Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Най-влиятелните жени в света се водят от А. Меркел, има и две туркини

28 08 2008

Две туркини вече са в списъка на най-влиятелните жени в света.

a_merkel.jpeg

Единствената гъркиня пък е Дора Бакояни; най-високопоставената коронована особа е Елизабет Втора, а Опра Уинфри е дала "заден ход" в тазгодишната класация на американското сп. "Форбс".

Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света според тазгодишната класация на американското сп. "Форбс". Освен начело на сложна коалиция между леви и десни, тя се утвърди и като успешен посредник при споровете на свои колеги в ЕС. Тя оставя зад себе си американския държавен секретар Кондолиза Райс, която бе първа в класацията през последните две години. Челната тройка допълва китайският вицепремиер У И.

Сред първите 10 преобладават жени, заемащи ръководни постове в големи компании: "Пепси ко.", "Ксерокс", "Ситигруп", "Арева" (Франция), "Морган Стенли", "Крафт фуудс".

На 12-о място е Мелинда Гейтс, съпруга на основателя на "Майкрософт", която миналата година бе избрана за личност на годината от сп. "Тайм" заедно с мъжа си Бил Гейтс и рокзвездата Боно.

От жените политици в Топ 20 на 13-то място е Соня Ганди, лидерка на партията Индийски национален конгрес, на 17-то е чилийската президентка Мишел Бачелет, а новозеландската министър-председателка Хелън Кларк е 20-а. Бившата първа дама на САЩ, а сега сенатор от Ню Йорк Хилари Клинтън, се е изкачила от 26-о до 18-о място.

queen_elizabeth.jpegНай-високопоставената коронована особа е Елизабет Втора, заемаща 46-о място.

Най-известната водеща на токшоу в САЩ Опра Уинфри тази година е едва на 14-а позиция, след като миналогодишно участие на Том Круз в предаването й почти съсипа репутацията на кинозвездата. Първа сред журналистките под №54 е Кейти Корик, която е лице на вечерните новини по Си Би Ес.

Две туркини вече са в списъка на най-влиятелните жени в света. Гюлер Сабанджъ е на 65-о място, а последна в Топ 100 е Имре Барбънбек. 51-годишната Сабанджъ е президент на едноименния холдинг, който е втората по сила частна икономическа групировка в Турция след "Коч". Сабанджъ е единствената туркиня начело на влиятелна икономическа фирма в Анадола. Наричат я още "голямата дама на турската икономика", както и "царицата на автомобилните гуми". Холдингът "Сабанджъ" осигурява екипировка за Формула 1. Имре Барбънбек е вицепрезидент на холдинга "Доган", който има много силни позиции в медийното пространство.

Гръцкият външен министър Дора Бакояни също е в класацията. Тя е на 66-то място и е единствената гъркиня в списъка.

Българка в него все още няма. Frognews.bg

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP