Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Обмислят продажба на проекта “Горна Арда”

Обмислят продажба на проекта “Горна Арда”

Проектът за изграждане на каскадата "Горна Арда" може да се продаде на търг, след като се уреди арбитражният спор между Националната електрическа компания (НЕК) и наследника на турския "Джейлан холдинг", които създадоха през 1999 г. смесеното дружество Хидроенергийна компания "Горна Арда". То трябваше да реализира междуправителственото българо-турско споразумение от 1998 г., известно като "ток срещу инфраструктура", но въпреки първите копки проектът зацикли заради изпадането на "Джейлан" в несъстоятелност и споровете между двете страни в тълкуването на ангажиментите по междудържавното споразумение.
Продажбата на проекта е посочен като вариант от работната група, която трябваше да разгледа възможностите за съживяването на работата по важния хидропроект за изпълнението на евроангажиментите на България за производство на зелена енергия, съобщи Медиапул.
Докладът е предаден на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той трябва да вземе финалното решение дали да се обяви продажба на целия проект и НЕК да се оттегли, или само на частта на "Джейлан" от 30 на сто. Друг вариант е да се обяви търг за концесиониране на каскадата.

Inform,27.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP