Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Цензура върху интернет в Турция

Блокиран е достъпът от Турция до 853 сайта, включително популярния сайт за видеообмен YouTube


23.08.2008

Близо 500 турски уебсайта се затвориха в знак на протест срещу нарастващата цензура върху интернет, която наложи блокиране на достъпа от Турция до 853 сайта, включително популярния сайт за видеообмен YouTube, съобщава електронното издание на в. "Хюриет".

Турски съд блокира достъпа до YouTube през май заради клипове, обиждащи основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Протестите на собствениците на интерент сайтове преминаха в конкретни действия, когато близо 500 сайта и блогове временно бяха затворени.

Турските съдилища може да забраняват уебсайт по някое от осем различни обвинения, сред които детска порнография, обида срещу Ататюрк или насърчаване към самоубийство. Това, което предизвика реакцията, е фактът, че почти всяко оплакване в съда води до блокиране на сайт.

YouTube се превърна в символ на кибер цензурата в Турция, след като няколко пъти беше блокиран за обида срещу "бащата на турския народ". Прокурорите поискаха също въпросните видеоклипове да бъдат премахнати от сайта.

Популярният сайт за видеообмен няма свое представителство в Турция. YouTube отказа да открие такъв офис, като се аргументира с това, че не е турска фирма и не е необходимо да се подчинява на турското законодателство.

БТА

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP