Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ройтерс: Турция пред тежък избор между Русия и НАТО

Ройтерс: Турция пред тежък избор между Русия и НАТО

По време на студената война тя бе южният фланг на НАТО, но след рухването на Съветския съюз, Русия се превърна неин главен търговски партньор

29.08.2008

Членуващата в НАТО Турция върви по тънка линия между лоялността си към алианса и икономическите си интереси в съседна черноморска Русия, като някои се опасяват, че Анкара може да се окаже на фронтовата линия на нова студена война, коментира агенция Ройтерс.

Фото: ЕПА/БГНЕС

Доказателство за турската дилема в противопоставянето между Запада и Русия във връзка с действията й в Грузия бе видяно миналата седмица, когато два американски кораба преминаха през истанбулския пролив на път към Черно море.

Русия обвини Запада, че повишава напрежението със струпването на военни кораби на НАТО в Черно море след кратката война между Русия и Грузия.

Близка съюзничка на САЩ, която се стреми да се присъедини към ЕС, Турция е коридор към морето.

По време на студената война Турция бе южният фланг на НАТО, изолиран страж на съветските граници. Но след рухването на Съветския съюз, Русия се превърна главен търговски партньор на Турция, доставяйки основната част от енергийните ресурси, необходими на страната.

Сегашното напрежение поставя Турция в много трудна позиция, защото тя е под натиск от Русия и от нейните западни съюзници, заяви Волфанго Пиколи, анализатор в консултантската група Евразия.

Турция отново е фронтова държава като по времето на студената война, но разликата сега е, че нейната зависимост от Русия е много по-голяма, каза той.

Турция се опасява, че вече усеща признаците на възможен провал с Москва, засягащ тяхната търговия за над 38 млрд. долара.

Анкара протестира пред Русия във връзка с търговските ограничения, тъй като 10 хиляди турски камиони са задържани на различни руски гранични пунктове. Русия казва, че инспекциите на турските камиони се дължат на новия митнически закон, но турските служители виждат по-мрачни мотиви.

Бизнесът се опасява, че Турция може да загуби три милиарда долара в краткосрочен план, ако забавянията продължат и министърът на външната търговия отговори остро на стъпката.

Ако вие ни притеснявате, и ние ще направим това, цитират турските вестници думите на министъра на външната търговия Кюршат Тюзмен към руски служители.

Турция, която граничи с Грузия, е сдържана след избухването на кратката война между Москва и Тбилиси по-рано този месец. За разлика от западните си съюзници, тя се въздържа от осъждане на руските действия.

Но членките на НАТО може да поискат по-твърд поддръжник на източния фронт.

Турция трябва да действа като член на НАТО, ако държи на мястото си в трансатлантическите отношения. Тя стана член преди години и това означава, че трябва да подкрепи стъпките, които предприема НАТО, заяви високопоставен американски служител, цитиран от вестник "Сабах".

Анализатори заявиха също, че САЩ може да поискат Турция да промени условията на конвенцията от Монтрьо, която регулира трафика на кораби през пролива Босфор в Истанбул.

Зависимостта на Турция от руския газ и петрол обаче може да затруднят предприемането от Анкара на тези стъпки.

Миналата година Русия осигури над 60% от внесения в Турция природен газ през два газопровода, както и 56,4% от въглищата, използвани за енергийния и строителния сектор, които процъфтяват. Анкара поиска миналата година от руската държавна компания "Газпром" да увеличи доставките си, за да покрие вътрешните си нужди.

Потенциални проблеми с руските газови или въглищни доставки могат да създадат големи проблеми на Турция през зимата.

По газопровода може да възникнат технически проблеми, което означава, че имаме истински проблеми. Това означава проблеми за индустрията, за потребителите, икономиката ще пострада, заяви енергийният анализатор Неджет Памир.

Турция работи усилено след разпадането на Съветския съюз да се превърне в енергиен център, доставящ каспийски газ и петрол на европейските пазари и страната често се хвали с важното си геостратегическо положение.

Но ако напрежението в Кавказ продължи да нараства, Турция може да не се окаже в толкова благоприятно положение.

Геостратегическото значение на Турция може понякога да бъде недостатък и пример за това е този случай, заяви Пиколи.

Превод: БТА

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP