузия, като е открил набирателна сметка във всички турски банки. Желаещите да помогнат могат да изпращат и празни SMS съобщения до всички мобилни оператори за дарение в размер на 5 турски лири /около 5 лева/.

“Заман”: Грузински граждани протестираха в Истанбул срещу поведението на Русия
13 август 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Групата за човешка подкрепа с Грузия в Турция организира протест на истанбулския площад “Таксим” срещу поведението на Русия във войната между Грузия и Русия, пише турският вестник“Заман”. Групата от 20 души се събра пред гимназията “Галатасарай” към 20,30 часа вчера и със запалени свещи почете загиналите във военния конфликт. След това събралите се с развети грузински знамена скандираха “Призоваваме целия свят. Спрете руските варвари”. Те се обърнаха към турските граждани да окажат помощ на Грузия и ги призоваха да не останат безгласни към нападението на Русия, което е извън човешките принципи. Те ги призоваха към протест срещу опита за унищожаване на една малка страна, желаеща мир, от една световна суперсила като Русия. Демонстрацията премина без инциденти, пише вестникът.

“Сабах”: Ердоган познава добре справедливата ни позиция и трябва да ни защити, каза Манучехр Моттаки
13 август 2008 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Иран Манучехр Моттаки заяви във връзка с визитата на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Турция, че премиерът Ердоган познава добре Иран и ще покровителства справедливото им поведение, пише турския вестник “Сабах”. Техеран направи изявление във връзка със задължителното в протокола за посрещане на държавни глави посещение на мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк преди визитата на иранския президент, започваща утре. На въпрос на журналисти защо Ахмадинеджад няма да посети мавзолея на Ататюрк Манучехр Моттаки посочи, че Иран изпитва уважение към всички неща, които в Турция се считат за свещени, но иранският президент ще пътува от Турция за Китай и Таджикистан, а президентът Гюл пребивава в този период в Истанбул и затова срещата ще се състои там. В изявлението си иранския външен министър посочва още, че Иран иска всестранното разширяване на връзките с Турция. Той изтъква, че по отношение на тероризма Иран и Турция имат обща позиция, което ще улесни сътрудничеството им срещу терористичните прояви.

“Заман”: Русия разбира опасенията на Турция и е доволна от балансираното й поведение, каза руски дипломат

13 август 2008 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Представителят на посолството на Русия в Анкара Андрей Буравов заяви, че Русия разбира опасенията на Турция от военните сблъсъци в Кавказ и посреща със задоволство балансираното поведение от нейна страна, пише турският вестник “Заман”. Относно предложението на турския премиер Ердоган за създаване на Кавказки съюз за стабилност руският дипломат каза, че въпросът все още не е поставен на масата за обсъждане, а е лансиран само като идея. За несъстоялия се телефонен разговор между премиерите Ердоган и Путин Буравьов посочи, че в руското посолство в Анкара не е постъпвало официално искане за подобен разговор. По неговите думи обаче Турция и Русия са в непрекъснат дипломатически контакт, за което говори и разговорът между външните министри на двете страни преди два дни, пише вестникът.

Анадолска агенция: Териториалната цялост на Грузия е важна за Турция, каза Абдуллах Гюл
13 август 2008 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че Турция ще продължава действията си за установяване на мир и стабилност в Грузия, предаде Анадолската агенция. На пресконференция вчера следобед за прекратяването на военните действия между Грузия и Русия Гюл каза, че Анкара отдава голямо значение на териториалната цялост и суверенитета на Грузия. Той определи прекратяването на военните действия от страна на руската армия като положително. Гюл подкрепи също идеята на премиера Ердоган, изразена вчера, за създаване на Кавказки съюз за стабилност. “Турция в този регион трябва да бъде винаги силна, да бъде стабилна, да има силна икономика и да запазва стабилност”, каза турският президент на пресконференцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP