Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,20.08.08

Анкарската прокуратура започва разследване за смъртните случаи при новородените бебета в болница в Анкара
20 август 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Републиканската прокуратура в Анкара започна разследване по случая за смъртните случаи при новородените бебета в Болнично-изследователския център за женско здраве “Д-р Зекаи Тахир Бурак”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Прокуратурата поиска от валийството в Анкара да започне разследване срещу главния лекар на болницата Лейла Молламахмутоглу и лекарите от родилния сектор за нарушаване на служебните задължения. След като валийството даде разрешение, ще бъде повдигнато прокурорско разследване за “причиняване на смърт поради грешка” и “пренебергване на служебните задължения” срещу лекарите в родилното отделение заради многобройните смъртни случаи при новородените бебета в началото на август. Обвинение срещу шефа на клиниката проф. Угур Дилмен смятат да повдигнат и семейства и родилки, които са загубили бебетата си.

Ще имаме разговори с Армения за създаването на Кавказки пакт за стабилност, каза турският премиер Ердоган
20 август 2008 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще имаме срещи с Армения в рамките на преговорите за създаване на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на тържествения обяд след срещата на високо равнище Турция-Африка, предаде Анадолската агенция. Ердоган изтъкна, че след срещите с Азербайджан ще бъдат потърсени контакти на високо ниво и с лидерите на Армения. Той посочи, че Турция прави всички опити за установяване на глобален и регионален мир и с подкрепата на африканските страни да стане непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН ще има по-голяма възможност да работи в тази насока.

“Милиет”: Трима души са задържани в град Шанлъурфа във връзка с осуетения терористичен акт в Мерсин
20 август 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Трима души са били задържани в град Шанлъурфа във връзка с осуетения терористичен акт в Мерсин, при който бяха ранени 13 полицаи, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. При предприетото разследване на случая полицейските екипи са организирали операция в дома на собственика на автомобила Шюкрю Чайлан в Шанлъурфа. При операцията е бил задържан братът на собственика Йомер Чайлан. При разпита е станало ясно, че той няма връзка със случая, а автомобилът е бил продаден от брат му на един галерист преди месец. При разпита на галериста е станало ясно, че колата е била купена от друго лице, което проявило интерес към нея, 4-5 часа след това. Новият собственик е бил Мехмет Куртаран – 25-26-годишен, който е платил колата, но е казал, че ще дойде след месец за уреждане на документите. В момента той се издирва от полицията, пише вестникът.

“Хюриет”: Загиналият при експлозията на автомобил в Мерсин е бил от ПКК
20 август 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Лицето, което загина при опит да бъде задържано в град Мерсин заради планирана терористична атака, е било член на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При направеното разследване на мястото на случая е било установено, че той е имал фалшив документ за самоличност и може да е тръгнал към Мерсин и от Газиантеп, а не от Диарбекир. Работата по изясняването на случая продължава, пише вестникът.

“Сабах”: Съмнение за поставена бомба предизвика паника на летището в Адана
20 август 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Адана. Съмнение за поставена бомба на летището в Адана предизвика паника, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информацията екипите за хигиенизиране на летището са видели кутия от мобилен телефон в кофа за отпадъци между терминала за вътрешни линии и автопарка на летището и са сигнализирали екипите за сигурност. Полицаите веднага са обградили района, след което специалисти са взривили кутията. След операцията станало ясно, че в изхвърлената кутия е имало стар мобилен телефон и други отпадъци.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган замина на посещение в Азербайджан
20 август 2008 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Анкара/Баку. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган замина за Азербайджан, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На летище Ататюрк в Истанбул Ердоган беше изпратен от вицепремиера Джемил Чичек, валията на Истанбул Муаммер Гюлер, директора на полицията Джелалеттин Джерах. Турският премиер е съпровождан от министъра на външните работи Али Бабаджан.

Турция търси формула за искането на САЩ техни кораби с помощ за Грузия да преминат през Проливите
20 август 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция търси формула за искането на САЩ техни кораби с хуманитарна помощ за Грузия да преминат през Проливите, пише турският вестник “Заман”. Според споразумението в Монтрьо, подписано през 1936 година, което урежда международното преминаване на кораби през Проливите, Проливите са демилитаризирани. С изключение на търговските кораби, които имат право на свободно преминаване, преминаването на други кораби се решава от Турция съобразно нейната национална сигурност. В американските медии се появиха твърдения, че Турция не е дала разрешение за преминаване на американските кораби, но от Пентагона отрекоха това и казаха, че са в разговори с турското външно министерство за решение на този въпрос. Русия реагира остро на намерението на САЩ нейни кораби да навлязат в Черно море, пише вестникът.

Турски печат: Абдуллах Гюл помилва бившия турски премиер Неджметтин Ербакан
20 август 2008 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разнообразни вътрешнополитически теми, както и срещите на президента Абдуллах Гюл с представители на африканските страни в рамките на срещата за сътрудничество Турция-Африка приковават вниманието на турския печат днес. Всички вестници обръщат внимание на помилването на бившия премиер на Турция и лидер на Партията на благоденствието Неджметтин Ербакан от президента Абдуллах Гюл. Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “Абдуллах Гюл помилва Ербакан” пише, че турският президент е помилвал бившия си партиен съмишленик и бивш премиер по делото за изчезналите трилиони. Ербакан беше осъден на 11 месеца домашен арест по това дело, което беше повдигнато след забраната на Партията на благоденствието за антисветски действия срещу държавата. Тогавашният главен прокурор Вурал Саваш внесе обвинение, че 1 трилион от държавната помощ за партията не е усвоен по истинско предназначение, а за вземането му са представени фалшиви документи. Наказателният съд наложи на Ербакан 2 години затвор, но след продължителен процес на обжалване и преразглеждане на присъдата тя беше заменена с домашен арест, който започна на 26 май 2008 година във вилата му в околия Едремит. В мотивите на решението на Гюл се изтъкват здравословните проблеми на Неджметтин Ербакан.
Вестник “Милиет” в публикацията си “Гюл помилва учителя” също обръща внимание на решението на президента Абдуллах Гюл да отмени присъдата от домашен арест на бившия пример Ербакан. Вестникът обръща внимание и на реакцията на Народнорепубликанската партия /НРП/ по решението на Гюл. Според нея е нямало никаква опасност за здравословното състояние на Ербакан. С това решение Гюл всъщност е помилвал и себе си като обвиняем по това дело.
В публикация “Отмени наказанието “домашен арест” за Ербакан” вестник “Заман” пише, че поради здравословни причини Гюл е отменил оставащите 8 месеца домашен арест за своя бивш съпартиец и политически учител. Под заглавие “Медали за командващите от Бююканът” вестник “Сабах” се спира на церемонията по награждаването на командващите на турските въоръжени сили от началника на Генералния щаб Яшар Бююканът, който в края на този месец излиза в пенсия и предава поста си на генерал Илкер Башбуг.

Турция и страните от Африка приеха декларация за разширяване на сътрудничеството
20 август 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С приемането на Истанбулската декларация приключи срещата на високо равнище в Истанбул Турция-Африка под наслов “Подкрепа и сътрудничество за едно общо бъдеще”, предаде Анадолската агенция. На пресконференция след срещата Абдуллах Гюл определи приетата Истанбулска декларация като документ, който ще придаде действеност и активност на програмата за сътрудничество между Турция и страните от Африка. Той изтъкна, че е много щастлив от възможността да бъде домакин на срещата. В приетия заключителен документ се изтъква, че Турция е от стратегическите партньори на Африка и разширяването на сътрудничеството между тях има голямо бъдеще. Посочва се също, че Турция и страните от Африка са решени да работят за спазването на човешките права и съблюдават правото, да се борят с трафика и незаконната търговия, с тероризма и всякакви заплахи за човечеството; да водят политика към установяване на социална справедливост, премахване на бедността и епидемичните болести, измъчващи черния континент. Турският президент заяви също, че участниците в срещата са се договорили тя да се организира веднъж на 5 години. Следващата среща трябва да се състои през 2013 година в някоя от африканските страни.

Анадолска агенция: 13 полицаи са ранени в турския град Мерсин при експлозия на автомобил

20 август 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Мерсин. При експлозия на автомобил в турския град Мерсин са били ранени 13 полицаи, предаде Анадолската агенция. Силите за сигурност в Мерсин са започнали операция след предварително получено сведение, че ще има нападение срещу Областната пътна дирекция с кола, в която има звукова бомба. Въпросният автомобил е бил взет под преследване и е бил спрян на кръстовището Гьозне, след като се е насочил към центъра на Мерсин. Въпреки заповедта на полицаите водачът е отказал да слезе. Била е открита стрелба срещу автомобила, при което той е задействал взривния механизъм. По сведение на полицаите в автомобила е имало 30 килограма експлозив от тип С-4. Валията на Мерсин Хюсеин Аксой казаа, че са били ранени 13 полицаи, единият от които тежко. Той каза, че още не е установена самоличността на виновника за ексползията, който е починал на място, но е започнало широко разследване на случая. Според информацията лицето отговорно за експлозията с автомобил с регистрационен номер 27 J 6836 е напуснало преди 10 дни Диарбекир и е пребивавало в 4 провинции и вчера следобяд е тръгнал от Адана за Мерсин. След получената информация силите за сигурност, които са подложили на преследване автомобила, са имали намерение да го спрат на пътя Тарсус-Мерсин, но трафикът е бил изключително голям.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP